Forums : Trudnice i mamice

 Comment
„I have no friends! ”
Lolypopa
2014-05-01 12:16 AM
Ili „Nemam prijatelje.” je recenica koju u poslednjih par meseci ponavlja moja cerka. Uglavnom nocu i pred spavanje. Onda se nekako posebno rastuzi i zapocne tu temu. I naravno, to bude propaceno morem suza i ja evo više ne znam šta da joj kažem i kako da je utesim. Srce mi se steže i bas se nekako osecam bespomocno. Nisam ni sanjala da ćemo jednom doći u ovu situaciju, jer ona je inače jako veselo dete, puna zivota, vrlo mastovita i zabavna. Ali izgleda da nju druga deca ne razumeju.

Primecujem da se promenila, uozbiljila, pripisujem to i zrelosti, sad već zavrsava drugi razred. Ali šta ako tuguje? Znam da se oseca usamljeno, kaže: „Ne mogu vise da budem sama na odmoru, da setam, setam i samo setam, sama!” Da li će to ostaviti neke posledice ili kompekse? Želim da joj pomognem ali ne znam kako. Trebaju mi neki saveti, jer prica koju ja pricam izgleda ne pali kod dece.

Nije da mi je skroz neshvatljivo, ipak, promenili smo sredinu, bolje reci kontnent. Pre godinu ipo dosli u Kanadu, ona krenula u prvi razred, lepo se uklopila, imala je bar tri jako dobre drugarice, od kojih je jedna bila bas BAS prava (bff). Na zalost morala je da promeni skolu, od tada nastaju muke. Hajde u početku dok se uklopi, i ona sama je bila svesna da je to novo okruzenje i da treba vremena. Međutim stvari ne da ne idu na bolje, nego kao da se pogorsavaju!

Evo kroz jecaje sam razumela da joj je čak nekoliko njih reklo:

I will never talk with you, i will never play with you!

Kako je to surovo. Šta je mogla da uradi da joj tako neto kažu? Ona kaže -ništa, samo je pokusala da prica sa nekima od njih. Danas je kaže imala jaku zelju da se prikljuci nekoj grupici (po mom nagovoru), ali vise nije imala hrabrosti.

Pre neki dan je dosla radosna jer je nasla „prijatelje”. A desilo se da je uciteljica pitala zašto je sama i zašto se ne igra sa decom? Onda je odvela kod nekih devojcica iz treceg razreda. Kaže da su bile super i to je trajalo dva tri-dana, danas već nije mogla da ih pronadje.

U njenom razredu je vise decaka, a devojcice su se grupisale po parovima, kako sam shvatilala. Inače vrlo često je ignorisu, ili se jednostavno sklone. :(

„Kao da sam prjava.” Kaže moja dusa.

A nije! Uvek je lepo obucena, cista i mirisna. Simpaticna i lepuskasta. Pametna, brzo je naucila jezik, ok nije to na njihovom nivou ali sasvim dovoljno za opustenu komunikaciju i igru. A najvaznije od svega, sto ima dobru dusu i cisto srce.

Nije mi jasno.

E sad, ima jedan problem u vezi nje. Ona ima svoj neki svet u koji često odluta i popusuta joj koncentracija bas kada treba da se usredsredi na nešto važno. Npr. da zapamti imena svojih drugara ili da se ukljuci u neki njihov razgovor.

U sustini, ja je ucim da bude realna, da sto bolje razume svet oko sebe. Govorim joj da nije jedina, da se mnogi čak odrasli vrlo često nalaze u istoj situaciji i da neretko pate zbog toga. Ali da se ne predaje i da ne očajava. Rekla sam da ne zali za decom koja su joj rekla grube reci, jer takva deca nisu ni vredna druzenja. Ucim je da bude pozitivna i da slobodno sama inicira igru bez straha da će biti odbijena. Ali avaj.

Njoj to ne pomaze. Ipak su to samo deca.

Osim sto planiram da zakazem rezgovor sa uciteljicom (valjda imaju nekog skolskog pedagoga ili psihologa) šta mi je još ciniti? Da li je neko od vas prolazio kroz istu situaciju?

Hvala!
Snezana
2014-05-01 01:56 AM
Razgovaraj sa uciteljicom sto pre i vidi šta ona može da uradi. Mogla bi malo da se aktivira i u ucionici i tokom odmora. Npr pravi aktivnosti gde ona podeli decu u grupe, ili im napolju predlozi igre u kojim svi mogu da ucestvuju.

Drugo možeš je upisati na neke druge aktivnosti osim skole. Nešto sto ona voli. Možda tu stekne neke prijatelje, možda neko bas iz njene skole ide na ista aktivnosti i mogu tako da se sprijatelje itd. Ako se ništa ne promeni ja bih menjala skolu.
saadet
2014-05-01 02:25 AM
Jao bre, bas mi je zao, suze mi idu :-( Mogu da zamislim kako ti je, ovo slama srce.
Obavezno obavi razgovor sa uciteljicom, a i sa psihologom. Možeš da je upises na neku dodatnu aktivnost ali to je sat vremena u nedelji a ona je u skoli ceo dan tako da mora u skoli da ima nekoga sa kime će da se igra, to u skoli mora obavezno da se resi. A da probaš ti da se sprijateljis sa nekim mamama pa da posle skole pozoves neku decicu da se igraju kod vas? Jer imaš ti neku poznanicu ili mamu tih devojcica?
Ako ništa ne urodi plodom možda ćeš morati da joj promenis skolu.
Nadam se da je ovo prolazno i da će se uskoro sve promeniti!
Gala06
(......)
2014-05-01 02:33 AM
Jako mi se dopada način kako se ti ophodis prema njoj i njenom problemu, način kako si joj objasnila, kako je tesis i podržavas.

Ti znaš samo njenu stranu price tj da je odbacena, da je drugari ignorisu i da ona zbog toga jako pati, ali ne i ZASTO. A to zašto može imati milion zato.

Mislim da ćeš vise odgovora na tvoja pitanja dobiti kada popricas o svemu sa uciteljicom, pa i ako možeš sa drugom decom. Još bolje ako uciteljica može da sazove sastanak gde ćete prisustvovati ti, cerka, uciteljica i deca, pa da vidite u cemu je zapravo problem.

Zatim mislim da bi uciteljica trebala da se ukljuci i pomogne tvom detetu da skupi hrabrosti i prikljuci se nekoj grupi, i uopste uklopi se u drustvo.

Da li si je posmatrala kakva je u kontaktu sa drugom decom na pr u parku, igraonici, rođendanima, sa decom vasih prijatelja?

Da li pohadja neke vanskolske aktivnosti ili sport?

Zatim, ono sto je mene jako zainteresovalo je sledeće:

„E sad, ima jedan problem u vezi nje. Ona ima svoj neki svet u koji često odluta i popusuta joj koncentracija bas kada treba da se usredsredi na nešto važno. Npr. da zapamti imena svojih drugara ili da se ukljuci u neki njihov razgovor. ”

Možeš li vise detalja u vezi toga? moguće je da u tom grmu lezi zec.
Pretpostavljam da drugari osete da je tvoja cerka „drugacija” , da ih malo teze prati, pa zato biraju drugo drustvo. I tu treba da se ukljuci uciteljica i odigra ulogu.

Ništa ne brini, Loly, sve je to prolazno i ja verujem da će se naći rešenje. Najbitnije je da oseca ljubav, zastitu i sigurnost u porodici, to daje snagu da se izbori sa svim neprijatnostima koje dolaze u zivotu.

Gala06
(......)
2014-05-01 02:45 AM
I još nešto, koliko dugo je u novoj skoli? Da li je tek u procesu prilagodjavanja, ili je već prošlo neko vreme?
-Layla-
2014-05-01 02:48 AM
Joj to je tako tuzno. Deca znaju da budu jako surova, naročito kada je neko malo drugaciji i ne uklapa se u sablon. Jel se igra sa decom iz vaseg kraja, decom vasih prijatelja? Mogu da zamislim koliko je njoj teško i koliko je usamljena. Zbog toga je razgovor sa uciteljicom i pedagogom neophodan, one će imati neki savet i rešenje. Moja sestricina je imala sličan problem kao mala, zato što je bila jako stidljiva. Kako je rasla, postajala je sve samouverenija i sada ima bas veliko drustvo. Mora i sa detetom da se radi, puno prica da ne postane iskompleksirano. Ali i se utvrdi šta to decu odbija da se igraju. Ako je razlog ta njena mastovitost i losija koncetracija, možda bi mogla da nauci da okrene sve na salu i da bude otvorena što se tiče toga. Deca su surova kada otkriju da je neko ranjiv i nesguran. Ne sva deca, ali u svakom razredu ima neki lider i par ovcica koje ga slede, a ostali se možda plase da ne dodju na tapet. Sigurno je neko poceo da joj se ruga, a druga deca su ga sledila. Steta stvarno sto je upala u takav razred. Ovde u Holandiji je to ruganje toliko zastupljeno, da se ovde razne kampanje za sprečavanje istog. Iskreno se nadam da će ti malena uskoro pronaći fino drustvance i da će brzo da zaboravi ovaj period.
elastigirl
(mrs. incredible)
2014-05-01 03:35 AM
E baš bzvz. Da li ona može i dalje da se viđa sa drugaricama iz starog kraja? Ako ste se predaleko preselili pa ne mogu da se viđaju uživo da li su i dalje u telefonskom/skype kontaktu? Mislim da bi to moglo puno da joj pomogne jer nije istina da ona nema drugarice, samo sada više ne ide u istu školu sa njima.

Dobila si puno dobrih saveta. Slažem se da treba da popričaš sa učiteljicom, mislim da nikako nije u redu da deca u tom uzrastu izjave „I will never talk with you, i will never play with you”.

Saosećam sa tobom jer smo se i mi pre par meseci preselili i deca su prešla u novu školu u sred školske godine. Na sreću, mi smo vrlo blizu starog komšiluka tako da se deca i dalje često druže sa 'starim' drugarima i to mi puno znači jer oboje imaju sjajne drugare, sa nekima od njih se druže još od Kindergarten-a. Čini mi se da su dečaci jednostavniji, bar moj sin je takav - ko hoće sa njim da igra košarku i još uz to voli Lego Ninjago ima opasne šanse da mu postane najbolji drugar :-) Kod devojčica je to malo komplikovanije, ali i tu mora da mogu da se nađu neka zajednička interesovanja.

Moram da priznam da mi se sviđa činjenica da se ovde početkom svake nove školske godine sastavi odeljenja totalno istumbaju pa se tako često i mnogi „klanovi” rasformiraju a i moja deca su tako završila sa više drugara nego da su svake godine u istom odeljenju upućena na jednu te istu decu.

