Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Godisnji odmori
skoljka
(student)
2014-06-20 04:23 PM
Pozdrav, ajde da malo zivnemo ovdje.
Ja sam se vratila s godisnjeg i muka me hvata da sad moram cekati do zime do slijedeceg:( bilo je lijepo, pisaću i opsirnije kad se vratim kuci o utiscima iz srbije i cg. Uglavnom je sve dosta pozitivno. Dugi letovi prošli bez problema s djecom, jedino smo se ispatili obilazeci rodbinu, to ćemo sledeći put preskociti nego sastanak na jednom mjestu. I još ozbiljno razmišljam da sledeći put možda muž i ja uzmemo odvojene godisnje, možda jedna nedelja preklapanja, pa da mogu djeca biti tamo duže a i svako sa svojom rodbinom i svi sretni. O tom po tom, ali svakako ne bi da opet prođe toliko digo a da ne odemo.
skoljka
(student)
2014-06-20 04:26 PM
I na kraju kako vi provodite svoje godisnje, jel stavljate djecu u kampove preko ljeta il baka, deda? Jel idete na more? Eto, bas sam radiznala:)
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-06-20 07:24 PM
Bas smo se umirile. :) Vidi se da nas se dosta razbjezalo po odmorima.
Kod nas trenutno nisu, ovdje je zima, mi imamo velike godisnje u decembru/januaru kad je ljeto.
Ne radi se ništa posebno, zavrsio mi je semestar, ja ko neka budala kad mi je dosadno ucim već za narednu godinu. Zima je, hladno, odradjujem već drugu gripu, prehladu, šta li je već, imam astmu pa mi sadje u pluca, bas mi je zabavno. :)
Zavidim vama na odmorima na morima I u svim našim krajevima. Ja sam bila prošle godine u ovo doba I bas me hvata nostalgija. Nadam se da uzivate I nadam se da će te napuniti baterije. ;)
tamara
2014-06-21 05:13 AM
mi tek za tri nedjelje,ovo leto samo tri nedelje u spaniji i jednu u francusku.srbiju smo ostavili za jesen kad deca imaju raspust nedelju dana.

malisa je „spakovao” svoj kUfert i parkirao u hodnik:-)

nego,šta/koliko vi pakujete deci za godisnji?nikad nisam znala deci spakovati da im bude dosta,uvek sam u nekom tripu „treba im”a još kupimo uvek nešto i samo bzv.vucemo.
svirena
(teaser)
2014-06-21 08:13 AM
putujemo danas. ja ostajem 3 nedelje a kcerka će po prvi put da provede cijelo ljeto sa bakom, dedom i kompanijom. možda odemo do mora par dana. pokusacu da to za nju bude neka praksa za ubuduce, radije da kupim karte nego placam kamp. mislim da putovnjima može vise da dobije. kad prođe ljeto biće jasnije je li ovo bila dobra ideja:-). ovo ljeto ovako a bogami naredno već značajno drugacije:-)))
alskdjfhg
(supermama)
2014-06-21 08:29 AM
mi ćemo sledeće godine za vojvodinu, mala će imati 2 god.
kako će nam biti u putu, ne znam, put je bas dug i za nas starije a kako je za decu mogu misliti. put 18 sati, mnogo bre, sto nismo blize?!:))))

kako je vama bilo putovati sa malom decicom, ja ozbiljno razmišljam uzeti biznis klasu ili pak napraviti 1 ili 2 stopa , usput...

ovde brrrrrrrrrrrrr hladno, uskoro ćemo na Puket pa malo da i mi uzivamo u 'letu':P

hana-banana
(.)
2014-06-21 10:40 AM
Nas već drugo ljeto zaredom blokira trudnoća što se tiče prekookeanskih putovanja, a za loko provod nema zime.
Mene rijetko kada drma nostalgija, gledam da nađemzabavu tu gdje sam ali ove godine mi se bas islo u Srbiju i znam da bi cerka imala fantasticno ljeto tamo , ali nije moglo.

Meni je bilo teško gledati kako se cerka muci kad smo poslednji put putovali tamo, tako da gledamo da to što brze obavimo, nikakva stajanja i još vece odugovlacenje.
skoljka
(student)
2014-06-21 12:14 PM
Svirena, to vam je super, imacete i vi ovdje malo odmora:) a njima je tamo divno, mnogo bolje nego svi kampovi. I usput, da čestitamo:)?
A za dugo putovanje, mojoj djeci nije bio nikakav problem, bio je Frozen crtaic i avionu i još mnogi, ti uzme 2,3 sata idok vide šta ima, jelo sat bar ako ne i vise i ostalo prespavale ( noćnilet preko okeana) Posle kad smo dosli u london, imaju fine igraone, pa su se tu igrale, malo muka taj security tamo dok se prođe, gates daleko, ogroman aerodrom, ulazak u drugi avion, al kako smo sjeli u drugi avion svi smo prespavali tih 3 sata. Inače njih 2 su 3 i 5 god. I što se tiče čitavog puta ti letovi su nam bili najmanji problem.
Tamo nam je bilo malo zeznuto sto smo stalno bili na tockovima. To njima ni malo nije bilo interesantno iako smo vidjeli toliko gradova i ljudi, al je njima pocela da nedostaje njihova kuca i rutina. Tako da znam šta ću drugacije slijececi put, al ovaj nismo mogli kad toliko nismo bili.
Na moru u cg budvi (jaz)nam je bilo llijepo, tamo se sve toliko promijenilo na bolje, nevjerovatna usluga, bilo je sve cisto, hrana odlicna, jedino primjetih da je sve manje lokalaca, mnogo je skupo, većinom stranci i to rusi.
Air serbia posebne pohvale,, novi avioni, cisto, usluga odlicna, bas osvjezenje u odnosu na jat.
U bg me je odusevila ada i restorani sa djecijim igralistima, tami smo provodili najviše vremena, to ovdje nisam vidjela , kako dobra ideja. Hrana odlicna, muzikica, ambijent, i djeca i roditelji sretni.
I još stosta pozitivno, ima negativno, vise vezano za neke dogadjaje u familiji, bolest, starost. I još boravak u hrvatskoj, uvijek imam nocne more, al idem tamo dok imam tu blisku rodbinu inače ne bi. Imam veliki strah, kad vidim na svakom koraku sahovnice , čujem taj govor, brrr, smrznem se. Al to je sasvim lične prirode i tamo je inače jako lijepo, grad u kome sam odrasla je divan, voljela bi da moja djeca mogu tako rasti. Bez frke, setnjica pored rijeke, svuda pjeske.
Eto, imala bi još svasta pisati, al da ne gnjavim. Nadam se da će i vama vasi odmori odmarajuce proći
Tamara to divno zvuci , vi bas imate dosta godisnjeg!
skoljka
(student)
2014-06-21 12:17 PM
Svirena sretan vam put!
svirena
(teaser)
2014-06-21 12:33 PM
Hvala skoljka, evo spakovani vecernji let je pa ocekujem da će sve biti ok, a i već je velika cura, crtani malo dremnemo, u londonu predjemo na drugi let, nema cekanja i eto nas:-)
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-06-21 03:08 PM
Mi smo od pre nedelju dana u Srbiji, deca su mi prespavala ceo let, nikad lakši put.
(4 i 8 god)
Kao i svako leto, u Bg nam je baza, tata nam dolazi kasnije, pa onda idemo na more, a mama i tata možda skoknu sami do nekog evropskog grada ;) u avgustu oba deteta slave rođendan, pakovanje, i nazad kući. Deca jako vole da dodju ovde i dok je to tako trudićemo se da dolazimo svakog leta. Dok smo u Bg idu u jedan privatni vrtić tako da imaju i društvo i aktivnosti, a ja sam malo slobodnija da se bavim sobom i odmaram ;)
tamara
2014-06-21 03:09 PM
da,5 nedjelja imamo,inače skupim još jednu jer nikad ne uzimam novac za kad duže radim nego skupim sate i sastavim sa odmorom.ali ove godine nam kuca u srbiji zauzeta,još su ljudi iz obrenovca tamo pa kad se oni srede a brzo će,onda idemo malo.
hana-banana
(.)
2014-06-21 03:53 PM
Svirena, jesam li ja to nešto propustila, hoće li biti prinove?
hana-banana
(.)
2014-06-21 04:13 PM
Barili, kako odmori drugacije izgledaju kada je covjeku jedan grad primaran. Ja tako nešto ne bih mogla izvesti sve i da putovanja i obilaske svedemo na minimum, a rodbina bi nas pobila kad bi se pojavili negdje bez djece jer su oni u vrticu.
skoljka
(student)
2014-06-21 04:32 PM
Meni treba posao da mogu čitavo ljeto s djecom provesti u bg. Barili , nije ti
Loše:)
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-06-21 08:33 PM
To i moj muž misli, školjka, a ja se samo žalim. Kao meni je najteže. Kaže „ti si privilegovana”
Hana-banana, pa pametno sam uradila, udala se za čoveka iz istog ne samo grada nego i istog kraja, pa mi je stvarno zgodno. Da moram da se selim i putujem za kratko vreme dok sam ovde, ne bi ni dolazila verovatno
Sve sam mislila da ove godine nećemo doći, da nam je dosadilo, da smo spremni za nešto novo, međutim deca toliko žele da dodju, još su mali da bi mogli da appreciate neka druga turistička putovanja, a i imaju osecaj ovde da su okruzeni familijom, što nam u Americi stvarno nedostaje. Tako da smo zadovoljni i ovaj put. Evo sad sam se vratila sa izlaska sa tri drugarice iz osnovne škole, bili smo u jednom od onih restorana pored reke, Frida, Iguana, ne znam da li ste čuli. Deca spavaju baka ih čuva, mama najzad slobodna da skita ;)
anjale
2014-06-22 01:19 AM
Mi smo od „onih” sto imaju dug letnji odmor:-).

Dva meseca odmora. Putujemo za Bg, nemamo tu dilemu da većinu odmora provedemo sa najblizom porodicom. Nama oni jako nedostaju, a moje dete ih obozava. Sto je veca (5 godina) vise je vezana za njih, a leto je vreme sa njima.

Mi se u Bg zadržavamo nedelju dana, jer je prevruce i sa klimom. I ja sam kao mala provodila sva leta van grada, ceo raspust. Mesec dana smo na planini, u nasoj kuci, opet okruzeni porodicom. Raj na zemlji za dete a i za nas. Zatim smo na moru dve nedelje, vodimo baku i bratovljevu decu uvek sa nama. Kraj avgusta u Bg. Tada dete uziva gradsku pricu, a mama svoje prijatelje. Skola pocinje ove godine, eh, septembar.

