Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Zabrinuta mama
ljubichica
2014-07-09 03:23 AM
Zdravo svima!

Prvo da napomenem da živim u Kanadi i da ne verujem puno doktorima ovde... Dete od 10 meseci mi se prehladilo. Danas je imao temperaturu 38 sa 7, kaslje, kija, curi mu nos, neće lepo da jede, place itd... Doktor kaže da je to alergijska reakcija na nešto, ali ja mu ne verujem. Kaže ne treba mu antibiotik, samo neki sirup protiv alergije. Dete spava ali se svakih 10 minuta budi, zakaslje se i place, ne znam šta da mu radim. Meni je ovo prvo dete, ako je neko imao sličnih problema neka mi kaže da ne panicim, jer sam inače po malo panicar. Svakako ću ga sutra odvesti nekom drugom doktoru ali šta do sutra?

Pozdrav svima!
tamara
2014-07-09 03:38 AM
iskreno,ja ne mislim da je alergija.ja sam alergicna na mnogo toga ali nikad nemam temp.moja cerka isto ima povremeno alergiju,opet bez temp.možda je moguće ali ja ne verujem.

ja bih detetu davala cepice paracetamola,mislim da ide 3x dnevno,to vidis po kilazi piše na kutiji.za dva tri dana bi trebalo biti bilje.nos obavezno ispuhati jer ih to nervozi,ima pumpica u apoteci.kad su bolesni neće da jedu,ali moraju da piju kad imaju temp.idi kod drugog lekara i proveri.
svirena
(teaser)
2014-07-09 03:54 AM
Trazi da mu urade krvnu sliku, vidi ima li upale ikakve, pa onda da se odluci terapija i eventualni antibiotici.
Shomikus
(Striper u penziji)
2014-07-09 04:19 AM
Meni to lici ili na prehladu ili na virus. Probaj sa paracetamolom i brufenom za decu ako ne prođe nakon tri dana onda je infekcija i treba antibiotik. To sto neće da jede možda ima i upalu grla pa ga boli kada jede. Gledaj sto vise tecnosti da mu dajes a ako ne moze da guta kvasi mu usta. Možeš i limunadu i sok od narandze posto kažeš da dete ima deset meseci. Svako dobro ti želim.
tamara
2014-07-09 05:51 AM
trazi da mu krv prover(iz prstica uzmu bebama,nije strasno),usi pregledaju i preslusaju pluca.temperaturu može imati i ako se puno slajma skupilo a to nije dobro da bebe imaju jer može spusti u pluca.ako je virus ne daju antibiotik ali može biti infekcija disajnih organa.ovde kažu da nije temp. do 39,ja to ne prihvatam za odgovor i kad dodje do 37 dajem paracetamol.
alskdjfhg
(supermama)
2014-07-09 06:44 AM
Ne razumem pitanje
Ti mislis da je prehlada, dr misli alergija.
Neću da pitam.ko je kompetentniji jer verujem majcinom instinktu zato najbolje kod drugog dr sto pre, ne cekaj sutra.
Sa temperaturom nije se saliti
( meni se sve čini da je upala usiju )

Srećno.
cuncica21
(prof.matematike)
2014-07-09 09:19 AM
do sutra daj paracetamol ali ako je temperatura bas visoka ja bih dijete odvela na hitnu. bas te briga šta će ko reci to je tvoje dijete.
ja ne znam nikog ko je imao temperaturu tako visoku od alergije no ja nisam doktor. mao mije bezveze sto moras davati antihistamin ako dijete i nema alergiju ali valjda to može zajedno sa paracetamolom. ja bih kod drugog doce čim budes mogla i ne moras mu reći da si bila kod već jednog, da vidis šta će novi reci. i nemoj prvise paniciti jer bebe osjete. bolje se smiriti koliko možeš ali i raditi kako ti savjest i zelje nalazu.
LeeLu
2014-07-09 09:37 AM
Bez ljutnje, ali ja ne razumem da neko ko živi u Kanadi ne veruje kanadskim lekarima. Pa kome ćeš da verujes, lekarima u Srbiji koji su 11,000 km daleko?

