Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Putovanje sa detetom - dokumenta
BabyDoll_SW
2014-07-09 01:31 PM
Caos devojke,

Imam jedno kratko pitanje. Treba da putujem sama sa detetom iz US u Srbiju. Pošto tata ne ide sa nama, da li nam je potrebna neka potvrda/ovlascenje/saglasnost da izvedem dete iz zemlje (ili uvedem u Srbiju)?

Na netu nalazim razne formulare i komentare, ali ne vidim nikakav zvanican dokument. Takođe, izgleda mi da zavisi od zemlje do zemlje, jer se svi komentari odnose na ulazak u Meksiko, Kanadu i te okolne zemlje.

Dakle, kakva su vasa iskustva, posebno na relaciji US/Srbija?

Hvala i pozdrav,

BD

shargarepa
2014-07-09 01:51 PM
Moje iskustvo je za relaciju Kanada-Srbija.

Dva puta smo isli, jednom ja sama sa sinom, drugi put tata sa sinom. Nosili smo pismo, onako sami ga sklepali, potpisali I ovjerili u opstini. Mene su onako rutinski upitali u povratku, na ulasku u Kanadu, gdje je otac I imam li saglasnost da putujem sama I pokazala sam im pismo. Muza nisu ništa ni pitali tj nije mu ni trebalo pismo.

Mi smo napisali nešto u fazonu, ja taj I taj sa adresom ... sam saglasan da moj muž/žena putuje sa našim sinom tu I tu, tog I tog datuma.

Opet ovo je iskustvo sa Kanadom, ne znam da li su isti kriterijumi u US
sharlota
(bez zanimanja)
2014-07-09 02:23 PM
Mi smo nosili pismo ovjereno kod notara.
hana-banana
(.)
2014-07-09 02:48 PM
Notarizovano pismo, pogotovo ako nemate isto prezime ili ako majka putuje sama sa djetetom.
tamara
2014-07-09 03:02 PM
treba da imaš.meni su ovde rekli da ništa ne treba jer se podrazumeva da je otac saglasan jer dete ne može imati pasos bez njegove dozvole.međutim,ja imam dva prezimena deca jedno i naravno da su tražili i naravno da mi je avion odleteo i zezancija nepotrebna sa dve male bebe tad.
BEHEPA
2014-07-09 03:31 PM
Ne treba nikakav zvanican formular (mislim i da ne postoji mada na netu može da se nadje sijaset formulara, nezvanicnih), dovoljno je da tvoj muž napise da je on saglasan da ti ides sa vasim detetom na to i to mesto (mesta) od do (datumi). To overite kod notary publica. Ja imam razlicito prezime od dece pa su mi u Budimpesti tražili birth certificates, a imala sam samo za jedno dete i to sasvim slučajno. Malo su bili neljubazni ali nisu imali izbora. Ako pronadjem sken našeg pisma, poslacu ti.
tweety_m
(?)
2014-07-09 04:02 PM
CONSENT FOR MINOR CHILD TO TRAVEL
I,______ authorize my wife_________born on _______,to travel to_______with our minor children.
(ime djeteta i tatum rođenja)
And,I ______ authorize my wife______to consent any necessary routine or emergency medical treatment during the trips.
Signed _______ date______
Signed_________date______

evo kako je naše pismo izgledalo i to smo ovjerili u Notary public
BabyDoll_SW
2014-07-09 05:27 PM
Hvala puno!!! Sklepacemo nešto, potpisati i overiti.

Kako je neko gore spomenuo i ja imam 2 prezimena, a dete jedno tako da ne bude zezalice i propustenih aviona, ponecu to i njenu krstenicu.

