Forums : Emigracija

 Comment
Мајстори
abvgd
(Morski)
2023-02-26 03:32 PM
Мајстори су ћутљиви. Знају где им је алат. Не држе лекције ни придике. Уредни су. Стрпљиви су.
Има ги разни мајстори, има који живе у хаосу и ипак успевају све. Но, за мене, прави мајстори су дисциплиновани.
Иначе, самодисциплина је одличје аристократске нарави. Не послушност него уздржаност.
abvgd
(Morski)
2023-02-26 04:14 PM
Тек да не мислите да вам држим лекције...не сматрам себе мајстором, само тежим том идеалу. Брбљив сам и неуредан али се искрено дивим онима који су суздржани, марљиви и тачни.
santa
2023-02-26 04:20 PM
„не сматрам себе мајстором, само тежим том идеалу.”

O kojoj struci/profesiji se radi, zemljace?
Simo
2023-02-26 04:38 PM
Ja se smatram dobrim majstorom, to pravo su mi dali oni koji su me bespogovorno placali sve ove emigrantske godine kao i poziciju koji sam imao u Yu SOURu. Danas u 70 još uvek imam povratne stare musterije
koji me angazuju.
Veoma sam ponosan na sebe sto beskompromisno skidam kapu mnogima boljim majstorima od mene a visoko sam kvalifikovan da prepoznam one mlade koji će nikad ili ikad biti majstori uopste.
Govorim samo o svojoj dugogodisnjoj profesiji.
zlatiborac
2023-02-26 04:58 PM
Citat po temi:

MAHER I MAJSTOR
Šta je maher i kakvo značenje ima. A ko je majstor i u čemu je razlika između majstora i mahera?


Može li neko u isto vreme biti i maher i majstor? Da.

Može li neko da bude majstor a da ne bude maher? Da, može.

A može li neko pak da bude maher a da ne bude majstor? Da, naravno, kod nas i to može, i vrlo je popularno.

Šta je maher a ko je majstor šaman i beli mag Nedeljko Dražić

Maher je nemačka reč i označava veštu osobu koja je uspešna u tome što radi, jer to što radi čini sa lakoćom i ostavlja utisak velikog majstora.

Kod nas se reč maher nametnula za opis onih osoba koje su uspešne i vešte, koje lako završavaju stvari, možda ne baš uvek po pravilima, ali … ko te pita za pravila kada treba da se reši problem.

U tom smislu reč „maher” ima i svoju negativnu crtu, konotaciju koja može da bude dolepljena nekoma za koga se kaže maher, i to nalepljeno sa intonacijom koja kaže da je „prevejan”, „lukav”, „prevarant”.

Majstor svog zanata je onaj za koga znaš da zna i njegova veština je nesumnjiva. Majstor nema ličan karakter, on je sav funkcija i izvrsnost. Majstor može biti karakterno i dobar i loš, ali je uvek majstor, znalac, vešt i nesumnjiv,

Maher je pak uvek nečija karakterna crta. Maher može, ali i ne mora da bude majstor svog zanata, ali mora da bude uspešan u tome što radi, da završava poslove i da ostavlja utisak uspeha.

Ako to prenesemo na obične stvari i ljude, to može izgledati sledeće:

Lekar majstor: On je lekar, majstor svog zanata, vrhunski stručnjak, zadnja stanica i poslednja nada za pacijente koji znaju da on zna. Ali često ne mora da bude poznat, priznat i popularan lekar.

Lekar maher s druge strane, može da bude tek malo bolji lekar od proseka, ali izgleda popularan i velik u očima pacijenata jer im pomaže, sebe nameće kao rešenje, i zato što zna svog kolegu majstora lekara iz gornjeg pasusa, pa mu taj lekar majstor završava komplikovane slučajeve a on sebi pribavlja slavu.

Muzičar majstor: Zna sve da odsvira i svi ga traže za studijskog muzičara ili orkestar ali ne ume da proda sebe publici i bude uspešan u tome što radi.

Muzičar maher: Odlično svira ali ne vrhunski, mada je dobar zabavljač, komunikator i self promoter, publika ga voli a zna i da podidje kritici, otvara sva vrata svojim nastupom i pojavom.

Business majstor: Vlada svim teorijama business-a, mnogo zna, vredi kao savetnik, ali od sebe i sebi nije napravio business jer ili nema u sebi ono što je bitno za uspeh mimo znanja ili ne prepoznaje ključne stvari koje se moraju uraditi.

Business maher: Zna dovoljno i dosta iz teorije, ali ga je iskustvo naučilo kako da mimo opšteg znanja samog sebe i svoje ideje proda na sitne fore, kako da bude uspešan u stvarima koje su bitne.

Itd. Svako zanimanje možemo uporedjivati na ovaj način. Jedino za političare kod nas možemo reći da nema majstora, svi su maheri.

Suština je: „Ne može svako da bude majstor svog zanata, treba talenta i vežbe za to, ali ne može i svako da bude maher, pored znanja i veštine treba i posebnog talenta za to.

Budi majstor maher :-)

Simo
2023-02-26 06:13 PM
Hmm majstor = obično dobar majstor.
E moj Majstore = obično loše uradjeno
Majstor i po = talenat i iskustvo
Majstor kobojagi = bezi sto dalje
Majstor nad mastorima = post diplomac
Majstor u PM = takvih ima koliko volis.
Cigo Majstor = ne znam gospodine al mogu da probam.
Majstor bez alata = zali Boze majstora
Najpoznatiji Majstor kod naših je majstor Djura.
Hobo
(Pacifing by force)
2023-02-26 09:12 PM
Naj majstor „dunderas”
abvgd
(Morski)
2023-02-26 10:29 PM
Првенствено сам имао на уму мајсторе који нешто раде рукама. Али, мајстори могу бити и друге врсте - програмери, музиканти па и правници итд.
Гледам на ЈуТубу много видеа о електроници, разним мајсторима који поправљају електронске направе, моторе...или експериментирају, анализирају разне електронске направе, нове типове пловила разних итд.

