Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Kako razlikovati kontrakcije od pokreta bebe
irena
2014-05-29 03:48 AM
Trenutno sam 22 nedelja i sinoć i jutros mi se desilo da oko 10-15minuta osjecam na 10 sekundi na pr kao udarce iznutra. Kako sam citala na internetu kontrakcije bi trebale da budu zatezanje koje ima određeno trajanje pa onda opustanje a ovo kod mene je vise licilo na udarce iznutra ali posto se tako dugo ponavljalo malo me zabrinulo. Takođe mi se desilo da kinem i da me cio stomak od toga zaboli. Inače sam na utrogestanu jer sam do sad imala dva pobacaja
na početku trudnoće 8-9 nedelja pa mi je doc preventivno ukljucio prvo progesteron depo od 15 nedelje sam bila i na utrogestanu jer su mi se tad pojavile kontrakcije ali evo već 2 3 nedelje ih nije bilo pa mi je doc predlozio da smanjim dozu utrogestana na pola a inekcije sam zadnju primila u 19 nedelji.
-afrodita-
(♫)
2014-05-29 04:38 AM
E svasta..
irena
2014-05-29 04:43 AM
E stvarno mi nije jasno zašto se neko trudi da ostavi ovakav komntar a pogotovo kad ja imam dilemu osjecam li kontrakcije koje mogu biti i simptom prevremenog porodjaja sto sad nikako nebi bilo ok ili osjecam samo pokrete bebe i želi da čujem i tudja iskustva.
sharlota
(bez zanimanja)
2014-05-29 09:19 AM
irena to je beba, kontrakcije se ponavljaju u vremenskim intervalima i u početku djeluju kao recimo jači menstrualni bolovi a stomak se nadima podizuci se gore dole- praceno sa boli u donjem dijelu ledja.

nije ni slično pokretima bebeu stomaku,okretanju,udaranju nogama isl, tačno se osjeti da se beba okrece i to nije ni slično kotrakcijama koje nadimanju stomak sa pokretima gore dole i koje bole.

hana-banana
(.)
2014-05-29 09:35 AM
Pa dobro i jeste malo cudno pogotovo sto si već jednom bila trudna i radjala koliko se sjecam, ali razumijem da si malo uspanicena zbog misli o pobacaju.
Bas kao sto sharlo rece, kontrakcije pocinju kao menst. grcevi, isprva nisu ni bolne. Neke žene vise osjecaju bol u ledjima, ja sam osjecala pritisak odozgo, sa vrha stomaka.
To sto ti osjecas su normalni pokreti bebe, biće ih sve vise. Moji svi izvode akrobacije unutra, salta, prekrstaju noge, cerka je jednom sutnula muza taman kad je namjestio glavu na moj stomak da je prisluskuje. Bebe obično miruju kad se mi krecemo, uljuljka ih naše kretanhe, ali zatojad legnemo krecu vratolomije :).
Samo opusteno.
-afrodita-
(♫)
2014-05-29 10:04 AM
Procitaj ponovo šta si napisala.
Jbt, ako si trudna nisi retardirana.
Gala06
(......)
2014-05-29 10:19 AM
Kao da čitam Majaman.
Tri_boje_plavo
2014-05-29 10:39 AM
Draga Irena,

Lepo te je Hana posavetovala:samo opusteno i bez panike. Rekla bih da si ti uplasena zbog prethodnih pobacaja i zbog kontrakcija koje si osetila u ovoj trudnoći te se na svaki bebin pomak uznemiris.Kaži, jel bi ti pomoglo da posetis ginekologa?
Svako dobro i uzivaj u trudnoći,lepo je osetiti nečije srce pod svojim.