Srećno i javi kako je protekao razgovor sa učiteljicom!
tamara
2014-05-01 05:19 AM
devojcice su zeznute,kad se igraju obično su u paru 2,4 teško ide 3.ista situacija se desavala u skoli moje dece sa novom decom ali ucitelji paze na to.moras pricati sa uciteljicom,ona već sigurno zna s kim bi mogla tvoja princeza funkcionisati i malo pomoći oko toga.
možeš organizovati film vece za devojcice iz razreda,njih 4,5 malo kokica,kolacica i pustis ih same da gledaju.posle se dogovoris sa roditeljima od drugarica da se vide ali se potrudis da to film vece bude super,bez masiranja,opusteno.
da li ona ide na produzeni boravak ako skola nudi?to je odlično za uklapanju u novu skolu.
pokusajte bar posle skole organizovati dan sto moguće bolje da ne sedi kuci,da nema vremena razmišljati o samoci.igraonice,kino,možda neki sport,ples.raspitaj se cime se bave drugarice u slobodno vreme,nazovi mame od drugarica popricaj s njima,nemoj se ustrucavati.
super je sto ona prica stobom o tome,slusaj je i pazi na samopouzdanje.
želim vam sreću!!
hana-banana
(.)
2014-05-01 05:58 AM
Ajoj, sinoć razmišljam o ovome :(.

Što se same skole tiče, obavezno obavi razgovor sa uciteljicom i to što prije to bolje.
- Pitaj je šta se desava u toku dana, kako se tvoja djevojcica ponasa, da li je vidjela nešto u nejnom ponasanju sto bi drugoj djeci dalo povoda da je „odbace”
- Drugo, neka je uciteljica uvede u neke grupe pomoću aktivnosti i zadataka. Ona čak može djecu upariti u toku dana, ne kao „helpers”, vise kao tim za dan.
- Ako je tvoja cerka dobra u nečemu, može da bude „helper” nekome drugome, tako se djeca koja inače ne bi imala kontakta upoznaju.
- Neka uradi par Show and tell pred razredom sa svojim omiljenim igrackama, aktivnoscu kojom se bavi ili slikom porodice, cisto da im se malo priblizi, sa nekim će naći dodirnu tacku.
- Mozete organizovati i neku Meet& Greet zurkicu kod vase kuce sa nekoliko djevodcica sa kojim ahoce da se druzi - malo je awkward za roditelje, ali ako ih zovnes unaprijed i objasnis situaciju, biće ok. Meni je to uvijek super način da upoznas novo drustvo, komsiluk, stagod, a te djevojcice će se drugacije ponasati kad je vide na kucnom terenu.
- Meet and greet sa komsijskom djecom.
- After School aktivnosti - da izgradi samopouzdanje mimo skolskih okolnosti i da ima nešto „Svoje” u cemu zna da je dobra.

I mene interesuje šta si tačno mislila pod tim da ti je cerka malo drugacija, mada si djelimicno i objasnila.
Na kraju krajeva, st os e tiče bas trenutne situacije, skola se zavrsava za mjesec i po maltene i u sledećem odjenjenju će biti neka od te djece, ali biće i nove sa kojima će se možda bolje uklopiti. Kad ih „reshuffle” stvaraju se drugacija prijateljstva, ali na njoj moras raditi u međuvremenu da se u sept. ne ponovi isto.

Bas mi je zao, dusa mala. Moja ovako mala pridje, unese se u facu da moras da je vidis i pita „Can I play (soccer, skipping rope, in the sand) with you i za sada djeca reaguju pozitivno. Ne mogu da vjerujem da se tako izbezobraze da nekome kazeu ”Ne„, mada znam da i toga ima.”
maja3s
(diskutant)
2014-05-01 06:17 AM
Ти си мене расплакала :(((
Жао ми детенцета <3 мало

Незнам шта да кажем стварно... Покушај да се обратиш учитељици... Код мог сина има правило у разреду кад су кренули у школу...
У дворишту школе има једно мало брдашце и сви који немају с ким да се играју треба да оду и стану на брдашце ... Толико је уочљиво да сви виде и увјек неко дође да пита дјете јел хоће са њима да се игра... Ако дјете стоји више од 5 мин. А нико није дошао учитељица реагује :))
Каже учитељица да је једном дошла а обо 2 дјечака стоје на брдашцету ... Па их она питала а што се неиграју скупа :)))

Дјевојчице су опасније од дјечака поготово у пубертету... Сјећам се да је била цјела фрка око дјевојчица у синовом разреду... А и у ћеркином...моја ћерка се дружи са свима никоме не открива своје тајне каже само хоће све да знају и држи их на остојању у том правцу а зезање шминкање и све остало иде вез проблема
tamara
2014-05-01 06:43 AM
i kod nas ima klupa koju zovu drugarska klupa i tu sedne onaj ko nema s kim da igra.ako niko iz razreda neide i pozove to dete dobiju kaznu svi,umesto gimnastike imaju matematika.
tweety_m
(?)
2014-05-01 08:21 AM
O dusa mala,bas mi je zao sto joj se to desava.Evo žene su ti dale divne savjete,kao sto znaš i mi smo u fazi privikavanja.Kod muskaraca je to mnogo drugacije.
Ne znam šta da ti kažem,jedino sto je meni palo još na pamet je da pitas uciteljicu da li je neko od djece alergican na nešto pa da odneses jedan dan cupcakes i sokice da se djeca i uciteljica pocaste,možda da naprave njoj neki mali welcome party.
Ja sam bila neki dan kod sina u razredu imali su „party” za bibliotekarkin rođendan,bili cupcakes i sokici,bas su bili slatki kako cavrljaju,otvaraju jedni drugima sokice i tako.I naravno ovaj razgovor sa uciteljicom,jer po tvojoj prici ona uopste nije nekomunikativno dijete.
Vejikamama
(na odmoru)
2014-05-01 08:46 AM
Prošle godine je moj sin imao sličan problem. Naime od 30-oro dece u razredu, on nije imao niti jednog jedinog druga. Sva se deca igraju zajedno, on sa strane. Zvali smo decu da se igraju kod nas kuci ali to nije upalilo. Razlika je u tome što se moj sin na to nije zalio ali skolu nije voleo, muke su bile čim se spomene ta ustanova.

Na svi sreću, selili smo se i mi ga prebacimo u drugu skolu i tu stvari krenu na bolje. Za vreme odmora, dezurna uciteljica vodi racuna da ni jedno dete nije samo. Ako jeste, hvata ga za ruku i ukljucuje ga u igru. Moj je sin bio tih i povicen prvih sest meseci ali sad je konacno deo jedne male ekipe. Mada i dalje nema 'najboljeg prijatelja'.

Devojcice bas mogu da budu zlobne i da nekog na 'tapetu' drže godinama. Bilo je toga čak i kod nas.

Ako ne mesaju razred na kraju skolske godine, pa da ima nade da će stvari krenuti na bolje, ja bih je prebacila u neku drugu skolu. Teško da će skola ista ekstra da uradi za tvoje dete ako to do sada nisu učinili.

Srećno!!!!
cuncica21
(prof.matematike)
2014-05-01 09:14 AM
i mene je prica rasplakala ali komentar sam rijesila da ostavim kad su mi se emocije slegle.
imate li vi prijatelja koji imaju djecu? ako da, onda bi bilo dobro da se oni druže privatno, u parkicu i sl. znači da ona stekne bar neku prijateljicu ili čak i prijatelja i da stekne samopouzdanje. mislim da će joj biti lakse ako zna da ima prijatelja pa iako to nije u skoli. kad stekne samopouzdanje onda će lakse ići i u skoli. ako ima nekih okupljana naših ljudi tu(folklor, crkva(sad zvucim kao maja :)) možda da je odvedes pa možda i vi nađeteprijatelje a i ona.
sad kad pogledam imam dosta prijatelja ali u djetinstvu i nisam ih imala. nisu me nešto prihvatali a meni bio svejedno, nisu nešto bili interesantni :) ali ako je tvoja djevojcica tuzna zbog toga onda tu nečeg ima. možda joj nedostaje drustvo koje je imala prije seljenja, stari kraj, porodica,sira. i ne znam kako se ti tu osjecas, imaš li prijateja? djeca ponekad poprime naše emocije, sto naravno možda ovdje nije slučaj.
naravno neke nove aktivnosti bi bile super, možda upozna nekoga i sprijatelji se. ja bih joj predlozila par aktivnosti pa da izabere ono sto voli. tako će naći djecu koja vole slične ili iste stvari.lakse će se sprijateljiti.

uvijek joj reći da ima bar jednu prijateljicu, tebe i seku. igrajte se sto vise zajedno i probajte da mislite pozitivno.
nadam se da će i skola naći nacina da joj pomogne. ako se svi zainteresuju za nju biće joj bar lakse.
držim vam fige :*

ps. i meni se skoro odselila najbolja prijateljica, još mi je teško da izaberem novu najbolju prijateljicu a i ona kaže isto.nije lako imati najbolju prijateljicu.

ciba
(brrrrr)
2014-05-01 09:22 AM
možda pozvati kuci neke od devojcica kod vas kuci da je bolje upoznaju i to na njenom terenu. odabrati one koje potencijalno imaju ista interesovanja (ne spletkaruse i tracare).

takođe neka ponese knjigu ili neka gleda nešto zabavno na telefonu ako se zadesi sama na odmoru ili neka peva pesmice u sebi.

