Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Makrobioticki način ishrane
nijesvetakocrno
2014-05-22 05:46 PM
Drage mamice, čini mi se da je ovo najaktivniji ali i najiskusniji forum, pa se zato obracam vama, sa svim pitanjima... Mame uvjek znaju najbolje, zar ne?
Kad sam imala zadnju laparoskopiju (2011) dokror mi je preporucio knjigu Hip Chicks Guide to Macrobiotics (tako nekako). Kupila sam je odmah poslije posjete doktoru, ali je nisam ni otvorila. Sjecam se da mi je pricao o ravnotezi, jin jang i te stvari... Ja nisam bila niti fokusirana niti zainteresovana za to. Imala sam endometriozu, i PCOES. Brzo poslije operacije sam ugradila mirenu i nisam brinula mnogo. Sad kad sam 'raskinula' sa mirenom, nešto me zaintrigiralo da pocnem da se brinem o zdravom zivotu. A nekako sam se i promijenila posle 30-te... Ima li ko iskustva? Da napomenem da imam i nekoliko desetina kg viska, bila bih presrecna da mogu da doniram 15 kg minimum!
Inače, radim posao sjedeci u kancelariji 8 sati, a otkad je otoplilo u Torontu (zima bila uzasna) pocela sam da pjesacim kuci posle posla 7 km. Svaki dan...
Usput i da pitam, kakva su vam iskustva sa ostalim dijetama? Ja sam jednom davno skinula mnooooogo kg sa UN, ali tad mi mama spremala sve i morala sam pod njenim nadzorom da jedem, ali tad sam imala 16 godina...
nijesvetakocrno
2014-05-22 05:47 PM
i zaboravih da se zahvalim unaprijed...
:)
Hobbit
2014-05-23 01:09 PM
Makrobiotika je za mene bila odlicna, ali treba uzeti nekoliko stvari u obzir. Originalno, makrobiotika je pocela u Kini i raširila se sa knjigama Michio Kushi-a. Zasniva se ne principu jin i jang, balansiranje suprotnosti. Konkretno to znaci kolilo hrane jin pojedes, toliko treba i jang hrane da istog dana uneses. U knjigama Michio Kushia su date i tabele sa karakteristikama namirnica, tako da znaš šta je jin a šta jang (recimo crvena mesa su jako jang).
Problem nastaje onda kada krenes po jednoj takvoj tabeli i vidis da je pola preporucene hrane alge kakvih ovde nema. Plus to se kosi sa osnovnim pricipom makrobiotike da treba jesti ono sto raste na terenu na kojem živis.
Najbolje iskustvo imam sa knjigama koje su liste namirnica prilagodile evropskom podneblju, ali i tu je po meni bilo budalastina. Npr. po makrobiotici ne treba jesti nikakav paradajz, zato što je jako jin. Teorijski, ti možeš da jedes meso i paradajz i tako budes u nekom balansu, ali ne treba uzimati namirnice koje su jako jin i jako jang.
Da ne dužim, može da bude malo komplikovano da uspes da napravis izbalansiran meny sa namirnicama sa ovog podneblja. Jesti samo alge i pirinac po originalnim Michio Kushi receptima je tek komplikovano i po meni totalno bezveze.
Potenciraju se mahunarke i semenke; moj problem je bio i vreme kuvanja mahunarki, preko 2 sata tako da ako hoćeš da jedes, moras dobro da se organizujes unapred.
Puno se koristi soja ciji je danas kvalitet bas diskutabilan, ne znam dali vise uopste postoji genetski ne-modifikovana soja.
Ja sam 3 godine bila makrobioticar i onda sam morala da prestanem jer to nisam vise mogla da izvedem u toku studija.
Odlično sam se osecala i bez dijete izgubila nekoliko kg, a bila sam slim. Ostale od mene samo zile i misici :-).
Moje iskustvo je od pre 15 godina, danas sigurno možeš naći malo bolje kuvare i literaturu na tu temu.
Makrobiotika nije dijeta nego način zivota, balans i jedinstvo suprotnosti gde u ishrani tezis da ne jedes kranje suprotnosti jer će sa njima tvoja ravnoteza biti veoma krhka.
Nemam iskustva sa delovanjem makrobiotske ishrane na ishod bolesti.
oceania
2014-05-24 05:58 AM
Jako interesantno ovo sto pricas Hobbit… odlično da si izdrzala tako dugo i pridržavala se :)

ja se samo onako u magli secam kad je moja mama bila u toj fazi mikrobiotika i broj njenih prijateljia (to su one mode koje su šarale pre 20ak god)

znam da pripremala je puno tih zrna, kao proso, stari jecam neki, slanutak, pa pravila je sprouts od psenice i drugih zrna i to nam je u salatama stavljala..

neki od tih prijatelja su ostali i do dan danas na mikrobiotickoj ishrani i odlično izgledaju ti ljudi , i u super formi su..

Hobbit
2014-05-25 11:33 AM
Da se sada nekim slučajem naprasno obogatim pa da imam licnog kuvara, odmah bi se vratila na makrobiotiku. Nikada se nisam bolje osecala i vise energije imala. I sada često nesvesno kombinujem u ishrani jin i jang, ali na zalost jedem meso i na moju sreću, jedem i paradajz. Makrobiotika je čitava filozofija i ako ozbiljno na to prionete prozima sve sfere vaseg zivota, to nije samo ishrana. Ali pocevsi sa ishranom dodje i ostalo. Pre nego sto neko to uopste proba dobro bi bilo da malo cita o tome, pogkeda kako izgleda kuvar, šta se jede i kako se sprema. Meni je problem bio zamena proteina u početku (ne jede se meso ni mlecni proizvodi), soja mi se nikada nije svidjala a svakodnevno kuvanje zitarica je bilo beskonacno. Ali danas, pogotovu na zapadu sve to može mnogo lakse da se izvede, a ima i restorana koji služe samo makrobiotsku hranu, ali mi ti tek idu na zivce, sam fenseraj. Kad me nije slog strefio kad mi je u Parizu stigao racun za tanjir fensi nabacanog pasulja sa algama i malo salate.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.