Forums : Obrazovanje

 Comment
Kako zainteresovati ucenike
brzopleta79
(student)
2009-10-07 11:15 AM
Evo prvo da vas pozdravim, i nadam se da će neko moći da mi pomogne.

Nedavno sam pocela da radim u jednoj srednjoj skoli, i predajem Engleski jezik. dobila sam uglavnom 'loše razrede', sto bi znacilo trogodisnji stepen i cetvorodisnji stepen, i jako slabo znanje Engleskog jezika. ono sto primjecujem jeste to da su nezainteresovani. to mi ustvari i nije najveci problem, jer znala bih kako da ih zainteresujem kad bih mogla da radim u nekakvoj normalnoj atmosferi (disciplinovanoj), ali oni stalno pricaju, i to rusi moju koncentraciju i jako iritira. moram napomenuti da sam neiskusan nastavnik i da je ovo moj prvi posao u državnoj skoli. koje metode upotri...iti da bi se djeca, koja imaju jako slabo znanje, nemaju radnih navika i generalno nemotivisani za ucenje (na sto ukazuje i njihov izbor smjera obrazovanja - pekar, kuvar, prehrambeni preradjivac itd.. )zainteresovala ?? šta uraditi kako bi razred bio discilinovan, i zeljan znanja? napomenucu i to da svoje kriterijume znanja naravno spustam kad je riječ o takvim razredima, predusretljiva sam itd.
ono sto pretpostavljam jeste da sam jednostavno 'previse dobra' u odnosu sa njima. ali to je jednostavno dio mog karaktera, i znam da je mana, mogu mnogo da trpim i onda na kraju 'mi pukne film'. znam da bi trebalo da reagujem na početku odmah, i cvrsto, ali se plasim da to jednostavno nije u mom karakteru. želim da im dam do znanja da mogu da pitaju šta god hoće, da nemaju straha od gresaka itd...
radim nešto više od mjesec dana. da li sam pogrijesila u startu što se nisam postavila strogo ????
molim za savjete iskusnijih nastavnika.
Hvala !
appassionata
(profesor)
2009-10-07 01:56 PM
Imam mnogo godina iskustva u prosveti, pa i u takvim trogodisnjim, strucnim skolama. Predavala sam jezik, takođe. Ima nekoliko bitnih stvari.

Prvo, postavi se u njihovu kozu i shvati zašto su nezainteresovani. Shvati da dolaze iz razlicite sredine od tvoje,iz razlicitih porodica, sa razlicitim kulturnim i zivotnim navikama. Upravo, svesna svega toga, uplitala sam u casove i neku zivotnu skolu, pa malo bon-tona, saveta iz raznih oblasti.

Drugo, smanjenje kriterijuma. Treba se prilagoditi ucenicima, kao sto i sama znaš. Ali kaži im uvek na cemu insistiras, šta je to bitno bez čega neće dobiti pozitivnu ocenu. Koju partiju iz gramatike moraju da znaju, koji tekst da prepricaju, koji zadatak da urade. Pre svakog predavanja gramatike, ja sam za sebe izdvojila sustinu, i davala im samo sustinu. Gramatika je kao matematika i pomagalo mi je da je svedem na formule tipa prefiks+osnova+sufiks+nastavak. Napisem formulu na tabli, oni je upamte za sva vremena, pa čak sam imala jednog malog ometenog u razvoju koji je odlično gradio participe!
Znaci, trudi se da pojednostavis sve i mnogo ćeš da olaksas svojim djacima.

