Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Kad bi mogli da birate.. kako bi se porodile?
tea_27
2014-04-19 05:30 PM
Gledam temu o carskom rezu i poceh malo da razmišljam.. Kako bih se voljela poroditi?!

Evo dogurah ja do 32 nedelje..usla u 8.mjesec. Da kucnem od drvo..pored otezanog disanja, tezeg kretanja, malo kiseline i ponekad pritiska dole..ja se super osjecam. Još 3,5 sedmice na poslu pa na porodiljsko. :)

E sada..polako se blizi i BIG date. Zadnji put je bebano fino sjedila, ali kažu može do 35 nedelje da se okrene.

Ovo mi je druga trudnoća. Trudnoća i porod prije 5 godina su bili skolski. Porod je bio prirodan..bez ikakvih droga. Od prvog truda do poroda je prošlo 8 sati. Beba je izasla sa rukom ispred glave pa su me morali dobro usiti, i vaginalno i vanjski. I pored toga..dali su mi da se sama prosetam od sale do sobe na drugom kraju hodnika.
Oporavak je nakon bio isto relativno lak..i ako me noge nisu slusale nekoliko dana i nisam se mogla normalno obrisati dole 2 sedmice..
8 sedmica nakon poroda su mi otkrili promjene celija na grlicu maternice..a i misici su mi nakon poroda i zadnja dva spontana oslabili da nekad imam osjecaj da ne mogu da trpim mokracu.

Moj muž misli da bi bilo bolje da tražim carski..i ako ne bude osnove (ako bi se beba okrenula i sve bude ok)
Ja i dalje vjerujem da je bolje i za majku i za bebu prirodnim putem. Eventualno da tražim epidural..

Kakvo je vase mišljenje..
Da mozete da birate..kako bi se porodile..carski ili prirodno? Sa drogama ili bez?
Zašto jedno, a ne drugo?

hana-banana
(.)
2014-04-19 05:47 PM
I ja sam prirodno, ali sa drogama :)
Meni je tako najbolje, a ni bebanama ne vidim da ista falil.
Trudnoće su mi do sada bile skolske, bas ono dosadno normalne. Porodjaji su mi malo duzi, ali nisu sve vrijeme aktivni - pukne mi vodenjak i onda satima ništa, nekada i po 15-16 sati. Oba puta su morali malo da pripomognu sa indukcijom, prvi put gurala 2 sata, drugi put na tri gurke dosao dasa. Drugi porodjaj mi je bio daleko laksi, bolovi posle malo jači ali vremenski oporavak je trajao daleko krace.
Nadam se i trecem vaginalnom, meni je carski ekstreman korak. Zašto da te sijeku ako ne mora. Meni to uopste nije opcija osim ako tvoje ili zdravlje bebe nije u pitanju. Oporavak od carskog je tezi nego oporavak od vaginalnog, navodno je zdravije i za bebe.
Ne znam, nije da zazirem od carskog, ali nisam bas ni od onih sto zakazuju carski da se porode prije praznika (čemu sam bila svjedok).
doncorleone
(moto)
2014-04-19 05:57 PM
Tea, čim ti lekove nazivas drogama jasno je da ti, lično, nisi ni za epidural ni za carski, ako nema indicija.

Lično ja da sam znala kako izgleda porodjaj pod epiduralom, uzela bih ga i za prva dva porodjaja.

Prvi porodjaj se posle neuspesnog vakuuma zavrsio forcepsom. Usivanje je trajalo oko 45 minuta, jer osim vaginalnog i spoljasnjeg usivanja je morao i anus da usiva. Par nedelja sedela na obrucu za plivanje. Isto do sobe odsetala, mada sam ja morala, hteli da vide da nisam dobila epilwpsiju.

Na drugom porodjaju pocepana materica i cerviks, zbog loše reakcije na totalnu zavrsila u sok sobi.

Za treci sam ye odlucila za epiduralnu. Prošla idealno. Porodjaj od par sati, niti jednog jedinog konca.

