Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Upomoc! Dojka se upalila
tea_27
2014-07-05 06:05 PM
Cao drage,

Neću dugo da vam pišem..

Situacija sledeća:
Moja bebana puni nedelju dana danas. Imam mlijeka od samog početka i bebi fino napreduje. Zna mi spavati po 3-4 sata bez budjenja..kaki se (zuckasta kaka), već je dobila na kilazi.

Ja...imam bolne bradavice..krvave..ali stisnem zube, prođe čim mlijeko krene. Cinilo mi se bolje ali...
Danas hoću da umrem.. Naglo mi se stanje pogorsalo. Evo lezim u krevetu sa groznicom, temp je preko 39..dojka gori...kao kamen je. Za sada samo lijeva. Ali uzasno se osjecam..sve me boli, slabost i glavoblja..srce hoće da iskoci.
Veceras prije sam probala dojenje, pa izmuzavanje, pa tusiranje i masiranje..hladi oblozi.. I cekam da se neće smiriti.
Nadam se da nije bakterioloska upala. Sutra ako nastavi zovem doktora za antibiotike :(

Nocas mi ostaje dojenje..ispunpavanje iste..i oblozi.

Dajte još koji savjet. Šta mi je ciniti?

Zahvalna kao i uvijek.
maja3s
(diskutant)
2014-07-05 06:16 PM
za bradavice imaš kupiti kremu u apoteci i matasu...

a za upalu sve si već cinila i cinis...samo nemoj cekati sutra već u zavisnosti kako se osjecas zovi dezurnog doktora ako bude potrebno...

ja sam imala i znam da sam satima sjedila pod tusem i masirala upaljeno mjesto...uzela stolicu sa terase plasticnu...
maja3s
(diskutant)
2014-07-05 06:23 PM
evo ovo procitaj...

http://lifepressmagazin.com/mame/dojenje-mame/mastitis-upala-dojki-dojenje/

samo se konstatuj sa doktorom prije nego sto uzmes ove ljekove koje preporucuju ovdje
hana-banana
(.)
2014-07-05 07:18 PM
Tea, sve super radis samo na to masiranje, tusiranje i ostalo dodaj listove svjezeg kupusa, obavezno, obavezno!
Kupus će ti izvuci temp i pomoći pri razbijanju plocica, samo čitavu lisku stavi oko dojke i kao smeksa, kad izgleda onako kao potparen, mijenjaj.

Sa srećom, znam kako je!
tea_27
2014-07-05 09:11 PM
Temperatura mi se bila podigla na 40..
I ako sam insiatirala da sacekam jutro..da pokusam prirodno da zalijecim dojku.. Moj dragi muž, panicar, nagovorio me da zovem dezurnog doktora.
Prepisao mi je odma antibiotik, Dicillin.. 100 kaspula i da ih uzimam 10 dana, 4x2 dnevno. Ulazi kroz mlijeko i može izazvati bolove u stomaku kod bebe :(
Muž je odma otisao do dezurne apoteke i digao lijek.. U bre kako je skup!
Pocela sam ga konzumirati..i biće mi pravo krivo ako ujutru stanje bude bolje (cisto sumnjam da bi bilo od antibiotika ) a ja krenula sa terapiom..

Kupus sam ranije probala..i imaš pravo, meni je bilo pomoglo. Ali tada nisam imala ovako visoku temperaturu. Danas se tako brzo razvilo sve da nisam stigla ukljuciti kupus.

Kono, tak!
Mast od samog početka mackam..ali meni samo ublazuje ispucalost. Kad krene dojiti rascvjetaju se.

