Forums : Emigracija

 Comment
Svet danas 4. jula slavi
Tubby
2024-07-04 03:56 PM
Svet danas 4. jula slavi Dan Cezar salate, laganog jela čija je neobična priča o nastanku doprinela tome da postane popularna u celom svetu. Iako mnogi njen naziv pozvezuju sa rimskim imperatorima, zapravo je dobila ime po Ćezareu (Cesare) Kardiniju čuvenom kuvaru, koji se u eri prohibicije preselio iz Italije u Kaliforniju
i „vedrio i oblačio” tamošnjom gastronomskom scenom.
Ćezare je, kao i mnogi drugi ugostitelji, koristio zabranu prodaje alkohola u SAD, tako što je otvorio svoj restoran u gradu Tihuana,
omiljenoj destinaciji stanovnika Kalifornije, koji su je posećivali kako bi zaobišli prohibiciju i uživali u provodu uz piće.
Postoji nekoliko priča o poreklu Cezar salate: prva, iza koje je stajao Ćezare i po kom je jelo i nosi ime, kaže da je salata nastala 4. jula 1924. godine kada mu je nestalo sastojaka za popularna jela sa menija njegovog restorana „Caesar’s Place”.
Ćezare je, navodno, morao da improvizuje i radi s onim što ima, pa je napravio salatu od zelene salate sa dresingom od kratko kuvanih jaja, maslinovog ulja, bibera, limunovog soka, malo belog luka i parmezana.Nova kombinacija poznatih sastojaka pokazala se kao pun pogodak kod mušterija i postala redovna stavka u jelovniku.
Međutim, prema drugoj verziji priče, Ćezare je zapravo preoteo slavu svom bratu Alesandru, u Americi poznatom kao Aleks, koji je radio u njegovoj kuhinji.
Navodno je baš on osmislio Cezar salatu ali pod nazivom „avijatičarska salata” koja je navodno i mnogo ranije bila redovna stavka na meniju kao jutarnji obrok za američke pilote nakon celonoćnog opijanja, s tim što je u njegovoj verziji dresing pravljen sa sokom limete i pasiranim inćunima, uz dodatak velikih krutona.
U raspravu o poreklu salate uključili su se i slavne kuvarice Džulija Čajld i Dajana Kenedi, od kojih je prva podržala Ćezarea, a druga Aleksa.
Postojale su i glasine da recept dugujemo majci kuvara Livija Santinija koji je radio u „Caesar’s Place”.
Bilo kako bilo, nema sumnje da je pored izuzetnog ukusa, intriga oko porekla doprinela tome da mnogi požele da probaju kontroverzno jelo, pa se popularnost Cezar salate proširila Sjedinjenim Američkim Državama.Recept je u Evropi navodno popularizovala Amerikanka Volis Simpson, supruga bivšeg britanskog kralja Edvarda VIII.
Iako i danas salata nosi Ćezareovo ime, zapravo su mnogi počeli da je pripremaju sa inćunima i krutonima, kao što je to možda radio Aleks, a nastale su i brojne druge verzije pa je danas mnogima nezamisliva bez piletine i slanine.
Ćezareov restoran u Tihuani postoji i danas i ponosno služi originalnu salatu na isti način kao i pre sto godina.
Simo
2024-07-04 08:22 PM
1848 - Objavljen „Komunistički manifest” Karla Marksa i Fridriha Engelsa.
1941 - Politbiro Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu u Beogradu donio odluku o oružanom otporu protiv njemačkog okupatora. DAN BORCA
1990 Ja zakasnio na polaganje venaca na Iriskom vencu i pretrpeo veliku kritiku nadleznih. Iz partije me nisu mogli izbaciti posto nisam ni bio clan.
1991 na Samarici u Krajni 4. Jula Kapetan Dragan pokazao svoje elitne Knindze u mediji, a dve nedelje kasnije pocelo je bum, bum, karabum.
2024 USA i dalje slavi...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2024-07-05 03:22 AM
a sedmog jula su ti navodni komunisti koji su navodno to tako odlucili četvrtog, tu navodnu odluku i sproveli.
tako što je jedan njihov dziber ubio jednog našeg coveka, zandara, inače oca troje dece.
I tako su se komunisti plus/minus borili protiv nemaca, uglavnom tokom celog rata -dok te nemce nije najurila krasnaja armija.
a posle toga, u tom istom beogradu gorenavedenom, i srbiji pobili su i popljackali, onako sportski vise civila nego sto su ih nemci pobili i opljackali tokom tog rata.
Simo
2024-07-05 09:48 PM
Sale ti i ja smo rođeni i formirani pod pobednickim rezimom.
Mogli smo da budemo disidenti ali nismo, u inostranstvo sam zbrisao u 40 kad sam procenio da mi je to manji rizik.
Dali sam pogresio nikad niko neće moći da mi dokaze.
Biti disident poput Mire Baresica u moje vreme nije imalo smisla.
Danas biti iskljuciv i tvrdoglavi populista koji YU slučaj opovrgava slično ondasnjim tz komunistima je kapitulacija sopstvenog razuma i rasudjivanja te hvatanje u neko novo kozaracko kolo.
Narativu se ne moze lako odupreti.
Lovackim pricama nema kraja.

