Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Promena dioptrije kod dece
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-05-08 06:57 PM
Danas sam vodila Dimitrija na regularni ocni pregled i kad nisam pala u nesvest. Dioptrija se promenila sa -.175 i-1.50 na -3.75 i -3.0. Da li je zaista moguća tolika promena za tako kratko vreme? Oni preporucuju pregled svake dve godine, a još nije prošlo toliko od podslednjeg pregleda. Poslednji pregled je bio u decijoj bolnici (proveravali smo i zdravlje oka), pa ne sumnjam u ispravnost njihovih informacija. Ali nešto sumnjam u ispravnost ovih. Mada, sedim ja u onoj sobi na tom pregledu, vidim ja koliko on ne vidi.
Sve nešto mislim da sam ja negde pogresila, da nešto ne radimo kako treba. JBT ako on sa 9 god ima -3.75, a ta dijoptrija se vremenom pogorsava, šta će tek da bude sa 15.
Ima li neko iskustva sa ovim, i neki pametan savet.
Ja se sve omišljam da tražim secon opinion.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-05-08 07:42 PM
Nemam iskustva s djecom I naocarama, ali ja ih nosim i sam bas nekidan narucila nove. Dioptrija mi je otisla za manje od godinu dana. Redovan pregled mi je trebao biti tek sljedece godine, ali sam tražila pregled jer sam osjetila da mi sadasnje naocare više ne valjaju.
Ako se ipak brines, nema ništa loše da trazis second opinion.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-05-08 07:44 PM
Zaboravih reći da ih nosim za kratkovidnost već 7 god I ovo je prvi put da mi se dioptrija mjenja.
sharlota
(bez zanimanja)
2014-05-08 08:20 PM
ja ih nosim od seste god, dioptrija mi je bila veca prije ali godinama, sigurno od puberteta- stagnira,oko -3 na desnom i - 4.25 na lijevom. ja imam astagmaizam i moja kratokovidnost je nasljednog kartera.
sharlota
(bez zanimanja)
2014-05-08 08:24 PM
jedno vrijme sam nsila polutvrda sociva tzv gas propustljiva, vremenom je tehnologija uzapredovala pa sam imala mekana sociva specijano costum made- zbog astagmatizma.

evo najnovije je da se može izvrsti korekcija vida i kada pacijent ima astagamtizam- mada ja nisam nešto zainteresovana a cvike mi ne smetaju tj rado ih nosim
tweety_m
(?)
2014-05-08 08:35 PM
Ja nosim +,ali kod mene je drugi problem,ja osjetim i 0.25 promjenu pocne da mi smeta.Rekoh ti i maloprije ja bih potvrdila dioptriju kod dr doktora cisto da budem sigurna da je to to.Meni su u USA fulili totalno,sad mi u RS doktor utvrdio tacnu dioptriju i nemam smetnji.Imam 3 para naocara,nikad ne znam gdje su mi 2,treci uvijek znam gdje je.Razmišljam se da posaljem sad po kumu još 1 okvir i papir od tog dr da mi promijeni stakla da imam još jedne za svaki slučaj.
skoljka
(student)
2014-05-08 09:36 PM
Djeci bi trebalo bar jednom godisnje da se ispituje vid posle 3-će godine, promjene mogu da se dese mnogo brze nego kod odraslih. Ja bih u vasem slučaju definitivno otisla još jednom za svaki slučaj da se to potvrdi, bas je velika promjena.
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-05-08 09:51 PM
Pa ja sam uradila kako mi rekoshe. Svakako ću traziti drugo mišljenje. Kako doktorica rece ja tu ništa nisam mogla uraditi da se ovo spreči.
;(((
tweety_m
(?)
2014-05-08 10:14 PM
Isto bi ti bilo i da si isla godišnje jer i sama dr rece da je to nešto na šta ne možeš da utices. Nemoj sad da se nerviras sto nisi ranije otisla to te neće nigdje odvesti. Da meni stoje naočare kao njemu ja bih ih nosila 24/7
skoljka
(student)
2014-05-08 11:55 PM
Jao izvini Teodora, uopste nisam htjela da zvucim grubo, a kako sam napisala ispalo je:(u pravu si da se promjena vjerovatno i nije mogla sprijeciti. Ja sam napisala šta je nama ovdje savjetovano. Ne znam koliko god ima tvoj sin, i dal ima problem sa nosenjem naocara, sociva mogu sa 12 god, mada ima toliko slatkih naocara za djecu!
-Layla-
2014-05-09 02:19 AM
Au, to je bas velika promena. A on se nije zalio da ne vidi dobro ili da ima glavobolje? Njemu je sigurno bilo sve mutno tako, nije to mala dioptrija. Kod dece se verovatno brze menja, nego kod odraslih. Ja nosim sociva i idem na kontrolu jednom godisnje po preporuci. On bi trebao sigurno mnogo cesce da ide, možda na dva meseca. Moja sestra je slabo videla kao mala, u jednom momentu je dioptrija prestala da raste i stabilna je već decenijama.
Snezana
2014-05-09 02:29 AM
Tu promenu ne možeš sprečiti. One stare price ako ne nosis naocare pogorsace ti se vid je totalna zabluda što se dioptrije tiče. Ali što se naprezanja oka tiče ima veze.