obično se misfits nadju sami ali njen bedak je sto je dosla na već postavljenu scenu.
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-05-01 09:29 AM
Sunce malo, ne mogu ti opisati koliko mi je zao, ali potpuno vas razumem, jer imamo slične probleme. Uvek smo ih imali.
I ja bih razgovaral sa uciteljicom, cisto da proveris da neka deca zaista nisu okrutna.
CInjenica je da deca nemaju filter, i ne prezaju mnogo od toga šta će reci i koliko će provrediti nečija osecanja. Ne zato što su zlobna već iskrena. Sigurna sam da tvoj cerka nije uradila ništa da izazove to, ali deca ne mogu da opisu, da bi se igrala sa ovom ili onom decom, a ne s njom, pa često bez strpljenja,budu grubi.
Ja bih porazgovarala sa uciteljicom.
S druge strane ukljucila bih je u neku van skolsku aktivnost gde će naći decu s istim iteresovanjima.
Deca kao ona i moj sin, koji žive u svom svetu, imaju svoj „ritam” i gledaju na stvari oko sebe potpuno drugim ocima, i ne nalaze često na razumevanje okoline. Moj sin ima jako malo drugara. Vidim da se trudi, i svake nedelje dodje sa novim drugarom. Al on to vise radi sto je norma, sto tako treba, nego sto je zaista zainteresovan. Svi se s njim igraju dok ne shvate da njegova igra nije igra koju oni vole. ON voli da se IGRA SKOLE, da prica o kompjuterima, o arheologiji (majke mi moje), ginisovim rekordima, sad uci grcki (mislim uci iz neke knjige, al prica da hoće na casove), i sve tako nekim temama, da mene nekad ugushi dok ga slusam. On je sav „van ovog sveta” a deca to ne razumeju.
Ja mu non stop ponavljam da to što deca ne vole stvari koje on voli, ne znači da ne žele da budu drugari s njim, nego da on ponekad mora da se igra i ono sto je njima zanimljivo.
Na karateu ima drugare koji imaju slično interesovanje i time se bave. U posle-skolskoj grupi uvek sedi sa onim savetnicima, to su većinom teenagers koji rade za YMCA, i s njima razgovara o nečemu. Sva deca skacu po onim toboganima, igrackama, vijaju se, igraju sport, a on sedi i prica sa 10 godina starijim savetnicima. Tako i u crkvi. Dok se Vaske prenemaze, jedva ceka kad će napolje, Mimi sedi u prvoj klupi, drzi molitvenik i prati. Ko nebo i zemlja.
Bilo je jako teško prošle godine, al valjda se on sad totalno nasao, i skontao da je ovako ok.
Zao bi mi bilo da nema drustva, ali pre ili kasnije nacicemo grupu u koju će se on uklopit kako treba. Garantujem da će to biti onaj chess club :)
JBG, dok Vaske trci po naselju s decom igra se rata, minecrafta, mlatara machem, Mimi meni resetuje kucni network i poveze mi sve PC u kuci na net, i to tako da s jednog mogu da pristupim na drugi da izvucem info. Ima 8 godina.
Pricaj s njom, (znam da već pricas) i objasni kako nemaju sva deca ista interesovanje, da će i ona naći drugare koji vole stvari kao ona. Nadjite van-skolsku aktivnost, crtanje, slikanje, ples, book club, nešto gde će pronaći sebe i sebi slične.
Vidim ja da je ona mamin umetnik :)
Saljemo vam kiss :)
anonimna
2014-05-01 09:46 AM
Joj, I meni su suze krenule, zlato malo :((( Dobila si sve dobre savete, ja bih još dodala da ako možeš da volontiras u njenoj skoli kada imaju nešto, moj sin je bio jako srećan kada sam isla da pecem palacinke tamo za pancake day. Mogla bi možda malo da posmatras cerkicu u tom okruzenju, da vidis I kako se druga deca ponasaju itd...moja drugarica je imala problema sto joj neki mali dirao cerku I ona je znala otici ispred skole za vreme odmora da vidi šta se desava u dvoristu I kada je mali gurnuo joj cerku I ona odreagovala, odmah se povukao I ostavio dete na miru. Sva deca koja se presele pate, par njih mi je reklo da ne žele da budu „new kid” ..koliko dugo je ona u toj skoli?

Joj ne znam šta da ti još pametno kažem...moji su oboje jako drustveni I uvek su sa nekom decom, ali mi se nismo selili tako da svi drugari iz komsiluka idu u tu skolu I njima je dobro tu.
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-05-01 10:31 AM
Srce malo. Najteže je što ona pati. Ipak su dve promene škole posle preseljenja možda dodatno zakomplikovale stvari za nju koja je osetljiva.

Nemam dobar savet, i mi imamo sličnu situaciju sa starijim detetom, s tim što on ne pati preterano. Imao je drugih problema u školi koje smo morali hitnije da adresiramo (fokus, ponašanje na času), a druženje ima sekundarnu ulogu za sada. Moj sin je izgleda miks dva teodorina dečaka :) ima osobine i jednog i drugog. Ima jednog druga sa kojim ga stavljaju već 3 godine u razred, da li namerno? Vidim kad se pozdravljaju da se ozare obojica. Takođe, u boravku posle škole se druži sa mladjima i starijima, u nekim temama se nalazi i sa jednima i sa drugima. To nije loša ideja da se poveže u školi sa drugim razredima ( mada znam da su dosta odvojeni za odmore i za ručak)

Mogu iz svog iskustva da kažem da sam jako društvena, ali i probirljiva. Posebno u osnovnoj školi (pa i srednjoj) nisam mogla sa svakim da se uklopim. Ali to me nije preterano pogadjalo-ako dete ima usadjeno samopouzdanje, ima svoja interesovanja i svoj svet, zdravu porodičnu situaciju ( u Janinom skučaju je sve tu), mnogo će lakše da podnese sve te krizice i uklapanje sa društvom. Vidim da je devojčicama to bitan momenat, taj socijalni i po svojoj ćerki već primećujem kako to može da bude komplikovano. Samo je bodri i podržavaj, i dovoljno je da nadje jednu drugaricu za početak, pa polako. Takođe, odlazak u Sr i Cg će joj pokazati da ima i tamo familije i društva, da nije sama. Ona sada pronalazi svoj identitet, svoje mesto pod suncem
Lolypopa
2014-05-01 12:29 PM
Zvala sam skolu da zakazem razgovor sa uciteljicom, pa ocekujem povratni poziv da mi jave termin.
Inače, ja sam već nešto i napomenula uciteljici, bas onaj dan kada je cerki nasla drugarice iz treceg r. ali putem onog dnevnika koji kruzi od ucitelja do roditelja. Zahvalila sam joj se na učinjenom gestu i još napisala da dete već duže vreme tuguje jer još uvek nije nasla drugare u novoj skoli. Odgovorila je „I'm glad to help! :)” Inače ona je u toj novoj skoli 4 meseca. Možda to i ne zvuci puno, kad se uzmu u obzir raspust, praznici i vikendi, ali ipak ona tamo boravi punih 6h svaki dan. Zamišljam je kako kao neki zatvorenik seta sama u tom skolskom dvoristu. Mada, bilo je hladno, sigurno su vise vremena provodili unutra.
U skolu odlazi skolskim autobusom, u putu tamo i ovamo oko sat vremena, sreća tu ima neko malog Taylor-a, prvi razred. Još jednu stariju devojcicu je čak ucila srpski, pa me ta mala pozdravila sa „Zdravoo!” Te se ja nadjoh u cudu... ova nasa? :) Ali čim dodje u skolu ostaje sama sa sobom.
Moj muž misli da je problem Kanada. Kaže da taj problem ne bi postojao da je ona u Srbiji. Da se deca jednostavno ne kapiraju. Možda u tome ima samo malo istine. I da, ta deca se poznaju još od jk, ona je em nova em Serbian :) ma ne može to drugo biti problem, pa bar ovde ima svakojakog naroda i narodnosti.

Što se tiče vannastavnih aktivnosti i našeg drustvenog zivota, mogu reći da je vrlo bogat. Idemo redovno u crkvu :), srpsku skolu, folklor i iz tog drustva ima dosta dece sa kojom se igra. Dodju kod nas, idemo na rođendane, a što se te dece tiče izdvojila bih jednog decaka godinu starijeg koji obozava moju cerku, kao i ona nega. K'o brat i sestra! Dodje kod nas, odemo kod njih, a kada nisu zajedno zivkaju se telefonom i igraju interaktivne igrice na kompu. Negde su i slični po naravi. On je jako hiperaktivan decak, voli robote, maceve, heroje... ali eto u njoj je nasao druga. On ne prica srpski, mama mu je Kanadjanka, ali imaju odličnu komunikaciju na engleskom. Znaci jezik nije problem! Samo ova skola koja procentualno njoj uzima mnogo vise vremena nego sve ostale aktivnosti i druzenja pa je zato i važno.
Što se tiče mog nekog angazovanja na tom polju, stvarno je teško uspostaviti bilo kakve veze, jer kao sto napisah, odlazi busom, ja ni tu decu ne poznajem a kamo li roditelje. Gledaću da se ukljucm vise u te neke volonterske poslove. Dobila je pozivnicu za dva ili tri rođendana, čak i mladja cerka u jk, ocigledno ovde pozivaju sve, ali sam isto primetila da ne idu svi. Nisam bila u mogućnosti da je posaljem, a morala sam, ocigledno.

I da, ovde nije lako menjati skolu, imaju striktnu politiku u vezi school boundaries. A i ne bih to radila.

Gala, u vezi njene „odlutanosti”. Znaš kako bih to objasnila, znaš kada ljudi u sali npr. umetnike okarakterisu sa -ma umetnici su malo caknuti, oni su drugaciji... E ona kao da ima tog umetnickog u sebi. Npr. ona će u sred igre zapevati neku, onako teatralno, operski, ona se u srtvari igra, ispoljava neke emocije i raspoloženja, ne razmišljajuci kako će drugi to da vide i shvate. Neka ozbiljnija deca to proprate bez ikakve reakcije, možda se malo zbune. Ja je opomenem da se stalozi i da radi sto i ostali, međutim u sustini, osecam se kao g* jer ja ne želim da ona bude tako ozbiljna. Ta njena specificnost je ono sto najviše volim kod nje i bas iz tog razloga već duže vreme tražim neke dramske sekcije za nju.

Kad je Teodora napisala:
-------------------------------------------------------------
Svi se s njim igraju dok ne shvate da njegova igra nije igra koju oni vole... On je sav „van ovog sveta” a deca to ne razumeju.
------------------------------------------------------
Ubola je srz! E tako i kod nas.


Lolypopa
2014-05-01 12:35 PM

tamara
------------------------------
i kod nas ima klupa koju zovu drugarska klupa i tu sedne onaj ko nema s kim da igra.ako niko iz razreda neide i pozove to dete dobiju kaznu svi,umesto gimnastike imaju matematika.
----------------------------

Haha ovo me bas nasmejalo. Zanimljiv pristup problemu, kako se samo sete.

ne verujem da imaju to, ali znam da su imali question chair, ako neki ima nešto da pita. Šta je a dva prsta?
Sanduche2010
2014-05-01 12:35 PM
Prebaciti dijete u drugi razred, mislim da tu gdje je jednostavno nema hljeba..Ponekad je teško i za odrasle. U bivšoj firmi imala sam gomilu prijatelja i bila omiljena, sa promjenom posla, naletila sam na takve ljude da maltene nemam s kim da progovorim. Zato mislim da je tvoje dijete jednostavno u pogresnom okruzenju koje joj ne odgovara, i učiniti nešto da se nadje u povoljnijem okruzenju.
Lolypopa
2014-05-01 12:36 PM
E da. Moja cerka JAKO voli skolu, uprkos svemu, nikad se još nije pozalila.
Lolypopa
2014-05-01 12:46 PM
sanduche2010, ne može, imaju samo dva druga razreda, od kojih je drugi split class u koji se ona ne uklapa akademski.
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-05-01 12:51 PM
teško je balansirati između prihvatiljivog ponsanja i naše zelje da nam deca izrasu u Kreativne i „svoje.”
Meni je zao da ih sputavam, u pustam ih maximalno da ispolje svoje mišljenje i da se surpostave i meni, kada se s necim ne slazu.
Onda dobijem komentare tipa, kako su neposlusni i disrespectful.
Naravno da ne volim i ne želim da budu disrecpetful, ali ucim ih da glasno i jasno ispolje svoje mišljenje, i da se ne plase. Oni to i rade, ali su malo rough around the edges, i bas ne biraju reci kako će to reci. Sad radimo na finesama. Sad ucimo da ako ne volimo jaja, lepo tiho kažemo, ne volimo jaja, hoćemo nešto drugo. AKo nismo još za spavanje, da i to lepo i kulturno kažemo. Ako nam se ne svidja sto neko kaže i radi, da to lepo kažemo, ali jasno.