E, jel pametno sada kada sam krenula sa terapijom da prekinem na pola ako se pokaze da je sve ok?
hana-banana
(.)
2014-07-05 09:54 PM
Ma ti imaš puni mastitis, nije ni cudo sto si odmah dobila a/b. Oni obično savjetuju da se a/b ispiju do kraja, ali ja prva obično stanem pred kraj, sto ti ne savjetujem, ali vidi kako ide.
Ne iskljucuj kupus i ostale stvari koje radis, ako ništa olaksace ti pritisak u grudima.
I meni su bile ispucale i krvave bradavice i pucale bi svaki put kad bebu stavim da doji, nisam se nikada ni navikla, krema nije pomagala.
Ovde laktacione sestre savjetuju da posle podoja sa malo svog mlijeka namazes bradavice i ostavis malo da se „zrace”, da se zalijece na vazduhu bez pokrivanja i zakopcavanja nazad u brus.
Meni je pomagalo i da prije nego sto stavim bebu sama pustim mlijeko jer bi koliko toliko bilo lakse nego kad beba uhvati i odmah raskrvari.

Nadam se da će brzo proći
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-07-05 10:39 PM
E, jel pametno sada kada sam krenula sa terapijom da prekinem na pola ako se pokaze da je sve ok?

S obzirom da si imala full on infekciju i 40C temperaturu, ne bih ti preporucila. Antibiotici se moraju ispiti do kraja za maksimalno ozdravljenje. Na svakom piše da iako se osjecas bolje, da se moraju ispiti do kraja. I nakon zavrsetka, sacekaj par dana da se skroz ociste iz krvi, pa tek onda daj mlijeko bebani. Šta je tu je, ispumpavaj mlijeko dok si na terapiji, bitnije je da si joj ti 100% zdrava.

Ja sam početkom ove godine bila na terapiji antibiotika, greškom prekinula upola (zabrojala se s receptima i dozama), tako da nisam ništa napravila i morala sam onda popiti punu dozu, znaci jednu i po sve zajedno... kad nisam umrla kasnije od zeludca (u pitanju je bio eritromicin).
irena
2014-07-06 02:53 AM
Ja sam za bradavice koristila ulljani rastvor ad kapi poslije svakog podoja za mazanje a kad se istusiram obavezno sam dojke tusirala malo toplijom vodom pa onda masaza sa pavllovicevom i izmuzavanje
ana-anica
(---)
2014-07-06 03:43 AM
Tea, već si dobila korisne savjete. Ja bih ti predlozila za bolne bradavice da kupis u apoteci mast Lansinoh. Vjerovatno je već i poznajes. Navodno „najcistija” mast na trzistu, toliko da može čak da se jede (tako da ne skodi bebi). Ja sam je u početku koristila poslije svakog dojenja, i odlicna je. Ako slučajno već nisi upoznata sa ovom masti, evo ti link:
http://www.webapoteket.dk/mor-og-barn/amning/lansinoh-brystvortecreme-p-213759

Ne znam kako je u toj bolnici gdje si se porodila, ali novopecenim majkama je ponudjeno u bolnicu Skejby da zovu direktno „Mor & Barn” odjeljenje u toku prve sedmice (ili dvije?) nakon porodjaja. Ja sam takođe imala neki broj telefona dezurnih babica. Sjecam se da sam zvala vikendom kad mi je beba imala par mjeseci. Pogledaj da li ti piše nešto u onom zutom kartonu sa bebinim podacima koji si dobila nakon porodjaja?

Želim ti brz oporavak!

tamara
2014-07-06 03:58 AM
u apoteci možeš kupiti skoljke koje isto pomazu.
maja3s
(diskutant)
2014-07-06 07:43 AM
Теа, терапију мораш попити до краја поготово кад је пенцилин у питању.

Јефном мој брат прекинуо терапију само један дан за рад неког славља кад посље заглавио у болници :(((

Ово што ти каже ханна и мени су препоручували... И ово што ана-аница пише исто је било кад сам се ја порађала телефон...

И ја сам имала мадтис 4 пута у 6 мјесеци... Можда глупо звучи а мени су рекле данкиње да се чувѕам промаје ... А ја сам стално зрачила било прољеће и љето па отворим све по кући...