Osecam se privilegovano zato što živimo ne tako daleko, 4 sata leta. Nama su Evropske destinacije blizu, i svaki praznik ovde odemo negde na samo par dana. Dete najviše voli svoju porodicu i mamin zavicaj, razumljivo. Sve ostalo je za nju smaranje, sve ono sto nas matore zanima. Postujem to, a NAJvaznije mi je njeno osecanje sreće kada samo razmišlja da putuje za Bg, pa to sva deca u razredu znaju mesecima unapred, kao i uciteljice.
Ne ostavljam je nikad kod mame samu, niti jedan dan je bez nas. Prosto tako se osecamo, a moja mama i nije dobrog zdravlja.

Ovde deca nemaju porodice po Evropi, razumljivo. Duga i jako topla leta provode po letnjim kampovima, u zemlji i van. I njima je lepo u njihovim okolnostima, jer žive pored svoje porodice, baka i deka, tetki i ujaka, i nema gde da „trce”.

Lepo leto vam želim iz vrelog Izraela.
tea_27
2014-06-22 04:43 AM
Odmor..putovanje..ovog ljeta bez mene!

Svo drustvo se pakuje na odmor.. Svi odose negdje na 3-4 nedelje u julu..a mi ćemo nasoj kucici da se družimo i upoznajemo sa novim clanom porodice..koji će ako Bog da da nam se svaki cas prodruzi.
Evo, 4 dan preko termina i smizli se još ne izlazi. Kod mene..ili neće da ostane unutra, ili kad ostane neće da izadje ;) Sve neke lijene bebe.. Starija 11 dana preko, a i ova sada krenula njenim stopama.

Uglavnom..u izcekivanju bebe..na odmor ne mislim. Mada, biće pomalo neobično jer smo navikli svako ljeto na put. Nadam se lijepom i toplom dk ljetu..
Ako bude sve dobro i bebi bude fina..možda posaljem muza i stariju kod babe i dede u Srbiju krajem jula. Maloj bi puno znacilo da i ona negdje ode i promjeni sredinu. Ja bih ostala sa bebom.
Voljeli bi onda negdje u sept/okt da odemo familiarno negdje na 10-15 dana.. Mada starija kreće u skolu nakon ljeta, tako da se ne može vise putovati kad se nama cefne.

Sve je kod nas na dugom stapu.. Teško ista planirati. Vidjet ćemo!

Vama, svima koji su na odmoru ili planiraju uskoro odmor i putovanje..želim divan odmor i dobar provod..gdje god da idete.
alskdjfhg
(supermama)
2014-06-22 11:41 AM
O kakvom to kampu za decu spominjete?
tamara
2014-06-22 12:01 PM
thea-srećno,lak porodjaj ti želim:-)
tea_27
2014-06-22 03:15 PM
Hvala draga Tamara :)
Evo izcekujem ali još ništa ne nagovjestava da bi moglo biti skoro.
tamara
2014-06-22 03:39 PM
opusteno,docice bebac:-)
hana-banana
(.)
2014-06-22 08:29 PM
Tea, neka je sa srećom!
Sad će bebana, ako već i nije. To je ona stimala da bude Racica :).
resistance
(xxxxoooxxo)
2014-06-23 06:00 AM
Divno, šta reci, deca uzivaju a i mame, dva meseca s bakama, bliskom rodbinom, na moru, planini i to je moj ideal letnjeg raspusta. Verujem da će deci koja su i inostranstvu takva leta ostati najlepsa uspomena u zivotu.
Btw, kako se može uzeti GO celo leto ili da napustim posao?
svirena
(teaser)
2014-06-23 08:47 AM
Ja radim za non-profit, 5 nedelja redovnog godisnjeg uz mogućnost prenosa ako ne iskoristim i uzimanje neplacenog.
tweety_m
(?)
2014-06-23 11:04 AM
Mi smo imali produzeni odmor od 10 mjeseci prošle godine,tako da ove godine ne idemo u Evropu,eventualno nešto lokalno po USA i Mexico u avgustu.Ove godine imamo sreće i sa temperaturama,evo kisa i svjeze,sto je inače samo u snovima u ovo doba godine.
Svirena lijepo se provedite :)
alskdjfhg
(supermama)
2014-06-23 01:55 PM
10 meseci godinjeg? Wow. Zar i to postoji:)

skoljka
(student)
2014-06-23 02:28 PM
Tea javljaj novosti, sretno !!!
Mene drma post odmor depresija. Ne znam kako da si pomognem, moram sport. I mene kao i ljanu ubi usamljenost. Valjda posle svog onog coporisanja na odmoru ovdje dosli i nikog zivog samo muž, djeca i ja. Nije da mi i ovdje nemamo prijatelja i familije, al ne znam nekako mi drugacije. Fali mi ona guzva, djeca svuda, ljudi po ulicama, taj neki osjecaj sigurnosti, okruzeni poznatim. Procice valjda.
Zenice neke od vas bas dosta godisnjeg imate. I to da još odjecnom mozete uzeti, divota. Ja od sledeće godine imam 5 nedelja, al ne može vise od 3 odjednom uzeti, to je u mojoj firmi necuveno. Ja naguram na 4 jer radim part time pa nekako rasporedim, al opet i kad se vratim ovdje treba nam dan dva da dodjemo sebi, tako da kako god okrenem 3 nedelje mi max tamo.
Tweety imislim da nije imala godisnji nego isla da se potencijalno vrate za stalno.
Barilche, nekako i tebe razumijem da dosadi pogotovo ako ti nemas tamo neki poslic, hobi, ma šta ja znam nešto kao obavezu osim djece. Ja bas ne funkcionusem dobro kad duže ne radim ništa samo se muvam nešto oko djece. Još i nekako ako ti drugarice ne rade pa mozete preko dana zajedno da ispijte kafice il neke druge opstajuce aktivnosti praktikujete dok su djeca zbrinuta i još baka kuva ruckic:)
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-06-23 05:08 PM
Jeste to čest fenomen, da ne možeš da se sastaviš sa poslom i obavezama kad se vratiš u realnost posle dugog odmora.
Ja imam sreću da radim zajedno sa mužem u našoj maloj kompaniji, tako da sam flexibilna da putujem, ali sam stalno online. A on tamo drži utvrdjenje. Završim ja brzo taj posao, ako nešto iskrsne, sredim za sat dva svaki problem, tako da sam slobodna veci deo dana. Imam drustvo, svi rade, neki su na porodiljskom pa se malo vise vidjamo, takođe je super sto mnogi prijatelji i familija koji žive u inostranstvu dodju u Bg preko leta, pa se i sa njima vidjam. Nije mi u tom smislu dosadno, evo danas sam 3 sata cekala za zamenu l.k. I vozačke dozvole, haha.
Nego nešto mi bude teško kad vidim kako ljudi teško žive, baš smo osiromašili strašno. Malo to leti živne, dodjemo mi iz inostranstva, leto, kafići, bašte, ali sve u svemu dosta je loša situacija i meni je to mučno da gledam, pošto nisam tip koji zabije glavu u pesak.
tweety_m
(?)
2014-06-23 07:01 PM
Alsk može ako odlucis da ne radis taj period :)
Ja nisam bila u RS i Srbiji 7 godina i onda umjesto da idem svake godine otisla sam jednom i ostala 10 mjeseci.
Iskreno da vam kažem,sad opet mogu tako da ne idem bar narednih 5 godina u te krajeve.
Doduse kad idem kod mojih idem u drugom pravcu pa mi nije frka.
alskdjfhg
(supermama)
2014-06-23 11:20 PM
Blago tebi kad možeš, to je super!
ja ću biti happy ako mi dozvole mesec dana off work za godisnji u Srbiji.

tea_27
2014-06-24 04:00 AM
Hvala drage moje :)
Evo me još uzgor..još cekam :)

Nego.. Što se tiče odmora, ovde (Danska) je nedavno bila debata vezano za roditelje koji salju djecu u vrtic kada su na odmoru.
Kao mnogi roditelji danas, uz izgovor da imaju nekih ličnih obaveza, da je djeci potrebno drustvo i da ih oni ne mogu po cijeli dan zabavljati, da im je potreban odmor..itd. Eksperti (psiholozi i pedagozi) su protiv..jer, kao, i djeci je potreban odmor od svakodnevnice i da im je potrebno biti sa roditeljima kad oni su na odmoru.
Ja se donekle slazem sa tim..mada, s druge strane..ako placas vrtic šta njih boli briga :)

Što se tiče odmora.. Ja imam 7 nedelja odmora..sto je ovde van prosjeka. Standardno je 5 nedelja + 5 dana za njegu koji mnogi koriste kao odmor isto.
Rijetko ko može uzeti sav odmor odjednom. Uglavnom se ljeti uzimaju 3 nedelje..nekad u dogovoru sa poslodavcem može i 4.

To za odmor od 10 mjeseci..to još nikad nisam čula. To se ovde zove „odsudstvo” od posla..sto je moguće dogovoriti sa poslodavcem i uglavnom je neplaceno.
Ako si zaposlen u svojoj/fam firmi..onda je sve dozvoljeno. Sam si svoj gazda! Ovo kažem za regularne poslove kod poslodavca (privatnika ili državna firma).

Sasvim je normalno da se covijek nakon dugog i lijepog odmora teško vraca u svakodnevnicu i obaveze. Meni uvijek treba jedno 10 dana da mi mozak krene raditi :)

Moj ljetni odmor uglavnom zna biti 3 nedelje na našim prostorima. Mala turneja po BiH i Srbiji. To je posjeta familiji uglavnom, ali obavezno znamo otici na nedelju dana mi fam negdje na more. Još nikad nismo muž i ja ostavili malu kod babe i dede i otisli negdje sami na putovanje, i ako smo o tome pricali. Vidim da mala uziva da putuje sa nama..i da je to popularno prepricavati u vrticu, gdje je ko bio :)
Onda znamo i odavde u jesen uzeti nedelju dana negdje da odemo..charter putovanje..negdje gdje je toplije. To mi napuni dovoljno baterije da mogu prezivjeti zimu.