Pre neki dan mi Vaske bio malo nestasan u redu, dok su cekali snack u YMCA. Naravno gurkao je Dimitrija. Uciteljica mu rekla da prestane, a on nije hteo. Onda je ona povikala na njega rekla „Stop G.d da..n it”
On se sokirao. I mimi i on su prepricavali satima posle šta je ona rekla.
Međutim kad je ona to njemu rekla, on je skocio i rekao joj „You are mean old lady, and I am a star student this week, I deserve more respect.”
Eh sad...radimo na tome, da je trebao pod broj 1. da ne gura Dimitrija, 2. da poslusa uciteljicu 3. da joj kaže da mu se ne svidja šta je rekla, i da ne sme s njim tako da razgovara, ali da ne može nekom da kaže „mean and old.”
On se njoj izvinuo u ponedeljak. BTW. ona njemu nije.

Što se tiče drugarstva sa tim decakom, ja mislim da je njih njihova razlicitost i spojila. On je garant vise kao zaistitnik, a ona zasticeni.
Moj Vaske ima „devojku.” Njoj je 13 godina. Obozavaju se. I on nju i ona njega. I ona je malo povucenija devojcica, a on vitez s macem u ruci. Zovu se za rođendan, valentines day, kad se familije sretnu, njih dvoje se ne razdvoje. Samo njega pusti u svoju sobu...

Pre neki dan na karateu mu devojcica kaže da joj se svidja, a on ti njoj ladan ko spricer „I am sorry, but I am taken. I have a girlfriend. She is 12 going on 13. I like you as a friend, but I don't want to get your hopes up.”
Ja i instruktor smo plakale od smeha.
Sorry...skrenuh. Al o njima nikad ne ispricat sve :)
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-05-01 01:01 PM
Mislim da je greška u menjanju okoline. Nećeš uvek u zivotu biti u mogućnosti da promenis okruzenje. Bitno je dete nauciti funkcinonisati svuda. Izgraditi samopouzdanje da svoju razlicitost ne dozivljava kao manu, nego kao vrlinu. Ko kaže da će novo odelenje biti bolje? I šta onda, menjati opet?
Ne možeš menjati ljude oko sebe. Možeš promeniti sebe, ili svoje vidjenje stvari.
Ja mislim da je bitno da nauci ignorisati i da ogugla na one koji je ne razumeju, da nadje svoje mesto u svemu, i da bude srećna. Sad je još mala, ali brzo će ona to prevazici.
Sanduche2010
2014-05-01 01:20 PM
„Mislim da je greška u menjanju okoline. Nećeš uvek u zivotu biti u mogućnosti da promenis okruzenje. Bitno je dete nauciti funkcinonisati svuda. Izgraditi samopouzdanje da svoju razlicitost ne dozivljava kao manu, nego kao vrlinu. Ko kaže da će novo odelenje biti bolje? I šta onda, menjati opet? ”
================================================

Ja se potpuno, potpuno slazem u principu sa ovim stavom i treba se u zivotu boriti i izboriti ako mora...Ali nekada stvari nisu vrijedne borbe, nekada ti okruzenje jednostavno ne odgovara, i dok je nekada ljudima neko okruzenje problem, u drugom se potpuno preporode i nemaju nikakvog problema sa uklapanjem. Mislila sam ako može, spasiti djete suza i muka...U ovom slučaju to ocigledno ne može (da se prebaci u drugo odjeljenje), i ako je takva situacija, onda je dijete primorano da to na određen način trpi i da pokusa da se izbori sa okolnostima... Šta bih ja uradila, kad već ne mogu da mjenjam razred ili skolu djetetu:
1. Smanjila bih značaj u djetetovim ocima da se imaju prijatelji u razredu. Napr, rekla bih da su mnogo vazniji prijatelji mimo skole, jer su to oni koje mi sami biramo, a u razredu su oni koji su nam dodijeljeni i ne mora znaciti da će nam odgovarati..I pritome bih forsirala privatno druzenje sa djecom koja prihvataju moje dijete, eto već ima taj neki djecak sa kojim se ova djevojcica sasvim lijepo druzi..
2. Sto vise bih nabacila djetetu aktivnosti mimo skole, da djete bude zabavljeno tim aktivnostima i da ne misli mnogo na djecu u razredu, znaci casovi glume, folklora, sport itd...Kad se dijete zaokupi svim ovim aktivnostima, neće imati vremena mnogo da pati dogadjajima u skoli.
3. Kada dijete postane ravnodusnije na cinjenicu da nema prijatelje u razredu, tj. kada popusti taj pritisak, dijete će biti lezernije, opustenije, vrijeme će učiniti svoje, možda će i uspjeti samo od sebe da se malo uklopi i stekne neka prijateljstva..Samo treba stvari prepustiti vremenu, djeca se strasno mjenjaju kako rastu, treba joj samo pomoći da ojaca, i ona će sama naći svoj način kako da se uklopi vremenom.
hana-banana
(.)
2014-05-01 01:24 PM
Teodora je procitala dobro, mali umjetnik.

Btw, sokirana sam nacinom izrazavanja te uciteljice, ja bih je prijavila kod direktora. I neka joj je rekao da je zlobna starkelja ;)

Samo da kažem da bi bilo dobro da kad razgovarate o tome da je pitas šta je taj dan uradila da je prime u grupu i ja zajedno nađeteneke nacine da se priblizi ostaloj djeci. Super je sto ti se povjerava i sto imate tako dobre razgovore, samo da se to ne pretvori u neki ritual kad je umorna/treba joj paznja/hoće da se mazi, nego u konstruktivan razgovor. Nadam se da ćeš pravilno shvatiti šta pokusavam da kažem.

Ni ja nisam za mijenjanje sredine, nije to problem koji se ne da rijesiti. Uostalom, djeca se zacas promjene ili se okolnosti promjene, veca bi trauma bila non-stop mijenjati sredinu.
Lolypopa
2014-05-01 01:43 PM
Jedino za šta sam bila stroga i izricita je da te teme više ne zapocinje pred spavanje, već u toku dana.

Jao pa Vaske je legenda! On me tako odusevljava. :) Covece, bas je mudar i brz na odgovoru. Ako ako, tako treba. A postovanje i lepo ophodjenje se uci, kao sto si sama napisala, deca nisu zlonamerna samo iskrena.

I nas drugar je jednom izjavio da će da ozeni Janu, kad mu bude 17 ili tako nešto. Mada nije zastitnicki nastrojen, ne bih rekla da je taj model u pitanju, vise su mates. Jer ni ona nije puno „nezna princeza” fazon.

Jedno pitanje: Da li ja nju treba svakodnevno da zapitkujem kako je bilo u skoli, da li si se danas igrala sa nekim ili si opet bila sama... Ili da pustim koji dan da prođe i bez toga? Da to pitanje malo zanemarimo i da mu ne dajemo toliko na vaznosti. Nakon svega, u skolu ide da nešto nauci, ne bih da druzenje stavimo na pijedestal.

sharlota
(bez zanimanja)
2014-05-01 01:50 PM
:( moj sin ponekad jednostavno neće da ide u skoli,poslije par dana mi se „povjeri” da ga je zezao neko od drugara,ali mi i prepirica cijelu radnju i kkao se pozalio uciteljici i kako je uciteljica odreagovala.

možda tvoja djevojcica nije usvojila naviku da treba da skrene uciteljici paznju kada je neko od drugara na bilo koji način vrijedja.
u svakom slučaju ja bih popricala sa uciteljicom pitala kako se njoj čini interakcija tvoje djevojcice sa drugom djecom, da li misli da je ona možda malo vise povucena stidljiva da li prepoznaje razloge za to itd

mora da postoji neki razlog zašto?

ako se prisjetimo našeg odrastanja uvijek su tu bile neke grupice i neke djevojcice lideri- glavne u razrredu pa ako lider zabrani druzenje nema druzenje sa nekim,možda ima u i malo ljubomore i rivalstva među djevojcicama, možda bas zato što je posaljes u skolu lijepo obucenu, sa kosicom lijepom isl možda to izaziva zavist kod djece.moj mali je isao par puta sa majicom na kojoj je robot, onako cool majica, i bio mnogo tuzan tih dana jer su ga dva djecaka bas zezala.
ovdje nekad djeca svakakva idu u skolu, prica mi kolegica poljakinja da ona isto tako kao i mi dijete lijepo obuce za skolu,a malceka(1 razred) joj je rekla jednom ;„mama ne moras me lijepo oblaciti, nikome nije stalo” ne kažem da je ne trebaš lijepo obuci,i ja svog sredim,ali možda i to može da bude razlog sto su te djevojcice bezobrazne.

raspitaj se, pitaj je ko su drugarice,kakve su, ohrabri je da se pozali i ucieljici ako je neko bezobrazan prema njoj.
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-05-01 01:57 PM
Ma ovo nije uciteljica iz skole. To tu oni u after school iz YMCA. Uvek bude jedna starija uciteljica i nekoliko mladjih „savetnika” koji paze decu i igraju se s njima.
Javila sam ja u YMCA da je ona to rekla, ali verujem ja da će se vaske i ona nosit još dosta do kraja. Neće on njoj ostat duzan.
Kaže „but mom, she is an adult, she should know better.”
I kako da se covek ne nasmeje.
Nikako da ja spakujem torbe i uputim se u Kanadu, a kanda ću morati Loli, pa da se nasa dva umetnika „nadju” i izigraju :)
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-05-01 02:00 PM
eh zaboravih reci što se ispitivanja tiče, možda ne moras direktno da je pitas o drugarima.
Pitaj je šta su radili, šta je novo naucila, ja recimo pitam šta su radili u writing center, šta u reading center, da li je imao neke testove.
Pošto znam šta rade u toku dana otprilike, pa pitam konkretnija pitanja. Onda kažem, kakav je bio odmor. Čega ste se igrali. Tako krenem od početka dana, i dodjem do kraja. Ako vidim da neće da prica o odmoru, onda pitam šta je kupio za rucak, s kim je sedeo u kafeteriji, pa onda kažem „aaa je l to onaj decak sto ste se igrali na odmoru? Jeste li se i danas igrali?”
A videces i ti po njenom ponasanju da li je raspoložena za razgovor ili ne.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-05-01 02:02 PM
Slusaj Loly, i sama sam ti do skoro bila u skoro pa identicnoj situaciji. Ovi predlozi oko promjene skole su nebulozni. Drugo da je u pitanju fizicko zlostavljanje ili tako nešto. Šta sad, kad god naidje na problem ti treba skolu ili razred da joj mijenjas?