Sve najbolje ti želim, sto god budes odlucila
LeeLu
2014-04-19 06:07 PM
Kad bih mogla da biram najradije bih da snesem jaje... ili recimo kao kengurice rode ono minijaturno kengurce i ne osete, a onda se ono samo popenje u stomak-torbu i tu još malo doraste :)
Lilu
2014-04-19 06:38 PM
Hahahahaha ja se jedno 10 minuta smejem zbog ovog komentara za jaje, hahahaha i slazem se u potpunosti, to bi bilo idealno. Elem, ja se ne bih odlucila na carski, sem ukoliko bas nije moranje. Ja sam se oba puta porodila prirodno, bez epidurala. Prvi porodjaj bio malo tezi, drugi sasvim o.k bez usivanja, otisla kuci sledeću dan.
tweety_m
(?)
2014-04-19 09:15 PM
Ma roda zakon :)
Prvi put se plašila epidurala a drugi put se plasila da ne zakasnim za epidural. Posavjetuj se sa svojim dr. Ne znam zasti bi tražila carski koji ionako rade sa epiduralom, onda bar uzmi samo epidural i idi vaginalno.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-04-19 09:47 PM
Ja sam prvi put imala hitan carski rez. Prenijela 10 dana, nisam uopste dobila kontrakcije, beba progutala amnio vodu sa mekonijumom, ozivljavali je, 7 dana bila na intenzivnoj sa upalom pluca.

Pošto sam prvi put imala carski, drugi put sam mogla da biram i odabrala sam carski. Porođena sam 2 sedmice prije termina. Na carski sam se odlucila iz 2 razloga:
1) prvi put sam imala dobro iskustvo što se tiče samog zahvata i oporavka;
2) obzirom da nisam uopste imala kontrakcije prvi put i da sam toliko prenijela, pribojavala sam se da nemam neki problem pa da mi se slično ne desi i sa drugom bebom.

Inače, obe trudnoće su mi bile skolske bez ikakvih problema. Ako se i 3. put budem poradjala, mislim da ću opet da odaberem carski.
LeeLu
2014-04-19 09:51 PM
Pusta, ako se budes poradjala 3. put neće te ni pitati nego posle 2 carska ides opet na carski jer je rizik od pucanja materice prevelik, a to je naravno opasno po zivot i tvoj i bebin. U Kanadi već posle jednog carskog, zbog rizika, najcesce opet rade carski osim ako porodilja bas insistira na prirodnom.
LeeLu
2014-04-19 09:52 PM
Lilu :)
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-04-19 09:55 PM
To je vrlo vjerovatno i sasvim logicno. To bi mi bio i kapak jer mislim da ne preporucuju vise od 3 carska reza.
Tashka
2014-04-20 12:09 AM
Da mogu da biram opet bi se porodila kao i prva dva poroda. Indukcija dva puta, čim su bolovi poceli uzela epidural i gotovo. Prvi put najviše me bolilo kad su skinuli onu ljepljivu traku sa ledja. Drugi put sam cekala sat vremena na epidural, mjenjala se nocna i dnevna smjena. Uopste mi se nije svidjelo, boli u pm.
irena
2014-04-20 03:10 AM
Ja sam se prvi put porodila bez epidurala ali sa indukcijom tj onoga dana kad mi je bio termin dogovorila se sa doc da dodjem i ona mi je dala nešto da izazove porodjaj koji je sam po sebi bio sasvim ok.
Moja sestra se dva puta poradjala na carski, kuma takođe i prilično je teško poslije za majku a za bebu mislim da je to najlaksa varijanta. Inače bar kod nas poslije carskog se 3 dana nosi kateter. Što se tiče epidurala jezim se od pomisli da mi cijelo vrijeme bude ubodena igla u kicmu radije ću da pretrpim bol a pogotovo sad kad znam sa kakvim se bolom suocavam. U toku prošlog porodjaja ja sam dobar dio vremena setala lezala sam možda jedno sat ili dva pri kraju a pretpostavljam da to nije moguće kad ti daju epidural.
alskdjfhg
(supermama)
2014-04-20 04:12 AM
Mislim da je vaginalni najbolji, prirodno.
I za majku i za bebu.
Epidural naravno, samo meni nije delovao pa sam pod indukcijom svayki tbol 2 x vise osetila. Zavrsilo se forcepsom, bebi bila popcana vrpca 4 puta okomotana oko vrata.
Oporavak nije dugo trajao. Već za 7 dana,ja brisala pod u kuci.