fizikela
(prevodilac)
2014-07-09 10:12 AM
Leelu, ocigledno mislis da je Kanada savrsena zemlja a da su losi lekari samo u siromasnim zemljama, ili onim koje kasne u razvoju (kao Srbija, pretpostavljam da mislis na nju). Kakve veze ima gde je postavljacica teme? Naravno da ne veruje lekaru koji za dete mladje od godinu dana, sa temperaturom skoro 39 kaže da je alergija. Dijagnoza alergije ide na kraju (i to kao najmanje verovatna) kad se iscrpe druge, cesce varijante. Na prvom mestu upala grla/usiju, uz istovremenu proveru urina kako bi se eliminisala urinarna infekcija.
Nas je pedijatar za bebu uvek slala da proverimo krv (iz prstica) i da damo urin na analizu, a ako temperatura traje duže od 48 sati obavezno bi ukljucivala antibiotik pre nego sto i dobijemo rezultate. Nikad se nije dogodilo da nam nakon 48 sati temperature stigne uredan nalaz krvi, obavezno su leukociti bili jako visoki.
Za postavljacicu teme, trazi da ti daju uput za proveru osnovnih parametara krvi, kao i da se proveri urin, odnosno uradi urinokultura.
fizikela
(prevodilac)
2014-07-09 10:14 AM
Ljubicice, dete se najverovatnije budi zbog zapusenog nosa, u tom urastu ne znaju da disu na usta a nos se u toku spavanja zapusi, i taj momenat kad ne može da udahne kako treba ga probudi i uplasi. Cistite nos svako malo fizioloskim, i probaj aspiratorom da izvuces ono što ne ume da izbaci. Puno tecnosti obavezno.
hana-banana
(.)
2014-07-09 10:20 AM
Nas je zapao Dr. koji je bio nacelnik pedijatrije u jednoj od ovdasnjih bolnica i njegovi parametri su: da li normalno jede, da li se normalno igra, da li je normalno raspoložen/a, spava, itd. Kod tebe je na sve odgovor ne, znaci imaš razloga za brigu.
I ja mislim da je prehlada u pitanju, tako da svakako potrazi drugo mišljenje. Ovde nevoljko daju antibiotike, moj je pozelenio od muke kad je čuo da su nam na Kubi dali a/b za jaku upalu krajnika i temp od +40, ali recimo za bakterijsku infekciju je odmah dao, za croup je odmah dao recept za steroide i par puta mi je dao recept da ga ispunim „u slučaju da zatreba”, znaci nije bas da ih briga za sve, nego su im jednostavno drugaciji parametri za šta se daju lijekovi a za šta ne.
tamara
2014-07-09 10:42 AM
nije mi jasno kako neko ne razume zabrinutost.diagnoza alergije se ne daje golim okom + sto je dete samo 10 meseci i nije siguran kako reaguje na sirup za alergiju.

u srbiji med.sestra ne bi dala ovakav odgovor.