Што је најчудније одма сам им рекла да хоћу помоћ око дојења кад сам родила треће... Увјек може нешто да се научи
maja3s
(diskutant)
2014-07-06 07:47 AM
Е да и да не буде како ја само кукам а ево и моја кона ;-)) како је скупо у данској... Знаш да нам је смањен додатак на љекове и партиципација... Свима мој свекар и свекрва кукају ко мала дјеца користе пуно љекова... А ове што купујемо сами да не причам :)
tea_27
2014-07-06 08:45 AM
Lansinoh sam kupila još prije poroda.. Koristila sam ga sa prvim djetetom.
Pomaze malo, ali ne u potpunosti.

Hvala za savjet. Porodila sam se u Hvidovre. Ne mogu se sjetiti da je babica šta spominjala, ali pogledat ću među onih par papira sto su dali.
Imam broj od patronazne, ali samo radnim danima.

Ja evo i dalje sa temp 39,5.. Poslat ću muza po kupus.

Popila sam dvije ture za sada..nadam se uskoro nekom progresu.
Zavrsit ću cijelu terapiju. Zao mi samo bebceta sto ona unosi antibiotik u organizam.

Kono..samo informativno. Lijek je kostao 850 kr (120 eura)..ja sam se stvarno iznenadila. Doduse rijetko konzumiram antibiotike pa ne znam kako se krecu cijene. Ali za zdravlje ništa nije skupo :)

Hvala vam drage na savjetima
doncorleone
(moto)
2014-07-06 08:54 AM
Tae da sam na tvom mestu ja bih bebi davala adaptirano dok pijem AB. Sebe bih izmuzavala i nastavila sa dojenjem posle terapije
maja3s
(diskutant)
2014-07-06 09:01 AM
Kono, zao mi malog misa :((

imaš prjedlog za adaptivno...opet ne znam koliko je to dobro da se ne odvikne ili ćeš poslje morat pumpat pa davati...
moras imati broj telefona odjeljenja gdje si se porodila...zovi i pitaj njih...

da sam ja napisala cjenu rekli bi da lažem :((
gule nas kako stignu i umiju...i sve to nazivaju blagostanjem :((
Oli1
2014-07-06 09:03 AM
Kupus obavezno. Drzi u frizideru stavljaj liske na dojku kako se zagreju menjaj listove. Dojke na vazduh I luftiraj da se bradavice osuse posle svakojg podoja.
Meni je do ovog došlo jer se beba nije pravilno hvatala za jednu dojku. Trebale smo da naucimo I ona I ja Medicinska sestre za dojenje mi je neverovatno pomogla. Ipak je beba morala da izvuče sve to nagomilano mleko čak I kad je ovako bolničkoj. Kreme mi nisu puno pomogle već samo mleko premazano preko bradavice I sušenje. Puno sreće.
JoannaL
2014-07-06 07:10 PM
Tea, kao prvo nemoj uopste da brines za bebicu i mikrogramsku dozu antibiotika.Oni moraju to da napisu na borsuri, da je proliv kod bebe moguć, ali veruj to se retko ili nikada ne dogadja.Znaci s te strane opusti se, sve je ok.
Ragade i mastitis se u 99.9% javljaju zbog lošeg polozaja bebe na dojci. Pazi da je ona bukvalno zalepljena nuz tebe -stomacic na tebe, celom povrsinom. Donjom usnom neka obuhvati sto vise areole, vise nego gornjom usnicom.Usta lepo otvorena, usne izvrnute napolje.Ne sme da boli vise no prvih nekoliko minuta.
Za mastitis-krompir na tanke kriske, sto tanje. Naseckaj i stavi kriske krompira u hladnu vodu oko 10-15 min i nanesi obilato na dojku, samo ne na bradavicu. Čim se zatopli ,menjaj. Ovo nije baba-lek, već ovde u Kanadi primenjuju i babice i lekari i Dr.Newman.
Za bradavice-lanolin ili kokosovo ulje.
Uzimaj probiotik da dodatno zastitis sebe i bebu od proliva.I ODMARAJ. Ibuprofen je u mojoj praksi daleko bolji od paracetamola za bol, upalicu i temperaturu.Beba sto cesce na dojci ili ako previse boli,onda pumpa ili još bolje rucno.Za mastitis ide prvo toplo pre podoja, pa hladno posle podoja ( krompir ili kupus).
skoljka
(student)
2014-07-06 10:49 PM
Tea podrska, uf mora da je muka uzas i temp i bolovi i nespavanje. Moj je savjet pumpa, ja sam s drugim djetetom imala gore bolove nego s prvim. Ona je prva dva mjeseca skoro iskljucivo bila na flasici s mojim mlijekom. Ako imaš kakvu pomoć nek neko drugi hrani bebu, a ti se budi na 3 sata da ispumpavas. Moras i da odmaras da bi se oporavila. Neće bebi biti ništa, al ti se moras cuvati.
tea_27
2014-07-07 04:35 AM
Hvala vam na savjetima.
Joanna nadala sam se da ćeš se javiti sa svojim znanjem o dojenju..hvala.