Rekla sam ako.bude drugo dete ( ne verujem) biće carski ali sad kako sam citala temu o carskom, neka hvala.

saadet
2014-04-20 05:45 AM
Prvi porodjaj indukovan, 2 inekcije epidurala, bebu izvadili pumpom, uzasne boli epidural je umrtvio samo levu stranu tela, uzasan osecaj.
Drugi porodjaj prirodno bez icega za bolove, prelep neverovatan osecaj.
peri-peri
2014-04-20 09:38 AM
jaje ili torba, naravno:-)) Leelu:-)) a onda deca prohodaju posle par nedelja itd. covece gde bi bio kraj karijeri!
moj drugi porodjaj je bio potpuno prirodan, bila sam kod kuce za 24h. savrseno, opet bih se odlucila. drugi porodjaj uglavnom ide brze, telo se svega seca, carski bez preke potrebe - iskreno, ne vidim razlog
Gala06
(......)
2014-04-20 09:48 AM
Kad bih mogla da biram, ja bih najradije roda da mi donese bebu ;)
JoannaL
2014-04-20 11:23 AM
I ja bih rodu birala, da se probudim nasminkana,naspavana u cipkastoj spavacici i u kolevci -beba koja blazeno spava okupana suncem:)
Nisam razmišljala o tome kad sam bila trudna, jer mislim da planirati to je ko da planiras brojke na loto-u, nekako se nisam usudjivala.Porodila sam se prirodno ,oba puta, bez lekova (droge je engleski naziv, razumela sam te), ali uz mnogo bolova.Jedini plus-porodjaji su mi turbo, manje od 3 sata oba. Međutim uz mnogo drame i gluvi personal od mog urlanja :)))) Da je doslo do carskog, ne bih razmišljala, bitno je zdravlje moje i bebino, a ne trend. Epidural sam tražila za drugo dete još u 8mom mesecu, iz secanja na prvi porodjaj, ali ne lezi vraze i s tom bebom jedva stigoh na boks. Svima želim moje porodjaje, mada nekako se osecas posle „šta?to je to? pih..”.
Oba deteta je ova majka rođena kupala nakon prvog dojenja,nekoliko sati kasnije.To je lepo kad rodis brzo i vaginalno.
Republica
(®)
2014-04-20 12:02 PM
Hahhahah Tea , muzh se vishe uprpio pa tebi prenosi nervozu. :P

Ne razmishljaj o tome. Kad krene ti idesh lepo na porodjaj i sve nekako ide potaman kad pustish po predhodnom iskustvu da će sve biti OK.

Ako zagustu lako će se carski uraditi.

E sada da li cesh epidural ili ne to isto proceni kolika ti je tolerancija na bol.

Eeee kad je planirani D-day u maju mesecu?

hana-banana
(.)
2014-04-20 12:05 PM
šta ja znam, nisam bas neki mazohista, ne trpim bol bas najbolje, ali ne bi ni da mi neko samo donese bebu na svilenoj posteljini - porodjaj je sastavni dio čitavog iskustva.
Saadet, uvijek sam se pitala kako se žena osjeca nakon porodjaja bez ikakvih pomagala, ali meni su prve ontrakcije tako jake da me uhvati panika kako će posle biti kad krene najgori bol i nisam se usudila da saznam. Ovako odmorna mama - sretna mama.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-04-20 12:07 PM
Inače, samo da kažem da i ja podržavam regularan porodjaj, tj. pustiti sve da ide po svom toku, a carski je uvijek opcija ako ne ide normalno.
Tashka
2014-04-20 12:50 PM
Samo da dodam da epidural nije igla u ledjima non stop. Igla je tu manje od minute ili koliko anesteziologu uzme da je postavi. Igla se odmah vadi i ostane tanka fleksibilna mekana tuba. Meni je epi super radio, mogla sam micati noge samo su se osjecale jako teske. Osjetila sam pritisak kad je beba krenula, znala sam kad treba da guram samo nisam osjecala bolove. Nakon par sati sam hodala bez problema , istusirala ( i izfenirala) se sama.
-afrodita-
(♫)
2014-04-20 03:16 PM
Da mogu da biram, ne bi se ni poradjala:P
Ja ne vidim kod tebe nikakvu osnovu za carski, to što si dozivela na prvom, dizivi 90% žena, zbog toga se ne ide na CR.
Ja ti savetujem da ne analiziras previse, kad dodje vreme, lekari će da odluce šta je najbolje.
tea_27
2014-04-20 04:34 PM
E bas vas fino citati :)

D-day je za nepuna 2 mjeseca. Termin 18.6..ali ko zna, može prije a možda bude lijena kao i moja starija pa prebacim skoro 2 nedelje.