Овде годинама купујем разне алате, правим своје кошнице (почетник пчелар) и петљам око електрике и чамаца. Приметио сам да аљкавост баш јако смета кад се било шта прави, поправља итд. Педантност (од које не патим) је најбољи савезник.

Зато се искрено дивим правим мајсторима. Највише онима који имају „златне руке” а нису се искварили јурећи за новцем.

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2023-02-27 03:56 AM
vrhunski sam u svemu čega sam se latio (nekoliko zanata).
isto kao simo, u tim nekim zanatima ne keca prepoznam mladje kolege (a i ljude koji su „u poslu”) - ko je iskren, a ko prevarant, od koga neće nikad biti ništa (al' će se možda izlaktati), od koga možda nekad bude bilo nešto, od koga će sigurno biti nešto.
na svirci od malog kluba do filharmonije ili velike hale prvog takta znam kakva će svirka biti.
na uzrastu od 23 godine VEC nije bilo moguće kada udjem u neki mali prostor gde je ziva svirka da me oni sa bine (ako nisu moji drugari, pa me znaju) provale da sam muzicar. s druge strane, i tada i sada - nanjusim muzikanta sa kilometar :) -znam ih nekoliko doduse koji kad udju u kafanu gde se svira - ne provalis ih. doduse, to je možda subjektivno, posto su mi drugari. (i svi vrhunski sviraju).
fotografiju isto sam priličan doktor za nemali broj zaposlenih photo-editora po raznoraznim agencijama. (that speaking - nadjite na youtube vivian mayer film dokumentarac o njoj, i zirnite na virtuelne izlozbe - žena pokidala).
sitostampu (i prepress i press) - sve sto sam odstampao i dan danas stoji po izlozima po gradu, majice - pamuk je tu i tamo istrulio/se isprao al' ono sto sam odstampao izgleda kao da je juče odstampano.

mislim da je ono u startnom tekstu/temi pogresno, mislim da smo dosli do danasnje tacke -da su ama bas svugde na pozicijama laktarosi (čak i na pozicijama gde se ne dolazi crnogorsko-kraisko-kosovarsko-partizanskim vezama :) ) - bas zbog toga sto smo mi, koji smo bas maheri u tome nečemu cime se bavimo bili tihi. i kao „ma pusti ga, nikad ništa od njega”. -međutim, taj urla unaokolo kako je odličan - i onda raja ni ne zna da postoje ovi koji su do-jaja, i angazuje ove laktarose/bukace. čak i raja koja nema problem da iskesira (čak je vrlo odusevljena tom mogućnoscu kad se pruzi) dobrog majstora - neretko zavrsi sa ovim lošima - jer ni ne zna da postoji ovaj dobar. u smislu toga da je dobrim delom pozicioniranje loših uslovljeno i malom cenom rada - ono „fus majstor po fus ceni za fus musterije”.
zanimljivo: u srbiji je situacija takva da gro raje koja ima para, ono niiiikakav problem da plati kvalitet, tu i tamo gleda da kupi / plati jeftinije. da l' proizvode, da l' usluge... -i iako ih zivot svakodnevno uci da je cena vode nešto posnija od putera koji mora malo masnije da se plati - oni i dalje pokusavaju da kupe puter po ceni vode.
recimo onog siba bih angazovao za neku gvozdjuriju, strogo sa detaljnim nacrtima itd (kao za nemce :)), i siguran sam da ne bi bile bacene pare. -ono, kako nacrtano -tako i napravljeno.
a da mi nešto on osmisli (ono design/creativity) - ili da njemu ostavim da razradi ideju na teme metalwork - to ne bih nikada.
santa verujem da je u tom svom ph.d sve o-kej, ono posteno odradjeno, posteno zaradjeno, čak verujem da je i umeo da prenese mladjima svoje znanje (sto je odlicna osobina as well). simo isto mislim da za dve nedelje od nule napravi kameramena od pametnog coveka (doduse, pametan covek bilo sto čega se lati brzo savlada, je l' - posto vrlo rano izvali i loše ucitelje).
Simo
2023-02-27 07:28 AM
I tako Sale poznajemo majstora i direktora fotografije kao velemajstore svog zanata. Still and live pictures.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2023-02-27 08:47 AM
btw kad smo već kod toga, ono zvanje kmfj ili mfj u Yu - totalno „ništa” to jest kmfj apsolutno ništa, aj' „majstor” je bese imao onu neku komisiju i morao je da prilozi radove čini mi se, ali do kmfj je bukvalno mogao da dodje i ispodprosecan uporni netalentovani lik - prosto da bude aktivan i da salje na izlozbe i da dobije po 2 boda kad mu prihvate sliku za neku izlozbu. -inače digitalizacija fotografije, i pojeftinjenje alata za rad (kamera+fotosop) je (po meni) bas lepo razoblicilo taj ceo koncept koji je do tada bio - kada je postalo dostupno „svima”, a uz smartfonove je definitivno svakom dostupno - ispostavilo se da postoje bukvalno hiljade ljudi koji imaju i zicu i oko, bez dana obrazovanja na datu temu.
u muzici je recimo slično - znam neke ljude koji su zavrsili akademiju bez problema - a nemuzikalni su, i ne umeju bukvalno ništa da odsviraju dok ne bulje u note, a opet znam likove tipa jimi hendrix, mark knopfler, jaaa (dobro ja umem da procitam doduse kako-tako :) ), -koji eto nikad nemaju papir pred nosom kad sviraju - al' zato kad uvate da sviraju - svaka svirka je pobeda za bend tu negde najdalje do pola prve strofe prve pesme, a kad je ali baaaas tezak neinspirativan dan, tipa susnezica drugi dan za redom, a ti vozis na svirku po onoj bljuzgavici... - onda recimo je pobeda na pola druge pesme :)

one „majstorije” po kuci - šta god sam uradio po kuci - ili je bolje ili je u klasi sa oficijelnim (dobrim) majstorima - ono od (tog) zanata ljudima. jedino što se jedva nateram da uradim nešto. -recimo kod caleta ves masinu treba da promenim lezajeve i semering, kupio još letos, i nikako da se nakanim, ono mrziii meee... pa ne mogu da opisem. (i kad napravim - biće isto k'o i da je majstor, sto i nije doduse neka mudrost, posto ono, ako je skinuti i ponovo staviti lezaj na osovinu neka mudrolija onda... jbg).

