Forums : Hercegovina

 Comment
Espn 30 for 30
laxlax
(glumica)
2010-10-12 10:42 PM
Wow, kakav dokumentarac!

Ubjedljivo najjači dokumentarac na engleskom kojeg sam vidjela, koji ilustruje desavanja na nasem prostoru i prikazuje Divca, onakvog kakav jeste, nas narod - cistu dusu, velikog srca, zaglavljenu u prljavoj propagandi i bezumlju.

Postovanje za velikog sportistu i još većeg covjeka! Koja hrabrost i koje veliko srce!

Vrijedi odvojiti vrijeme :)

http://www.youtube.com/watch?v=ZE7nJNjcMZ8&feature=related
voya
2010-10-16 12:37 PM
:) Nadam se da je još neko pogledao osim mene :)
srbo001
(FUDBALER)
2010-10-17 09:18 PM
Ja sam gledao i iskreno preporucujem svakom da ga pogleda.Z
tropical
(radnik)
2010-10-18 01:21 PM
Ja dvaput.
veselka
2010-10-20 10:50 AM
Pozdrav!
Odgledala film i ostala bez rijeci, satima lutajici po prislosti...
veselka
2010-10-20 10:57 AM
proslosti
laxlax
(glumica)
2010-10-21 09:31 PM
Nisam lutala po proslosti, niti me je obuzela nostalgija, nego me je jednostavno tako duboko dotakla i opcinila Vladina sposobnost da predstavi srz price i situacije(a), na tako autentican, vjest, jednostavan i lezeran način, ostajuci dostojan sam sebi i cinjenicnom stanju. Koliko god da izgleda jednostavno (lako izvodljivo) i ranjivo (sa tehnickog aspekta), toliko je zapravo uspjesno jer ovakva tematika obično biva obojena u prljavstini. Po meni je pokazao svoju vrijednost u svakom smislu i napravio jedan dokumentarac koji može da dosegne do svačijeg uma (mada opet, sve je relativno), sto je neprocjenjivo na ovim prostorima, gdje propagande masine ne spavaju i ispiru mozgove.

A tek šta reci o uspjesnoj kolaboraciji :) odlično, 10+!
CEO
(Filozof)
2010-10-24 03:30 AM
Kao sto neko rece nisam bila nimalo nostalgicna, čak sam se na momente osjecala pomalo ljutito kad sam gledala snimke ratova i sjecala se prognanih Srba i muka kroz koje je moj narod prosao. Jednostavno suze nisu htjele na oci, valjda zbog svega pretrpljenog.
Međutim moram da kažem da je Vlade npravio dokumentarac vrijedan svake pohvale i samo je dokaz koliko je veliki covjek (ne samo fizicki). Srbi imaju cime da se ponose.
veselka
2010-10-24 09:45 AM
Pozdrav svima!

Bijah vrlo stura u gornjem javljanju, te se zakljuci da sam nostalgicno lutala po proslosti. Ma, ne! Fil me vratio u proslost kako bih prebiskala svoju pricu slično ovoj, sa jednom vrlo bitnom razlikom : vinovnik moje price je još ziv i zdrav.
Nismo toliko važne ni proslom ni sadasnjem drustvu da bi pricu plasirala u javnost, te će ostati vjerovatno polutajna kao i na hiljade drugih prica koje trunu u dusama njihovih vinovnika sirom bivše nam domovine.

Kako je ovaj film prihvacen u hrvatskim krugovima?
Da li bi ga pokojni Dražen prihvatio drugacije nego njegovi sunarodnici?
Da li bi Vladina prica bila laksa uzivo ili na filmu?

Ne kažem da nisam ponosna na ljudskost jednog svoga sunarodnika, ali u toj ljudskosti postoji i još jedna druga dimenzija karakteristicna za Srbe, koja nam često vise skodi nego sto pomaze.

laxlax
(glumica)
2010-10-24 10:37 PM
Pozdrav CEO i Veselka! Ne kritikujem ništa i ne cudim se, nego samo postavljam moju fascinaciju - impresivan je ugao kojeg Divac bira :)

„Ne kažem da nisam ponosna na ljudskost jednog svoga sunarodnika, ali u toj ljudskosti postoji i još jedna druga dimenzija karakteristicna za Srbe, koja nam često vise skodi nego sto pomaze.”

Da - mislim da dosta ovakvih reakcija ima, ili je možda ovo subjektivna reakcija tipa „zašto bas ono, a ne neko drugi”. Teško je oprostiti ili pokusati da se shvati druga strana. Ipak mi je drago da je to upravo bio Divac, ko je pokusao da „bridge the gap” :) teško je opisati i generalisati ovakve nastupe, ipak ljudskost bi trebala biti univerzalna, mada se često ne može dozivjeti. Time vise, mislim da je vrijedan ovaj Vladin dokumentarac :)