Ni mjenjanje razreda nema smisla jer će koliko u septembru dobiti nove drugare i novu uciteljicu. Ovdje ih svake godine mijesaju.

Ja čak nisam ni sa uciteljem pricala jer se to sve većinom desava na odmorima a ucitelj često nije ni prisutan već ih nadgleda neko drugi. A ti odmori i ne traju nešto mnogo - 2x15min i jednom možda od 45min.

Takodjer mislim da grijesis sto je sputavas i opominjes da se ponasa po pravilima. Guras je u kalup. Sve te aktivnosti koje si nabrojala su sa nasom djecom. Treba da joj nadjes neku aktivnost gdje će imati priliku da se druzi sa Kanadjanima.

Moji savijeti za moju cerku su bili sledeći:
- Ne cekaj da te pozovu da se igras sa njima. Pridruzi im se.
- Ne pitaj nikada da li možeš da se igras sa njima. Pridruzi im se.
- Ako ti kojim slučajem kažu da neće da se igraju s tobom, ti da im jasno i glasno kažeš „You are not the boss of me. I will decide who I play with”.
- U njenom slučaju bila je jedna djevojcica koja se isticala i koja je bila kolovodja. Međutim, par puta sam tu djevojcicu srela na plivanju i uvijek joj se ona prva javi i sasvim lijepo komuniciraju. Pa sam bila iznenadjena, međutim onda sam skontala da je problem pravila neka druga djevojcica koja je bila kmezava i samo bi plakala ako bi se ova sto je kolovodja igrala slučajno sa nekim drugim osim sa njom. E vis-a-vis te cijele situacije da je verbalno cuskaju i ne dozvoljavaju da se igra sa njima, sam je savijetovala da se prvo verbalno postavi kako sam već napisala, a ako one nastave i dalje, slobodnu da sastavi samarcinu toj koja pravi svo to sranje.
- Zatim sam joj rekla da su nerijetko djecaci bolji drugari od djevojcica i da se sa njima igra.
- Takodjer, da se igra sama, da izmisli neku igru, a oni će onda sami njoj da se pridruže.

Bitno je da se ne tuzaka jer djeca ne vole tuzibabe. Ne može uciteljica da pravi poredak u razredu; ona mora sama da se izbori za svoje mjesto.

Ako već u skoli nema, spakuj joj konopac za preskakanje da ima cime sama da se zanima na odmoru. Zatim, vrlo je bitno da se pridruzi grupi djece. Ne moraju to biti djeca iz njezinog odjeljenja. Mogu i djecaci, šta fali?

Za izgradnju samopouzdanja predlazem aktivnosti koje ukljucuju scenski nastup i imaju veze sa onim što dijete voli i za šta ima talenat.

Neki dan sam slučajno bas naisla pored skole kad im je bio odmor i vidim da trckara sa nekim djevojcicama okolo, preskacu konopac, cavrljaju, itd. Ono sto je veoma bitno i na šta sam vrlo ponosna je da je moja djevojcica shvatila da može sasvim sama da se igra ako treba i da joj ne smeta.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-05-01 02:13 PM
I definitivno ne treba od svega da pravis „big deal' u smislu da je stalno zapitkujes u vezi toga i potezes tu temu. Reci će ti ona već sama kada je nezadovoljna a ti možeš da pitas ako primjetis da je bas neraspolozena ili tuzna. ”
hana-banana
(.)
2014-05-01 02:26 PM
Sad sam vidjela da je tvoja cerka dosla tu na početku drugog polugodista - vjerujem da je i to uticalo, ovi drugi su već formirali neke svoje male klike.

Definitivno ne preporucujem ovih prvih par savjeta od puste, nikome se neće omiliti takvim stavom, još ima i kaznu da zaradi.

Što se tiče vijace, super ideja. Radila sam sa dosta jaaaako problematične djece, djece sa kojima niko iz odjeljenja nije ni komunicirao a kamoli zvao na rođendane i jedna od mojis strategija je bila da tom „mom” djetetu dam nešto za šta znam da će biti hit među ostalom djecom.Prvo bi on/ona to zaradio dobrim ponasanjem, uradjenim domaćim, stagod i onda dobio tu igracku na dan. Igracke su bile bezazlene - bouncy balls, mirisljave olovke, itd, ali je to dijete odjednom postajalo hit među drugarima i mic po mic integrisalo se nazad u odjeljenje.
Važno je i gdje sjedi za vrijeme rucka, ali obavezno neka pita ili ti pricaj sa uciteljicom gdje bi bilo bolje da sjedi ako joj ne prija drustvo za tim stolom.

Ja moju mimu pitam svaki dan kako je bilo u skoli, šta su radili, šta su novo naucili, kao sto pitam i muza kako je bilo na poslu, nikakve duboke analize, samo check in. Ako mislis da treba, možeš i prestati na par dana pa početi sa generalnim pitanjima.
LeeLu
2014-05-01 02:27 PM
„...Npr. ona će u sred igre zapevati neku, onako teatralno, operski, ona se u srtvari igra, ispoljava neke emocije i raspoloženja, ne razmišljajuci kako će drugi to da vide i shvate. Neka ozbiljnija deca to proprate bez ikakve reakcije, možda se malo zbune. ”

Ha ha, ma GENIJALNA je :))))
Sada jete teško i tuzno, ali ja se ne bih preterano brinula, naći će ona srodne duse. Sad je još mala pa ne shvata, ali ove situacije će je oceliciti i nauciti da nije sve ni u coporu.
Sanduche2010
2014-05-01 02:33 PM
Moji savijeti za moju cerku su bili sledeći:
- Ne cekaj da te pozovu da se igras sa njima. Pridruzi im se.
- Ne pitaj nikada da li možeš da se igras sa njima. Pridruzi im se.
- Ako ti kojim slučajem kažu da neće da se igraju s tobom, ti da im jasno i glasno kažeš „You are not the boss of me. I will decide who I play with”.
=================================================================

Svasta. Pa zar mogu i trebaju te stvari na silu!!!
Pa ne može dijete da iskace iz svog karaktera i da glumi nešto sto nije, neku nametljivicu (tek onda će svi da bjeze od nje)... Ko je još uspio steci prijatelje na silu? Niti može tako a niti bi trebalo...
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-05-01 02:40 PM
Pa vidis da može. :) I funkcionise ko po loju (sto bi se reklo). Ko ceka, taj možda nikad i ne doceka. Moras sam da preuzmes inicijativu. A Sanduce šta ja tebi objašnjavam kad bi ti odma' da mijenjas skolu.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-05-01 02:43 PM
Uglavnom, poenta je da kolovodja ima puno pravo da ne želi da se igra sa mojim djetetom. I ne moraju ni da se igraju. Ali neće da može da će da određuje drugima s kim može i s kim ne može da se igra.
Sanduche2010
2014-05-01 02:55 PM
Pusta, moje bivše komsije su imali problem sa sinom jer su u odjeljenju bili većinom djeca iz neevropskih kultura recimo djeca iz porodica treceg svijeta(zivjeli su u misisagi), decko nikako nije mogao da se uklopi sa njima. Promjenio je odjeljenje gde je bilo malo mjesovitije, i to je malo promjenilo situaciju, a djecak se potpuno preporodio kad su se preselili u Etobiko (gjde ima dosta evropske djece, pa i naše čak)..Znaci promjena odjeljenja i konacno skole, je u njihovom slučaju bila rjesenje, ne možeš na silu da se družiš sa ljudima iz totalno drugog svijeta/kulture/mentaliteta u svemu mora da postoji minimum kompaktibilnosti...Zamisli kroz koje nepotrebne muke bi prolazio njihov djecak da je imao tvrdoglave roditelje koji bi ga posto/poto tjerali da se uklapa na silu gdje ne može i gdje mu ne odgovara okruzenje po mentalitetu.
Prema tome, DA ponekad promjena skole, ili razreda, nekada jeste bas pravo rjesenje, sve zavisi od situacije...
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-05-01 03:02 PM
Prvo, ti tvoji poznanici su se preselili pa je djecak morao da promijeni skolu. A nisu se preselili da bi on promijenio skolu. Zatim, vrlo je moguće da je to promjene i sam djecak sazrio na neki način pa mu je uklapanje isle od druge u drugoj sredini (mada ne kažem da i sama sredina u kojoj se neko nalazi nije bitna).