Pozdrav
BD
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-07-09 07:12 PM
Nas niko ništa nigdje nije pitao. :) Imali smo samo pasose.
MalaHeroina
(doktor)
2014-07-10 08:28 AM
Nisu ni pitali ni tražili. I imamo razlicito prezime.
BEHEPA
2014-07-10 08:34 PM
Zaista, žena nije pitala da li je neko imao iskustva sa osobljem na granicama nego je jasno rekla šta je zanima. Nema pravila ali je predostroznosti radi, pametnije da ima ovu dokumentaciju uz sebe. A ja se nadam da ćete ubuduce i vi imati, jer se može desiti da vas jednog dana ne puste da putujete.
sharlota
(bez zanimanja)
2014-07-10 08:38 PM
Ja sam izlazila iz Hrvatske sama sa djetetom, mene su pitali ciji je mali posto imamo razlicita prezimena, isti slicaj bio na ulasku u RS I Srbiju.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-07-10 10:05 PM
BEHEPA, ne znam šta ti je to što smo neki od nas napisali toliko upalo u oci?
Žena je pitala za iskustva, ja sam napisala svoje. Svi su joj napisali šta bi joj trebalo, čini mi se da niko nije napisao da li su te forme stvarno trebale. Na kraju krajeva, ako nikom od nas ne vjeruje, a nekad stvarno treba uzeti s rezervom šta se ovdje tipka. Ili ako nije sigurna uvijek može da se obrati nekom ko je nadlezan.
Ja sam kontaktirala sve konzulate, govt travel agenciju, ovdje u Au, u Hr itd. Nije nam trebala nikakva potvda. Samim tim sto dijete ima pasos, zna se da su oba roditelja stavila potpis na formu za isti, bezobzira sto je prezime drugacije. Ovdje je to sasvim normalno, da roditelj ima jedno prezime, dijete drugo. Ako su nekog tamo i ispitivali zato možda je to do individue sto radi na samoj granici pa joj tako neke stvari još uvijek nisu jasne. U Hr npr ljeti preko prelaza pretutnje hiljade stranaca, bas im je stalo zaustavljati i ispitivati svaku mamu sto nije udajom promjenila prezime. Svasta... odkud tolika paranoja...
BEHEPA
2014-07-11 04:46 AM
Nije paranoja nego pametno putovanje.
Navodno je cilj sprečavanje kidnapovanja dece - verovatno je bilo slučajeva - sto od nepoznatih, sto od jednog od roditelja. Zato se trazi saglasnost drugog roditelja ako jedan putuje sam sa decom. Sama cinjenica da je Baby ovo pitala i da se javilo nekoliko žena koje o ovome znaju i ne iscudjavaju se, govori da je to danas postala potreba. Ja sam imala iskustvo na Surcinu, tražili su da vide dokumentaciju, pred povratak u Ameriku, i jednom u Budimpesti, opisala sam gore. Oba puta sam imala saglasnost. Naravno, bilo je i prilika gde mi ništa nije trazeno ali veruj, ne želim da mislim i dovodim i svoju decu i sebe u neprijatne situacije. Zato, prijateljski savet i tebi, bez obzira šta ti najviše institucije kažu, nikad ne znaš na koga ćeš naleteti na granici, na nekog ko možda „mnogo ozbiljno shvata svoj posao” i koji može da te maltretira. Ja bih radije imala to pismo i decje izvode iz maticnih knjiga, nego putovala bez toga.

Nije loše procitati npr:

http://tinyurl.com/7psrry7

http://tinyurl.com/ol2p64w

http://tinyurl.com/nkscry5

Pazi ovaj izvod iz ovog teksta http://tinyurl.com/p3z8ur3 :
„This requirement for an affidavit for children traveling outside their home country is due to the enhanced awareness of children's rights raised by the 1980 Hague Convention on the Civil Aspects of International Child Abduction. As of June 2014, this treaty created to deter international child abductions is in force between the United States and 76 other countries and territories, including Canada and Mexico.”

Australija takođe zahteva saglasnost:

http://tinyurl.com/q5rvt3p

Bas ću da pitam rodjaku koja je vodila iz Sidneja u Bosnu svoju sestricinu, da li je imala saglasnost njenih roditelja. Sigurna sam da jeste, ali ću proveriti.