Tashka
2014-07-09 11:02 AM
Alergija definitivno nije, alergija ne izaziva temperaturu. Ne bih da se osvrcem na izjavu doktorima u Kanadi ne vjerujem, ali bas tom doktoru kod kojeg si odvela bebu , njemu ne bih ni ja vjerovala. Ja bih potražila drugo mišljenje. Ne znači da bebi trebaju antibiotici, možda je samo prehlada ili neki virus i onda ti nema druge nego lijekove za temperaturu, cisti nosic i pazi da beba unosi dovoljno tecnosti.
Cudno mi je da doktor ni usi nije provjerio. Kad su tako mali prehlade i zapusen nos često znaju preci na upalu usiju.
Mi stvarno imamo sreće sa pedijatrima. Otisli smo po preporuci mog ginekologa koji i svoju djecu tamo vodi. Divni su, pazljivi, nasmijavaju djecu, imaju strpljenja s njima. Potpuno drugaciji pristup nego ono sto sam ja imala kao dijete.
tweety_m
(?)
2014-07-09 11:18 AM
Napravi se blesava i odvedi dijete u hitnu kad dr zatvori.Ja sam tako radila,i meni je dr rekao alergije,ovo ono,da nam Benadryl,i tylenol po potrebi.Prošlo 5 popodne dr. zatvorio a ja dijete i u hitnu,kad tamo streptokoka.Ne moras da govoris da si vodila kod pedijatra i da je on dao dijagnozu alergije.I u USA je tako,kad hoće da te otkace i smatraju da nije grip samo kažu alergije.test nema sanse da ti urade,ako bas zahtijevas,pa da onda utvrde na šta je dijete alergicno.
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-07-09 12:56 PM
Meni se ne svidja ovo ne verujem doktorima u kanadi. Odmah me podesti na neke naše ovde...sve najgore dolazi iz usa I kanade I dole su im doktori 100% kompetentniji I donose bolje odluke. Bilans možemo naći svakodnevno u vestima. Loših doktora I još gorih odluka ima svuda u zato me iritira ova konstatacija.
što se dijagnoze tiče I ja bih ko tweety dete u hitnu. Meni su urgent care vasketu dali ab I ako sam ja znala da dete ima asmaticni napad I trebali su mu steroidi. Ja sam ga odvela u hitnu I dobila sto je trebalo. To sto je jedan doktor ppgresio ne znači da svo ostali ne znaju šta rade. Ja ni pod razno ne bih živela u zemlji cijim doktorima ne verujem, kad mi zdravlje I zivot deteta može da zavisi od njih
BabyDoll_SW
2014-07-09 01:44 PM
Možda je „prehlada” a možda virus, ali sigurno nije alergija sa T 38 i vise.

Ja bih odvela dete kod drugog lekara.

Sbe najbolje!

BD
LeeLu
2014-07-09 03:00 PM
Fizikela, nije stvar u tome nego brate kome će da veruje ako ne lekarima u mestu gde živi, osim ako nema nekog srpskog lekara koji joj je preko skypa dostupan 24h dnevno ja ne vidim kako može a da se ne konsultuje sa ovdasnjim lekarima.
Tri_boje_plavo
2014-07-09 05:27 PM
Zdravo Ljubicice,

Pre svega disi duboko i opusti se:infekcija koju si opisala je sastavni deo bebecih godina,samo polako i bez panike.Moja devojcica je upravo prebrodila jednu.

Na osnovu klinicke slike, kao sto su ti druge mame rekle, najverovatnije se radi o virozi i/ili upali srednjeg uha.
Dok se ne konsultujes sa drugim lekarom, prati temperaturu, kada predje 38.5C rusi je antipireticima u obliku sirupa - sigurno ih možeš kupiti bez recepta u lokalnoj apoteci. Takođe, nudi bebi hranu cesce a ako je apetit nestao pojacaj unos tecnosti tj bitno je da ne dehidrira tj prati stanje na osnovu pelenskog sadrzaja. Ne utopljavaj bebu nego je raskomoti tj barem sloj manje nego obično+peskiric pod hladnu vodu pa na celo. Podigni krevetac tako što ćeš ispod nozica istog podmetnuti telefonske imenike ili nešto slično-ovako ćeš bebi omogućiti laksu drenazu iz nosnih supljina.Kada smo već kod nosica,pumpica za nos pomazu kao i rastvor morske soli (obe stvari se lako nalaze u svakoj apoteci).





tamara
2014-07-09 05:43 PM
ovo sam već zaboravila sto TBP piše da se pelene prate.ako su pelene suhe razlog je već za paniku.bebama teško uzeti mokracu ali imaju u apoteci kao kesice bas za to i za decake mnogo lakse.
Tri_boje_plavo
2014-07-09 05:47 PM
Pardon, hredoh reci iskosi krevet sa jedne strane ali sigurna sam da si shvatila šta sam zelela da kažem-izvini ako sam te zbunila.