prekodrinski
(Å¡loser)
2024-07-05 11:58 PM
Jeste, Sasha , ubio Španac žandara izbeglicu iz NDH,iz Like...
Dobrano smo platili Jugu.
Tada su svi bili protiv Srba, pa čak i deo našeg naroda koji je potpao pod komunski uticaj..., zato i sada imamo velike probleme, narod se osipa, vlast je preuzela mafija...
Nije dobro, a može i gore.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
2024-07-06 12:27 AM


Ta neka mrznja ostalih, može ići pod Xenophobia.

Melje jedno te isto 35 godina o pre 5 vekova, ko je kriv, zatim živi od milostinje, sto im

posalju.

Koliko je low IQ kriv u celoj prici?

Jude je medijski spin bio Milosevic, zatim Mladic, pa Srebrenica, Genocid,

Hag, Kosovo, Albanci, 300.000 silovanih po Bosni i 300.000 silovanih

po Kosovu, Ruski Centar u Nisu, borba protiv Rusa, Ruski Faktor,

neki na Balkanu tako obradjuju zadnjicu nekih promasenih slučajeva,

koji u u dobrom delu nisu vise ni živi.

Ne znaju šta znaci reč saradnja, ego uzjahao granice, siluje sve zivo,

spuste u zemlju i ne cuje se vise.

Filozofija ljudskog uma.

Srbija, realno se razvija najviše u Evropi.

Gradi se metro, voz ka Madjarskou i Grckoj, Aerodrom bolji nego po USA.

Beograd na Vodi prosetao, ko da si u Singapore.

Mislim da će biti bolje i u bivšoj Jugoslaviji, ako je neko istrenirao kliker

vani i zna da povuce pricu.

Problem je Svetska scena.

Evropljani su nesposobni, žive u nekim podelama.

Zovu u lov na Vestice, Ruse.

Migranti su ok, Neoliberali.

Nemam ništa protiv Migranata, dodje gumenjakom, slozi pricu, ali

šta ako ti dodje 3 milijarde migranata.

Air Serbia će podici sa Kinom destinacije, trenutno druga se uvodi

a zatim i treca za Shanghai.

Evropa je nesposobna, ali Vietnam 🇻🇳. nije, guraju napred.

Srbija treba da se brendira, poput Singapore, Emirate, Hong Kong.

Evropa je simbol blokova i podela.

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2024-07-06 02:36 AM
Simo - nisi pogresio, dobro si postupio.
Kada je neprijatelj prejak - okej, za neke price u buducnosti - lepo zvuci kad mu ti stanes na crtu, ono suprotstavis se - i junacki izgines. Čak nije ni sramotno izgubiti od jaceg i boljeg protivnika, naročito od boljeg.
Međutim - jugoslovenski komunisti naprosto nisu bili bolji ni od jednog od naroda koje su porobili (to jest, koje im je crvena armija omogućila da porobe - a posto su oni proterali nemce koji su nas okupirali tada).
Ali - bili su prejaki. Naoruzani do zuba, pokvareni, pocistili su sve stvarne komuniste iz svojih redova, i ostale su ekskluzivno bahate, neobrazovane bitange i barabe. Ono, da si imao jednog domaćina coveka među njima - al' ni jedan jedini.
Disidente, sem onih njihovih (zanimljivo-oni koji su bili živi/su još živi - su tu i tamo bili u vlastima po raspadu zemlje - to su bili ljuti opozicionari... - a njihovi - voja, vuk, franjo, alija...) - oni su vrlo brutalno i efikasno resavali.
moguće da si zaboravio - ali u jugi -oni su ljude terali u zatvor za reč. Ej bre - za reč ides u zatvor (a neposredno posto su ih instalirali na vlast - letele su i glave). Za reč. Kažeš nešto u kafani - i nestanes. -i onda mi dodje neko danas i dr**ka na jugu.
-u tom smislu - hrvati i slovenci su nam zapravo bili vrhunski drugari - da je ugasena juga još kad su oni hteli (a i nasi ljudi domaćini-srbi)(a to je bilo odma) - svaka zemljica bi danas bila dalje od tacke gde je sada.
Dakle - dobro si uradio sto si otisao (po meni). -njihova deca, koja danas vladaju eks ju prostorom, i dalje vrlo brutalno i nasilno resavaju svaku realnu opoziciju. Samo sada imaju još vise resursa na raspolaganju, i malo su se islifovali, pa ne teraju ljude bas na goli otok, ali nije ni mnogo daleko od toga.