irena
2014-05-29 11:29 AM
Ja ove prethodne kontrakcije nisam ni osjecala već ih je doc vidio na ultravuku i bas je bio zabrinut zbog toga. Što se tiče kontrakcija ja se sjecam samo onih u toku porodjaja i one su bile bolne tako kako vi opisujete ali sam citala na netu o nekim kontrakcijama koje se mogu javiti i tokom trudnoće i koje u principu nisu bolne. Pošto ja to u prethodnoj trudnoći nisam osjecala a bebac me u ova dva navrata udarao jedno 15 minuta i to u nekakvim dosta pravilnim intervalima pomislila sam da možda i jesu nekakve kotrakcije jer do sad nije udarao tako za redom već jednom ili dva puta pa pauza od sat vremena na pr ali ovo je jutros bilo na 20 sekundi udarac i trajalo je jedno 15 minuta tako da mi je bas bilo cudno. Pored toga kad sam imala ove prve kontrakcije jedino sam osjeala bol sa strane kad naglo ustanem i kad sam to rela doktoru on je konstatovao da je to od kontrakcija pa sam i to povezala sa bolom koji osjetim kad kinem ili kasljem a koji je prilično neprijatan. Prva bebica se u ovom stadijumu trudnoće nije ni priblizno ovako mrdala a kasnije sam mogla tačno da vidim ispupcenje tamo gdje udara pa sam znala da su to pokreti a ne nešto dugo.
Tashka
2014-05-29 01:00 PM
Par žena su već opisale kako izgledaju kontrakcije, meni to zvuci kao da se beba mrda. Spomenula si bol u stomaku kad kihnes ili se naglo pomjeris. Ja sam u prosloj trudnoći imala odvratne bolove na desnoj strani. Nikad u zivotu nisam osjetila tako nešto. Ako bi slučajno rukom presla preko desne strane, ako se neko slučajno ocese od mene u prolazu, ostar bol i przi. Kao da imaš opekotinu i onda se preko toga posjeces. Pocelo je tako oko 23 nedelje i trajalo jedno 9-10 nedelja. Ispostavilo se da je beba pritsla neki zivac
Tri_boje_plavo
2014-05-29 02:33 PM
Draga Irena,

Ako možeš, uzdrzi se od Dr Gugla-svi smo mi skloni da guglujemo i ovo i ono i gotovo po pravilu, Gugl „izbaci” najcrnji scenario.
Svaka trudnoća tj svaka beba je prica za sebe:ne poredi ih strahujuci nego lepo pravac kod gos' n doktora na ultrazvuk-cisto da sebi skines brigu sa duse.
tamara
2014-05-29 03:30 PM
ako sumnjas nešto idi kod lekara,mani se interneta i tudjih iskustva.bolje ti je biti paranoja i otici 5 puta nizasta nego zakasniti jednom.

trudnoće su razlicite,ja sam od tri moga dve tu i tamo uporediti,jedna je bila totalno razlicita.
irena
2014-05-30 03:14 AM
Kod nas nije bas tako lako zakazati pregled a ja kod doc idem tek za dvije nedelje a još mi je preporucio da drasticno smanjim progesteron kad sam zadnji put bila pa me i zbog toga malo strah ali ću morati da sacekam još te dvije nedelje. Zbog toga čim imam neku dilemu tragam po netu a tu covjek stvarno sasta može da procita. Što se tiče uporedjivanja moje dvije trudnoće se nikako ne mogu porediti jer se Lana mrduckal a po malo u ovoj fazi a ovaj bebac kad ga uhvati kao da igra fudbal po somaku.
tamara
2014-05-30 06:51 AM
nije lako zakazati kod lekara?ne moras ići kod svog lekara,ima hitna u koju možeš otici i pregledaju te.ja sam isla u hitnu i u srbiji,nemackoj,francuskoj a vodila trudnoće u norveskoj.kao trudnicu te moraju primiti.moj problem je bio što se beba umiri i po 2dana neosetim pokret,uvek me pregledaju,moraju.
Gala06
(......)
2014-05-30 04:32 PM
Kontam da si u Srbiji, tu je bar lako zakazati kod lekara. Imaš, kao prvo, privatnike, zatim, ako si u Beogradu, postoje urgentne sluzbe na sledećim lokacijama: Gak- Visegradska, Narodni Front, Gak- Zvezdara, Zemunska bolnica i Gak- Dragisa Misovic. Trudnice primaju bez uputa.
hana-banana
(.)
2014-05-30 10:19 PM
Ja opet kontam da je ona u Kanadi, a ovde kad odes u emerg, slobodno se pozdravi sa tim danom. Bez pretjerivanja, saaaaatima se ceka i ne bi imala nikakvih „povlastica” zato što je trudnica.
Ako je bas-bas prpa, naravno da će da ode, ali za ovo - da li su ovo pokreti ili kontrakcije, to je vise stvar da se navikne da je ova beba aktivnija. Meni je frka kad ne osjetim pokrete, kad su tu sve je u redu.
-Trudnica-
2014-06-02 11:04 AM
Ja sam isto mislila da je postavljacica u Kanadi... Pitanje zvuci malo cudno, ali ako se ona brine, možda joj je ovo jedina opcija da može odma' da pita... Ovde i jeste stvarno problem otici kod doktora „odmah” - ja sam posle zestokog odliva u trudnoći (i cekanja na urgentnom 9 sati - DEVET sati - da me prime i pregledaju!!!!) morala MESEC dana da cekam da me primi ginekolog!! Bezobrazluk neverovatni!!
Od tada bolje da mi niko ne spominje bolnice i lekare :(
tamara
2014-06-02 12:18 PM
a koko je sa privatnicima?jel treba uput ili i oni polako.nikad ne bih pomislila da je u kanadi tako,van pameti.
shargarepa
2014-06-02 01:27 PM
U mojoj bolnici je bilo da od 24 nedelje ides u porodiliste na triaz I to bude super brzo, ali do 24 u hitnu I kad stignes, sto kaže Hana zaboli ih uvo sto si trudna :(