Meni se vid najviše pogorso u trudnoći i posle poroda, ali sad sa 28 godina imam -4. Ja uvek mislim kako je -4 strasno, jer bez sociva ne vidim ništa konkretno. Moj opticar kaže da dramim i da on ima ljude i sa -12 koji imaju sociva i žive normalno.

Mm na primer ima -1 zadnjih 10 godine bez promene, i nikad ne nosi ni sociva ni naorace.

Ono sto je jako bitno je da se oci treniraju. Npr ljudi koji mnogo čitaju knjige ili gledaju blizu ispred sebe većinu dana bi trebali svaki pola sata da dignu pogled i gledaju negde daleko. Jer vremenom oko izgubi snagu da samo izostava sliku i onoliko koliko je moglo a to sociva/naocare ne mogu ispraviti. Objasnio mi je opticar kako tačno funkcionise ali se sad više ne secam.

safira
(.)
2014-05-09 05:26 AM
Obavezno još jedan pregled, meni isto puno deluje, javi šta kažu
tufnica
2014-05-09 06:42 AM
Moj brat je još kao vrlo mali poceo da nosi naocare. Dioptrija mu je bila dosta veca nego kod tvog sina. Na VMA su mu preporucili da sto pre pocne da nosi sociva, postoji neka starosna granica za njih, i od trenutka kada je presao na njih pa sve do danas dioptrija mu nije rasla a ima tome vise od 20 godina.
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-05-09 08:33 AM
Hvala svima. On ima 9 godina i naocale nosi već 4 godine. Ne zali se da ga boli glava, ali sam primetila da se priblizi tv kad gleda.
Ja mislim da on ne vidi dobro s tim naocalama, ali da on jednostavno ne zna za bolje. Pošto on ocigledno nikada nije dobro video, on se verovatno na to navikao.
Uglavnom zakazala sam još jedan pregled kod drugog doktora, pa ćemo videti.
I rukopis mu je uzasan, i ocene pocele da padaju, sad mislim sve to možda ima veze s tim što ne vidi. Doduse ove promene su u poslednja tri meseca, što se ocena tiče.
Ja sam pitala doktoricu, da li da koristi pc, da nije zbog toga, da nije zbo igrica, zbog citanja pri slabom svetlu...ona kaže da to nema nikakve veze.
Niko u familiji nema toliku dioptriju. Ja nosim naocale, ali -1 ništa strasno. MOja sestra nosi +4, opet to je totalno druga pesma.
Ništa, kod još jednog doktora, pa ćemo videti.
Da ne pominjem da su okvir i stakla 300 doll. A on godisnje prođe korz 4-5 pari najmanje.
Za sociva mislim da je još rano, ne znam da li bi mogao sam da ih stavlja. Mada porazgovaracu s doktorom i o tome.Bas mi bude zao kad isprobava okvirove, al jadnica ne vidi bez naocala pa kaže „pa ja ni ne znam kako mi stoje...”
primavera
(***)
2014-05-09 09:08 AM
Svakako potrazi i drugo mišljenje,ali na osnovu licnog iskustva,mogu ti reći da nije cudno da se dioptrija menja,tj.raste za vrlo kratko vreme.Sve dok raste organizam,raste i ocna jabucica,a samim tim i dioptrija,naročito kod osoba koje već imaju problem sa vidom.
Kada su moji roditelji primetili da imam problem,imala sam 5 godina.Na prvom pregledu je određena dioptrija -7.Pocela sam da nosim naocare i u narednih 6 godina na svakoj kontroli (2 puta godisnje) su mi govorili da je ista dioptrija.
Kada sam imala 11 godina,odveli su me ruskim lekarima koji su u to vreme jednom mesecno dolazili u Srbiju da pregledaju pacijente.Kod njih je usledio sok,dioptrija -15 na oba oka.Usledila je operacija u Rusiji,skleroplastika,kojom se zaustavlja rast dioptrije.To je bilo pre 23 godine,dioptrija mi je ista i danas.
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-05-09 10:01 AM
Cao Teodora,

Par stvari samo- da li mu je doktor sirio zenice i gledao očno dno (fundus)?
Da li je to uopšte oftalmolog ili optometrist?