Ja se dodirnu svega..onako s brda, s dola..sorry :)

Pozd svima, i naravno..javim se sa novostima :)

maja3s
(diskutant)
2014-06-24 04:55 AM
Tea, sretno :D

ti ćeš sljedece godine imati dupli odmor...ovaj sad od porodiljskog neiskoristeni i onaj naredni jer ćeš proćimaj mjesec :))

onda se vines u tole krajeve 2 mjseseca a muž nek uzme neplaceno

nisam ni ja za to da djeca idu u vrtice kad su odmori...mi nikad nismo koristili vrtic i SFO (produzeni boravka za skolsku djecu) u vrjeme praznika...djeca su bila kuci ili kod familije ovdje u danskoj ako izraze zelju za tim :))

meni nije jasno ako neko radi on je zeljan da provodi vrjeme sa svojom djecom...pogotovo žena majka...dok napravi rucak pospremi i ocisti a pored toga radila 8 sati i u prevozu izgubila sat vremena šta joj ostane svaki dan za vrjeme sa djecom kad je umor savlada...za dobru knjigu...kad ti se oci sklope čim si legao u krevet...kad će se druziti već kad su svi slobodni..onda dodju ujutro mami i tati u krevet da se maze...setkaju u pidzami po kuci čitav dan...ulijene se :DDD i eto odmoram ;-)
kako neko uopste može biti umoran od svoje djece ?

druga je prica poslati ih u naše krajeve dok su rositelji još uvjek u radnoj obavezi pa se sastanu kod baka i djedova kad roditelji dobiju godisnji...sreći nigdje kraja :))

ove godine preskacemo more..godisnji imam samo 7 dana :(( potrosila sam dio godisnjeg već...od novembra putujem sve do prošle sedmice ...sad malo valja i raditi :DDD
pa ćemo sacuvati godisnji za zimu nadam se bez djece ..dok oni budu u skoli...još nisam saopštila muzu planove...ima da se iznenadi..kao i svaki put :DD

maja3s
(diskutant)
2014-06-24 04:57 AM
tea, super ti taj duzi godisnji sto imaš :D

ja uzmem ne placeno kad mi treba ekstra...muž opet ne može tako :((
tea_27
2014-06-24 05:20 AM
Hvala kono :)

Ja i muž radimo u financiskom sektoru..a oni sebi sredili 6 nedelja odmora + 5 dana za pazenje :)
Ne zalim se! Mada, nekad ga teško potrositi koliko zna biti posla..nikad pravo vrijeme za odmor.
Ove godine će mi vjerovatno propasti dio odmora jer sam na porodiljskom. sve zavisi kad ova smizla odluci vani. Od maja vazi za sledeću godinu..a nisam sigurna da mogu ovogodisnji ne iskoristeni odmor da prebacim za sledeću godinu ako sam na porodiljskom. Morat ću to sve da vidim sa sindikatom kad se porodim..da mi fino sve izracunaju, naravno u moju korist :)

Ponovo, što se tiče odmora. Meni nekako nije pravi odmor ako se negdje ne odputuje.
tamara
2014-06-24 05:54 AM
tea-ja sam prekidala prodiljsko,u decembu uzmem godisnji i posle nastavim sa porodiljskim.raspitaj se za tu opciju,onda opet imaš sledeće godine 5 nedelja duže ali samo bude porodiljsko na koji možeš produziti godisnji ili ostaviti za kasnije.ovde su fleksibilni (bili,ne znam kako sad ide)samo da ne predjes tih 10 ili 12 meseci koji oni placaju.
peri-peri
2014-06-24 06:35 AM
mi smo do sada bili sa (predskolskom) decom skroz alternativa što se tiče odmora. kad svi idu na odmor mi ostajemo kuci, a kad prođe sezona, onda pakujemo kofere. milina, mir, nema vrucina, cene vise nego pristupacne. u letnjem periodu je ovde u gradu milion nekih aktivnosti za decu, pa parkovi, zoo, bazeni, letnja pozorista, stvarno nam nije dosadno. e sad cerka kreće u skolu u avgustu, tako da je i tome kraj.
ove godine idemo na nedelju dana u Irsku. pocinjem da radim, tako da nemamo nešto puno vremena za godisnji.
ja sam bila u maju u Beogradu. deca tamo stvarno uzivaju, rodbina, drustvo, komsiluk, ma svi ih razmaze. mi smo „blizu”, u Evropi, tako da nam put nije preterano naporan a možemo otici i dva puta godisnje na kraci period, pa čak i na produzeni vikend. međutim ja ne racunam put u Srbiju kao odmor. to je poseta porodici, a odmor je kad smo nas cetvoro na nekom petom mestu:-) prijatni odmori i lepo napunite baterije!
skoljka bas mi je drago da čujem da se na Jazzu sve promenilo na bolje. ja sam devedesetih tamo kampovala, nismo imali ni vode za pice, a kamoli šta drugo. prelepa plaza:-)
maja3s
(diskutant)
2014-06-24 06:49 AM
i meni nije godisnji ako nismo negdje smugnuli...
godisnji mi je tea i kad odem na vikendicu ovdje...zna da bude super...a zna i loše...sve zavisi gdje i kako...
jednom smo bili u Skagen i super nam je bilo...tamo kao da nije danaska već onako sve svjetlo..nije mrko :)))tu mi je bilo najljepse :D ne ide tamo caba prestalonasljednik u provod ;-)

Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-06-24 10:24 AM
Ja sam prošle godine promenila posao, pa imam samo 2 nedelje. I u najbolja vemena, meni je 7 nedelja bila misaona imenica. Tako da o tome ne mogu ni da mislim, a kamoli da planiram. Dok sam radila za državnu vladu, bili smo vezani sa skolskim distriktom, pa nismo radili nikada kada su skole radile, s tim što se to odnosilo na praznike. Njihov raspust smo mi mogli da radimo, a da to vreme uzmemo slobodno kada nama odgovara. To mi je super odgovaralo. Međutim, pored tih divnih beneficija, plata nije bas bila neka,a ja sam jelete prilično ambiciozna.
Sad imam drugi posao, imam samo dve nedelje, ali uzmem neplaceno, pa sastavim. Zimus smo bili 3 nedelje u Srbiji, sad ćemo na jednonedeljni odmor.Većinu tog vremena za sad uzimam neplaceno.Produzene vikende ne racunam, njih uzimamo često, a i nekih praznika ovde uvek ima.
Ja volim da odem u Srbiju, ali volim i da se vratim. Ne znam da li bih mogla celo leto da provedem dole. Ja bih bila kao mali sportski tenk, s obzirom na to da kolacima i pljeskavicama ne mogu da odolim. Ne znam da li bih mogla da budem dole bez muza. Možda par dana, ali duže ne bih sigurrno, on bez nas ne bi izdrzao ni dana. Moja najbolja prijateljica uvek provodi celo leto dole. Ona ne radi i čim deca zavrse skolu, ona ode. Njen muž isto provede po par nedelja s njima, ali većinu provede ovde sam. Prokuka :( MM tu opciju ni pod razno ne bi podneo.
tweety_m
(?)
2014-06-24 11:24 AM
Ma žene to je bio „boravak” ali ja zovem godisnji odmor :)
Tea ne radim pa sam mogla toliko da ostanem,a bile su sanse 50/50 da ćemo ostati,ali eto ipak nismo.Što se tiče djece u vrticu dok smo na godisnjem,možda neki part time 3-4 sata dnevno,cisto da imaju neku dodatnu zabavu.Dok smo bili u RS moji su isli u vrtic svaki dan 11-2 to je bila vise kao neka igraonica ali im je super bilo.
Nego da vas pitam kad su djeca na raspustu je li ih bombardujete nekim aktivnostima ili ih pustite malo i da bleje.Moj stariji ima najboljeg drugara još iz pre-k i njihova mama stalno negdje juri sa njima,planira im svaki dan,stalno nešto.Kod mene opet to sve ide spontano,kako ustanu i kako budu raspoloženi taj dan.Pogotovo sto A još ide u skolu i ostaje tamo do pola 4,nešto mi zao da ga vucem poslije pola 5 po još nekim aktivnostima,kad po njemu vidim da bude umoran kad dodje kuci.
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-06-24 12:27 PM
Moji bukvalno bleje ovaj mesec. Zao mi ih bilo nešto. Bas su rano ustajali, ostajali kasnije u boravku posle skole. Onda leti na trening...Sad bleje. Ustaju kad hoće (a to je prilično rano, ponekad čak pre mene), doruckuju, grickaju snekice, igraju igrice, idu napolje. KAd ja dodjem kuci, odvedem ih da prohodamo, odemo na sladoled. Vikendom smo uvek u pokretu, vodim ih na bazen, kod drugara. U juli idemo na godisnji,pa kampovanje, i onda kanuing, tako da je Juli već ispunjen. Nemam one svakodnevne aktivnosti da deca imaju totalno isplaniran dan. U augustu kreće skola i karate, pa kad ulete u mashinu, biće im dovoljno. Sad im je baka tu, udovoljava im, mazi ih. Neka uzivaju i neka se odmore.
shargarepa
2014-06-24 03:02 PM
Mi upravo dosli sa Kube. Stigli petak na subotu, u nedelju već bili u karantinu :) Igor, bebac, skupio bolest ruku, nogu I grla, uzasno se osuo, ekcem mu se aktivirao gore nego ikada, dobio temperaturu. Oleg dobio temperaturu I zali se na grlo, a I nas dvoje matorih skontamo da nas boli grlo, a uz to su nas I komarci unakazili I pored svih krema I sprejeva koje smo ponijeli. Odemo do djecije bolnice I kad rekosmo da stizemo sa Kube I da smo izujedani, I kad vidjese bebca onako osutoh, odmah u posebnu prostoriju.