out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-07-09 07:31 PM
Ni ja ne vjerujem da je alergija, vjerovatno je u pitanju samo neka viroza. Ako je prošlo dan-dva a temperatura je samo malo povisena, ne bi trebalo biti mjesta za brigu. Infekcije usiju, grla, krajnika itd veoma brzo naguraju 40C, dijete klone, skroz mu bude loše. Ja sam nasu malenu odnijela na rukama Dr-u kad je imala upaljene krajnike. Ako se ipak brines, odnesi je nekom Dr da makar pregleda usi, grlo, pluca, da cisto ukloni sumnju na nešto bakterijsko.
Mala bebica od 10 mjeseci će biti razdrazljiva od viroze, jer ipak, temp je malo povisena, a još je dodatno nervira zacepljen nosic I možda bolno grlo. Dok viroza traje, jedino sto možeš da uradis je, da je utjesis kad je nervozna, daj joj tecnosti, hranu manje-vise, moji nisu nikad jeli kad su bolesni. :) moguće je da će povratiti, mala djeca ne znaju nekad kako da se bore s tempraturom. Nasa najmanja jma skoro 7 god, ali još uvijek nekad ujutro povrati poslije noćikad je imala najvecu temp. Redovnog spavanja neće biti, možda će te biti budni po noći neće možda biti dnevnog spavanja, ali spavajte kad joj je bolje, kad bude mogla da zaspe jer vam treba odmor. S obzirom da je temperatura 38 ja bih joj dala Paracetamol, on će pomoći s temperaturom I sa bolnim grlom. Kažu da se temperatura ne rusi do 38.5 jer patogeni ne mogu da se mnoze i opstaju na temp preko 37, u tome je ustvari sustina temp, ali ja je rusim čim pridje 38.
Sanduche2010
2014-07-09 08:11 PM
Ako si bas toliko u panici, uvjek imaš after-hours walk-in pedijatrijske klinike, provjeri u mjestu u kojem živis, znaci možeš i veceras da nadjes neku kliniku i da odes tamo.
Ako si u Torontu mogu da ti preporucim odličnu pedijatricu, sa kojom nema greške, javi ako ti treba...
Sanduche2010
2014-07-09 08:17 PM
Još jedna stvar, simptome koje si navela, meni lice na gripu, moja curica je to imala ponekad. I obično bismo joj davali advil za bebe, sa njim smo imali odlično iskustvo, jer mu je dejstvo po 8 sati.. E sad, nadam se da dijete nije alergicno na lijekove, ako nije svakako bebi tajlenol ili bebi advil se daje uvjek u prisustvu temparature.
Napr, u ontario ima tele health ontario (može se naći na google), telefonski broj koji se nazove i možeš i preko njih da dobijes savjet šta da radis. Ne znam u kojoj si provinciji.
Njanja
(*)
2014-07-09 10:57 PM

Jeste li proverili da nema upalu uha?
Mala deca ne znaju bas da duvaju nos, pa često infekcije iz nosa predju na usi.Možda ima ima upalu usiju, kao posledicu svega gore navedenog?

Naravno, da budes sigurna odvedi dete kod drugog doktora, mi ovde samo nagadjamo.
Njanja
(*)
2014-07-09 11:16 PM
U stvari, kad malo bolje procitam tvoj tekst pitas se šta do sutra, do posete drugom lekaru.
Pada mi na pamet ono sto sam i sama radila u takvim situacijama, da ga stavis da spava sa jastukom ispod glave blago podignutim, da mu nekako izduvas nosic(pokazi na sopstvenom primeru, pa ako skuzi super:) redovno mu brises nosic sto curi(mada će ga nervirati) i da mu dajes malo vise tecnosti no uobicejeno da pije. Davati mu tj. terati ga da jede nije bas produktivno jer mu sigurno nije do hrane, a i može da povrati... eto, to je ono sto mi prvo pada na pamet, a sto sam i sama primenjivala na mojima. Drugo, ne znam šta bi još mogla, sem da se molis da sto brze sve to prođe, a sutra pravac drugi doktor.
Pozdrav i srećno!
Njanja
(*)
2014-07-09 11:27 PM
Ehh, blago meni...:)

Izvinjavam se, nisam videla šta su druge mame pisale, a pisale su.. ;0)
tamara
2014-07-10 05:02 AM
kako je bebac danas?
ljubichica
2014-07-12 09:25 PM
Zdravo svima! Ja evo tek sad stigoh da odgovorim. Dakle alergija nije bila definitivno, jer malo posle postavljanja moje teme dete je dobilo temperaturu 39 sa 2. Onda sam ga odvela u decju bolnicu u hitno odelenje i tamo su nas zadrzali 8 sati. Nisu vadili ni krv ni mokracu, samo su mu slusali pluca i rekli da ima bronhitis. Kaže doktor da je moguće da ima i astmu ali da ne može znati za sigurno jer je dete još malo (?!). Dali su mu pumpicu i neke lekove ali već 3 dana posle dete i dalje teško dise, kaslje, skripi itd... Ako bude ovako do sutra opet ću ga odvesti u bolnicu.