Ako nisi sigurna, ja bih ga odvela kod dečijeg oftalmologa, pri nekoj većoj ustanovi/ bolnici. Čisto da si mirna. Naočare nosi pa nosi, za koju godinu će moći sočiva, ima raznih metoda sada za izmenu dioptrije kad se završi rast itd. Važno da je oko zdravo „unutra”. Sin moje kume je čudno krivio glavu kad gleda TV, odveli su ga kod dr. i ispostavilo se da ima neki urođeni problem, nije bila dioptrija u pitanju. Dakle to su slučajno otkrili. Ne bih da te plašim, verovatno nema razloga za to, samo je bitna redovna kontrola kad su oči u pitanju
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-05-09 10:09 AM
Ovo je optometrist. Kod oftamologa smo imali pre nešto više od godinu dana. Odvescu ga opet. Nema druge.
hana-banana
(.)
2014-05-09 11:03 AM
Odvedi ga kod optamologa ipak. A sve di da jeste tacnao nova dioptrija, nisi ti tu ništa mogla ni sprijeciti ni usporiti.

Konsultuj se sa dr. da li bi Vit. A supplements nešto pomogli.
Rozmari
(Voli samog sebe da bi i druge)
2014-05-09 11:55 AM
Cao Teodora

Samo da ti kažem isto sto i druge zenice. Nisi mogla ništa uraditi da sprečis, samo me cude retke kontrole. Milica je na -6,5 i -6,75, kontrole vida kod oftamologa su na svakih 6 meseci, nekad čak i na svaka 3. Dioptrija se za ovih 5 godina malo promenila, krenuli smo sa -5,5. Ja da sam na tvom mestu, sama bih zakazivala kod oftamologa dva puta godisnje sa sirenjem zenica i onda si relativno sigurna da redovno vidi sa naocarima. A što se naocara tiče tj stakla, mi ih islajfamo, istanjimo i budu lepa i elegantna.
Pozdrav od još jedne lepotice sa naocarima :-)
SarenaLazaOriginal
2014-05-09 12:13 PM
Nas najstariji sin isto ide god ocnog od 2.5 mjeseca starosti i svi sastanci su nam zakazani na 6 mjeseci (a prije je bilo i svaka 3 mjeseca). Sva djeca koju ja znam da vidjaju ocnog ljekara redovno, svi su na rasporedu od 6 mjeseci do godinu dana (6 mjeseci mnogo cesce a samo jednom godisnje rade sirenje zjenica).
flute
(slikar)
2014-05-12 10:29 PM
Teodora,
Da te utesim. Moj sin nosi naocare od njegove druge godine. Sad je 20.
Uvek sam mislila da ja nešto gresim, dozvoljavam TV, citanje uvece,
kasnije kompjuter...Međutim nije tako. On je u BGD dobio diptriju +1.5
na oba oka I sa tom dioptrijom je dosao u Kanadu sa nepune tri godine.
Prvo sto sam uradila nasla sam
family dr. koji nam je dao uput za oftalmologa.
Dioptrija je odmah promenjena na 2.5 I 3 ako se dobro secam.Taj dr mi je rekao da dioptrija raste
kako oni rastu, a ne zato što mi nešto radimo pogresno. I da bi trebalo da stane kad prodju pubertet.
Sve do njegove 16 godine je redovno isao na preglede kod istog doktora, znaci specijaliste za oci na 3 meseca, kasnije svakih 6 meseci, pa godisnje.
Sa 16 godina je presao na sociva.
Dioptrija je rasla sad je veca ali ne mnogo, I sto je najvaznije ne menja se od njegove 16 godine. Iz nekog razloga ovde ne daju mladjoj deci sociva,
a znam da je praksa drugacija u Srbiji, jer sociva navodno usporavaja rast dioptrije.
Ne znam da li je to tačno, jedino sto znam da sam imala puno poverenje u njegovog oftalmologa i redovno ga vodila na preglede.
Teško jeste, mali su, oci su u pitanju, svaka promena dioptrije me dovodila u stanje kad se osecam paralisano I kao da mi je led u srcu.
Sve će to biti u redu videces.
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-05-13 09:44 AM
Hvala svima. Mi danas imamo zakazano u Children's Hospital kod ophthalmologist, pa ćemo videti šta će da kaže.
On se i dalje ne zali da ga nešto boli i da mu smeta, ali sam primetila da trlja oci kad skine naocale.
Još mu nisam uzela nove naocale, jer mi nema smilsa da ih uzimam po dioptiriji u koju ne verujem.
Posle danasnjeg pregleda ćemo da uzmemo nove.
Javljam se posle. Hvala svima
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-05-13 03:10 PM
Bili smo kod doktora, dioptrija je ista koju su dali i ovi pre njih. Znaci -3.75 i -.3.0. Sada ćemo da uzmemo nove naocale.
I oni su rekli da ne treba cesce od jednom godisnje, i da možemo da krenemo sa socivima.
safira
(.)
2014-05-15 09:29 AM
možda nije loše da odmah uzmete sociva, da bi video da li mu odgovaraju, da ih kombinuje sa naocarima
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.