Pored ovih pitanja, mene zanima zašto je Divac zapazen kao nacionalista u negativnom smislu. Ja sam doduse prespavala nekoliko godina zivota sa medijima, ali opet sve ono drugo sto sam ga pratila, nikada nije bio u cinjenicno negativnom kontextu. Dakle, odakle dolazi ta negativna akonotacija da mu se nešto zamijera?
laxlax
(glumica)
2010-10-24 10:39 PM
P.S. Ja ovo generalno postavljam pitanje, da ne bude zabune. Ništa iz pojedinacnih postova ;) poz za Veselku.
veselka
2010-10-27 09:32 PM
Pozdrav Laxi!
Ne, nema zamjerki uopste.
Ja mislim da je sama riječ nacionalista u komunizmu upotrebljavana u pogresnoj konotaciji, a vrhunac izopacenosti riječ je dostigla u ovom poslednjem ratu.
Državljani vecine svjetskih zemalja se ponose svojim nacionalizmom, pa i neki nasi bivši sunarodnici. Nekako mi se čini da je srpski nacionalista jako nezahvalno biti.
Što se tiče Vlade, on je od trenutka bacanja one , tada još uvijek NDH zastave, za hrvatsku stranu postao sve sem covjeka.
Zašto mu je njegov najbolji drug okrenuo leda?
Po mom mišljenju, a iz nekih iskustava iz blizeg okruzenja, da je Dražen bio cisti Hrvat, stvari bi se odijale drugacije. Svaka vaza sa „zloglasnim Srbima” u to vrijeme, bila bi velika mrlja na njegov patriotizam, koji je , zasigurno , morao dokazivati zesce nego cisti hrvati.
laxlax
(glumica)
2010-10-29 12:26 AM
Vazda pozdrav Veselka :)

Iskreno, stvarno mi nisu neke stvari jasne. Ne da sam neodlucna, nego mi nedostaje cinjenica :) da rasclanimo na faktore.

1) Po pitanju Dražena (a) & Co (b)

a)
Prije svega, ne znam šta je Dražen. Vidim da se preziva Petrovic i da mu se brat zove Aleksandar... mislim stvarno, dovoljno:) opet, cijenim izbor. Svaki covjek sa 18 godina bira ne samo ono sto jeste, nego i kako hoće da se zove i zaista ima prava na to i da niko i ne upita zašto. To su sve marginalne stvari sa globalnog levela. Ono sto je bitno je srz, a ta srz u njegovom slučaju je opet marginalna, jer je riječ o kolektivnom osjecanju (opet relativno šta je kolektivno, al' da nastavim).

b)
Uopste mi nije bilo cudno sto su „oni” smatrali da ne smiju da komuniciraju sa Vladom u „onom” vremenu, jer zaboga šta bi o njima mislili „doma”. To je otvoreno receno u dokumentarcu i zato i ima vrijednost za mlada i buduca pokoljenja da popuni „nedodirljive” rupice. A valjda su ostali clanovi bili Hrvati, pa ako njima nije trebalo dokazivanje, pa valjda onda možemo konstatovati bez upitnika da je pritisak toliko bio jak i za plemenskog pripadnika, da upitni pripadnik nije imao nikakve druge sanse da odreaguje bilo kako drugacije... too much complexity to begin with, ne mogu da ga osuđujem kao jedinku.

2) Po pitanju Divca

Šta mu se pripisuje kao nevaljalo, sto bi mu bilo ko mogao realno prebaciti? Stvarno mi nije jasno. Ako je nacionalizam u pitanju zbog zastave, pa onda tri prsta... onda je prica vrlo crno-bijela i jasna. Mada mi ni to nije jasno ako se osuđuje van naših prostora... :D

veselka
2010-10-29 11:28 PM
E, moja Laxi, nisam dovoljno pametna za ovakve stvari. Onako, pomalo naivno is licnog ugla sam pokusala uci u sustinu, ali tu je izgleda duboko korijenje koje ja nisam u stanju da izvucem.

Ali,nastranu sve, drago mi je sa tobom procakulati. Pozdrav veliki tebi i ostalima koji povire.
voya
2010-10-30 10:43 AM

Šta mu se pripisuje kao nevaljalo, sto bi mu bilo ko mogao realno prebaciti?
_______________

Neko ko usvaja djecu i gradi stambene objekte za izbjeglice je negativan u drustvu poljuljanih vrijednosti, nabildovane i istetovirane osobe bez skrupula su idoli, lijepo strahopostovanje se utjeruje batinama, neka vrsta specijalnog vaspitanja :)
teksi
2010-10-30 02:53 PM
e Vojo,
nedostajes:)
laxlax
(glumica)
2010-11-02 11:21 PM
E moja Veselka, nisam dovoljno pametna ni za kakve stvari, a ne još za ove ;)tuga od komentara kada sam otvorila ovaj clanak, postade jasnije kako gdje, ko i zašto.

Voyo - plusic, ne bih ni ja bolje rekla, taman kada bih i znala :)

Teksi - plusic i za tebe, za kljucnu zavrsnicu ;)
veselka
2010-11-12 03:34 PM
Da, Laxi!

Tuga!

Pozdrav.
dzoni_kid
(student)
2011-01-08 08:02 AM
Krleža je rek`o lijepu anegdotu o razlici između katolika i prvoslavaca.
Kaže vako:„Koja je razlika između Hrvata i Srba?” „Hrvati vjeruju da je djevica Marija začela bezgrešno,a Srbi iz iskustva znaju da je to nemoguće!” ;-))
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Earrings?
.