I sad kako verovati doktorima, jedan kaže alergija, drugi kaže bronhitis, a MOZDA i astma... Nisu ga čak ni pregledali kako treba već postavili dijagnozu onako „od oka”.

Hvala svima na savetima, puno su mi pomogli! Veliki pozdrav!
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-07-13 12:18 AM
Raste li mu temperatura? Ili je spala?
Zanimljivo kako makar nisu uzeli uzorak slajma da iskljuce ipak bakterijsku upalu. Ili čak I ABGs (O2 I ostalo u krvi) I uzorak krvi.
Nadam se da je maleni u međuvremenu ipak bolje. Ako I dalje kaslje I ako mu skripe pluca, procice vjerovatno. Ako je za utjehu, evo i mog iskustva,mene je pretutnjao virusni bronhitis prošli mjesec, najprije sam bila loše, s malom temperaturom, bolila su me pluca, pa je onda nastao slajm I kasljanje. I tako jedno 15 dana, disala sam I spavala kao Sponge Bob, djeca su me zezala da sam progutala pistaljku. U par dana je samo sve nestalo i slajm se skroz ocistio. Koristila sam tu pumpicu za astmu, jer ja imam blagu I to je jedini način da mogu normalno da disem kad mi se tako skupi u plucima. Davaj malenom prepisanu dozu, nemoj pretjerivati, ako je u pitanju Ventolin, on zna uzlupati srce I uznemiriti. Ja ga ne zato ne volkm, nekad mi ne da spavati, ali je nužno zlo, inače mi je ili se ugusiti spavajuci ili nekako s njim zaspati.
Ako se sumnja da maleni ima astmu, morace da radi odredjene testove za funkciju pluca, nije samo dovoljan fizicki pregled. Jedino sto je sad možda stvarno mali za kooperaciju s istim.
Gala06
(......)
2014-07-13 03:40 AM
Ne znam kako je kod vas, da li možeš da insistiras da mu provere krvnu sliku i crp? Kako znaju da je virusni bronhitis?
svirena
(teaser)
2014-07-13 08:00 AM
znaš kako ljubicice, njihov moto je da rade sto manje testova i ne trose pare. a tvoje je da ne cutis nego da trazis i zahtjevas. jesi li tražila da urade krvnu sliku? nema cutanja i slijeganja ramenima kod ovdasnjih ljekara, to je moje iskustvo. ali takođe kad god sam zahtijevala neku analizu, po pravilu i zakonu ne smiju da te odbiju da ih ne bi tuzili (barem je tako u Americi, mada dosta ljudi za to ne zna). ne znam jeli vam stala temperatura i šta je bilo, ali ja ne bih opet odvela i tražila da urade kompletnu krvnu sliku (CBC- complete blood count), i urin.
tweety_m
(?)
2014-07-13 10:28 AM
Mi kad dodjemo do bolnice ja onda tražim uvijek KS,kad sam već dosla onda i da mi odrade sto tražim.Nikad tako nismo omanuli.Ja sam imala problema sa pedijatrom,ne znam zašto ali da li je to kompleks neki da neko možda zna bolje od njega,kad mu trazis uput kao da si ga bocnuo iglom u dupe.Elem jednom se isposvadjasmo za uput za alergo test,jednom za koznog,treci put me sam poslao na ORL :)bez da tražim.Sa mnom je naucio kako treba,i naravski flu shot mi ne nudi vise :)
tamara
2014-07-13 04:12 PM
Ja verujem da je bebica imala puno slajma i da se to spustilo na pluca.probaj nešto za izbacivanje slajma da povratri to ili izbaci u pelene.ja sam koristila beli slez kad su tako mali bili.od toga moja cerka svake zime dobije temp. I prelezi nedelju.trazi da provere i budu sigurni da nije infekcija disajnih organa.jesu oni lekari ali ja ne prihvatam odokativne diagnoze.ja bih otisla tamo i neizlazila dok sve nalaze nenaprave.to je tvoje pravo ili da ti napismeno daju da neće, a to ti niko neće dati jer ih možeš tuziti.
tamara
2014-07-13 05:20 PM
Twetty to su umišljeni sveznali lekari,ima ih svugde.moj sin imao diare duže i kad ga je napokon primio jer je bio zamena za ovostalnog dr.koji je imao pauzu 6meseci on mrtav hladan kaže„ovo je leukemija”.MM popizdio i odveo ga u privatnu kliniku a dete imalo jako slabo zelezo.trba proveriti ako lekaru ne verujes.ponekad i mi roditelji ne primetimo detalj koji im je bitan za diagnozu ali zato ima laboratorija.
ljubichica
2014-07-15 01:28 AM
Cao svima! Po vasim savetima odvela sam ga juče u bolnicu opet i tražila da mu izvade krv, snime pluca xray-om i da mu promene terapiju jer je dete i dalje nenormalno sistalo i skripalo. Svi rezultati su bili ok, rekli su da je definitivno bronhitis i dali mu neku novu, jacu pumpicu za disanje, koja inače kosta bas puno, znaci verovatno je dobra. Zahtevala sam da nas upute u kliniku za astmu da vidimo da li je to i da ga i tamo pregledaju, tako da su rekli da će nas zvati za par dana iz te klinike da zakazemo sastanak.