a ima tu jedan editor, predstavljaju ga i kao rezisera, iako nije, bas tu iz blokova - i stills i movie/video. sto jes' jes - u sve se razume, zafrkaniji i od mene :)
zoxthegreat
2023-02-27 09:05 AM
Educational content for our arrogant PhD, known at SC as Omniscient
Bastard Dick.

https://sarahwestall.com/
abvgd
(Morski)
2023-02-27 12:14 PM
Ех Саша, тај твој Хендрикс је био у елитиним војним јединицама. Сви су они агенти у ствари...

https://www.winterwatch.net/2022/06/laurel-canyon-military-intelligence-family-backgrounds-of-the-ico nic-60s-counterculture-rock-stars/

Но, да је био таленат, био је, слажем се. Још већи таленат био је и Стиви Реј Вон. Но, Хендрикс је компоновао (ако је он то радио уопште).

Џим Морисон се појавио са комплетним списком песама и хармонијама и основао групу Доорс. Није знао ништа да свира и није желео да научи. Први концерти ове групе били су катастрофални.

Имам књигу о том Лаурел Кењону па ако те интересује како је буквално креиран хипи покрет, како су се ослобађали вишка радне снаге итд...

Tubby
2023-02-27 01:07 PM
neka prica ko šta hoće ALI ovo je bio MAJSTOR nad majstorima: https://tinyurl.com/yd7hwvkd
abvgd
(Morski)
2023-02-27 01:19 PM
Није ти јасан линк, Таби, ко је био мајстор?

Иначе, за мене је мајстор више од само талентованог човека. Мајстор све заврши и не претерује ни у чему. Кад нешто мајстор направи то је пример како треба. Мајсторска дела користе генерације. Мајстор остави свој потпис квалитетом.
Правим мајсторима невидљиве силе помажу, тешко је поновити оно што они раде.
Tubby
2023-02-27 01:29 PM
Igraju se Maša i medved u šumi i naiđe drug Tito. Iznenađen medved ga pita: – Otkud Vi, druže Tito? – Kako otkud, boga ti? Došao sam po Mašu! – A vi ste Mašin deda? – Ne, ja sam Mašin bravar
Simo
2023-02-27 03:20 PM
Među bravarima ima stvarno svakakvih majstora, ovaj sto ga i medved prepoznaje je čak postao i pocasni doktor...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2023-02-28 06:32 AM
pa kad te udba postavi za vrhovnog rok stara i vrhovnog majstora - onda jbg - i pocasni doktorati, i avioni i kamioni, i drugarica jovanka pride dodje ti u kompletu - sve ti organizuju -samo da se ti slikas, a oni drmaju kako 'oce :)

jimi vs stevan - pa nije, bas nisu uporedivi stevica i jimi. mnogo je ozbiljniji igrac bio jimi. -da, njegove su one njegove stvari, u to sumnje nemam.
sad, ameri imaju jedno deset raznoraznih elitnih jedinica. koliko je meni ostalo u mozgu je da je jimi bio u parachuters - znaci regularna vojska koja je samo dodatno trenirana da iskoci iz aviona i da se ne izlomi, ništa specijalno. -doduse, ekipa koja je definitivno u prvim redovima, tj - iza prvih redova.
ali obrati paznju recimo na zanimanje morisonovog caleta :) - znaci udbas covek 1/1, bez koske.

a te hipije, naravno da su smislili majstori svog zanata (siajej) - NE postoji organizacija, bilo kakva, pokret, bilo šta u šta su umesana vise od dva coveka, a da je to doprelo do svesti vise ljudi - a da to nije organizovan proces od strane neke (vece od tri coveka) grupe ljudi.
ne postoji ne-kreiran socijalni proces. (ono - nastalo „samo od sebe spontano” - to se ne desava. nikad.).
e sad, interesantno je kako se mi, prosta raja, robovi, od kad postoji pisana istorija, redovno pecamo na istu foru. iako nam i umetnici, a neretko i sam sistem bukvalno u usi urlaju „ 'ebemo vas - ne vadimo...” - al' raja to sve ignorise, i ide lepo da rmba (i izdržava parazite). obratiti paznju recimo na rembrantovu sliku nocna straza - pa sve je covek rek'o (mislim, mora malo da se zna ko su likovi itd).
rembrant, kad ga spomenuh eto, - je bio vrhunski majstor svog zanata, plus, ono mnogo vaznije - kreativni deo. (koji je doduse u umetnosti obavezan, i mnogo vazniji od samog zanatskog dela).
znaci tako im se covek u face svima ispisao tom slikom - i nikom ništa (dobro, nije bas da je nikom ništa).
mada, bilo je lepih primera u kinematografiji eks-ju recimo - bas su se tu i tamo, na totalno proste fore autori filmova iskenjali u facu partizanskim stokama - al' su oni jadni bili do te mere glupi da su to pustili (cenzori).
zlatiborac
2023-02-28 08:53 AM
'vrhunski sam u svemu čega sam se latio (nekoliko zanata).'

Pa to se podrazumeva - jelte.