Meni se u prvoj trudnoći u 22 nedelji pokrenuo kamen iz bubrega. Nikad prije toga nisam imala ni kamen niti se poradjala...nemam pojma ni jedna ni druga bol kako izgleda.
Ma niko ništa, ja povracam od bola u wc-u a muž na salteru objašnjava situaciju... a oni samo ponavljaju ovo moje odozgo, do 24 nedelje ste u običnoj hitnoj I cekate svoj red...
-Trudnica-
2014-06-02 02:56 PM
tamara - ja stvarno nemam nikakvog iskustva sa privatnim klinikama... Nisu nimalo popularne u Ontariju ... Znam jedino da mi je jedna koleginica pricala pre dve godine da je neko njen otisao na ultra-zvuk kod privatnika i da je cena „pregleda” bila $1,200 ... Ostalo je na tome. Ali to je za 15 godina bio prvi put da sam čula da neko spominje privatnika u Torontu...

Privatnici kao zubari, plasticni hirurzi, itd... to je sve ok - standardno skupi, ali ok. Ali privatnici opste prakse ili specijalisti - to slabo da postoji, a ovi koji postoje su za elitu...

Ispravite me ako gresim, ali to je bio moj utisak...

BEHEPA
2014-06-02 05:16 PM
Irena,
jesi uspela da odes na pregled? Meni je sumnjivo ako se beba bas jako i netipocno pomera jer to može da bude znak i nekog stresa.

U svakom slučaju, sa srećom i svako dobro!
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-06-02 06:23 PM
Ne mogu vjerovati da je tako u Kanadi.
Znam da su svugdje u hitnoj duga cekanja, ali bas za trudnicu kojoj je pozlizlo, bas bezveze.
Ja sam isla 2 put trudna, jest da sam bila blize 30 nedelja, ali stvarno su me odmah primili. To sto su me pustili kuci s bolovima, krvi I proteinima u mokraci to je sasvim druga stvar. :)
Ovdje u ED rade dosta mladi doktori bez puno iskustva, interns I mladi residents. A sestre i ako imaju malo iskustva, one nadrndane po obicaju, njih zabole uvo. Meni su rekli da sam drama queen, da idem kuci I pijem vise vode hehe. Imala sam preeklampsiju + Hellp, textbook simptome, ali opet, nikome nije palo na pamet.
sharlota
(bez zanimanja)
2014-06-02 09:49 PM
na zalost, tako je u kanadi,ja sam sa pobacajem ketila u hitnoj dozvolili su mi da legnem pred zora kada sam pocela da gubim svijest

ujutro se nova smjena sokirala ko sam ja i zato lezim na pomoćnom krevetu

idiotizam
Gala06
(......)
2014-06-03 12:45 AM
Čujem da je i u USA slično?
Gala06
(......)
2014-06-03 12:49 AM
Ja sam mislila da je Irena u Srbiji po nacinu kako joj daju terapije utro i progrstero, i to još na početku trudnoće.
irena
2014-06-03 03:40 AM
U CG sam ali mi je nekako bilo glupo da idem kod nekoga ko me prvi put vidi a moj doc je trenutno na godisnjem odmoru i čim dodje inače imam zakazan pregled. Bebac se inače zadnjih dana dosta normalno ponasa mada ga nekad uhvati ovakva epizoda lupkanja. Sinoć kad sam legla jedno 10-15 minuta je lupao konstantno u besiku i na dolje tako da sam se na kraju digla i malkice razmrdala po kuci da se smiri ali sad već kako se ništa alarmantno ne desava predpotavljam da je ovo samo malo povcana aktivnost bebe s vremena na vrijeme. Biće ovo neki zivahan bebac kad se rodi.
tamara
2014-06-03 04:05 AM
ako imaš trudnicki karton ili kako se već to kaže nema šta da ti bude glupo.na osnovu ranijih pregleda i trenutne situacije oni znaju šta im je ciniti,svi će ti isto reci.

to što ti u zadnjem postu opisujes je normalno,kad se ti smiris bebac lupa jače.moj treci je imao svoje zurke da ceo stomak ode na jednu stranu.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.