Cirkus živi, navukoh strah od godisnjeg.
tweety_m
(?)
2014-06-24 03:40 PM
Uh to je Andrej imao hand, foto, mouth samo prođe kroz par dana. Jedino mi tad rekli da mu dajem Tylenol protiv bolova nema nikakva terapija.
maja3s
(diskutant)
2014-06-24 06:20 PM
moji još idu u skolu ovu sedmicu :))

sve je spontano samo sto sam uvela neke novitete...najmladji sin nevoli trening plivanja u unutrasnjem bazenu pa ga vodim na intezivni trening uvjek ovako prije nego sto mi krenemo na godisnji...tako da on od ponedejka već kreće svaki dan dvije sedmice...bazen je vanjski a vodu griju...inače djete zimogrizljivo i kad sam ga upisala na plivanje rece mi da neće u hladni bazen samo u vruci :)))
samo ljeti ide na trening...znaci sigurno je da neće biti vaterpolista :DDDD

skoljka
(student)
2014-06-25 02:25 AM
Sargarepo uf, mi smo prošli hand foot mouth disease, nije bajno, al nama nije bilo ni toliko strasno, ne traje dugo. Godisnji odmori s malom djecom sigurno nisu to, znaci odmori. Ali šta ćemo, moramo malo promijeniti rutinu.
U pravu ste da i djeci treba odmor, moja su djeca u mnogo boljem raspoloženju otkako smo dosli i sad kad idu samo 2 dana u vrtic, ostalo ja i baka. Ipak ne treba ni previse odmora, onda pocinje dosada, penjanje na glavu, oce crtanei igrice po cijele dane.

Barilli
(bez_izuvanja)
2014-06-25 02:51 AM
Jedan od razloga što se trudimo da provodimo svako leto u Srbiji, je što su deca još mala da ostanu sama kod kuće, ne znaju sami da sebi organizuju aktivnosti I zabavu, a letnji kampovi su poskupi.
Takođe, mnogi od vas koji ste iz Bosne i Hrvatske izbegli/ emigrirali, imate blisku rodbinu u okolini, jer su se često iseljavale čitave familije, što mi iz Srbije, koji smo uglavnom ekonomski emigranti, nemamo. Mi nemamo svakodnevno okruženje familije i odlazak u Srbiju je šansa za decu da provedu vreme sa bliskim rodjacima I osetie da su deo nekog šireg okružsnja kome organski pripadaju. Da ne govorimo o održavanju jezika, zatim lakših putovanja jer je u Evropi sve u lokalu.
Dalje, karte su skupe odavde do Evrope, pa se meni boravak kraći od dva meseca ne isplati.
shargarepa
2014-06-25 08:20 AM
Ma sad kad znamo šta je lakse je. Juče je preslo I na starijeg. Grlo mu je bilo komplet u plikovima bas mi ga zao ali danas je već bolje.

Mene frka uhvatila šta je, još kad nas izolovase bas mi nije bilo prijatno. I prošle godine smo zaglavili u hitnu poslije Kube. Izgleda da ovom malenom bas ne prijaju te promjene. Oleg je super podnosio sve putesestvije kad je bio tako malen.
skoljka
(student)
2014-06-25 08:32 PM
Barili jasna stvar, svako sebi organizuje najbolje sto može, pa nek je to ljetni kamp, babina/ dedina farma, s tatom/ bez tate, prekookeana ili ne, pored jezera, ovako onako...al u datim okolnostima svi mi pokusavamo najbolje za nasu djecu.
Nama lično bi bilo divno kad bi djeca mogla biti tamo čitavo ljeto i to još s nama:) al to ne može pa ćemo nešto pokusavati, nešto najblize tome.
tweety_m
(?)
2014-06-26 11:36 AM
Šta nosite od lijekova na odmor,konkretno me zanima Mexico za djecu?Ima li na USA trzistu nešto u slobodnoj prodaji sto bi dobro doslo za stomacne viruse,ja se njih opet najviše plasim.Citala sam po nekim forumima da treba probiotici da se ponesu,i da pocnu da se piju jedno 7 dana ranije.Moja djeca su magnet za sve te viruse gdje god odemo pokupimo poneki.
BEHEPA
2014-06-26 03:21 PM
Tweety, bicete ok, samo nemojte piti tamosnju vodu ili uzimati led (naravno, od te vode). Mi smo čak i zube prali kupljenom vodom. Narod tamo je pije, navikao je, ali mi nismo i možemo burno da reagujemo.
Od decjih lekova u te svrhe nosili smo samo peptobizmol za decu (ona roze flasica), a i za odrasle. Nije nam trebalo ništa od toga jer stomacni problemi su nas zaobisli. Naravno, nosili smo i Tylenol. I neke kreme za posle ujeda (komarci).
shargarepa
2014-06-26 03:23 PM
Ja popijem onaj Dukoral pred put. Prvi put se piju 2 doze, I onda svake godine obnovim sa po jednom dozom. Jednom sam dobila tu neku putnu diareju, I vise se ne salim. Bolovi su uzasni.

Klinci nisu nikad ništa fasovali tako da im samo na moru dajem probiotike.

Nego, Igor mi opet dobio temperaturu. Da li je moguće da mu se smjenjuju virusi ovakvom brzinom. Prošlog četvrtka, dok smo još bili na Kubi krenula je temperature, osuo se u petak, u subotu prestao sa temperaturom I skroz se osuo I u nedelju su mu dijagnozirali bolest ruka-noga-usta. Ova sad temperatura nemoguće da je povezana sa tim virusom a ne mogu da vjerujem da ga je već stigao sljedeci. Pa misa mu ne živimo u wc solji ni na smetljistu.
shargarepa
2014-06-26 03:27 PM
Da, to za vodu, obavezno kupujte. Nije zagadjena voda ni ništa slično ali mi nismo navikli.
I meni su rekli da sam svake godine kad bih zeznula stomak, zeznula ga ustvari vodom.

Ponesi neke dobre termoske koje dugo drže hladnu temperaturu I u sobi natankaj kupovnu vodu, ne uzimaj iz bara.
Vi matori udrite po alkoholu :)
tweety_m
(?)
2014-06-26 04:47 PM
Imamo termoske :),toga se i ja plasim najviše,mada su djeca navikla da piju flasiranu vodu neće se zaletiti za onu drugu.
Što se nas odraslih tiče
una cerveza por favor i bićemo ok

Peptobismol je i meni pao na pamet pored ovih probiotika da ponesem.Sargerpice temperatura može da se javlja dok god traje Hand foot mouth,tako da ima sanse da ga još nije popustilo,koliko se sjecam mi smo do 15 dana imali osip.
shargarepa
2014-06-27 08:37 AM
E sad me obradova pravo :)
Tri_boje_plavo
2014-07-01 06:09 PM
Mene navek svrbe tabani tj ja bih putovala i putovala i putovala.
Radim svega 3 dana nedeljno i imam 21 dan godisnjeg odmora sto prakticno znaci sedam nedelja + tri bonus dana tokom Bozicnih praznika na koje se nakaleme državni praznici te se dobije cifra oko 10ak neradnih dana u decembarsko/januarskom periodu. Milina. Pravi socijalizam u kapitalizmu-moj poslodavac zlata vredi.

Mi smo se vratili sa naše marsute:NS, Boka-Dubrovnik-Konavle.Bilo je super na kub.
Sticajem okolnosti, obreli smo se u Budvi na kratko: kakkkkkkkkkkkkav je to urbanisticko-arhitektonski pakao, katastrofa nad katastrofama. Jezivo-sem starog grada, ostatak Budve je katastrofalan,pravi teror za oci. A o „pratecim objektima” tj cevapcicima, pljeskavicama, tezgama i tezgicama uz slovensku plazu neću ni da govorim-kicerica prva liga. Fuj,fuj,fuj.


Elem, leto je tek pocelo, dakle ima još dana za putesestvije: Skotska i Italija u julu i potom Belgija i Francuska u Avgustu.Jedno vencanje u septembru a gde je vencanje tu je i devojacko vece tj produzeni vikend.

Majo :))), kako si mi ti? Na tvoje pitanje kako se to roditelji mogu umoriti od svoje dece moj odgovor je: lako. :) Tj meni je puno srce kad na primer ucim svoju devojcicu da se pracaka u vodi ali isto tako, rado volim da odem na plazu samo sama da lepo plivam bez njenog intermeca. ;) Tj ne umorim se ja od svog deteta već jednostavno, ne želim da sam 24 sata u ulozi mame. Time out varijanta - meni je vreme samo za sebe preko potrebno, bez istog sam kao ribica na suvom.
maja3s
(diskutant)
2014-07-02 03:12 AM
Три, ало :)))
Ниси ти драга као ни ја ни у каквој 'улози' ти си најка као и ја и свака друга од нас овдје и другдје...
То што ти кажеш да хоћеш врјеме за себе је сасвим уреду... То нико не спори... Опет рече ти и сама да се не умориш од ћерке већ да хоћеш своје врјеме :))

Ми још нисмо испланирали одмор... Били смо у великим овавезана... Биће нешто :)))
Tri_boje_plavo
2014-07-02 06:18 AM
Hajde Majo da spojimo lepo sa korisnim jel može? Hoćeš da dodjes malo ovde do mene i u pauzama svrcakanja po gradu, pricuvas moju Krofnicu? :)

Srdacno te pozdravljam.
Gala06
(......)
2014-07-02 09:17 AM
A što se tiče godosnjeg odmora, ja imam 37 radnih dana( tj ne racunajuci vikend) odmora, plus slobodne dane koje zaradim kada radim ceo dan.
tamara
2014-07-02 11:37 AM
majo šta po tvom vreme za sebe i odmor od dece nije isto?nije isto receno a poenta je ista.normalno da se mama i tata umore(ovde niko tate ne spominje,kao da su svi samohrane majke).mame koje su non stop sa decom a iskrno pricaju svaka želi da se odmori od dece,sto je ne čini niti bilo koga losom mammom.nije normalno biti non-stop zajedno,izdrzljivo jeste ali ne i preporucljivo.
skoljka
(student)
2014-07-03 02:11 AM
Oh da odmor od djece, kako da ne, to mi je sastavni dio zivota od kad sam mama. I da, mama jeste uloga, i treba nam svima odmor od toga, isto kao sto je supruga, sestra, cerka, sve su to naše uloge.
A tbp, za budvu, da neki dijelovi podsjecaju na vegas, možda nisu mjesta gdje bi zalazila u ovom sastavu, al onako spolja sto sam osacovala ima lijepih lounge-a, za kuliranje, isto tako na promenadi od starog grada pa prema centru uz obalu ima jako lijepih ribljih restorana. Nisam bila na slovenskoj plazi, pa ne znam za cevape i to.
Bili smo u kotoru, divan stari grad, tu smo zasjeli u jednom restoranu sa zivom muzikom i dobrim vinom:) , to mi je bio highlight naših putesestvija.
Tri_boje_plavo
2014-07-03 03:21 AM
Što se odmora tj putovanja tiče a sa malom decom-mi smo resili da na svaki sledeći unajmimo dadilju i rešen problem. U protivnom, non-stop smo na duznosti 24 sata dnevno a to nikako ne podpada pod definiciju odmora.