A imaš na netu i o Hrvatskoj. Hrvatska je takođe potpisnik Haske Konvencije i svi clanci koje sam sad pogledala, zahtevaju da maloletna deca imaju saglasnost roditelja (jednog ili oba) za putovanja.



tamara
2014-07-11 05:07 AM
realno potvrda ne bi trebala biti potrebna.niko ne dobije pasos za dete sa potpisom samo jednog roditelja,znaci mora otac biti saglasan za vadjenje pasosa samim tim je ok i putovanje.meni su tražili u bg,izgleda da je samo problem na tim prostorima.
mnoge moje drugarice putuju sa decom za spaniju npr. i nemaju ista prezimena,otac nije s njima i nikad nisu imale problema.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-07-11 05:20 AM
Ti pokrenu rodjake i pola Google-a da dokazes da si u pravu. ;)
Što se te rodjake tiče, ne možeš porediti roditelja sto putuje sa svojim djetetom, sa nekim ko je vodio tudje dijete. Da sam bila u takvoj situaciji, vjerovatno bih imala neku popratnu dokumentaciju.
U USA ako je tako kako piše to ne znam, ako su procedure poostrene i ako treba nešto dok se ne krene iz USA za to nisam sigurna, ja sam samo opisala svoje iskustvo kad smo dosli tamo kod nas.
Taj sajt za AU sto si ostavila, to ne bih sigurno koristila kao pouzdan izvor. Smartraveller.gov.au je bolji, u pitanju je državni sajt, preko njih sam nasla brojeve i emails u Evropi koje sam kontaktirala. Ovdje u Australiji su mi rekli, da što se njih tiče, mogu djecu da iznesem bez problema ako imaju pasos i ako putovanje nije u pitanju, tj. ako nije stopirano sudom, razvodom i sl. I da samo kontaktiram države u koje ću ulaziti da budem sigurna da li oni to zahtjevaju. Prošli smo kroz Njemacku, dva grada i dva aerodroma, dvaput kroz Dubai, Zagreb-Bih presli granicu 5-6 puta, nigdje nas niko nije upitao ništa. Možda smo imali ludu sreću, pa nismo naisli na nekog „ozbiljnog”. Kome se eto nosi kuferce dokumenata uz pasos, nek nosi, ja nisam, receno mi je da ne treba i stvarno, eto opet ponavljam, nigdje nisam imala problema, a oboje djece maloljetnici. Jednom smo čak prelazili granicu, puno auto djece, plus ja i rodica, niko u sustini s nikim po dokumentima, sva prezimena razlicita, i niko nas nije maltretirao.
BEHEPA
2014-07-11 05:39 AM
Ma kakvi da dokazem da sam u pravu!? :) Srz mog posta je da je bolje imati nego nemati jer postoji mogućnost da ti traže (što se i desilo nekolicini mamica koje su se javile iznad), a ne da se ubeđujem. Uostalom, Baby ide iz Amerike, za nju su zahtevi koji se ticu Amerike relevantni a oni su jasni: potrebno je imati saglasnost.

Tamara, to potpisivanje oba roditelja za decji pasos malo znaci ako jedan roditelj, u recimo sukobu sa drugim, i bez znanja tog drugog, želi da napusti zemlju sa detetom. To se desava i to spada pod kidnapovanje i to je ono cemu se ovom merom želi stati na put.
hana-banana
(.)
2014-07-11 05:44 AM
Licnog iskustva nemam jer smo do sada putovali zajedno, ali imam par drugarica koje redovno putuju same sa djecom i bilo je svega - iste ljude na istoj relaciji nekada puste bez problema, nekada ribaju i traže potvrdu. Jedna čak ima isto prezime kao i muž, ovu sto nema redovno zaustavljaju.
Pasos tu malo znaci jer je opstepoznato da roditelji usled bracnih problema odvedu djecu u drugu državu, a sve, i separacija i razvod se može odraditi prije isteka pasosa.
To je pola sata posla, suvi zig i vrijeme kostaju $30-$40, a makar ne strahujes čitav put da li će te pustiti da dalje putujes ili ne.
shargarepa
2014-07-11 08:32 AM
Mi čak nismo ništa ni platili jer smo ovjerili kod notara u nasoj opstini.
BabyDoll_SW
2014-07-11 09:35 AM
Hvala puno svima na podeljenim iskustvima. Iako vidim da je bilo i onih koje su granice presle bez ikakvih papira, zaista sam bila iznenadjena kad sam videla prvih 10tak odgovora u kojima su sve do jedne rekle da su im ipak tražili nekakvu dokumentaciju na granici.

