Forums : Uradi sam

 Comment
Dokle idu zidne plocice u kuhinji?
Majda
2011-12-26 07:46 PM
26. decembar 2011. u 19.44Uopste ne mogu da smislim dokle treba da stavimo zidne plocice iznad sporeta. Sporet se nalazi u cosku kuhinje i prilikom kuvanja prska se po zidu iza njega i pored njega. Zato hoću da stavim plocice (naravno, lepse će izgledati). E sada, dilema mi je dokle treba da idu te plocice? Taj ugao izgleda nekako ovako (ovo je pozajmljena slika sa neta):
http://tinyurl.com/7gbysds

Gde god sam gledala, plocice se stavljaju samo na zid iza, a ja bih nekako da zastitim i onaj zid sa strane, tamo gde se na slici nalazi ventilator. Ako stavim plocice i na taj zid sa strane, ali samo do gornjih kabineta, onda stvarno to nekako izgleda nedovrseno.

Imate li neki predlog? Postavila sam ovo pitanje i na diskusiji 'Moj dom', ali znam da se ovde skupljaju znalci.
mrBin-boy
(Evgenije)
2011-12-27 03:52 AM
-Jedno od pravila u dizajniranju je: Ako nešto ne možeš da sakrijes,ti ga onda naglasi. Plocice pri vrhu stvarno deluju nezavrseno,a nemaju svrhu ako ih lepis dalje u visinu.
-Mislim da bi jedna bordura resila problem dizajna.

http://di-cazma.hr/images/foto-galerija/izlozene-bordure.jpg

-Vecina ljudi,kod mene,pribegava nacinu postavke plocica u kuhinji,na način gde prvo zalepe za zid drvenu medijapan plocu od 8mm,a kasnije silikonom lepe na nju plocice. To im omogućava da nakon par godina,sami poskidaju te plocice,i polepe druge,te time osveze prostor sasvim drugacijim bojama.
Majda
2011-12-27 10:06 AM
Da li si mislio na borduru na vrhu tih plocica sa strane? To bi moglo da ima smisla...
mrBin-boy
(Evgenije)
2011-12-27 01:22 PM
-Da, bordura se stavlja po vrhu,a nije loše estetski ih uklopiti u celinu i na drugim mestima.
-Sa strane se,kao zavrsetak obično ugradjuje (prilikom postavke plocica, bela plasticna ugaona lajsna.
-Ima ih raznih oblika,najbolje ćeš shvatiti i videti,ako se obratis sa tim pitanjem nekom od prodavaca opreme i keramike.

-Pusti masti na volju,a ideje možeš da izguglas i na NET-u,kao n.p.r.:

http://www.uredjenjedoma.com/167/nove-i-moderne-kuhinjske-plocice/

-Mada,u poslednje vreme,u modi je postavka prirodnog kamena ,umesto plocica...pa kao ideju,pogledaj i to:

http://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/default/files/kuhinja_u_najavi__18_.jpg

http://www.kamenprirodni.co m/
Majda
2011-12-27 02:56 PM
Hvala na svim idejama!
Arhitekta123
(kapi s oboda)
2012-01-02 01:04 PM
U tvom slučaju, ako već želiš da zadržiš plocice koje imaš, teraj na zidu sa strane do vrha gornjih ormarica i dubine tog prepusta iznad ormarica.
Ne postoji pravilo koliko i kako nego prvo ustanovis problem (sporet je odmah uz bocni zid, redovno kuvas ajvar i spricas njime na sve strane), onda problem izanaliziras (prokljucali ajvar baca toliko i toliko daleko u tu i tu stranu), i onda se predlazu rešenja (plocice od Avde do Ovde, emajlirani poklopac za lonac itd it bl.), zatim odaberes jedno od rešenja (plocice do ove linije, glazirane da bi se ajvar lako oprao), zatim dovrsis estetski deo dizajna (boje takve i takve, sare, bordure potrebne/nepotrebne), izmeris kolicine potrebne, kupis materijal, postavis plocice, pristavis ajvar na sporet (da se isproba rešenje) i okacis slike na SC sa ocenom rezultata.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
2012-01-17 10:33 PM

_____________________________________________________________________

Prema navedenoj slici sa sporetom u uglu zida sa ventilatorom lepljenje plocica bi poremetilo balans kuhinje. Ovo se odnosi na zid sa strane, ne i na zid između gornjih i donjih kabineta kuhinje. U obzir bi uzeo opciju boja sa enamel zavrsnom povrsinom koja je washable.:)Može da se pere.
Majda
2012-01-29 12:17 PM
Hvala na predlozima. Pranja zida mi je već dosta, svako pranje i pomalo skida boju i na kraju jednom godisnje moram i da taj deo prefarbam, pa sam mislila da bi procice bile jednostavnije rešenje.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.