Skoljka, jeste, Kotor je presladak. Jeste isli na bedeme tj iznad starog grada? Najlepsi delovi Crne Gore su Boka i planine. Rose, Perast,Rijeka Crnojevica, Skadarsko jezero, Njegusi, Lovcen,Zabljak-to je prava lepota. A Budva dakako da može da bude raj - ali usudjujem se reci za novokomponovane tipove. Jeste, nadje se i po koji lounge koji je picnut, ali odmah pored ili u neposrednoj blizini je nesređena tj prakticno nepostjeca zelena povrsina, kontejneri,neke umorne fasade. A o nedostatku zelenih povrsina da i ne govorimo. Zgrade koje su nikle su smrt u arhitektonskom smislu-a o tome koliko su blizu jedna drugoj tj koliko je to sve neplanski odradjeno (neko se postneo opario zbog korupcije), da i ne govorimo. Ne dao Bog zemljotres (CG je izuzetno trustno podrucje) - ima sve da se srusi kao kula od karata. Takođe, Budva je bezobrazno skupa- 25 do 30 evra je najam za dve lezaljke na plazi, adaptirano mleko za bebe duplo skuplje nego isto to u NSu, rizoto koji to i nije (čitaj:pripreman od običnog a ne arborio pirinca) kosta kao da je serviran u sred Londona. Takođe, potpuno mi je bez veze da se u sred neke druge zemlje,osecam da u biti nisam u toj zemlji nego da sam na ruskoj obali. I tako dalje i tako blize. Naravucenije: ni sliku mi Budva vise neće vidjet!;)
tamara
2014-07-03 04:41 AM
slazem se da je kotor mnogo lepsi od budve.zadnji put kad smo bili bile su kotorske noćito je bas bilo divno.kad setnes u bastu lepo te hladi,milina:-)jedino što ne volim su kerovi koji tako sami setaju,strah me da decu ne ujedu.

a budve mi je zao,pretvorilo se u kiceraj onaj deo oko sl.plaze.stari grad je ok a i riblji restorani.ali niko nikad tamo nema sitno,nikad :-) mene jako nervira kad te prave budalom.
ana-anica
(---)
2014-07-03 05:48 AM
Suprug i ja obozavamo putovati, pogotovo sto su nam poslovi takve vrste da imamo i fleksibilnost da otputujemo negdje spontano, ili da uklopimo sa poslom neko putovanje. Mjenjali smo i par puta zemlje boravka, i voljeli bismo opet (mada smo se sada «skrasili» i vezali za jedno mjesto, jer smo tu izgradili kucu).

Ali otkako imamo malo djete, nasa putovanja nisu tako česta, jer se ta putovanja odvijaju mnogo drugacije u kombinaciji sa malim djetetom :-) Dopada mi se sto tako iskreno pricate o vasoj potrebi da budete i nešto drugo osim mame svojoj djeci, i o potrebi za timeout-om. Vodjeni time, ovaj ljetni odmor ćemo da provedemo u Austriji kod bake i dede. Nas sincic će da bude mazen i pazen i zabavljan non-stop od strane svih nas, a suprug i ja ćemo imati priliku i da provedemo par sati na dan za sebe. Ljepota.

Pomenuste Budvu. Poslednji put sam u Budvi bila davne 2004. godine. Već tada je Budva izgledala tako kako opisujete. Tamara spomenu kako niko nema «sitno». Takođe su redovno govorili «moram ti ostati duzan». To mi je ostalo u sjecanju, jer se moj tata nanervirao zbog toga u jednoj prodavnici u koju je isao svaki dan, i na kraju jednoj prodavacici rekao (pred svima ostalima koji su stajali u redu): «A mogu li ja Vama da ostanem duzan?» Ona se iznenadila i nije znala šta da odgovori. Bezobrazluk cisti kako «zaradjuju» baksis.
maja3s
(diskutant)
2014-07-03 07:17 AM
Ана-аница, ја би већ трећи пут рекла да ја њима останем дужна :))
Мислиш да јој је непријатно... Ма какви да су имали обеаза рекли би они сами већ сљедећи пут ;-) или им кажеш запиши и остави у каси кад сутра дођем опет ;-)
ana-anica
(---)
2014-07-03 09:02 AM
Majo, bas si borbena ;-) Steta je kada takvo ponasanje postane norma. Ne idem tamo gdje turiste sistematski prave budalom :-)
Tri_boje_plavo
2014-07-03 03:09 PM
Što se Budve i vracanja kusura tiče, to što ste naveli je varijanta „nekada bilo sad se pripoveda”. Tj uredno se kusur vraca. A meni je uvek slatko kad mi kod tate u NSu u njegovoj lokalnoj prodavnici umesto kusura daju cokoladu bananicu. :)Ali mi niiiiiiiiiikako nije bilo slatko kada su nam na dubrovackom aerodromu za dve pitice sa sirom a dva malecka jogurta i flasicu vode naplatili ni manje ni vise nego 15 evropejaca. Kakva drskost!

Ana-Anice,pomenula si da ti se dopada iskrenost sa kojom su neke od nas pomenule potrebu za sopstvenim vremenom. Mislim da je bas u toj percepciji problem tj imam utisak da se velika vecina mama boji da vokalizuje( u bukvalnom smislu) tu potrebu.Jer sredina nerekto to dozviljava kao neku izdaju materinstva.

Ja sam veoma drustvena ali isto tako, oduvek sam imala potrebu da bez obzira na prisustvo/odsustvo umora, gotovo svakodnevno posvetim vreme samo sebi i svojim interesovanjima. Ali ja i dalje želim prostor samo za sebe:sada svestrano radim na tome da u sto skorijoj buducnosti jedan dan u nedelji a da nije u pitanju vikend, bude samo moj dan tj da budem prava „Lady who lunches”.
maja3s
(diskutant)
2014-07-03 06:02 PM
ja se i ne sjecam kad sam zadni put bila u Budvi :)
jednom kad su djeca bila mala...ali bili smo u Becicima pa smo dosli vozom onako preko dana ...
što se tiče CG zadnji put bili u HN i to kad su vaterpolisti igrali protiv hrvata i pobjedili ( koja je to godina bila) i Cavic drugi ..mislim da su bile OI :))

a sad da vam pišem i da vam opisujem gdje sam sve bila ...pa i gdje sam djecu vodila i koliko često na godisnji idem neću...neću da se hvalim :D
a hoću i neke stvari da ostanu samo za mene ;-)

bilo kako bilo...promjena mjesta boravka je sama po sebi odmor za dusu ..makar to bilo i teško za tjelo...uziva se...sa ili bez djece ;-)
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-07-03 06:11 PM
Manite Budvu, nego mogu li ove naše engleskinje da mi daju savet kako da najlakse stignem od Heathrow-a do Victoria st. ( ne mora da bude najskuplji način, nego kompromis između elegancije, brzine i cene)
tweety_m
(?)
2014-07-03 06:30 PM
Meni je Heathrow najgori aerodrom na svijetu,toliko kretena na manjoj povrsini u zivotu ne vidjeh.British Airways im je totalno zakazao.Meni da dzaba daju kartu ne bi vise isla preko Londona,isla bi onom logikom „okolo mi blize” samo da tamo ne slijecem.Jeste da nema veze sa ovim sto Barili trazi,ali nema veze.
Što se tiče Budve bila prošle godine u prolazu,mi smo bili u Rafailovicima i bilo je ok.U Budvu smo otisli samo da vidimo neku rodbinu koja tamo radi.Po meni su Kotor i HN najljepsi u CG i tamo se najljepse osjecam.
Gdje god covjek ode ako hoće izvuci će ono najljepse,ali ako odes nadrndan tako ti i bude.
Još kao djevojka isla sam u Budvu odmah poslije bombardovanja '99-te,doduse tad mi je i trebao izduvni ventil i to mi je i odgovaralo.Preko dana plaza,može i hamburger na plazi,uvece izlasci i tako to.Sad kad idemo sa djecom cisto sumnjam da bih mogla to sve da izdržim,sad tražim mir i tisinu i picance sa kisobranom.
anjale
2014-07-04 01:36 AM
To sto Budva „nudi” (ne znam lično već dugo, ali čitam vas) je ono sto narod trazi. Ponuda je ekvivalentna turistima, ljudi zaradjuju u kratkom letnjem period i prilagodjavaju se okolnostima.
Tako je i sa TV ponudom, milionsko gledaliste raznih programa koju definitivno ti milioni gledaju a drugi se zgrazavaju. Tako je sa mnogim „detaljima” u svakodnevnici našeg naroda.

U istoj toj Budvi i okolini postoje i letnji teatar festivali, divne predstave, koncerti, pesnicke veceri, itd. I to je prolagodjeno traznji. Nije to do Budvana, nego onih što se „spuste” u letnjim mesecima. Nas izbor je samo nas, nema tu pametnijih i boljih.

Sad u drugom smeru:-). Ja sam mama koja ne vapi za svojim sopstvenim vremenom, ako razumem o cemu neke mame pricaju. Moje vreme je uvek sopstveno, a nadaleko najlepse kad je tu i moje dete. Zavisi opet od ličnih potreba i kako postavljamo „stvari” kad se pojave deca. U potrazi sa sobom, svojim vremenom, vremenom pre deteta, ode vise energije u razmišljanju i pravljenju „prostora”. Prostora ima neminovno, osvrnemo se dete već toliko godinica, sve manje zajednickih sati. Jedva cekam nas odmor i ceo dan sa njom, još desetak dana:-).

tamara
2014-07-04 02:59 AM
ko je ovde iz holandije?jednom se pisalo i slike ostavile od nekog lepog mesta za decu ali ne mogu naći na lupici.seca li se neko te teme?

maja3s
(diskutant)
2014-07-04 03:59 AM
Efteling tamara :)
tamara
2014-07-04 04:25 AM
zahvaljujem majo :-)
ana-anica
(---)
2014-07-04 04:31 AM
Način na koji žene dozivljaju ulogu roditelja je razlicit od osobe do osobe. Ovo isto vazi i za muskarce. Neke žene, kao sto je Anjale, a pretpostavljam i Maja, jednostavno nemaju potrebu da u redovnim intervalima odvoje malo vremena za sebe. Iskreno se divim takvim ženama. Moja mama je takva žena, i ako ja izrazim potrebu za malom pauzom, ona obično kaže «od čega pauza, pa najljepse je biti uz svoje dijete». Možda vise vapim za pauzom od svakodnevnih obaveza, a ne pauzom od svog slatkog andjela (jer smo pokrenuli jedan veci «projekat» bas oko njegovog rođenja).