P.s. Lakse i jednostavnjije je poverovati - nego li proveravati!
santa
2023-02-28 09:45 AM
Jel to „...'vrhunski ... u svemu čega sam se latio” - ko Crnogorac i Vijolina?
Tubby
2023-02-28 10:27 AM
viJolina ...? pa ti ni spisak za pijacu ne možeš pravilno da „na pišes”
santa
2023-02-28 11:02 AM
What's the point?
zoxthegreat
2023-02-28 11:16 AM
covek objašnjava šta radi majstor krivnjo

https://www.youtube.com/watch?v=W_Gm8BND0qI
abvgd
(Morski)
2023-02-28 11:25 AM
Има визуелних људи који све одмах укапирају...ја нисам тај. Дедер објасни ту слику Рембранта или дај неки линк.
Уз то, јеси ли чуо за „камеру обскуру” и „камеру луциду”? ПреДпостављам да јеси...
abvgd
(Morski)
2023-02-28 11:44 AM
Узгред, урађена је „обнова” („рестаурација”) „Ноћне Страже” - што у принципу значи да је оригинал нестао а подметнута је свежа копија.
Tubby
2023-02-28 02:07 PM
What's the point? ... pisi sporije da te bolje razumem.
Seeb-VN1700
2023-02-28 02:54 PM
„znam neke ljude koji su zavrsili akademiju bez problema - a nemuzikalni su, i ne umeju bukvalno ništa da odsviraju dok ne bulje u note”
-

Najobrazovaniji muzicar (u onim normalnijim vremenima) mislim da je bio Boki Milosevic.

Što se tiče „majstora” mislim da monogima nije jasna ta riječ.
Majstor je uzeto od njemacke rijeci „meister” (majster).
U Njemackoj „meister” se postaje daljnjim usavrsavanjem i skolovanjem na nekoj od akademija.
Kao strucnjak ako si zavrsio recimo za bravara onda sa tom diplomom možeš svagdje da se zaposlis kao bravar i to nije problem.
Ali ako hoćeš otvorit obrt za bravariju onda samo bravarska diploma nije dovoljna. Ili ćeš zavrsit majstorsku skolu za tu oblast, ili moras zaposlit nekog ko ima tu diplomu.
Ono šta nisi ucio u bravarskoj skoli je organizacija, planiranje, rukovodjenje, vodjenje posla, ophodjnje sa musterijama, kako se racuna cijena kostanja, ophodjnje sa praktikantima..
Majstorska skola je dosta visoko kotirana i priznata je kao titula.
Ulaskom Njemcke u EU bilo je rasprava da se ukine majstorsko usavrsavanje, ali su ostali pri tome da ostane taj vid profesije.
Inače mjstorsku skolu i zahtjeve oko toga u EU imaju samo Njemci i Francuzi.
Ja sam imao sreće da su mi Njemci na osnovu mojih diploma iz Jugoslavije priznali majstorsku skolu inače bi me kostalo oko 20-30.000,-€.

-
abvgd
(Morski)
2023-02-28 04:56 PM
Tubby, то за Рембранта одговарам Мудријашу.

Seeb - да, то си ти добро и педантно објаснио. Мајстори који боље познају људску психологију и сва могућа „правила игре” су још више цењени. Да не говоримо о сертификатима...који су често услов за бављење било каквим „мајсторством”.

Ја сам у ствари створио неку своју категорију „мајстора”.
Мислим, једно је када неко добије некакву лиценцу да може да се бави некаквом делатношћу а друго је кад је - мајстор.
У серији „Врућ Ветар”, безделник Љубиша Самарџић не може да поднесе своју професију берберина. Његов претходник, аутентични брица, прича како је бацао свако јутро мало коре поморанџе на пећ, држао берберницу чистом и уредном...не кажем да је био мајстор али споља, тако мајстор изгледа.
Мајстор је, ваљда, кад се нађе прави човек на правом месту.
Гледам те разне мајсторе на ЈуТубу (углавном електрика, мотори и електроника). јављају се многи инжињери и говоре како не знају многе ствари које ови „приучени” мајстори свакодневно раде. Нико те људе није учио, мада има и школованих - кад се поквари рачунар, сви данас мењају штампане плоче или друге делове, нема се времена за било шта друго. Е, ја ценим оне који могу и хоће то да поправе. Неки међу њима зарађују одлично, неки мало мање али сви су обезбеђени до краја живота. Ја их просто ценим зато што имају нека релативно ретка знања и способни су да их примене.
Такође много ценим људе који не раде за „плату” (или за „Ђађу” ((стрица)), како би рекли Руси), већ раде за себе.

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2023-03-01 09:27 AM
zlatiborac, mo's proveriti ;)
- recimo dve zvucne kutije koje sam napravio i montirao u jedan kafe 1989. pre par godina sam prosao tamo kralja petra/sedmog jula ulicom - lokal je do sada izmenio jedno pet vlasnika i koncepcija - još su bile na plafonu, i radile su :)
nije moguće proćibeogradom od slavije do kalemegdana i (i dalje) ne videti (nesvesno) moje otiske prstiju na ponecemu, moje varke za pecanje lete dalje od najdalje kupovne, majice koje sam stampao - pamuk je istrulio/se potrosio, ono sto sam ja odstampao - izgleda kao juče da je stampano. prepress i tu i tamo dizajn sam radio sam (to je tu kod tebe zasebno zanimanje - prepress/illustrator/designer/graphic designer i screen printing technician, recimo). i td...
svirku, iako nisam ni pevac ni lead instrument, u principu sam uvek bio sposoban da pobedim u korist benda, vrlo brzo posto pocnemo, i ako je cela ekipa neraspolozena, a i publika. (ono, da njih zapalim, i da raja ode kuci presrecna).
-može lako da se proveri, ko 'oce ;)

sibe, boki je bio vanserijski, a i njegovo potomstvo.
ovo sto pricas, mislim da je i u jugi dok drugovi partizani razbojnici nisu zajahali imalo u zanatima nešto što se zvalo majstorski ispit/rad - slično kao diplomski rad u skolama.

abvg, hvala ti sto me cenis, ali imaj na umu da čak i ti koji rade „kod sebe / za sebe” - čak i ako utaje porez - za sve sto potrose - dali su 20 posto parazitima kroz vat/pdv. -dakle, rade za platu - samo ne svoju - nego nekog parazita.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2023-03-01 09:44 AM
https://www.youtube.com/watch?v=h8Z3Jo0ydds&ab_channel=CultureVultureUK

ne znam (ne mogu da se setim) da li sam ove bbc dokumentarce gledao, pa su objašnjavali i night watch, i kako su ga smarali kad su provalili da ih 'ebe u zdrav mozak - mo's baciti oko ako si pri vremenu.
ili malo prekopati šta nudi yt na kwd rembrandt night watch documentary. (abvg)
santa
2023-03-01 11:33 AM
Moj pocivsi otac (RIP) je bio Krojac, majstor u pravom smislu reci, sa diplomom 'majstora'. Imao je krojacku radnju gde bi musterija dolazila sa materijalom da im sije kosulje, odela i kojesta, jer u ono vreme gotovih odela nije bilo po prodavnicama, ne bar u nasoj okolini.