Uh, na kraju se ipak nešto resava, nemam obicaj da se javljam na diskusije ali bila sam tako bespomocna. Puno hvala svima na savetima, stvarno su mi jako pomogli.

A da, kupila sam i beli slez pa ću sutra i to da pocnem da mu dajem po malo. Ne zamerite, ja sam mlada mama, „zarobljena” u Kanadi, bez igde ikog osim svoje porodice, tako da mi je svaki savet koristan :)

Veliki pozdrav za sve!
tamara
2014-07-15 03:50 AM
ako pije iz flasise to ti je super beli slez.ja sam deci kuvala jacu dozu i ostavim da se dobro ohladi,bude malo gusto i to im dam u flasicu da piju.ako neće tako onda malo soka naspem i popiju i uvek slajm izadje.ako bude u pelenama malo redja stolica ne brini to je od caja(izasao slajm) ili povrate.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-07-15 04:41 AM
Super da na kraju ipak nije neka ozbiljna upala. A slajm će se ocistiti samo treba vremena. Zaboravih da kažem u zadnjem postu, da mu dajes dosta vode, ako tijelo nije dehidrirano, slajm je tecniji I lakse se iskasljava.
Ako imate humidifier ukljuci preko noćiu sobi, on će isto pomoći.
BEHEPA
2014-07-20 04:46 AM
Tamara, caj od belog sleza se i pravi sa ohladjenom, a prethodno prokuvanom vodom. Dakle ne da voda provri pa da onda prelivas iseckan koren, nego tek kad se voda ohladi. Onda se prelije po korenu, poklopi i ostavi nekoliko sati da odstoji, da voda postane sluzna. Procedi se i tad se daje za pice.

Ljubicice, moj muž često, danas već uz dozu humora, prepricava nasu peripetiju kad nam je beba od 9 meseci imala zapaljenje pluca a dr. najpre samo ovako konstatovao (misleci da je neka blaga prehlada; napoiminjem da pri slusanju pluca nije čuo ništa): „We are seeing a lot of this, this time of the year.” To je bila dijagnoza: odokativno i bez ikakvih pravih testova. I to je, između ostalog (a bilo je i „ostalog”) razlog sto sam nepoverljiva prema americkim doktorima i sto sto puta vise verujem pedijatrima u Srbiji.
tamara
2014-08-03 04:13 PM
Znam Venesa,izvini sto nisan detaljno opisala:-)
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Earrings?
.