Pretpostavljam da je ta potreba izrazenija kad su djeca mala. Sa vremenom postaju samostalniji, pa samim time i nemaju potrebu za nama kao u ranom djetinjstvu.

Ali se potpuno slazem sa opaskom koju je iznijela TBP. U nekim sredinama se takva osjecanja i stavovi ne verbalizuju. Sto je steta, jer se žena onda potencijalno, a bezrazlozno, osjeca kao sebična majka. Svidja mi se, TBP, tvoja ideja o jednom danu u sedmici koji je samo tvoj :-) Ja bih zeljela jedan takav dan sedmicno za mene i mog dragog da provodimo zajedno.
ana-anica
(---)
2014-07-04 04:38 AM
Pogresno sam se izrazila. Htjela sam reci: «Sa vremenom postaju samostalniji, pa samim time i nemaju potrebu za nama NA ISTI Način kao u ranom djetinjstvu.„ Potreba za roditeljima će naravno uvijek biti prisutna, ali se njen oblik mijenja.”
tamara
2014-07-04 04:52 AM
ideja za jedan slobodan dan(ne mislim vikend,nego radni dan)je super stvar.ja sam smanjila posao posle treceg deteta i jedan dan je samo moj,punjenje baterije.ponekad i muž uzme slobodo tj.naradjen dan i nas dvoje sami,bez drustva taj dan(prepodne).dobro je to i za brak/porodicu/decu.ko ima mogućnos toplo preporucujem.
maja3s
(diskutant)
2014-07-04 07:59 AM
Ја би умрла од досаде један читав дан сама са собом :)))
Видим и ви кажете да ипак хоћете да проведете то врјеме са мужем :))
Или са љубавником :))))
Tri_boje_plavo
2014-07-04 08:21 AM
Barili,

Imaš u principu tri opcije:

1.Taxi direktno od aerodroma do Victoria Stanice (NB velike su guzve ovde u saobracaju tako da je taksi najcesce najsporija opcija ali je ipak zgodna ako putujes sa velikom kolicinom prtljaga)

2. Tjubom tj podzemnom od samog aerodroma ide tzv Picadilly Line (tamno plava linija tj to je jedna jedina linija tjuba koja odatle kreće tako da ne možeš da je omasis: imaš nekoliko varijanti,izdvajam dve najprakticnije:

i)ići do stanice Barons Cort i tu promeniti liniju (uzimas zelenu tj District Line; odvesce do Victoria Station - ovo je moja omiljena ruta jer su platforme kod presedanje bukvalno jedna naspram druge tj iz jednog vozica iskocis, u drugi uskocis a nema guzve :)

ii) ići do stanice Green Park i tu izvrsiti presedanje (uzeti Victoria Line tj svetloplavu liniju -sledeća stanica je Victoria Station)NB Na Green Parku je uvek veeeeeeeeelia guzva

Prilazem link mape tjuba https://www.tfl.gov.uk/cdn/static/cms/documents/standard-tube-map.pdf

3. Uzeti brzi voz sa aerdroma tzv Heathrow Express i njime si za 15 minuta do stanice Paddington, izvoli link:

https://www.heathrowexpress.com/


Kad stignes do Paddington stanice, odatle uraditi sledeće:

i) ili već pomenutom District line (zelenom) ili zutom (Circle line) stici do Victoria Stanice NB Vodi racuna da se zelena linija racva tj da uzmes pravu granu

i) Taxi od Paddinton St do Victoria St

Jel putujes sama ili porodicno?

Anjale i Ana-Anice,što se tiče uloge mame tj raznoraznih nam sorti i podsorti: slazem se sa svima vama tj mislim da smo sve u pravu.

A za taj jedan dan nedeljno a da nije vikend-ja samo imam grizu savesti što se ranije ne dosetih da se bacim na ovo ostvarenje. ;)

Sad salu na stranu:meni je jedino neprihvatljivo kada čujem majke koje (konstatno) pred svojom decom indiciraju da su zbog te svoje dece umorne/nezadovoljne. Pogotovo to rade žene sa našeg podneblja (da li je u pitanju nas mentalitet?). Kliko puta sam čula ono:„Joj deco, zbog vas ne mogu ovo, ne mogu ono, ništa od vas ne stizem da uradim!” Po meni, to već spada u domen lošeg roditeljstva i takve majke treba da spuste loptu,stave prst na celo i ako ništa drugo, ugrizu se za jezike:deca nikada ne treba da se osete ni krivim ni duznim. Smatram da su deca blagoslov i da ih treba maziti i paziti. Isto tako, mame treba da vode racuna da su i one mazene i pazene. Moja drugarica, Amerikanka je svoje devojcice naucila da NJOJ daju zvezdicu/nalepnicu svakoe nedelje ako uradi nešto samo za sebe. A ako se te i te nedelje barem jednom ne posveti sebi, devojcice joj kažu da je bila „nevaljala” i da ne zvezdice nema. :)

tamara
2014-07-04 08:27 AM
a majo ti bi sa ljubavnikom?hm,to je ono kad se javis na brzaka,deca u skoli muž valda radi s obzirom da ti ne radis morate od nečeg živeti.

jesu ti misli prljave.slobodan dan ti je od 08:00-16:00 i to vreme ti je za pedikira,manikira,masazu,frizera,trening,shoping,citanje na miru itd.majo onaj ko radi nije mu prioritet sex u slobodno vreme kao tebi,to je redovna rutina.

svako jutro si na sc a ne radis.u drustvu,malo sutra.
hana-banana
(.)
2014-07-04 08:32 AM
E, TBP ubola si srz.
Bas skoro sa drugaricom pricam o planovima za ljeto i ona, posto joj djeca neće biti tu neko vrijeme kaže:„Konacno ću biti ja-ja!”
Meni je to tako porazavajuci koncept, da imaš djecu a da se osjecas da moras toliko svoj zivot da promijenis da glumis sebe. Čak sam i njoj rekla - koliko ćemo dugo biti u ovom „sosu” isplativije bi bilo da si ti-ti i kad si sa djetetom, bar da pokusa da bude.
Shvatam da su neke od naših predjasnjih navika i aktivnosti nekompatibilne sa malom djecom, bebama, pelenama, ali bas kompletno izgubiti sebe u toj ulozi mame... Pa valjda možemo biti sve odjednom, nije mi jasno.
To je kod nas jako popularno, kad postanes mama kao da prestanes biti i žena i ljubavnica i prijateljica, samo si „žrtva” djece, a opet ne daj Boze da ne uzivas u tome, svi ćete popljuvati kao nikakvu osobu. Bas nam fali zlatna sredina.

Srećna sam sto živim u sredini gdje je normalno da kad imaš djecu dosta toga radis sa njima, a po prirodi mi ne treba puno da napunim baterije - pola sata, sat sa knjigom dnevno i ja sam kao nova.

maja3s
(diskutant)
2014-07-04 08:40 AM
TBP, rece ti amerikanka :)) nismo mi isti...ovim mojim domaćim domorodcima je svejedno hoće li im djete doći kuci pijano ili neće...tu se mi jako razlikujemo...oni stvari rjesavaju kod psihologa a mi verbalno onako svako svakome kaže pa sve se pusi istresemo se i gotovo...
znam ja da si ti udata za enleza skota nema tu problema...muski su kod njih med i mljeko a žene posebna prica...

još si ti malo tu da vidis kako stvari stvarno stoje...i ja sam jedanRed htjela da sam ko oni pa se predomnisli kad sam ih stvarno upoznala

vece su tracare od nas...uzas od ljudi..da ih država ne udara po dzepu za svaki nemoralan cin bilo bi ovdje svasta...nego ne mogu zaraditi za kazne...

nego TRI ti imaš samo jedno djete od kojeg hoćeš da se odmaras...izvini duso sto sam guba...kad poraste biće ti zao sto nisi vise vremena provodila sa svojom djevocicom...vjeruj mi znam iz tudjih iskustava...
sama cerka će te pitati zašto joj nisi rodila brata ili sestru...nemoj misliti da tebi lično govorim već znam iz drugih iskustava...

nigdje ja nisam napisala da ne treba vrjeme za sebe za muza za drustvo...sve se ja slazem sa vama...samo je stvar da to vrjeme mpozete da imate dok su djeca u jaslicama vrticu skoli ekskurziji...

ja sam drustvena žena svagdje me ima...pa ima nas pet žena sve se družimo skupa sa djecom...tako se i mi dobro ispricamo dok se djeca igraju...ugodno i korisno spojite...djeca mogu i u restoran i u kafic i u kino gdje god poželiš od malih do veliki...park ...pa i u privatnoj varijanti...a festa kad djeca spavaju...jenom kod tebe jednom kod mene...eh svasta...samo se treba dosjetiti :)

doduse moji su već veliki tako da imam vremena na pretek :D
maja3s
(diskutant)
2014-07-04 08:48 AM
tamara, ne znam ja jesam ja ta ili ti koje vise ovdje...ja se nejavim nekad i po tri dana..jer već znaš da nemam vremena :D

ljubavnik je za žene koje imaju vremena nije za mene :D ja nemam vremena ni zato :)) za žene koje traže nešto pored svoje porodice...djece... moderne žene NY sex i grad i tako to...ja to ne gledam...naše žene u srbiji obozavaju tu seriju...ono u 40-tim i taj zivot...a sa druge strane im serviraju da treba da radjaju u 40-tim...naravno da su zbunjene...

misli su mi prljave tako je i ja to znam...a zna i onaj gore...