Treće, objasni im zašto bi trebalo da uce/znaju engleski i, uopste, strane jezike. Opet prilagodi njihovoj situaciji.
Cetvrto, smisao za humor veoma pomaze u komunikaciji sa djacima. Opusti se, ne treba da si stroga, a ni popustljiva. Treba da postavis svoja pravila od kojih nećeš da odstupas, a za ostalo budi fleksibilna. Ako osete da ti je stalo do njih - nećeš imati problema. Mi smo svi živi ljudi, ljudski je i gresiti, i oprastati. Pokazi im i tu ljudsku stranu: ako je neko bio bolestan, pitaj ga kako mu je sada i tome slično.
Peto, ja sam i izbacivala napolje ako sva pedagogija zakaze. Ne znam da li se to radi i dalje, ali u moje vreme je bilo efikasno. Al im uvek kažem i zašto.
brzopleta79
(student)
2009-10-09 08:13 AM
Hvala mnogo !
Kao sto rekoh, najveci problem je disciplina, ali valjda čim se zainteresuju i disciplina je bolja.. covjek se bas cijeli zivot uci..
svi savjeti su dobronamjerni !
pozzz
appassionata
(profesor)
2009-10-10 10:34 AM
Molim:))
Ode mi post pre nego sto sam ti pozelela mnogo sreće, pa to sad cinim.
Da, dosadno im je, pricaju, jer nisu zainteresovani. Znaci, zadatak ti je da im se priblizis i da ih zainteresujes. Dala sam ti gore nekoliko ideja, a raspitaj se i kod kolega.
Srećno:))
ana-anica
(---)
2009-10-13 04:17 AM
Samo jedan kratak komentar. Kada predajem u auditoriumu pred 400 studenata, a njima koncentracija opadne i pocnu pricati, ja se ucutim, i direktno gledam u grupu koja prica (ne ljuto, nego sasvim normalno). Nevjerovatno efikasno! :)
brzopleta79
(student)
2009-10-15 04:59 AM
Da, i ja sam to pokusala par puta- gledati ravno u njih, i stvarno se umire, bar na nekoliko trenutaka :)... e da, greška, htjela sam reci - svi savjeti su dobrodosli. hahahaaaa...
pozzz
appassionata
2009-10-16 10:02 PM
Nisam ni primetila: dobronamerni = dobrodosli, hahaha!
Giddens
(Sociolog)
2009-10-18 11:53 PM
Pošto sam radio u skoli,želio bi da napisem nekoliko efikasnih savjeta iz moderne pedgogije kada su u pitanju ucenici koje nemaju dovoljno discipline i stimulacije za ucenje.Kao sto je neko već spomenuo,potrebno je pojednostaviti metod predavanja, i pokusati izgraditi atmosveru u kome postoji ujedno disciplina i fleksibilnost.Predavanje treba početi sa nekim interesantnim momentima koji intrigiraju ucenike(neke teme koje su aktualne iz svakodnevnog zivota).Sa ucenicima koji najviše pricaju u razredu napravite pojedinacne razgovore,i pokusajte objasniti kolika je vaznost poznavanja jezika(npr da danas u globalnom svijetu engleski jezik je neophodan za bilo koji posao,da poznavanjem jezika dobivaju veću mogućnost i bolje radno mjesto,da bez obzira na profesiju,engleskim jezikom imaju veću mogućnost za neki atraktivniji posao van granica zemlje...)Znaci jednom rijeci treba pronaći neke motivirajuce momente,ali netreba zaboraviti da onaj koji predaje donosi pravila i zadnju riječ.Osim toga za one koje smatrate da su najveci akteri price u razredu,pokusajte da im dodjelite neke uloge u razredu(npr da budu odgovorni za neke manje obaveze u razredu-djelenje pismenih radova,da budi odgovorni za disciplinu u razredu...
Poznato je da svaki ucenik,bez obzira na ocjenu,voli paznju i respekt.Pokusajte sa radom u manjim grupama u razredu, u kome će oni najglasniji biti najodgovorni za prezentaciju grupe.Rad u manjim grupama sa interesantnim temama(sastavi na engleskom sa analizom rialiti sou programa Veliki Brat,Idol,Farma).Timski rad u razredu omogućice veću stimulaciju,kao i pojedinacnu kreativnost.Na taj način postizete interesovanje za predmet,i uspostavljate bolju disciplinu u razredu.Puno sreće i samo naprijed ps Giddens