Ja sam danas bolje.. Tj. temperatura se spustila na 37,3. Dojka ista..crvena, upaljena, tvrda..bradavice bolne i ispucale..
Juče sam koristila kupus, a danas ću da probam ovo sto Joanna predlaze sa krompirom.
Dam bebanoj malo da doji iz upaljene sike, ali vidim da slabo ide mlijeko. Poslije je pokusam izmusti..nema skoro ništa. Imam aventi manuelnu pumpu pa se sva namucim i preznojim. Bradavice mi još gore nakon..čini mi se.
Strah me da ne zaradim neko gljivicno oboljenje na bradavicama.
Uzela sam silikonske bradavice pa ću pokusati sa njima par dana..možda se smire.

Ja se iskreno nadam da će sa antibiotikom sve stabilizovati..i da ću početi normalno da dojim.
ana-anica
(---)
2014-07-07 07:30 AM
Tea, od poznanica znam da u apotekama možeš posuditi pumpu koja se koristi u bolnicama (nije besplatno, ali koliko se sjecam nije bilo skupo). Ona je sigurno efikasnija. Možda vrijedi pokusati.
tweety_m
(?)
2014-07-07 11:25 AM
Ovdje u porodilistu možeš da rentas pumpu.
Moras biti uporna da se plocice odpuse i da mlijeko krene,temperatura jeste spala ali antibiotik neće plocice da razbije,masiraj.
Ako beba ne može da povuce mlijeko zovi muza u pomoć.Drugarica mi pricala da je to spasilo,pumpica ništa nije mogla da izvuce(isto rucna,a ni beba).
Kaži mi kad odes u kupatilo da se tusiras,kad tusiras grudi je li na tu upaljenu izlazi bar malo mlijeko ili nikako.Kad se meni pojavio mastitis na toj dojci ni kap nije htjela da izadje dok polako nisam odcepila kanale.
svirena
(teaser)
2014-07-07 11:37 AM
Mene je spasila masaza dojki, bolilo jeste ali je bilo bolje značajno. To sve u kombinaciji sa toplim oblogama prije podoja i kupusom posle. Ako možeš da ti neko izmasira i razbije te tvrde cvorove masazom, to bi bilo dobro. Avent pumpa rucna je meni stvarala vece probleme, probaj da iznajmis mehanicku pumpu ako imaš mogućnosti. I naravno pomoć oko pravilnog dojenja je kljuc (joannin post). Srećno!
skoljka
(student)
2014-07-07 11:59 AM
Tea, mene je pumpa spasila ali dupla i elektricna Medela, mnogo manje me je bolilo nego beba da doji, gledaj da iznajmis.
hana-banana
(.)
2014-07-07 12:55 PM
Elektricna Medela, ovde u apotekama možeš da rentas duplu, ali sa proslom bebom sam vidjela da mi i ova singlica koju imam radi posao, jeste da nije stereo, ali što se jacine tiče isto je.
Mani rucnu pumpu i nastavi sa tusiranjem dojki i oblogama da ti se razbiju plocice.
tea_27
2014-07-07 01:39 PM
Hvala vam na savjetima.