i još nešto...nisam ja rekla da ne radim...rekla sam da nemam stalno zaposlenje...pa nekad se tj., često javim sa posla draga moja tamara...i onda opet nabrzaka...jer imam posla :)) nekad vise nekad manje :D
tamara
2014-07-04 08:52 AM
ko radi vodi decu u vrtic/skolu pa na posao,s posla po decu pa kuci.dnevne aktivnosti u krugu porodice i obilazak restoran,pozorista,muzeja,parkova itd.su valda normalna stvar.a taj jedan dan dok su deca u vrticu a mama posveti sebi vreme jer nije osuđena na kuca/pos`o ako je mama nikome ne skodi.deca dodju kuci mama srećna,vesela šta tu ima loše.lose je po decu kad mame hodaju isflekane,neuredne i onda su im deca kriva jer se zapuste.ako je neko mama 1,2,3 dece treba da drzi neki standard civilizovanog coveka.samo ljudi iz bosne kažu za ženu da nije„čestita”ako nije sluga muzu i rob kuce.
da,spminjanje koliko ko ima dece i uporedjivaje je krajnja zaostalos.neko ne želi,neko ne može iz 1001razloga i bar to se treba postovati:-)
tamara
2014-07-04 08:58 AM
upade majo-ja kad god radim sam ovde a vidim da tvoja vizita jutarnja sa minusima je redovna a i javljanjem.samo sto ti spavas do 11 :-)

ponekad pomislim da si padobranac,menjas svoje reci po situaciji.iskreno ja tebi slabo verujem a ko saja pa da i trebam tebi verovati.
Pozz.prijatan vikend
anjale
2014-07-04 09:03 AM
Naravno da su sve mame u pravu, samo iznosimo (dobrovoljno:-) mišljenja.
Samo ne znam da li uvek razumem-o šta je ona druga htela reci. Recimo nisam sigurna šta znaci „pauza od deteta”. Ne salim se zaista. Zavisi i šta podrazumevamo pod sopstveni prostor, kako neko napisa. Moj sopstveni prostor je moja porodica. Da li se „pauza od deteta” podrazumeva moj zahtevan posao, i sav posao oko porodice kao sve majke, da li tu spade i redovni odlazak u kozmeticki salon (mesecni glanc), odlazak u bioskop, na koncert, u pozoriste itd. sa muzem, vezbe, i da sad ne iznosim svakodnevnicu i intimu:-).
Mislim to je vreme gde moje dete nije fizicki prisutno, a to je dovoljno sati (neimonovno). Smatram da je to slično i kod vas. Znaci ne znam šta je tu sopstveno vreme i uzimanje posebnih sati van svega.

Ako se odmaram od teskog posla i projekata, najlepse mi je da sedim na tepihu sa kcerkom i seckam, lepim, pravim rusvaj. Ako imam odmor zgrabim porodicu i provodim svaki minut sa njom. Odmaram se od ranog ustajanja, razvozenja, projekata i rada, guzve u voznji, i dr. Ne odmaram se od deteta, nego uzivam sto smo prepodne zajedno, sto setamo i kupujemo zajedno, jedemo sladoled u podne a ne uvece:-), nosimo japanke a ne uniforme, planiramo usput... Nije mi uzivanje da u „posebnim satima” sedim sama u kafeu i ispijam kafu (punim baterije:-), nego da sedim da mojim detetom zajedno u istom kafeu uz njene zelje i caskam sa njom. Toliko od mene, da se bolje razumemo.

maja3s
(diskutant)
2014-07-04 09:15 AM
upravo tako svirena...realna i iskrena do kraja...a ti se samo smjesi sama sebi...

tamara, napisala si da mi ne vjerujes...eto onda pitaj moderatora kad sam ja kome udarila minus i koliko vremena prođe do sljedeceg minusa...istina sad sam svireni dala na gore komentar upucen meni pa joj je nogo ispravio minus :D

dakle tamara ja samo plus upisujem jako rjetko minus...i to ujutro nekad stignem uz kafu da pregledam šta ima nekad ne..sve s posla draga :D

zalomi se i slobodan dan ehe..evo vidis danas...:DDDD
Tri_boje_plavo
2014-07-04 09:48 AM
Jeste Hana, taman je tako: mislim da je uglavnom stvar razlike u mentalitetima kao i u osobinama licnosti svake od nas ponaosob.

Majo, ne ljutim se uopste-slobodno (mi) kaži sve sto ti je na umu.Možeš li mi pojasniti na osnovu čega si zakljucila da ne provodim dovoljno vremena sa svojom devojcicom? Znam gomilu majki koje su kaobajagi non-stop sa decom.TJ jesu, fizicki su stvarno non-stop pristune ali su im klinci,primera radi, veću vecinu vremenu ili pred TVom ili kompjuterom.

MOja Gomboca je godinama zeljena,planirana beba koja je unelo toliku kolicinu radosti i srećeu u moj zivot da je to nemerljivo,rečima neiskazivo.
I ja se ne umorim od svog deteta tj ne u bukvalnom smislu:ono sto hoću da kažem je sledeće: uzmimo na primer zivot pre bebe: recimo da sam imala udarni ritam na poslu tri nedelje-, mogla sam da kažem sebi:okej, dok prodju rokovi, odmaracu se,neću tek tako trositi energiju a u međuvremenu ću spavati uredno i napunicu baterije kad prođe frka. Ili pak ako bih (pre njenog rođenja) otisla na neku ludu proslavu: na primer deovjacki vikend u trajanju od nekoliko dana. I budem budna manje-vise sve vreme. Ali kažem sebi: okej, naspavacu se kada se vratim kuci,citacu knjigu na letu nazad/u taksiju do kuce,napunicu kadu u toliko i toliko sati i mogu u istoj ostati koliko me je volja. Ovo su banalni primeri ali nadam se da koliko-toliko ilustruju ono sto hoću da kažem?

Iz mog licnog ugla, roditeljstvo je nešto sto sa sobom donosi nekontrolisanu agendu tj niko od nas ne zna šta jutro/dan/noc nosi sa sobom, pogotovo kad su u pitanju bebe u pelenama. I MENI je prosto NEmogućE non-stop funkcionisati kao mama. Pri tome, ja sam uvek ja i na prvom mestu ću dok sam ziva sa neskrivenom radoscu biti njena mama. :) Ali ipak, ja sam i nečija sestra i nečija cerka i nečija drugarica i nečija supruga. I alto u lokalnom horu i jedna od clanica lokalnog biciklicstickog kluba.Dakle nisam iskljucivo mama:ima mene i u drugim agregatnim stanjima.

Elem, ja sada osecma veliku krivicu jer danas radim od kuce (a u biti pratim VIbldon) tj ima veceras kad ona bude spavala snom blazenika, radim da nadoknadim izgubljeno vreme.
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-07-04 10:56 AM
Hvala tbp, putujem sama i nemam puno prtljaga., tako da sam opustena. U povratku mi rano polazi avion, biće nedelja, i moraću car service da uzmem ( raspitala sam se od sinoć kad sam postavila pitanje za opcije)
tamara
2014-07-04 11:03 AM
aman majo sto si hepo kockica?ne tangiraje mene tvoji minusi ali slučajnosti puno.
a da ti neverujum to je generalno.već par puta sam primetila da o istim stvarima pišes u dva smera zavisno od sagovornika.samo naglas razmišljam,moje mišljenje je da često okreces pricu.sto naravno ne znači da je tačno po tebi.
Tri_boje_plavo
2014-07-04 11:48 AM
E sada kada je Mr Djokovic pobedio,lakse se dise. :) Jedva cekam nedelju za veliko finale.

Barili,nema na cemu.

maja3s
(diskutant)
2014-07-04 12:36 PM
tamara, ja i dalje stojim iza onoga da su auta u njemackoj skuplja i sve ostalo sto sam rekla ranije...nikad ništa nisam slagala...i napisala što ne mislim

TBP, gdje sam ja rekla da si ti premalo sa djetetom...ja sam rekla da će ti možda biti krivo poslje kad Gomboca poraste i krene kako i treba vise da se druzi sa drugima a manje s tobom...biti zao sto si imala jedan dan samo za sebe...

zamislil da ti je ponedeljak samo za tebe...a ona samo tad može da se druzi s tobom...eheh...i ti promjenis na utorak...a ona dodje i kaže...mama jel idemo u utorak u grad da provedemo an skupa i kupimo koju krpicu...ili dodje...i kaže ...zakazala sam nam manakir za srjedu...i ti joj kažeš e to je dan za mene

ali vjeruj mi 70% imaš sanse da te pita zašto je sama...

nemoj misliti da ti nabacujem nešto svaka tvoja rjec na forumu je slatka i fina i blaga...Bogom dana...ja svaku kontam i vidim (osjetim) kakva si ti osoba...

i ja sam i sestra i tetka i strina i ujna i cerka i snaja drugarica rodica kuma...sve sam i sve stignem ...samo sam objasnila kako mi ne smeta da povedem djete sa sobom...kako je taj odmor ustvari Reklama sa TV-a...

nadam se da smo se razumjele :)
skoljka
(student)
2014-07-04 09:12 PM
To odvajanje od djece je mnogo potrbnije kad su oni bebe jer si tad 24/7 na duznosti. Sto su stariji to se manje umaras s njima , i vise je interesantno tako da je automatski manja potreba za tim svojim vremenom jer ga možeš imati i sa djecom. Moje su sad 3.5 i 5.5 i ja tipkam ovo a one se već 2 sata igraju Else i Ane, znaci skoro mogu naše vrijeme da zovem svoje. Skoro, ali ipak ne bas:) ja nedeljno imam jedno vece za sebe ( odem da trcim s drugaricom, pa posle prica, pice i tako) i jedan dan u nedelji, a to je tek od prošle nedelje. I to je divno, uzivam u tome ali bas, bas. Da mogu sve po svom tempu da uradim i da sam odmorna kad ih uzmem iz vrtica. I onda jedan dan samo nas 3, i to donedavno bi me mnogo umaralo, ali sad mi je mnogo lakse s njima, pa i kad odemo na bazen, park, balet, one sve zajedno rade, i meni stvarno nije problem. A donedavno sam radije radila nego bila sama s njima, ovo iskreno, naravno i kod vecine majki sve je ovo slično, osim nekih super žena il još cesce onih koje nekog lažu.
tweety_m
(?)
2014-07-04 11:59 PM
Skoljka i kod vas razlika kao kod nas.Ove godine je još lakse nego sto je bilo prošle godine.Ovaj mladji je sad nekako zreliji i može sa starijim i da se igra,do nedavno ga crtani nisu bas zanimali duže od 10 tak min.Sad recimo i on može da odgled Frozen :) kad spomenu Anu i Elsu. Sata sam ja primijetila je da mene nervoza puca kad nailazi pms (ali to opet eto nema veze sa djecom) nego sa mnom,tad mi je koncentracija slabija i fitilj mi je kraci.Pošto mi ovdje nemamo sa kim da ostavimo djecu (jedino bebisiterka) mi smo se nekako navikli,svoj dan imamo ali ne zajedno,nego svako za sebe tj. ja za sebe posto najviše vremena ja provodim sa njima,mm je dovoljno da kulira uz tv i to je njemu relaksacija ne mora da izlazi.Godisnji odmor nam je planiran za avgust,i imamo 2 kraca putovanja početak septembra i početak oktobra.
skoljka
(student)
2014-07-05 03:27 AM
Moj muž se sakrije u garazu il ode na fudbal, to je njegovo vrijeme, al kao sto kažeš tweety nama mamama je to potrebnije jer u vecini slučajeva vise radimo oko djece i duže vremena provodimo s njima. Mene moja djeca traže da ih ja uspavljujem i to je znaci svako vece po minimum sat, često i dva sto moj muž ima slobodno, znaci kad one obuku pidzame, pocinje njegovo vrijeme. Tako da ja gledam da bar to jedno vece zbrisem iz kuce da se oslobodim te duznosti. A nekad i dve, ako bas imam neku super nedelju, neki izlazak i sl. Jedino sto muž i ja vrlo rijetko sami provodimo slobodno vrijeme, treba zesca organizacija za to. A i iskreno vama mogu da kažem:) drustvo drugarica često mi vise prija posle napornog dana s djecom il da budem sama samcijata.
I usput, kad smo već kod putovanja, idemo za mjsec dana po prvi put na kampovanje, djeca hoće pa hoće. Ja nisam ni k od kampera, nikad bila, ne privlaci me ni malo. Al da pitam vas kamperke ovdje, šta mi je bitno ponijeti kad se ide s djecom, osim satora i vreca z spavanje.
sharlota
(bez zanimanja)
2014-07-05 10:04 AM
Onaj ko je bio prepusten sam sebi u podizanju dijeteta ili djece, vodjenju domaćinstva, I uz to bio u radnom odnosu zna koliko je bitno to neko vrijeme van svakodnevnih obaveza.
Ja volim svoje dijete I mentalno sam ukljucrna u vrijeme koje provodimo skupa bilo da je to park istrazovanje plaza I sumaraka, odlazak u igraonice ili muzej crtanje kod kuce itd I meni zaista prija to vrijeme provedeno sa njim.
Sa druge strane radujem se ko malo dijete kafi koju ću popiti u miru ili recimo odlasku u knjizaru gdje sjedim I relaksiram se.