On bi sa svojim 'santimetrom' izmerio odgovarajuce parametre musterije, zapiso po nekom redosledu, po kojem bi skrojio (bez ikakvih sablona i sl.) i sastavio sve te iskrojene delove na svojoj staroj 'Singer' sivacoj masini sa noznom radnjom. Pri zavrsetku sivenja odela mustiriju bi pozvao na probu i posle toga predsao p[otpuno zavrseno podelo, zimski kaput, etc.

To su bila vremena kada su ljudi iz sire okoline ,dolazili u njegovu radnju i odlazili prezadovoljni sa 'majstor Ilijinom rukotvorinom'.

Njegovo 'segrtovanje' je dobio u Beogradu, a potom je presao u severni Banat kao 'Kalfa' da dopuni vestine krojackog zanata, ali ubrzo mu je WWII
pomrsio planove i tek posle 4.5g u nemackom zarobljenistvu po povratku je nastavio sa svojom - Singericom.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2023-03-01 12:35 PM
za tu singericu, najverovatnije i dan-danas u germaniji može da dobije po kataloskom broju svaki rezervni deo. (za šta im skidam kapu. poslednji put kad sam bio, tamo likovi su imali one poljoprivredne hannomag ili unimag (mercedes) kamioncic/traktore, tipa preko 50 godina stari - uredno preko neta kupis rezervne delove, donese ih dhl na vrata).
moj deda je bio stolar-majstor, al' je pogin'o 43' godine... -a babu su ubili komunisti tu u zemunu 44' kad ih je krasnaja armija instalirala. da tako kažem - majstorski.
abvgd
(Morski)
2023-03-01 03:59 PM
Хтедох „санти” да дам плус али ми кажу да сам већ гласао? Мислим, то је опис правог мајстора.
Такође и ово што о себи прича Мудријаш...приметио сам да доста (бољих) писаца такође цртају. сликају, стварају. Имао сам неке другаре са сличним талентима...један је био столар, правио појачала...и мени на локалу направио врата и излог баш мајсторски, помало старински али се уклопило одлично. А чова је свирао гитару и правио појачала, радио у неком локалном студију. Мислим, кад је стигао?
Но, ипак мислим да су примери као сантин оно што имамо на уму када кажемо „мајстор”. Нисам сигуран да занат или звање треба да одређује човека али мајсторво подразумева потпуну посвећеност нечему.
Што се Мудријаша тиче, кад човек има више талената то може бити на ползу али може бити и - искушење. Што год почнеш, можеш. Чини се да можеш све...
Seeb-VN1700
2023-03-01 05:41 PM
„za tu singericu, najverovatnije i dan-danas u germaniji može da dobije po kataloskom broju svaki rezervni deo”
-

Nije singerica njemacki produkt, niti je neka klasa što se sivacih masina tiče. Njemacka je marke „Pfaff” i to su dan danas trazene masine. Kupuju ih azijati iako je tim masinama već 3-4 puta radni vijek već istekao, i nose za Aziju i tamo dalje sivaju na njima..

Nego ovo oko pojacala i zvucnika..
Šta će se dogodit ako recimo prikljucis zvucnik od 500 W na pojacalo od 100W ?

Ili varijanta, pojacalo ima 200W a zvucnik 150W ?

I uopce kako možeš sa zvucnicima da unistis pojacalo?

I još jedno pitanje ako može..
Kako možeš odprilike znati kolike je snage pojacalo da ne obracas paznju šta na njemu iz reklamnih razloga piše (kao recimo 3000 W i sl.. gluposti)

Kako da na pojacalu izmjeris stvaran sinus neću ni da pitam :))

-
Seeb-VN1700
2023-03-01 05:52 PM
Od svih zanata mislim da je flizerski ili po naski brico nejbolji zanat.
Bio sam ovdje sto kažu na sisanju i posmatarm kako neka baba placa uslugu i flizerka rece 150,-€.
Sjedim na onoj stolici dok me ova šiša i razmišljam da je taj posao daleko placeniji od moga.
Ovdje se za primjer dobro placenog majstora često navodi mehanicar u mercedesu, ali on imao tada oko 120,-€ po satu.
Dakle ova flizerka je jača.
Drugo, posao u zatvorenom. Ne pada ti kisa za vrat kao na bausteli.
Toplo po zimi a ljeti klima. Radio fino svira u pozadini.
Čitavo vrijeme caskas i pricas sa ljudima i tako mnogo saznaš i ostvaris isto korisne kontakte.
Moje razmišljanje prekine flizerka i kaže gotovo.. 25 eura.
Sišala me možda 10 minuta, a vjerujem da može i za 5 ali bilo bi je sramota trazit 25 eura za 5 minuta..

