Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Detetu se svidja vrtic, meni ne - šta uraditi?
Klompa22
(Internetlia)
2014-05-23 09:51 AM
Dugo me nije bilo ovde, nadam se da ćete mi oprostiti apstinenciju i probati da mi pomognete savetima, ko nekad:-)

Problem je u vrticu. Sin, 4 godine ie od skora u novom vrtic i voli ga, tj. ne zali se, kaže da mu je tamo lepo i tako to. Ja, s druge strane nisa tako odsevljena, po meni je preterana disciplina, prave od njih individualiste koji ne progovaraju međusobno, i MORA da se spava popodne (sto za njega znaci 2 sata zurenja u mrak, jer odavno ne spava popodne!). Stvarno ne znam šta da radim, konsultovacu i decjeg psihologa, ali bas me zanima šta vi mislite na temu - da ostavim dete da uziva, ili da promenim vrtic jer JA mislim da će to za njega na duže staze biti bolje?
hana-banana
(.)
2014-05-23 10:14 AM
Ja bih promijenila vrtic, ne zvuci mi ni kao da je on odusevljen već da mu je ok. Zar niste znali za to spavanje, to su bas izgubljena 2sata. Kod nas ko spava spava, ko ne spava tiho se igra dok drugi spavaju, možda da ih pitas da li imaju tu opciju. I taj nedostatak direktne socijalizacije, kad će da se druzi ako ne u vrticu? Sretno šta god da odlucite!
oceania
2014-05-23 10:19 AM
Ja bih promenila vrtic.. uopste ne zvuci u redu da traže da dete spava 2sata popodne!

još ako se nešto preterano isticu sa disciplinom, još bolje.. znak da bolje je da odete u drugi vrtic

Takvi vrtici koji ne mogu iskombinirati nešto prakticno sa korisnim, kao popodne za decu koja recimo mogu da spavaju 1saat ali ako neće onda nešto drugo rade.. i sl to znači da njima (vaspitacicama i uciteljicama) je potrebna ta pauza i žele da im bude mirno ..
To je i shvatljivo ali ipak, 2 sata … je previse
Snezana
2014-05-23 10:30 AM
Decijeg psihologa???
Promeni vrtic ako ti ovaj ne odgovara i mislis da im pristup deci nije ok.
shargarepa
2014-05-23 10:36 AM
Ja bih isto promijenila.
Čini mi se da je djecak vise od onih koji se lako naviknu nego da je bas odusevljen. Ako mu je ok tu gdje 2 sata miruje bez razloga, zamisli kako će mu biti dobro kad dodje u vrtic gdje može da se igra ta 2 sata.

I onako u prolazu da primijetim... neko ti nije bas oprostio apstinenciju :)
tweety_m
(?)
2014-05-23 10:41 AM
Ja bih isto promijenila vrtic.Prvo ta socijalizacija,drugo spavanje.Moji su imali 2 god kad su prestali da spavaju popodne.
hana-banana
(.)
2014-05-23 11:28 AM
Shargarepice :)))

Moja mima još spava, doduse kod kuce puno kasnije nego u vrticu, ali ne bi mi se svidjalo da mora da lezi i bulji u prazno ako već ne spava neko duže vrijeme.
tamara
2014-05-23 12:35 PM
šta će biti kad promenis da li i drugi vrtici u gradu imaju isti program?cisto pitam jer je ovde skoro pa isto u svim vrticima.ako će biti ista disciplina i isto pravilo za spavanje šta je svrha menjanja.

ako bih bas bila nezadovoljna vrticem ja bih menjala,detetu će biti dobro u svakom a mislim da je poenta da svi budemo zadovoljni i opusteni tih 8 sati.
ne razumem zašto će ti deciji psiholog?

nisam nikad pre čula da decu od 4god.teraju da spavaju.svi prestanu još u maloj grupi od 1-3god.
svirena
(teaser)
2014-05-23 12:43 PM
što se tiče dnevnog spavanja, ne znam otkuda vam podatak da svi prestaju u maloj grupi, kada to nije tačno uopste. kod moje kcerke su svi malisani od godinu- dve spavali,ama od prvog do zadnjeg, jedva docekaju da se opruze nakon igre.moje dijete od skoro 5 godina i dalje spava i uziva po danu da spava. kod nje u skolici imaju obavezan odmor, ko neće da spava ne mora, može tiho da cita ili nešto crta, ali dosta njih i spava.
tamara
2014-05-23 01:36 PM
svirena-da,mali spavaju u grupi od 1-3.u vecoj grpi od 3-6 NE spavaju,ako imaju potrebu sigurno će ih pustiti ali nije obavezno i ja nisam vidjala to sa troje dece u vrticu.
-Layla-
2014-05-23 01:43 PM
Šta će ti psiholog? Ne odgovara ti obdaniste, menjaj. Skroz bezveze sto decu teraju da spavaju. Ja se secam još kada sam ja bila dete, da mi je bila nocna mora to popodnevno spavanje u obdanistu. Uvek sam bila budna. Tako ni ja svoje dete ne teram. Vaspitacice trebaju da rade sve u dogovoru sa roditeljima, a ne da namecu nešto da bi imale svoj mir.
BEHEPA
2014-05-23 02:00 PM
Auuu, ženi dadoste dva minusa ni krivnoj ni duznoj!