Sutra ću se prosetati do lokalne apoteke da ih pitam imaju li elektricnu pumpu za iznamljivanje. Nisam znala da postoji ta mogućnost...davno bih to uradila.
Sa starijom nisam uopste koristila pumpu..tako da sam se nadala da neće biti potrebe ni sa ovom pa sam zbog toga nabavila manuelnu..cisto da se nadje za ne daj Boze.

Dojka mi je i dalje dobro crvena. Ali čini mi se malo meksa nego ranije. Danas cijeli dan hodam polugola po kuci :) Dok sam sređivala nešto po kuci krenulo mi je mlijeko iz obje u isto vrijeme..tako da nije skroz zacepljeno.

Nastavljam.. Sada topli oblog..pa podoj..pa kupus..a u vrijeme podoja masiranje do tusiranja veceras.. Uf :)

tea_27
2014-07-07 04:30 PM
E da vas pitam... Jeste li prale dojku nakon kupusa prije sto nanesete Lansinoh na bradavice?

Stalno kontam da nešto pogresno radim :)
tea_27
2014-07-08 06:54 AM
Bila mi je patronazna danas. Bebano nije ništa dobila na tezini zadnjih 7 dana :(
Rekla mi je da nastavim da je samo dojim ali da joj dajem kad trazi..da ne mora biti na 3 sata..pogotovo nakon duzeg spavanja. Nocas je spavala od 23h do 4:20..podojila je i ponovo zaspala do 07:30. Za poželiti! Ali izgleda, sa mojom upalom i oslabljenim mljekom, dugim spavanjem, njenim prolivom..ne dobiva doboljno. :(
tamara
2014-07-08 10:56 AM
ne verujem da dugo spavanje ima veze s tim sto nije dobila na kilazi.moja deca su stalno spavali.malisa je jednom jeo od 19-07h i to spavajuci.

na početku oni i izgube na kilazi,mislim do 10,15%.ja sam stolicu pratila ako je zelena onda nemaju dosta hrahe,zuta ok.
tamara
2014-07-08 11:01 AM
svakako joj daj/ponudi cessce da jede.ja nisam nikad cekala tri sata,preko dana sam stalno nudila dok se nismo upoznali i napravili neki raspored koji im odgovara a nocu su retko i jeli.
hana-banana
(.)
2014-07-08 11:16 AM
Tamara, važno je da ne gubi, ali svakako joj daj da doji kad god hoće bez obzira na vrijeme, sad nema uobrocavanja.
Ja sam moju budila na 3 sata jer je izgubila 13% od kilaze, a sve preko 10 je kriticno. Ako pocne da gubi ja bih je i budila mada znam da su mnoge mame protiv toga.
Ako nema nikakvih zdravstvenih problema, npr. zuticu ili sl. ne bi ona spavala da je gladna.
shargarepa
2014-07-08 11:31 AM
Moja mladji nije nikad uspio da ceka 3 sata između podoja. Tek kad smo uveli cvrstu hranu.
Dojila sam ga na zahtjev, čim se unervozi ja mu ponudim, nekad povuce 2-3 puta I dosta mu, nekad odvali da kampuje.
Bio je mnogo mirnija beba od starijeg kojem sam na sat gledala kada će da jede.
JoannaL
2014-07-08 11:36 AM
Tea, nudi na dva sata i sve dok mleko fino nadolazi i ona lepo guta dok sisa, sve je ok.Budi uporna sa polozajem da dojci, neka lepo uhvati, jer to može da utice na efikasnost podoja.Prerano je da sudimo dali napreduje ili ne, potrebno je bar još jedno merenje, ne dizi paniku i ne brini. Dali nije dobila ništa od rođenja ili od izlaska iz bolnice?
tamara
2014-07-08 12:12 PM
ovoj bebe je tek nedelju dana.ovde ne panice do 15%,mislim da ni kod tee nije mnogo drugacije.dok se sike srede i beba nauci vuci biće sve ok,sve će to biti za neki dan.
hana-banana
(.)
2014-07-08 02:13 PM
Sorry, post je bio upucen Tei, ali ocigledno bez tamere ne mogu da živim :P
tea_27
2014-07-08 06:31 PM
Mi smo izasli iz bolnice ca 4 sata nakon poroda..tako da je to kilaza od poroda.
3 dana nakon poroda ju je patronazna vagala..imala je isto kila. Danas, 7 dana nakon..dobila je 25 gr. Patronazna i ako je ocekuvala da je dobila, ne kaže da je za uzbube, ali po knjizi bi beba trebala dobivati 50gr po danu.
Po njenom bebu ne trebam buduti.. Da radim sve kako treba, jedino da nakon dugog spavanja dam joj cesce da jede. Do sada sam gledala da joj dajem na svaka 3 sata. Sa starijom je ova metoda super funkcionisala od samog početka.