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2023-03-01 07:51 PM
pa napravio sam si ja bio i pojacalo. prod'o sam ga za 100 maraka kad sam se nasvir'o :)
lično sve postizavam, danas, tako što se i ne lacam puno toga :) :) , al' kad sam bio mladji, stvarno sam postizavao - danas ne mogu da verujem šta sve (tipa 4 sata dnevno spavao, sve ostalo aktivan, i tako godinama...) -ali mislim da je bitan stos da sam se ja uvek bavio hobijima, a kad se bavis hobijem, onda ne ides na pos'o. -evo sad sam malopre dosao sa probe sa nekim drugarima, testirali nekog bubnjara, u principu fali mu dosta treninga... -ok. to je bio trening za dzabe, ali kad sviram/sviram (za lovu) - sviram sa tim istim drugarima, samo ne u prostoriji gde su nam pojacala nego u kafani -ali ono, zezam se sa drugarima, i lepo provodim, i još nam neko to i plati. pa kud ćeš bolje :) (i sve ostalo tako, plus/minus).

sibe, ne znam da li je ili nije, al' ovaj gunj/prsnjak od ovce, majstor koji ga pravi, u bosni, mi je bas pokazao jednu singer masinu (za kozu), i rekao da narucuje iz nemacke igle za nju - masina nema motor, i ja reko' jel' ima? - kaže covek - ima sve. pa reko' jel' nije ta masina starija od mene -pa kao nije sine - starija je (i) od mene :)

ako stavis 500w zvucnik na 100watno pojacalo, neće se desiti ništa -mislim, svirace (gledaj da ti se slože impedanse (ona dinamicka otpornost, jedinica om (4, 8, redje 16)). moguće da neće moći da svira na bas tiho, ili da neće imati frekventnu reprodukciju kad pustis tiho.
ako je pojacalo 200 a zvucnik 150, kada pojacalo i izbaci tih 200 zvucnik će da rikne, ili će, ako je dobro konstruisan i ima dobre i brze zastite, zastita da ga iskljuci (ili pregori, zavisno kako je konstruisano).
Dakle, zvucnikom da zhebes pojacalo - ne znam kako to izvesti -obratno ovo iznad - pojacalo da ima veću snagu, i otpanjis ga, i imaš dobre sanse da spalis zvucnik.
Pa ne možeš (u principu) da znaš kolika je snaga, posto recimo ljudsko uvo cuje logaritamski, za početak, i to logaritam iz deset.
znaci pojacalo od deset vati cujes toliko koliko cujes. pojacalo od dvadeset ili pedeset w ne cujes dva ili pet puta vise, nego ono od 50 cujes za pola jače.
a pojacalo od 100w cujes duplo jače od onog od 10 (deset na kvadrat jednako je sto). pojacalo od 1000w, cujes tri puta jače od onog od 10 (deset na treci) itd...
sinus (izoblicenje) se meri / gleda osciloskopom.
zvucnik unosi par posto izoblicenja, tako da ako je pojacalo sa deklarisanim izoblicenjem 0.1 i 0.01, NE postoji ljudsko uvo koje može da primeti tu razliku (posto je zapravo stvarnost 4-5.1 (ili 5.01) -što se svodi na isto 4-5). Ko ti kaže da cuje, taj opasno laže, odnosno, to sam primetio kod hi-fi nemaca pojma da je kod njih placebo efekat brutalno izrazen (tipa da frajer hiljadu eura za kablove za zvucnik, i ubeđuje te kako mu je sada zvuk fantastican, u odnosu na kakav je bio sa običnim najobičnijim kablovima od par desetina evrica).
santa
2023-03-01 08:07 PM
„lično sve postizavam...”

Uff, Sasko sinovce, kako bas SVE, i nigde ništa da - omanes?
zoxthegreat
2023-03-01 10:55 PM
ovo je trebalo da se desi na casu našeg profesora
ali nije mada nikad nije kasno lol

https://www.youtube.com/watch?v=QV8yb3_T51g
zoxthegreat
2023-03-02 05:18 AM
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2023-03-02 07:07 AM
santose, odakle ti ideja da ne omanem? :) :)
doduse, ono sto sam radio i radim za lovu, tu prakticno nikad ne omanem, jer sam one detalje gde se omanjuje, a u datoj aktivnosti, prosao u fazi edukacije/obuke za to nešto.
evo, omanem ponekad na pecanju - naprosto, desi se da NE upecam ništa.
sad, to što ne mogu da se setim kada je to poslednji put bilo - ne znaci ništa, evo casna pionirska da se desavalo. čak imamo tu nas par drugara sto idemo na pecanje/diskutujemo na datu temu - UMS - ono zovem drugara da vidim je l' bio i je l' naklepao smudjarke itd - i kao jesi bio, / kako bilo - i on kaže ma UMS. (ultra-mega-sucking -u prevodu k'o u bunaru da je pec'o).

mada, opet, vidim nisi pazljivo citao - posto sam lepo napisao zašto i kako sve postizavam (tako što se skoro ničega ne lacam - sto dakle navodi na zakljucak da to „sve” - i nije tako mnogo - dakle - malo je, a malo se vrlo lako postizava je l', a onaj deo kad sam bio mlad - isto sam napisao - stvarno nemam ideju kako sam uspevao, tim pre sto sam bio fizicki slabiji, mislim i fizicki manje izdrzljiv, ali u psiholoskom smislu stencuga (mislim - mlado musko - bizgov od 20 godina... -pa ima li nešto što ne može stici u tim godinama? :) ).
evo pazi sa 19 posle srednje skole nisam isao u vojsku (bio sam mrsav :) ) a nisam ni upisao etf te godine, i kao odem ja i zaposlim se (jedini put da sam radio kod nekog/za nekog, super cova bio, eno ga u portugalu, ostali smo dobri do dana danasnjeg :) ) - i pazi moj radni dan:
ustajem u pola 7, nosim hard-case fender kofer i u njemu lead 3 (retka, made in usa, vrhunska) - idem gradskim prevozom na cas u auto skoli - tu vozim 45 minuta, ovde u novom beogradu, onda odatle, opet, dva prevoza gsp-a gore do liona na zvezdaru na sljaku. onda sa sljake, opet, gsp-om, (sve vreme prtim gitaru) odem u prostoriju za vezbanje - tu relativno blizu mene - i sviram sa drugarima sat ipo-dva-ipo treniramo - onda nogama do kuce (oko 1km), i dalje gitara u ruci - istusiram se, klopnem nešto, odmorim pola sata, i onda odem u grad u dom omladine na svirku jazz/blues, popijem 3 piva, vratim se kuci nocnim busom u 2 10' -i sutra u pola 7 opet ustanem i opet sve tako.
danas kada treba da ustanem, a ima opcija da abort mission (za koju moram da ustanem pre nego što se prirodno probudim - ja abort mission automatski. doduse, budim se oko 6 kad spavam normalno, i izlezavam se do oko 20 do 7...
mislim, zadovoljan sam i komplet učinkom i u sadasnje vreme, efikasnost/efektivnost - al' kažem, to kad sam bio mlad/ji -to da mi neko prica danas, pri tom onako zgoljav - rekao bih da laže, stvarno.
ili recimo kad sam ja drzao stampariju, radni dan od 12, ponekad 14 radnih sati, efektivno je - oduzmi koliko covek za to vreme ode da pisha -eto toliko (dakle 11 ipo - 13 ipo sati, ništa pauza, sve vreme srednja fizicka aktivnost, u vrlo otrovnoj atmosveri... (i isto posle toga odem na svirku ako ima negde nešto sto mislim da će biti dobro).
Seeb-VN1700
2023-03-02 07:45 AM
„Dakle, zvucnikom da zhebes pojacalo - ne znam kako to izvesti”