Uglavnom, ne tjeras ti nikoga da se na silu druzi sa tobom niti to možeš sprovesti već mijenjas svoj pristup ljudima. Zašto mislis da su kolovodje, kolovodje? Upravo jer su nametljive prirode i namecu svoje stavove drugima. Znaci ne možeš nekome takvom apriori dati sansu da ti uopste kaže NE jer si ga prvobitno pitao da li možeš da se igras sa njim? Ako u početku prilazis nekome i trazis od njega dozvolu za nešto, odmah se postavljas inferiorno i kao neko kome drugi mogu da određuju šta će da radi. Znaci nema tu pitanja ni cekanja da te neko pozove. Ako već djecu poznajes iz razreda, najnormalnije im se prikljucis u igri na odmoru.
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-05-01 03:21 PM
A gde da se preselim ja??? Da ostavimo i mm i ja poslove koji i mojoj deci obezbedjuju egzistenciju zbog nečega što se ocigledno može ispraviti na drugi način. I ko mi garantuje da u toj novoj sredini neće biti problema. Pa da se onda opet selim. Ili da se svi preselimo tu kod tebe??? I kako će moj sin sutra kad odraste naći posao u ovoj istoj državi ako se nikad ne nauci funkcionisat u njoj i po njihovim pravilima.
I koliko se puta preseliti??? Kada su u pitanju neka ozbiljna maltretiranja, to da, ali ovo...Moj sin je prošle godine imao problema, danas je sasvim OK.
Ne živimo svi blizu mesta gde ima mnogo ljudi slične kulture.
I kako bezveze, najlakse je externalizovati problem, i traziti grešku u drugima, i traziti od drugih da se promenu.
Ovde ni nema neke greške, niti su kriva druga deca, niti ona.
Ali ona odudara od vecine, i odudarace svuda. Ona treba da uziva i bude srećna sa svojom posebnoscu, a ne da hoda od skole do skole i grada do grada, dok ne nadje one koji joj odgovaraju. I šta onda???? Da do kraja ostane u tom mestu. Da nikad ne ode nigde.
Prefektan način da ucahuris dete i nenaucis ga da bude otporno na okolinu i da u svakoj okolini raste umesto da se sakrije pod staklenim zvonom.
tamara
2014-05-01 03:24 PM
delimicno se slazem sa pustom,treba se dete opustiti i pridruziti,poneti strik isto super ideja,dve drže jedna preskace ili ako je kriza sama.devojcice jesu takve ako jedna ode da se igra sa nekim van drustva ostale se naljute.dovoljno je jedna dve u razredu koji znaju manipulisati sa ostalom decom da ceo razred okrenu na glavu.i kod sina i cerke u razredu prave probleme par devojcica,slusam to godinama već na roditeljskim(zajednickim za ceo razred)

dete treba ukljuciti na aktivitete dece/jezika sredine,to je kljuc za socijalni zivot.lepo je otici u crkvu i druziti se sa nasom decom ali razlika je u mentalitetu.
malu zuricu napravii za decu u ulici da se upoznate,možda.
SarenaLazaOriginal
2014-05-01 03:54 PM
Teska tema ali veoma česta, čak i za djecu koja su drustenija i na oko se čini dosta uklopljena u razred.
Ja vidim da si dobila mnogo dobrih savjeta, žene koje su se do sada javile su sve veoma fino rekle, i vidi se da su stavile i vremena i paznje u ovu temu.
Ja bih dodala samo jedan savjet. Znam da tebi vjerovatno teško pada to pricanje pred spavanje, jer te totalno potrese, nju isto tako, umjesto da se opusti prije spavanja, ona tad pocne pricu i plac.

E, moje je mišljenje da to ne treba sputavati, da je to u stvari najbolje vrijeme za pricu, pa čak i kad ide u losem pravcu. To je najmirnije vrijeme, onda kad ona sumira cijeli svoj dan, kad joj iz srca izadje ono najdublje. Ja ne bih toliko insistirala da se ne pocinje ta price pred spavanje već bih u to vrijeme, kad ona pocne pricu, izbjegla bilo kakvu 'lekciju', ne bih joj ništa govorila 'šta može da uradi da sebi pomogne', već bi to bila prilika da legnes pored nje, zagrlis je i slusas je (i potvrdis joj da znaš kako to mora da je strasno teško). Uzdrzi se od bilo kakvih daljih pitanja, umjeravanja, savjetodavanja, bilo čega osim grljenja, ljubljenja i potvrdjivanja njene brige, obzervacija, itd.

Kad se ona na kraju smiri i zaspe, ti sebi zapisi par 'bullet points' i potsjeti se da sutradan u nekoj normalnijoj situaciji ponovo pricas na tu temu, ali u mirnijem izdanju, kad ste obje sposobnije da racionalnije gledati na sve. Mislim da nije dobro to što ti je novo pravilo da o ovome ne pricate prije spavanja. Ti si joj jedini ventil za izduv, ti si joj slamka za koju se hvata, jedino tebi može da kaže tačno kako se osjeca a tad pred spavanje je najprirodnije za mnogu djecu (i najdramaticnije, ali zato ne potpiruj sa pitanjima i lekcijama nego samo slusal i grli).
Sanduche2010
2014-05-01 03:57 PM
Ja ne znam Teodora gdje ti živis, ali ovdje gdje sam ja (Toronto), jedna od kljucnih stvari je kraj u kojem živis, i to kad imaš djecu se vrlo pazljivo bira jer postoje ogromne klasne, socijalne, drustvene i etnicke razlike između razlicitih krajeva grada, i nije to nimalo zanemarljiva cinjenica po tome da li dijete može da se uklopi i živi bezbjedno i normalno u odredjenoj sredini. To ti je zapravo glavna stvar, i svako ko misli ili ima djecu ovdje, dobro vodi racuna u kojem kraju živi. Prema tome, ne može se sve generalizovati, svaka zemlja, a potom i svaki grad ima svoja neka pravila. Postavljacica teme sada živi u kanadi pa prema tome, kraj u kojem živi, ili skola u koju dijete ide svako da igra ulogu u cijeloj prici.
hana-banana
(.)
2014-05-01 04:01 PM
Smatram da je uciteljica tu ipak kljuc, nema potrebe da ona tako mala sad nešto pokusava da prokljuvi i rusi socijalni poredak u skolici :).

Dovoljno je da jednom-dva puta za vrijeme dezurstva kada uciteljica primjeti da je ona sama pridje grupi djevojcica i kaže:„Hey, I notice so&so is by herself, who thinks we should invite her over to join us?”. Pa na kraju nedelje kad se dijele one nagrade ko god je pozvao tvoju cerku dobije pred čitavim razredom nagradu za „Most Helpful”, ostali to odmah snime i krenu da kopiraju.
U tom uzrastu još hoće da se dopadnu uciteljici i hoće da poslusaju.
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-05-01 04:10 PM
Pa ja živim u jednom od najboljih i najbogatijih erija u tri state. Jedan od najboljih skolskih distrikta u državi, pa smo opet imali (i imamo problema sa skolom).
A radila sam i su boljim i gorim skolama. Jedno je zajednicko bilo za sve te skole. Imali su drugaciju decu, zbog koje sam ja ustvari i bila tamo. Ne u smislu u kojem su Mimi i Jana drugaciji, ali svakako decu koja se ne uklapaju u sablon.

Ne znam cemu vodi tvoj detalj o sigurnosti dece. Nije o tome reč. Ili ti to pokusvas da impliciras kako nama to ustvari nije bitno i kako u svojim zivotnim izborima ne stavljamo sigurnost dece na prvo mesto.
Sto pusta kaže, stick to topic ne talasaj (il to bese ti hana?)
sharlota
(bez zanimanja)
2014-05-01 04:10 PM
slazem se sa sanduche za odredjene djelove grada, bolje i skromnije ali u dobro kotiranom kraju.
SarenaLazaOriginal
2014-05-01 04:11 PM
I ja se slazem 100% za uciteljicu. Moja veoma drustvena kcerka (u drugom razredu, 8 godina) i sama je imala nekoliko problematičnih situacija gdje je pocela da daje izjave 'da ne voli' skolu jer su joj teško padali odnosi među prijateljicama. U oba puta smo probleme rijesili prvenstveno kroz komunikaciju sa uciteljom koji je napravio dobar plan za rjesavanje tih odnosa.
U nasem slučaju, samo razmjestanje sjedista u razredu je dosta toga pomoglo, pa promjena 'work partners', pa par razgovora između djevojcica, itd. Sve u svemu, sve pocinje od uciteljice i to ne jednog sastanka već svakodnevne komunikacije. Mi komuniciramo 95% preko email a vidim ga samo s vremena na vrijeme na nekim od field trips ili nekim skolskim manifestacijama. Preko email-a se čujemo sigurno 1-2 puta svake druge nedelje (a u to ne racunam to što on salje izvjestaje iz razreda jednom nedeljno).

hana-banana
(.)
2014-05-01 04:23 PM
U Torontu jeste tako. MI živimo nadomak kraja grada gdje sam kao student radila privatno i ostao mi je u finom sjecanju - nekoliko parkova, mali trzni centar, bazen.. Elem, ljetos odemo tamo sa malom u park i snimim ja da nas svi gledaju, ali ne shvatam zašto. Ubrzo je postalo ocigledno - mi smo bili jedini ne-Arapi u čitavom parku. Sve žene su bile zabradjene, dosta i muskaraca i djecacica u onim dugim kosuljama, a moje dijete se samo igra jer niko ni ne zna engleski, a kamoli srpski :).
Na samom početku tog kraja ima jedna divna kondo zgrada i gledali smo da tu uzmemo stan. Sjecam se da sam taj dan porkomentarisala muzu: „Pa ona bi bila jedino ne-arapsko dijete u razredu!” Koliko god sam otvorena prema svim narodima i kulturama, ne znam kako bi se ona snasla u takvom okruzenju i ne bih voljela da eksperimentisem sa tim.
SarenaLazaOriginal
2014-05-01 04:40 PM
Ma svi se mi slazemo sa Sanduchetom, naravno da svi živimo u najboljim dijelovima grada koje možemo da priustimo i da gledamo da nam djeca idu u najbolje moguće skole.
Mislim da ovo sto prica Pusta (a nije da sam njen advokat bar njoj jedan nikad nije potreban) ima smisla, ne može se covjek seliti ili dijete prebacivati iz razreda u razred kad god naidje na problem.
Nek' se pocne od ocjene skole sve ukupno ali ako je skola sasvim normalna, onda preostaje da se problemu pristupi kao da se nema opcije za prebacivanje.
Znaci, ta prica nek' je gotova.
Vidi šta mozete da uradite u sistemu u kojem jeste a ima toga mnogo sto šta, a da ne zavisi samo od vaseg djeteta. I sama sam se bavila mišlju da mi je dijete u neprikladnom razredu za ovu godinu ali .ebiga, tako je, ne može joj sve uvijek u zivotu da bude potaman. Znaci i ona i ja smo morale da se skontamo kako će ova godina da joj prođe u najboljem izdanju.
I eto, imali smo 2 puta totalno pretumbavanje, i ozbiljne razgovore i sa uciteljom i sa direktoricom skole i preksinoć kaže moja kcerka (prije spavanja) 'I can finally say that this is a good school year, this latest change has been really good for me' (a prica o promjeni mjesta sjedenja u razredu i promjeni partnera).

Da ne razvucemo i ovu temu u raspravu između jedne i druge strane, rekoh da podvucem da se vecina slaze sa tim da je izbor najbolje okoline osnova svega ali ako je okolina to što jeste i neće se mijenati u dogledno vrijeme, onda je sledeći korak traziti pomoć u tom okruzenju a ono ide prvo od uciteljice i direktorice zajedno sa nekim dodatnim smjernicama djetetu.