Spomenula sam da ima dosta rijetku stolicu zadnja 2 dana.. Sto je vjerovatno zbog antibiotika. Zuta je boja tako da pokazuje da ima mlijeka.
Ne znam jel 2-3 puta dnevno malo?! Čini mi se sa starijom, svaki podoj je zavrsavao sa punom pelenom.

Ne brinem se još uvijek. Malo ću sada da promjenim taktiku..i nadat se da će na sledećem vaganju biti bolje .

Inače..čini mi se, dojka je bolje..mada, daleko od savrsenog. Sada mjenjam poze dojenja. Nadam se da je ispravno.. Pa vidjet ćemo!
tamara
2014-07-09 03:26 AM
ništa to strasno ne zvuci.mislim da je 2,3 puta ok.iskreno ne secam se kako je bilo sa starijim al malisa je punio pelene 2x.

slusaj ti svoj instikt i potrebe bebe,ne treba bas sve uvek po knjizi.
JoannaL
2014-07-09 12:13 PM
50 grama po danu?? Nešto je ona pomesala loncice.To je 1500gr mesecno :) To je prosecan napredak za 2 meseca skoro, nema sanse.Prosecan dnevni napredak za dojeno novorođence je 20-30 grama za 24 sata ali to je prosek i nije svaki dan. Super kaki beba ne brini.
tweety_m
(?)
2014-07-09 04:40 PM
Sad mi pade na pamet jeste li izabrali ime?
tea_27
2014-07-09 08:38 PM
Joanna, ne znam..bas ću da je pitam sledeći put kad dodje...možda sam ja pogresno čula.

Što se tiče imena.. Nismo još :)
Pala je knjiga na dva slova, Elena i Emilia (Ema)
ana-anica
(---)
2014-07-10 03:31 AM
Koliko se ja sjecam meni je patronazna rekla da je prosjecan napredak kilaze oko 150-200 g sedmicno (od bebine druge sedmice pa nekoliko mjeseci unaprijed).
hana-banana
(.)
2014-07-10 04:45 AM
I to je opet sve prosjek, sve je to ok i ne treba paniciti.
Sjecam se da je moja mama bila maltene tuzna kad je malena par pregleda za redom dobijala po 800gr - ja sam navodno dobijala kilogram mjesecno. Baka se zabrinula kao da smo svi redom pali na ispitu o brizi novorođenceta, i mene je izbedacila, a sad vidim da sam se bespotrebno nervirala.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.