Nekom ne treba ovo vrijeme meni sve vise jer su mi baterije pri kraju.
tweety_m
(?)
2014-07-05 12:21 PM
Jao ja nisam za kampovanje ni slučajno,što se mene lično tiče ja ne bi ni na jednodnevne izlete isla.
Kad sam bila mladja bila sam u izvidjacima,provodila po mjesec dana u cugu na Borackom jezeru (spavanje u satoru,kupanje iz burenceta...) ali sto sam starija sve sam manje zainteresovana za to.
Pricale ste ovdje i prošli put da je kampovanje mnogo drugacije,ali eto ja nešto imam varijantu u glavi da bi medvjed dosao pred sator ili baraku.
maja3s
(diskutant)
2014-07-05 02:14 PM
meni muž predlozio kampovanje...a ja mu kažem ...a komarci...odma smo prevrnuli novu stranicu :DDD

tweety, ja sam medjeda jednom kao djevojcurak vidjela na Igmanu...planinarilo se...mali medo bio...a dje mali ima i veliki ...još kad medvjedica stiti svoje mladunce...ququ kako sam se prepala...isli smo na izlet...pa su nam rekli da trcimo niz brdo...tako medjed ne moze da trci...

tweety_m
(?)
2014-07-05 07:17 PM
medvjed mi je prva asocijacija,e sad da ne spominjem komarce,zmije,paukove,kuku,ma dzaba nisam ja od tog posla.Mene ne mogu da nagovore da idem na plantazu da berem borovnice,a kamo li da idem na kampovanje.
skoljka
(student)
2014-07-05 10:48 PM
Znaci slabo ovdje ima tree huggerica:)
sharlota
(bez zanimanja)
2014-07-06 06:37 PM
evo super ideje za mame u GTA, čija djeca vole da se voze u vozu.

moj sin obozava voznju go train-om i često idemo vozom do centra onako ko razonoda.

jutros smo bas isli i u povratku sam uzela broshuru go tranzita za ljeto

uglavnom imaju razne destinacije između ostalog i do nijagare a odatle ima shuttle go bus do niagara on like ako neko želi- ova linija do nijagare je uvedena u ljetnom periodu preko vikenda.

mi ćemo svakako da napravimo sigurno dva izleta - nama je zgnodno jer smo na toj liniji a inače voz kreće sa union stanice.

elastigirl
(mrs. incredible)
2014-07-07 03:57 PM
skoljka, samo nemojte da zaboravite pribor za s'mores (štapove, keks, čokoladu i marshmallows), sve ostalo je opciono na kampovanju sa decom ;-)
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-07-08 12:10 PM
Ja nisam tree hugger, ali svake godine kampujem. Sad smo kupili sator pa se krajem meseca spremamo za avanturu. Mi uvek tražimo mesto pored reke,tako da idemo i na kajak i kupanje naravno. Uveče rostilj, marshmallows I kukuruzi.Ja se za 3 dana kampovanja odmorim ko za 10 dana na moru. Što se tiče onog moje vreme, o tome ću drugi put. Sad kucam iz liegershtula u mexicu. Mogu samo da kažem da mame koje imaju devojčice mogu taj me time da provedu s njima pa je lakse uključiti ćerku u sve. Da li imate ovako dva nestašna momka, kad je jedini vid zabave mačevanje., ratovanje, divljanje, skakanje. I tako 360 + dana u godini. Da ne pominjem njihove međusobne igre rvanja i vežbanje karatea.Ne da mi treba Me time. Treba mi terapija. Ljubi ih majka nestasne. Ne ide da ih vodim u salon na pedikir i manikir. I to je meni moje vreme koje vi sa devojcicama možete da delite a ja sa dečacima ne mogu. Što se godisnjeg tiče. Na zimu prvi put mm i ja idemo sami. Momci su 8 I 9.
skoljka
(student)
2014-07-09 03:02 AM
Teodora, istina je da je fizicki lakse s većinom djevojcica, ali mentalno ufff, drama, drama i još drama. Zato i ja kažem da mi opet treba moje vrijeme.
Nego, ti kajakiras, pa moj si broj! Muž i ja kad kao izadjemo na date ( jednom godisnje:(, il kajak il hajk, ništa vecere i sl, moramo misliti na zdravlje i fitness. Ja volim kajak onako ponekad, al najviše jednu okeansku rutu gdje razgledan kuce/vile uz obalu. Tako da i zaboravim da vjezbam, a na svezem vazduhu, more mirno, tisina, voda pomalo zapljuskuje i uzivancija.
A to za odmor i kampovanje, vjerujem da i jeste tako, samo me to razmišljanje šta treba, pakovanje, raspakivanje već stresira. Al biće dobro znam već, ide jedan mali comminuty od 10 familija, i to organizuju ljudi koji kampuju id kad znaju za sebe, tako da se dosta oslanjam na njih. Inače ništa ne kupujemo, sve pozajmljujemo u slučaju da nam bude katastroficno:)
Kakvo je ovo ljeto kod vas? Kod nas pocelo s kisama, a sad pravo ljeto, divota, biće bazena i jezera.

Tri_boje_plavo
2014-07-09 05:08 PM
Majo, sigurno će me moje dete jednoga dana pitati zašto nema brata ili sestru, ali ja se uopste ne plasim odgovora tj na isto ću joj odgovoriti sa istom lakocom kao i na pitanje „A zašto je planeta Zemlja okrugla?”. :) A ko zna, možda se cudo desi pa se odlucim da rodim/usvojim dete u skorijoj buducnosti. U svakom slučaju, ja sam ta koja o tome odlucuje a ne moja cerka.

Što se tiče moje drugarice Amerikance, svesno sam pomenulo njeno poreklo. Zapadnjaci su mnogo mudriji od nas, bar kada se dotaknemo pristupa zivotu:oni znaju kako da žive bez nepotrebne grize savesti.
Takođe, globalno posmatrano, njihovi muskarci drugacije prilaze ulozi oceva od tata sa naših prostora.

Kada govorimo o tzv odmoru od roditeljske uloge, treba napraviti veliku razliku između onih ljudi koji bukvalno traže beg i od svoje dece i od svojih partnera od onih koji uzivajuci svim culima u roditeljstvu pride žele da se na zdrav način ostvare i u nekim drugim sverama. Ja pripadam ovoj drugoj kategoriji. :)

Takođe,govoreci o ovoj temi koje smo se dotakli, ovom prilikom, nisam govorila o pedikiri i manikiru već o dubokoj potrebi i zelji da napravim lep i zdrav balans između razlicitih potreba moga bica.Banalan primer: super mi je kad mojoj devojcicic čitam bajke ali isto tako, radujem se svakom „Book Club-u” tj svesno sebi napravim prostora za isti.Ili kada treniram za biciklisticki reli:to što sam mama, ne znači da sam prestala da volim i negujem moju ljubav i potrebu prema biciklizmu. en

Pre nego sto sam osetila zelju za potomstvom, veoma sam bila okrenuta karijeri. Veoma. Ali stvari su se promenile-radim tri dana nedeljno iz prostog razloga sto mi profesionalno okruzenje prija, ali sa velikom radoscu,tačno u 16h iskljucujem se iz tog sveta i odlazim svojoj devojcici,ona meni puni baterije.

As for camping, Teodora/Skoljka, jeste li upoznate sa konceptom glamping-a? Sjajna ideja:

http://goglamping.net/



Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-07-09 05:58 PM
Volim ja ove opcije. Mi većinom I idemo u kabine, mada sve ima svoje vreme. Sad uzivam u luxuzu I finom godisnjem, a pred kraj leta ćemo u malo rusticniju opciju.
maja3s
(diskutant)
2014-07-10 05:31 AM
Тбп, наравно да ми мислимо да ми све у животу одлучујемо... Ко нас наводи да идлучимо нешто... Знаш да ја вјерујем да је то Бог :)
И све проистиче из тога... Неко вјерује да је то природа... Итд.. Да не дужимо оде радит нешто :))
Tri_boje_plavo
2014-07-10 06:01 AM
Uzivaj Teodora, lepi su trenuci kada je cela familija na okupu.Mi smo od prekosutra na julskoj turneji tj bukvalno tek sto sam raspakovala kofere, vreme je da se dize sidro.

Majo, znam da verujes u Boga i to postujem.

 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.