Još jedna stvar, možda bi bilo dobro da vasa djevojcica pozove po jednu drugaricu iz skole na 'play date'. Ovdasnja djeca imaju po 2-3 play dates u nedelji dana. To mnogo pomaze jer se djeca malo igraju jedan-na-jedan pa onda to iskustvo iz kuce prenesu u skolu (iako ne mora ni to znaciti, nekad su djeca na play date super a opet u skoli se ne druže toliko). U svakom slučaju, vrijedi pokusati, nek' ona sama kaže s kim bi da ima play date a ti onda organizujes sa drugim roditeljem.
tweety_m
(?)
2014-05-01 04:51 PM
Kod nas je downtown Dallas katastrofa,jedino sto je dobro je Highland Park,ali ne kontam ga uopste,s jedne strane strava kuce,sljedeca ulica white trash,sljedeca opet super.Tamo ko živi opet salje djecu u privatne skole.Drugi dobar dio „grada” je jedan dio gdje žive jevreji,oko njih isto meksikanci,njihova djeca idu u državnu skolu,jevreji u svoju privatnu.E sad dio gdje smo ranije stanovali je bio super što se tiče stanovnistva,sad je onako losiji,doselili su se Habibi,odatle odmah ostali bjeze.Jedino sto sam ja primijetila i sto mi ima logike,treba birati za zivot dijelove grada gdje nema apartmana,ili po koji.Mi trenutno razgledamo kuce,opcija nam je sjever ka rancevima,struktura stanovnistva ekstra,taj dio je tek izgradjen pa i nisu visoke cijene.Sve u svemu sad placamo apartman mnogo vise nego sto bi placali ratu kredita da smo u starom naselju kupili kucu prije koju godinu.Prvo sam gledala ISD pa onda izabrala stan,doduse ovo su jedini apartmani u krugu 2 km,tako da imamo sreće,s tim sto nazalost mogu samo da sanjam da kupimo kucu u ovom djelu.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-05-01 05:13 PM
Moja zaova i njen muž su dugo tražili adekvatnu kucu da kupe jer su bili fokusirani na specificnu lokaciju da bi pripadali odredjenoj skoli. To je veoma poznata državna skola, bogatasi sve sami, bijeli da bijelji ne mogu biti. I kupise oni tako kucu bas gdje su i zeljeli; sin taman stasao za skolu i krenuo u tu famoznu skoli i oni skoro svake sedmice ne izbijaju iz te skole i sa sastanaka sa kojekakvima. Katastrofa. Mali nemiran, neposlusan, bezobrazan, a kuci sasvim jedno poslusno dijete. Bas sam ga posmatrala kada se igra sa Vasilijom i odlično se slazu. Satima se igraju bez incidenta. E sad izgleda da njegovo nezadovoljstvo proizilazi bas iz toga što se osjeca neprihvacen od drugova i stalno dolazi u konflikt i pravi neke ispade. A i on je vrlo inteligentan pa moglo bi se reći da je donekle u svom svijetu.

Ovo reko cisto da spomenem zarad sve ove price o sto boljem kraju i sredini. Nikad vuci nisu siti a da su sve ovce na broju. :)
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-05-01 10:28 PM
Eh Pusta, ja sam u jednoj takvoj. Doduse ima i crnaca, ali ovaj deo grada su nekada davno bile farme, al one sve sa ergelama konja i sl. Jako bogati, pa se i za taxu izdvaja mnogo. Skola je jako dobro finansirana. ucitelji prilično dobro placeni. Mislim da smo o tome pricali pre.
Još postoji dosta domaćinstava koja imaju ogromna zemljista okolo. Moj deo naselja ima priustive kuce, a sve oko mene od milion pa nadalje. Doduse bila si, i prošla si pored onih kuca na putu meni.
Skolski distrikt je relativno dobar, ali snob do snoba. Kad krenes od uciteljica pa sve do dece. Mi smo dosli ovde misleci da je dobra skola, a i nasli smo kucicu s odgovarajucom cenom. Skola jeste dobra, poznata i priznata, ali sto su neflexibilni...i snobovi kao sto rekoh.
Kad njima 70% srednjoskolaca Lexusom dolazi na posao. I stvarno ocekuju da se deca uklope u sablon. Mimi se uklopio što se skole tiče. Njemu to odgovara. Vaske se uklopi u drustvo,njeaga ne prihvatanje uopste ne tangira, ali u onaj sablon ne ide nikako. Pa znate i sami kako visim po skoli danima i ispravljam krive drine.
Gala06
(......)
2014-05-02 12:39 AM
Zdrava porodicna atmosfera i dobra uciteljica koja ima volje i znanja da pomogne su najbaznije u celoj ovoj prici. Ok, i izbor skole je takođe bitan detalj, ali Loly je već naglasila da ne želi da menja skolu, pa prema tome... fokus je da se nadje način da njeno dete bude srećno tu gde jeste.

Loly, javi nam se obavezno kad popricas sa uciteljicom, šta ste se dogovorile...

Lolypopa
2014-05-02 12:57 AM
Zvala me je uciteljca danas da razgovaramo. U sustini, nije tako crno kao sto izgleda. Objasnila mi je da u razredu od samo 7 devojcica 5 igra u skipping timu (preskakanje kanapa) a sesta igra fudbal sa decacima. Oni i za vreme odmora treniraju i to je ono sto ih svrstava u odedjene grupice. Da to nema veze sa ignorisanjem ili stvaranjem nekakvih klanova. Jana ne pripada nijednom timu i u tom grmu lezi zec. Ona je u početku nosila taj kanap (tražili iz skole) ali se za formiranje tima trebalo prijaviti i obavezati treniranjem van skole, sto je Jana svojevoljno odlucila -da ne želi. Sad je kasno a uciteljica tvrdi da ona to i ne treba da radi, već da pronadje neku aktivnost koja njoj lično prija i da se tako poveze sa decom koja imaju ista interesovanja. Ona lično predlaze kosarku. Ne mora biti sport, ali je dobro sto je u pitanju timski rad i da na taj način stekne drugare.

Laknulo mi je kada je rekla da je ona sasvim ok devojcica, da nije problem u njoj. Osim sto smatra da je stidna i da je treba ohrabriti da pridje deci i da pokusa da se ukljuci. Ali razume da je ona prosto takva licnost. Nju taj skipping ne interesuje, iako je jako popularan kod devojcica. Kaže da ona voli da istrazuje teren, okolinu (stvarno nedavno je tražila i dobila igracuku kao set sa mikroskopom, picetom, pipetom, neki uzorci bubica za posmatranje...). Te devojcice iz treceg razreda su slične njoj. One se obično okupe ispod tog nekog drveta u dvoristu i caskaju. Misli da je dobro da održava prijateljstvo sa njima. Isto tako predlaze da slobodno ponese neke igracke u skolu. Npr, loptu, ili hula-hop.

Kaže da je ona na nastavi sasvim ok, da ucestvuje u grupnim projektima, da se ukljucuje, jedino kada dodje vreme odmora ona je usamljena jer ne pripada nigde, tj. nijednom timu.

Bila je jako ljubazna i voljna da pomogne. Odgovorila mi je na svako pitanje.

Razgovarala sam i sa cerkom. Ona je rekla da nije tačno da voli da istrazuje lisce i travu :). Za kosarku kaže da ne zna nikoga ko je igra i sama nije sigurna da to želi jer „ne ume da ubaci loptu u kos”. Ali da će je trenirati ako ja to želim.

Mislim da ću probati jer znam da voli da jurca okolo i visoka je (kao da je to neki adut :)) Jedino nisam sigurna da li će joj to pomoći konkretno u njenom problemu socijalizacije, ako već nije popularan sport u skoli. Ali zanimljivo, među srpskom zajednicom u ovog gradu jeste i te kako. Skoro svako treće naše dete trenira kosarku. Imaju turnire, i bas su nas zvali da se ukljucimo. Poznajem trenera pa ćemo videti.

tamara
2014-05-02 04:18 AM
ja ne bih bila zadovoljna s tim razgovorom.uciteljica izgleda ne razume da dete to dozivljava kao problem,ona misli je ok njen skolski dan ali je poenta da se dete lepo ne oseca u skoli.tvoja devojcica je izgleda mala dobrica i toplo ti savetujem da korigujes uciteljicu prema cerkinim osecanjima.
ako voli insete povecalo joj daj da ih proucava:-)
Republica
(®)
2014-05-02 08:00 AM
Loly, dosta dece prođe kroz ovaj period.

Neka pate zbog toga neka ne.

Izvuci 1-2 prijatelja iz osnovne shkole , kasnije u zhivotu je uspeh.

Meni je sin jednom rekao; „Mama, ima 300 dece u shkoli a ja samo 2 najbolja
drugara! ”
Ja mu kazhem ti si bogat covek!On zbunjen a ja mu objasnim da nikad ne čini
ishta da bi se drugima svideo.već da bude ono shto jeste.
kasnije se sve kockice slozhe, malo strpljenja i biće sve u redu.
U 6,7,8 klasi je bio „popularan” e onda mu je i to smetalo. :)

Dobre predloge si dobila.

Druzhenje nakon shloe po kucama je dobar način da se deca zblizhe. :0)
Sanduche2010
2014-05-02 10:38 AM
Lolypopa, razmisli i o odbojci posto je djevojcica visoka...Možda joj se to vise svidi...Veliki pozdrav.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-05-02 11:19 AM
Ja bih se slozila sa tamarom i mislim da uciteljica svoj problematici ne pridaje značaj. Kakvo crno treniranje preskakanja konopca? I kakvo uvjezbavanje za vrijeme odmora? To su mala djeca koja se za vrijeme odmora igraju... To sto uciteljica prica meni nema nikakvog smisla. Mislim, logicno je da djeca koja pohadjaju istu aktivnost se bave istom možda i za vrijeme odmora i drže se zajedno, ali to ne znaci i ne treba da znači da za VRIJEME ODMORA dijete koje ne trenira to nešto NE MOžE da ucestvuje u igri. To je apsurdno.

Što se sporta i treniranja tiče, neka neobavezno proba nekoliko razlicitih stvari pa neka odabere ono sto joj se svidja da trenira.
magenta
2014-05-02 02:32 PM
Možda treba još malo vremena da usavrsi engleski i pokupi ove kanadske djecje fazone.neka se igra s djecom napolju, biće ona OK
Lolypopa
2014-05-02 03:15 PM
Evo razmišljam o svemu, i pretpostavljam da zvuci besmisleno. Ali možda i nije. Evo o cemu se radi.
Pre jedno dva-tri meseca su poslali iz skole obavestenje gde piše da je moje dete pokazalo interesovanje i da potpisem saglasnost da nakon rucka, za vreme odmora, preskace taj konopac sa izvesnom uciteljicom koja bi ih trenirala. To bi se radilo u sali za fizicko.

Hoćeš?

Hoću!!!