„a pojacalo od 100w cujes duplo jače od onog od 10 (deset na kvadrat jednako je sto). pojacalo od 1000w, cujes tri puta jače od onog od 10..”
-

Da to sa Watima nije tako kako laici obično misle.
Zato sa Watima ćeš teško ostetit bilo pojacalo ili zvucnik.
Obično se u praksi uzima pojacalo 10-20% jače od zvucnika.
Zvucnik će prije ostetit pojacalo premale snage na odnosu na snagu zvucnika.
Ako pojacalo ima otpor od 4 oma, i ti u zvucnoj kutiji spojis dva zvucnika paralelno koja imaju po 4 oma, znaci onda dobijes sa zvucnicima otpor od 2 oma. Ta 2 oma su problem za pojacalo od 4 oma.
Dakle pojacalo možeš unistit sa omima a ne sa Watima.

Tacnoja da izlazni stvarni sinus na pojacalu možeš izmjerit sa osciloskopom. Samo mislim da danas sakupis te mlade elektro ing. u Srbiji zajedno sa ovima u Njemckoj i das im osciloskop da nebi znali izmjerit.
Neki stariji radio-Tv elektricari bi vjerovatno bar svaki drugi znao.

Sbagu pojacala možeš odprilike znat po osiguracu na izlazu pojacala.
Ako na osiguracu recimo piše 40A onda je radnih nekih 30A.
I tih 30A pomnozis sa 12V (njacesci napon u pojacalu) dobijes 360 W.
i kad to prepolovis i odbijes sve ostalo.. dobijes da je pojacalo na izlazu nekih 40-50 W snage.

Ja sam se ranije bavio starim americkim jukeboksima i oni stariji recimo (iz 1952.) imaju zvucnike i po 15„. Snaga im nekih 25W. Pojacala su bila cijevna tkz. lampasi..
Kad takav jukeboks stavis u neki veci restoran mogao si sjesti tik pored njega i neće ti biti preglasan, i onima u zadnjim stolovima neće bit pretih. Danasnji ing. nemaju pojma o cemu se tu radi..

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2023-03-02 09:31 AM
ne bre, pojacalo iste ili nešto manje snage od zvucnika, nikako vece. - posto kad-tad ćeš imati neki ton koji izbacje punu snagu pojacala (prevedeno u fizicke mere - punu struju koja nosi tu snagu (I, jačina struje, jedinica Amper) - i onda ta struja kada prolazi kroz namotaj na kalemu zvucnika, posto je veca od one koju taj kalem / promer zice može da sprovede - zagreva se i pregoreva. sto'no bi se reklo - spalio si zvucnik.

btw, nisam u pitanju/odgovoru razmatrao glupiranje nemaca pojma (tipa spajanje vise zvucnika, paralelno na pojacalo), nego ono normalna eksploatacija.
uzgred, gresis, barem za ove u srbiji - sa etf-a, prilično sam siguran da svako ume da upotrebi osciloskop. mislim od onih koji su zavrsili tako što su ucili, a ne tako što imaju mame i tate, pa dobiju diplomu.
stariji rtv elektricari (dakle iz moje i sličnih skola) - apsolutno svi znaju da koriste osciloskop.

ako imaš pojacalo, na kome ima osigurac na izlazu, onda sigurno piše i kolika je snaga na izlazu za zvucnik(e) :)
ovo za 12v, nemoj naglas da kažeš kad se prica o lampasima :) (to su ona odlicna, preskupa pojacala).