Iskreno-ima smisla. Iako se pasos deteta vadi uz saglasnost oba roditelja, mom detetu je npr. masos izvadjen 2012 kada je imala 8 meseci. Pasos vazi do 2017. U roku od tih 5 godina, roditelji su mogli 15 puta da se razvedu ili razdvoje , a posebno ako je razdvajenje nezvanicno, ne verujem da bi iko od nadleznih detetu uzeo pasos. Dakle, potpuno razumem da jedan od roditelja može da izvede dete iz zemlje bez saglasnost drugog-ako je samo pasos merodavan.

Pošto vidim da nema nekih zvanicnih dokumenata koje treba naruciti, podpisati itd, napisacemo jedno pismo (kao sto ste savetovale) i poneti na overu. Muž mi je trenutno na putu, ali čim se vrati uradicemo to. Zvala sam i raspitala se gde ima public notary - odmah niz ulicu i kosta $10.

Iskreno se nadam da neću morati nikom ništa da pokazujem, jer mrzi to razvlacenje papira na kranici...ali neće smetati da imam.

Pozdrav svima i HVALA puno!
BD
tamara
2014-07-11 10:19 AM
tačno je to za otmice dece,ali ko to hoće odavde npr.autom može otici gde hoće,niko to ne gleda,do srbije madjari zaustave jedino.nedavno je otac kome su oduzeli decu sacekao ih iz skole i odveo u rusiju:-(
ovde mala deca dobiju na dve godine ali ja bih izmislila za decu neki da se mora uzeti nedelju pre putovanja i napravila zakon da se sva deca moraju proveriti.ali mogu samo mastati,mene je strah svih rumuna i bugara koji prose po svetu,možda i kradu decu.
Librarian
2014-07-11 07:16 PM
Ja sam putovala sama sa sinom 3-4 puta i samo su me rutinski pitali za to pismo pri povratku-sto nema nikakve logige jer da sam htijela djete da 'kidnapujem' to bi mi veoma lako poslo za rukom.
Imamo razlicito prezime.
Komunikativna
(($))
2014-07-12 03:27 AM
Dosta dugo sam putovala sama sa cerkom, odvojenim pasosima i razlicitim prezimenima. Niko nam nikoad nije tražio pismenu dozvolu oca.

Par puta smo čak i sestricine vodili sa nama, bez pratnje jednog od roditelja i niko nam ništa nije tražio. Mi smo imali potvrdu od majke ali je niko na granici nije tražio. Toliko o tome.
Gala06
(......)
2014-07-12 03:38 AM
Od mene su tražili potvrdu od oca ( a putovala sam iz Srbije), iako imamo isto prezime.
Republica
(®)
2014-07-12 06:17 AM
Nije na odmet imati Baby taj papir.
Na nekim granicnim prelazima trazhe kao i na nekim aerodromima.
Npr na Schiphol-u trazhe.
U zavisnosti isto i u koju zemlju putujesh.
Bilo je dosta primera otimanja maloletne dece posebno iz meshovitih brakova.
Nekoliko zemalja je na listi. Sirija, Egipat,...
Nakon losheg iskustva, u nekim slučajevima umeshanost vlade i posebnih ljudi koji su posle na jedvite jade vratili decu( neku josh nisu), dogovoreno je da se posebne mere primene.
Čak sam videla gde nadlezhni za pasoshe pored potvrde, odvoji decu sa strane i onako lagano ispituje decu da li znaju gde idu, koje osoba koja je u njihovoj pratnji i tako josh neka pitanja koja su njima kljucna da uvide da li je sve potaman.

Srećan vam put i od vishka glava ne boli. :)
svirena
(teaser)
2014-07-12 07:06 AM
baby, mi smo sličan dokument nosili, tj ja sada, nije mi niko tražio, ali od viska glava ne boli, ne bih se usudila da putujem a da ne nosim zato što tamo nekome nisu tražili taj dokument. Glupa logika. Nosila sam i kopiju rodnog lista djeteta kao i kopiju muzevog pasosa. tih par listova mi ne pricinjavaju neki teret, a za ne daj boze je bolje ponijeti nego lijeciti glavobolju poslije.
tamara
2014-07-12 10:07 AM
ovo neka pametna mamica deli minuse.
tano je ovo sto republika piše ako odvedu decu u zemlje koje nemaju dogovor sa maticnom za isporuku mogu samo sedeti i plakati.
tamara
2014-07-12 10:08 AM
tano=tačno
 Comment Remember this topic!

Looking for Mantra Bracelets?
.