Ja se ne opterecujem sa tim. Kontam prezivjela sam jednom, prezivjet ću i drugi put.
MM je panicar kod nas.. Da se on pita ja bih bila odavno na bolovanju :)
Ja stvarno nemam ruzno iskustvo sa prvim porodom..i pored sto nisam ništa primila protiv bolova, sto sam sva popucala, i sto je duže trebalo da zaraste. Bolilo jeste.. Ali Boze moj..nisam ni prva ni poslijednja :) Misice se daju vjezbati. Zahtjeva jedino disciplinu.
MM strah da se HPV virus ponovo ne aktivira nakon poroda. I ako mu svi kažu da porod sam nema nikakve veze sa tim. Po njemu carski nosi manje rizika..
Trebala bi njemu dati da procita izdvojenu temu o carskim, možda promjeni mišljenje :)

Vidjet ćemo kako će biti sa bebanom..hoće li zasjesti pa bude moralo na carski..ili ne daj Boze nešto gore. Za sada ja mislim da ću da cekam kao prošli put. Kad je prigustilo i rekla da bi ipak epidural rekli mi „nema vise vremena” :)
Mene vise plasi pomisao da me rezu po sred stomaka nego prorodni porod. Vjerujem da se svi vise plase onog nepoznatog.
irena
2014-04-21 03:37 AM
Meni je kod carskog daleko najodvratnije sto moras tri dana nositi kateter bar je tako kod nas a čula sam da je to prilično bolno kad se postavlja i neugodno. Pored toga imaš ranu koja je ipak dosta ozbiljnija od one kad se prirodno poradjas a pogotovo bi trebalo biti lakse sad kad ti je drugi porodjaj.
LeeLu
2014-04-21 08:11 AM
U Kanadi katetar sklone posle 24h, a što se tiče postavljanja katetra to rade kad si već pod anestezijom.
S_Girl
2014-04-21 08:46 AM
Ja bih isla prirodnim putem a carski je uvjek opcija ako se nešto zakomplikuje.

Drugi porodjaj je pretezno mnogo laksi od prvog.
-Layla-
2014-04-22 02:36 AM
Ja sam imala indukovan porodjaj, ništa protiv bolova nisam tražila islo je bas brzo, ali ono seckanje i sivenje nije bas bilo najprijatnije. Da mogu nešto da promenim, eto volela bih da je taj deo mogao da prođe malo drugacije jer nisam mogla da sedim ko covek nekoliko nedelja. Ipak, carski ne bih birala samo zbog toga. Kažeš, brzo si se oporavila. Sa carskim je oporavak duzi i tezi. Slusaj doktora i njegov savet.
Gala06
(......)
2014-04-22 03:24 AM
Ja sam se porodila karlično , guza je prva izasla. Sam izlazak bebe nije bio nešto bolan, kao na pr kontrakcije pre toga. Samo sam sela na stolicu za poradjanje i za manje od pola sata sam se porodila. Sivanje i reviziju su mi radili pod anestezijom.
bt
2014-04-23 08:41 AM
Super Tea!!Bas mi je drago da je ovaj put sve skolski.Ja se oba puta porodila prirodno bez epridural.Prvi porodjaj je trajao bas dugo(42 sata),ali nije bilo prebolno,generalno ok iskustvo,samo sto me slomilo dugo otvaranje.Drugi put kao da se i nisam porodila,nevjerovano.Beba 4270kg bukvalno izasla sama,nakon nepunih sat.Čak sam ih morala ubjedjivati da je beba tu,nisu mi vjerovali,kao tek si stigla,bolovi ti tek krenuli,dok me nisu provjerili i provalili da je to to.Ja sam generalno za prirodni porodjaj,ako ide kako treba,ali ako ne može carski je takođe odlicna opcija.Najvaznije da ste beba i ti ok,da se ne namucis previse,da se sto brze oporavis,da možeš paziti na dvoje djece,jer meni je iskreno na početku to bilo teze od cijele trudnoće i porodjaja.Srećno :)))
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.