Ajd'... ponesi onaj svoj konopac. Pitala sam je prva 3-4 puta kako ide, kaže dobro, zabavno. Posle kraceg vremena ponovo donosi papir: ta uciteljica formira skipping team, i ko želi da bude u njemu, mora da ostaje posle skole da trenira jer se spremaju za takmicenje koje će se odrzati u jednoj drugoj skoli.

Hoćeš? Znaci ostajaces duže u skoli i ne bi se vracala autobusom nego bih ja dolazila po tebe. Malo je razmislila i rekla: „Ipak ne bih.”

To se zavrsava prica u vezi skipping-a.

Evo juče u skolskim novinama vidim koje su rezultate postigli na takmicenju u toj drugoj skoli. Iz njenog razreda devojcica osvojila 3 mesto u „individualnoj rutini”

Znaci ta deca su dobrovoljno odlazila u salu za gym za vreme odmora. Ko nije bio deo toga mogao je da ostane u ucionici da se igra, ili da izadje u skolsko dvoriste, sve zavisi od vremena.

Ne kažem da problem ne postoji, samo su ovakve okolnosti doprinele da se ona još vise udalji od te dece.

Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-05-02 03:26 PM
Ja bih nju negde na balet, glumu, ples. Sigurna sam da bi se tamo super uklopila :)
Sanduche2010
2014-05-02 03:29 PM
A može li ponovo da proba taj skipping, tj. može li ponovo da se ukljuci u tu aktivnost?
Lolypopa
2014-05-02 03:52 PM
Ne može, sad je kasno, rece uciteljica.

Ma da, oni su sigurno već poodmaklu u vezbanju.

Tako ti je to u zivotu... Moras da se ukljucis, inače gubis.

Znam da će ona biti ok, i nije da je njoj vreme neispunjeno, neku sekciju ili sport će sigurno pohadjati. Do sad je isla na plivanje. Ali to je indviduano isto. Nema interakcije.

Samo ostaje pitanje uklapanja u razred, pronalazenje tog nekog novog BFF i način na koji će doći do njega-nje, ako je to kroz sport onda zašto da ne.
A što se umetnosti tiče... ♫ Možda je rođena s' tim. :)

SarenaLazaOriginal
2014-05-02 04:35 PM
Velika greška djece tog uzrasta je trazenje 'BFF'. Bolje ih je usmjeriti da razliciti prijatelji doprinose razlicito nasem zivotu i da ne mora niko da bude 'best friend'.
Njoj to za sada nije problem, ali ni BFF situacija nije sjajna. Čujem često od uciteljica da pricaju na tu temu, kako treba djecu usmjeravati dalje od koncepta bff. Taj problem je moja kcerka imala ove godine, drustvena je strasno ali laku upadne u situaciju da je BFF sa neki pa onda se neko drugi ljuti sto je sa tom djevojcicom a nije sa njom, pa emotivno ucjenjivanje, pa odbacivanje, i tako u krug. Sve to njima teško pada ali jedan od boljih savjeta sto sam procitala je da ih treba vise slusati a manje pitati (ceprkati po njihovim emocijama).

Evo dobra dva clanka na ovu temu.
http://www.pbs.org/parents/parenting/raising-girls/friends-social-life/understanding-elementary-school-frie... s/

http://www.pbs.org/parents/parenting/raising-girls/friends-social-life/helping-elementary-schoolers-deal-wi... al-conflict/

SarenaLazaOriginal
2014-05-02 04:46 PM
Meni ovi links ne rade pa rekoh da ih ponovim u kracem izdanju.

http://tinyurl.com/ovgzmkv

http://tinyurl.com/mm77acz
Gala06
(......)
2014-05-03 12:42 AM
Ok da proba kosarku, pa ako joj se svidi..

Ja sam razumela da tvoja cerka voli umrtnost, da li u skoli postoje sekcije kao sto su gluma, pevanje, slikanje, likovna sekcija?
anjale
2014-05-03 02:07 AM
Mislim da mame koje žive u istoj sredini možda imaju najbolje iskustvo da podele. Mada moje dete ide u međunarodnu skolu sa decom iz raznih kultura.

Ja ću pokusati iz mog ugla i dela Sveta.

Prvi opsti savet koji sam primenila kod moje devojcice, rođene i odgajane ovde a ne u Beogradu je upravo ovo sto je SLO prethodno napisala. „Ne” emotivnom ucenjivanju, svakodnevno parovi i odbacivanje treceg, „nisi moj prijatelj ako...jesi, nisi”, i milion decjih zapetljancija. Znaci, uporno sam je ohrabrivala da ne pristaje na ucene i da se druzi sa svim onim drugaricama i drugovima koji joj prijaju. Moje dete nije imalo problem od manjka drugara oko nje, nego od viska. Odnosno ucenjivanje sa kim će taj dan biti glavna. To se smirilo i manje je „razapinju”. Kod tvoje lutkice se ovo odnosi da ne mora da trazi najbolju drugaricu, već da se druzi sa onima koje joj prijaju, da prihvata vise njih, da se ne vezuje beskrajno i ne pati.

Njoj svakodnevni zivot u skoli mora donekle da prija, znaci, mimo prijatelja koje će steci u vanskolskim aktivnostima i u onim sferama koje ona voli ona mora naći neki svoj mir i zadovoljstvo tih par sati. Ali kada stekne prijatelje van skole izgradice svoje samopuzdanje, shvatice da joj ide, da ima sličnih njoj, i to osecanje će preneti i u skolu.

Još jedan savet, ipak se potrudi da organizujes zajednicku igru kod vase kuce u slobodnom vremenu i time će ona uzvratiti te posete, uvek jednoj drugarici ili drugu. Naucice vise „kako to ide sa njima”, jer je ipak to još uvek za nju druga kultura, druge navike. I sama se posle 15 godina prilagodjavam drugoj kulturi, sto kod mog deteta nije slučaj i pored mog vaspitanja.

Najbolje poznajes svoje dete i najbolje možeš da je ispratis. Da li da stalno pricate, ili manje i sve ostalo, nisam za clanke i pisane opste savete. Svako dete je za sebe-nosi vase gene i vase vaspitanje, a mi samo nagadjamo i želimo da pomognemo. ALI, jeste socijalno biće i ocigledno trazi svoje mesto u drustvu. Tu i mi roditelji sami ucimo i prolazimo kroz proces zajedno sa njima.

Želim vam sve najbolje.
cuncica21
(prof.matematike)
2014-05-03 05:48 AM
ja ipak moram da kažem da ta uciteljica ne razumije situaciju. malena gleda bubice i hoda okolo jer nema drustva i onda nalazi način da nešto radi dok se oni igraju jer joj oni ne daju da se igra sa njima. ja bih sa ucitljicom popricala u ''četiri oka''. objasnila joj da dijete pati i da ona nije zadovoljna tom situacijom u kojoj jeste. možda ona može da se prikljuci djecacima i da igra fudbal. možda tata može da je poduci vjestini igranja fudbala ali sa vrlo mnogo strpljenja i podrske. pokusaj da joj objasnis da će uskoro kraj godine i da će od iduceg polugodista imati nove drugare i da će onda moći da trazi sebi drugaricu ili druga. takođe neka ponese nešto da se igra sama, možda neku slagalicu, bojanku, nešto sto voli da radi kod kuce.
uciteljica nije bas razumjela situaciju i ja bih još pricala sa njom. pokusaj da se sto vise ubuduce informises oko planiranih aktivnosti u skoli i pomognes joj da npr. uvjezba preskakanje konopca ili nešto sto će možda raditi u buducnosti. na kraju krajeva ne mora da preskace konopac kao takmicar ali bi ta djeca trbala da je prihvate i puste da preskace konopac za sebe ali pored njih ili da broji dok oni preskacu i sl. znaci do uciteljice je, ona treba da je ukljuci u aktovnosti a ne samo da kaže da je ok da je ona sama tokom odmora.
djeca nekad kažu da ne žele neku aktivnost zato što nisu dobri u tome. ili ih treba hrabriti da pokusju ili im naći nešto u cemu jesu. nije kao biti roditelj.
Lolypopa
2014-05-04 01:27 AM
Ništa ne može odmah i na silu. Da je nešto u vezi nastave ili ne daj Boze da je neko maltretira, tražila bih ponovo razgovor. Ovako, nije ništa urgentno, problem postoji, ali ne želim tamo da histerisem samo zato što ona -nema drugare. (Vi me razumete bolje nego bilo koja institucija i dale ste mi dobre savete.) Bojim se da ne napravim kontra efekat. Da ona to oseti kao neki pritisak. Nešto joj nije bilo svejedno ni sto sam se čula sa uciteljicom. Volela bi ona da se situacija poboljsa, ali čini mi se da ne želi ništa naglo, čak, rekla bih da se malo stidi da se otvoreno prica o tome (ne racunajuci mene).

Planiram da pratim sitaciju, izgleda da se nastavilo druzene sa tim devojcicama iz treceg razreda. Nosila je loptu i kaže da se igrala sa njima. Lepo se igraju za sad, kaže da su je pitale kako želi da je zovu.
SLO, ni ja zapravo ne volim koncept bff kamo li da ga prizeljkujem za dete. Ja to samo tako kažem jer mi je simpaticno kako oni to imenuju i dozivljavaju. Mislim... forever :) Tek se ispilili! Za to sam saznala dok je isla u prethodnu skolu, kada je jednom donela papric na kome je drugarica nacrtala kako se drže za ruke, srce, i tu skracenicu. Sad kad se setim kako su plakale jedna za drugom kad je menjala skolu, bas je bilo tuzno.
Samo hoću da kažem, da bi bilo dobro za sada da ima makar JEDNU dobru drugaricu, ne mora biti the best. A naravno još bolje da ih ima vise, bez nekog preteranog vezivanja.

U svakom slučaju, od septembra će da ih pretumbaju. Tu preraspodelu vrse već u junu. To rade u cilju poboljsanja opsteg uspeha a na osnovu: ravnoteze polova, uklapanja licnosti, potrebe da se neko razdvoji, specificnih potreba, socijalnih, skolskih...


tamara
2014-05-04 03:32 AM
to famozno BFF je često problem.one se igraju jedan dan i odmah BFF, sutra obično razocarenje.moja princeza je isto imala taj period.nama su se usta osusila objašnjavajuci da joj je bolje imati puno drugarica pa možda jedna od njih kasnije i bude BFF.dugo vremena je trebalo da se opusti,ona je bila toliko opterecena sa BFF da je svu energiju trosila na to.skontala je da joj je bolje imati puno drugarica.decaci nisu ni blizu optereceni s tim.
Gala06
(......)
2014-05-14 01:20 AM
Loly, kako ti je cera?
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.