Naravno, glupo je tvrditi da bas ništa nije valjalo u jugi - međutim, kolicina toga sto je valjalo, u odnosu na ono sto nije valjalo je toliko mala, da bukvalno nije vredno ni spomena.
Znaš ono - kad sazidas kucu metalne konstrukcije bez temelja u mocvari -ili stavis temelje duboke trideset santima, od dascica za parket -glupo je uopste pricati dalje o tome kako si lepe saltere za svetlo stavio, ili kako je lepo kupatilo, čak i o tome da možeš da pecas ribe kroz prozor - kad je fundament te kuce pogresan i nakaradan.
Nije nikakva mafija preuzela vlast (osim ako ne posmatramo da je vlast ustvari mafija - kao i svugde :)) -ova vidljiva mafija je samo jedan od instrumenata stvarne vlasti. A meni se čini da ovde nikada stvarna vlast nije bila civilna, nego je to ipak jedna vrlo dobro organizovana druga grupa ljudi. I ta garnitura se, u srbiji nije promenila od oktobra 44', a u ostatku juge od maja 45' plus minus.
M - od onog hongkonga, ostala je samo ljustura, a za još plafon 50 godina - kina ima da ga potpuno asimilira i napravi na bezličan bezdusan grad pun zombija koji nikada ne pale mozak - kakvi su im sada vecina gradova u mainlandu. ali dobro - njihovo je, njihov znoj ga je izgradio (pod britanskom upravom, doduse) -pa je red da ga oni i zatru ako treba je l'
Seeb-VN1700
2024-07-07 02:44 AM
„Simo - nisi pogresio, dobro si postupio”
-

Ja mislim da je pogrijesio zajedno sa mnom i svima koji su pobjegli da nebi mi, već neko drugi suprotstavio se onima radi kojih smo mi pobjegli.

-
prekodrinski
(Å¡loser)
2024-07-07 03:43 AM
Ne,nikakva mafija izvana, već je upravo vlast postala i ponasa se magijski. Od prezidenta naniže.
prekodrinski
(Å¡loser)
2024-07-07 03:48 AM
magijski = mafijski😀
zlatiborac
2024-07-07 08:50 AM
'1990 Ja zakasnio na polaganje venaca na Iriskom vencu i pretrpeo veliku kritiku nadleznih. Iz partije me nisu mogli izbaciti posto nisam ni bio clan.'

Ih bre sogoreeee veeeelika stvar sto nisi bijo u partiji za koju se
placala clanarina, ali si zato imao ica i pica + debela dnevnica koja
sleduje svakog vernog sledbenika naših slavnih tekovina kojima si polozijo
zakletvu...
Simo
2024-07-07 03:40 PM
Sto je, je...
Bilo svasta. dnevnice su sledovale za udaljavanje vece od 20 km.
Međutim svaki dan sam sedao u sluzbeni auto i za 18 godina staza
imao sam 5-6 saobracajki dve ozbiljnije ostalo nevažno.
Jedna ekipa je stradala i pri tom udesu dva clana su izgubili zivote.
U Gorama kod Gline oktobra 91 jedna ekipa RTS sa Golfom BG je izresetana mitraljezom branitelja. Meni pripala slučajnost da jednom
JNA kamionu sa jednim covekom pomognem utovariti trojicu pokojnih kolega.
ica i pica nije bas nikad falilo pa čak ni kad je puskaralo.
Jednom smo tako u Petrinji vozali se u pravcu restorana kad su iz Siska pocele da lete neke navodjene granate po stambenim objektima.
Dnevnice su pripadale i u dane hapsenja od strane JNA u Pristini i istoj Baniji zbog navodno neispravnih ausvajsa.
Naravno za puteve u Inostranstvo sledele su propisane devizne tj dolarske koje je propisivalo savezno izvrsno vece za sve gradove sveta i sve gradjane SFRJ koji bi negde putovali.
Hoću da kažem da ni u jednoj zemlji sveta nije jako dobro ni jako loše svim mucenicima.
U ostalom poznata nam je ona, snadji se druže!
Tubby
2024-07-08 12:30 PM
ZIVELA KPJ-u!!!
ZIVEO drug STARI: https://www.facebook.com/reel/2220243375007693
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.