I šta fali da poprica sa decjim psihologom ako ona to želi? Zanima je da li je ok takva disciplina u obdanistu i kako potencijalno može kasnije da se reflektuje na njeno dete. Zanima je da li će menjanje vrtica koje dete voli, kidanje veza sa drugarima i vaspitacicama, možda nekim dragim predmetom... imati neku blazu posledicu, nervozu, patnju... Sve su to validne zebnje.

Ako ti se ne svidja to inhibiranje i ukalupljivanje, ja bih se raspitala u drugim vrticima kakvi su im programi i prebacila dete. Sa 4 godine vecina dece više ne želi da spava. Naravno, ima i onih kojima prija i za njih bi trebalo da postoji kutak. Ona, pak, deca kojoj to nije potrebno, ne bi trebalo da budu terana. Ja sam za sve sto deci pruza slobodu i podstice na kreativnost i razmišljanje. Ne čini mi se da je atmosfera koju si ti opisala takva, a čini mi se da razmišljas kao i ja. Dakle, drugi vrtic.

Klompa22
(Internetlia)
2014-05-24 02:40 AM
Znaci jednoglasno, hvala svima!
Da dodam par reci, izgleda da sam juče bila ljuta, pa sam stvari predstavila crno-belo, a nije bas tako, zato i jesam u dilemi. Dete vrtic obozava, nij da mu je bas samo ok. I s moje ima dosta pozitivnog, navela sam samo dve negativne. I ko sto neko rece, pitanje je kako je u drugim vrticima (u Beogradu smo, deca uglavnom spavaju preko dana). A psiholog - pa neću ja da vodim dete, psiholog je za mene:))) (hvala Venera na razumevanju). Stvarno nisam sigurna da treba da ga izlazem „traumi” ponovnog navikavanja na novi vrtic, zato što mene nerviraju vaspitacice jer neće da se odreknu pauze. Ima neku preporuku za vrtic u centru, a da ima dobar program, lep prostaor i da ne mora da spava popondne?

A minusevi, coool, nikad nisam dobila minus na sc:))) Ali zaaaasto, ajd' mi objasnite, ovako ne znam kako da se popravim! Sargarepo:))))
tamara
2014-05-24 05:18 AM
dete će se navici na svaki vrtic,nedelju dve malo trzavice i sve će biti ok.a ti,razmisli,slusaj svoj instikt šta je najbolje da svi budete zadovoljni i nećeš pogresiti.
što se minusa tiče,to ti je disk.T&M :-)
Sneksi
(spanac)
2014-05-28 09:35 AM
Ja sam odrasla u Beogradu i kao mala imali smo 2 sata spavanja posle podne i ništa nam ne fali. Moje vaspitacice volim i dan danas i vaspitacice uglavnom koriste tih 2 sata za svoje pauze i da nešto drugo odrade i pripreme za sutradan.

A dete može, a i ne mora da spava u tih 2 sata.
-Trudnica-
2014-05-30 03:49 PM
Takođe odrasla u BG i jako kratko isla u vrtic (moji me ispisali i posle me cuvali baka i deka! :) ) ... Glavni razlog sto sam mrzela vrtic i bila JAKO nesrecno dete tih par meseci, je bilo bas to spavanje! Meni se sa 4 god. NIJE spavalo popodne, niti sam kuci spavala popodne posle svoje 2. godine! ALI - vaspitacica je bukvalno vikala na mene svaki dan da MORAM da legnem i zatvorim oci i spavam, ako mi se ne spava - da se pravim da spavam! Te sam ja tako par meseci svaki dan morala 2 sata da lezim kao kreten sa zatvorenim ocima u sred bela dana!!!! Na kraju je i mojima bilo zao, ispisali me iz obdanista i obecali su mi da ne moram vise NIKAD da se pravim da spavam preko dana :)

Znaci - ako to tvom detetu smeta - menjaj vrtic... Ako njemu ne smeta - pa pusti dete da uziva! Ja sam i sa 4 godine sasvim dobro znala šta mi odgovara a šta ne...
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.