inače što se tiče zvuka, jako, jako gresis - danasnji inzenjeri, bas naprotiv, daleko su ispred onih nekadasnjih. i generalno ozvucenja, nisu uporediva - u korist danasnjih sistema - i ta projektovanja, u principu, ne umeju da odrade majstori, ima bas ozbiljnih proracuna tu.
abvgd
(Morski)
2023-03-02 12:15 PM
Уопште не познајем индустрију звучне технике али одмах могу, на основу свог циничног погледа на свет, да кажем да инжињери углавном разматрају како што мање бакра да потроше, како да што јефтиније направе своје скупе звучњаке а да забашуре квалитет некако. То гарантујем.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2023-03-02 01:18 PM
to da - na modelima koji se proizvode u hiljadama i stotinama hiljada primeraka za sirotinju običnu raju.
mada mislim da zapravo i tu razvojni tim odradi „kako treba” - a onda „stranacki tim :) ” to re-projektuje. -kao recimo gradjevina ovde kod nas ili evo nedavno smo videli u turskoj kako se sve srusilo ono što se srusilo k'o karte... - znaci neki tamo staticari su isprojektovali jako lepo, tačno i precizno statiku objekata - koji treba da izdrže neka staticka i dinamicka opterecenja. -e onda tu na scenu stupa arhitekta broj dva, koji redukuje u ime troskova planove onog prvog, a po nalogu gazde/investitora, lupam - nema potrebe da koristimo armaturu dvadeseticu, okej je i petnaestica, ne mora ovo/može ono itd. fazon „to drzi, a ionako zemljotres bude svakih parstogodina”. -i onda kad zatrese - jbg... desetine hiljada mrtvih.
međutim, imaš i neke sisteme koji su u startu predvidjeni da će da ih kupi neko ko ima para, i gde možeš ama bas sve da naplatis od troskova i da ćeš i dalje biti konkurentan i odvaliti se od profita (recimo profesionalni sistemi ozvucavanja). naravno da se stekare na svakom trosku - ako mogu - al' ponesto ne može.
sad nešto razmišljam u svemu sto pokriva engleska reč engineering - inzenjeri ljudi to isprojektuju sa još ihaj-haj onim koeficijentima preduvanim - al' onda dodju majstorcine koje kažu „ma nema ovaj pojma” - a koje su se izlaktale za svoje pozicije - i onda se pravi kako kažu majstorcine (fus). ono, smrtonosna kombinacija, novi mladi menadzeri i majstorcine - to ne može da omane-to mora da bude fus.
abvgd
(Morski)
2023-03-02 02:23 PM
Што си више школе прошао, то је већа шанса да су те учинили послушним. А послушни следе правила. Дакле, штампане плоче се бацају и купују се нове. Китајци све праве по неприродно ниским ценама, све је то велики договор да би било што мање мајстора који имају мотива да поправљају било шта.
Произвођачи аутомобила највише плаћају инжињерима који чине сваку поправку немогућом или забрањеном за власнике и механичаре. Тако је и у електроници, сада већ отворено великии произвођаћи рачунара и телефона говоре да „ви ништа немате, ваш телефон није ваш и немате право да га поправљате”.
abvgd
(Morski)
2023-03-02 02:28 PM
Но, још увек се од корпорација може „красти” идеја. Наиме, они заиста понекад користе теслијанска решења и продају их масовно а да то нико ни не примећује. Када им се исплати, они убаце ствари (нарочито електроника, електромотори и сл.) које су невероватно ефикасне. Али су „закопане” у неком комплетном производу и нико о њима ни не говори.

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2023-03-02 02:52 PM
zavisi koju skolu, i ko su ti bili predavaci. (i mislim da je tu bas bitno to - ko te je nečemu ucio. posto svaki sistem, a skolski pod-sistem je uvek deo sistema, naravno, želi poslusne jedinke, razjedinjene, bez mozga. ono, zombirane ljude. -e sad, u mom skolovanju recimo, bilo je nekih profana (naročito iz prirodnih nauka, i strucnih predmeta - koji se opet svode na fiziku i matematiku) koji su se trudili da nas ubede da tu i tamo koristimo mozak, a ne da slepo sledimo sva pravila. ).
taj deo doduse mislim da takodjer vrlo ima koren i u porodici. evo recimo moji mene, iako sam od najranijih dana pokazivao sklonost ka pametovanju, preispitivanju svega i svačega, kreativnosti u raznoraznim segmentima, nisu me nikada ni u cemu od toga podrzali. njima je bilo super da imam manje-vise sve petake, ili da im na roditeljskom sastanku kažu „onaj vas je najbolji/jedan od najboljih u skoli” - i njima to super. -znači da sam njih poslusao, (do) sad bih radio u nekoj firmi ono „od sedam do tri”, odnosno moderna verzija „od devet do sest”, imao bih istu takvu smorenu debelu ženu, i par potomaka - idiota -istih takvih kakvi smo i nas dvoje, koji su već onako duboko u sistemu, dal' skolskom, ili već nekom nazovi produktivnom. - i mojima bi to bilo super. -eventualno cale na moooomente uvidja, sada, kada ga servisiram od kada je keva umrla, da to nikako ne bi bilo izvodljivo da radim taj neki „normalan posao”.
inače spomenuh već nedavno onaj film o ovome sto pricas (light bulb / planned obsolence) - to je slika i prilika danasnje globalne industrije. koncept je naravno neodrziv, i vodi u sunovrat -pa sad, videcemo kako će se razresiti - da li tako što ćemo isceznuti kao pojava na zemlji, ili na neki drugi, nešto kreativniji način.
Simo
2023-03-04 11:25 AM
Cemu napr sluzi ucenje Latinskog jezika u Srbiji i zašto nam izgleda da je Doktor strasno pametan kad napise na Latinskom tj objasni problem naročito u nekom otpusnom pismu a danas fajl u kompu.
Tacnost tog spelinga niko ziv ne kontrolise a izrazi se često koriste u formi recenica sa srpskom gramatickom logikom.
U Kanadi taj Latinski je nistavan i doktori ga ne koriste.
Međunaradna komunikacija je uvek lako prevodiva na lokalni jezik i bez
mrtvih latina.
Izgovoriti bilo kakvu nebulozu na latinskom čini govornika ucenjakom pred ostatkom sveta koji ne razume, a kad prevede ...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2023-03-05 12:39 PM
ne'm pojma. -da pitam ovu moju, posto je ona klasicni filolog - „profa” latinskog i starogrckog :) -ne'm pojma koji će joj to, evo podugo smo zajedno, još ni pojedinacno, ni zajedno nismo upoznali, i ne znamo nikoga ko jeste upoznao makar jednog starog grka, ili rimljanina :) :)
Simo
2023-03-05 01:35 PM
Imao sam priliku nalaze srpskog lekara prevoditi na cisti engleski da bi kubanski doktori mogli procitati.
Ne znam takodjer kome nebi bilo dovoljno razumljivo izvestavanje srpskog lekara na srpskom jeziku cija se vlast inače ubi od spasavanja srpske cirilice.
Ni jedan doktor na zapadu ne moze da procita nalaz srpskog latinskog pokusaja već će momentalno reci, translate please.
Napr, penis bonus pax in domus je veoma pristojno i „edukativno” receno
dobar ku..c mir u kuci.
zoxthegreat
2023-03-06 12:21 AM
dobar ku..c mir u kuci.

ali dobar Q redak Q
zoxthegreat
2023-03-06 12:24 AM
somo, može li prevod onog sto sam napisao
na engleski
a i na latinski
 Comment Remember this topic!

Looking for Unicorn Gifts?
.