Alex-64K
(bio jednom inzinjer)
2009-10-27 12:27 PM
Polako polako, da ne promasimo temu, znaci koji su oni smerove izabrali preradjivacki, pekar, spremanje hrane, znači da su zainteresovani da gledaju trenutno najpopularnije sou-programe o novopecenim kuvarima.
Hell Kitchen, Cooking with Chef Ramsey, bilo kakakv Food Show, Cooking with Martha Stewart, treba ih zaintersovati necim, dati im podsticaj.
ja sam to sve prosao bio sam uzasan u engleskom svojevremeno, nisam imao pojma sa spelovanjem, na pismenom sam napisao white, uoajt, gore nije moglo biti, a onda sam polako poceo da slusam ploce posto sam voleo muziku, i kkrenuo da čitam tekstove muzike, i to me je zaintesovalo da se malo vise potrudim.
Stvar je motivacija, ako neko voli da kuva, znaci voli rad sa rukama, manuelni, naporni rad iz čega će da stvara nešto.
Gramatika ide tek kasnije, prvo se deca tj ucenici motivisu necim sto ih zanima, verovatno da literatura im je na poslednjem mestu.
I drugo ne treba imati predradsude prema svojim ucenicima, oni su verovatno umesni u odnosu na svoje vrsnjake o poznavanju i pripremanju hrane, dok verovatno ne znaju mnogo o Charles Dikensu i ostalim remek delima anglikanske knjizevnosti.
ja sam između ostaloga bio volunter asistent deci koja su zaostajala u početnim razredima i pokusao i uspeo da radim na motivaciji te dece koje su bila takoreci otpisana kao nezaintersovana, bezobrazna i drska. A drzao sam casove racunara takoreci nepismenim i polupismenim emigrantima iz Juzne i Srednje Amerike i tu sam uspeo da ih podstaknem da shvate d atreba da idu u korak sa tehnologijom i da ih nauce koristiti bez obzira na predrasude koje imaju o njima.
Zar_Ptica
(pedagog)
2010-03-27 07:08 PM
Dok ja nisam procitala sve,prosao voz :)
Bas tako,gledaj da to bude nešto iz njihove struke,spusti se na njihov nivo,moras.
Možeš i sama pripremiti neke recepte ili nešto sto je vezano za tu struku a da nije teško. Taman će uciti strucne termine.
Neka sami organizuju neku prezentaciju,to će ih motivisati. Ako su kuvari (ne znam kakvi su uslovi),ali neka nešto spreme na casu i o tome ispricaju nešto na engleskom,najjednostavnije sto mogu.
Nemoj im davati definicije,to njima ništa ne znaci,nego nešto konkretno.
Ili pronadji knjigu metodika nastave :)
svetlana72
(.)
2010-04-10 09:02 AM
Jednostavno okreni plocu i sokiraj ih!

Ispitaj usput kakvu muziku vole i hop - donesi na sledeća dva tri casa bas to..ali im donesi i listove sa stihovima iste..

s tim da im je zadatak da odslusaju dve tri pesme dva puta i da popune prazna mesta gde reci nedostaju..

pokusaj da ih ucis - primenjenom jeziku..znaci prakticne stvari prije nego da se baziras na tipicnim tekstovima iz udzbenika i da odgovoraju na pitanja „ispod teksta”..pa da razvuku trazenje novih reci do besvesti po recniku..

na internetu pronadji brdo materijala koje samo možeš da odstampas ..biće im zanimljivo..pokusaj da ih rasporedis da sede u grupama tako da mogu da zajedno cavrljaju i neke zadatke da rade grupnu..tako ćeš im dati sansu i da brbljaju međusobno ponekad ali će pri tome imati sansu i da zajedno urade zadatak..i da ga možda neko posle procita ..ovo je sjajna varijanta za decu koja su slabija da se pomesaju sa boljima i da ih oni malo „povuku”.

Osim toga napravi plan i izlozi im unapred tipa ove sedmice radimo - turizam, pa dve nedelje posle toga ćemo govoriti o skolskom sistemu u SAD?! ili ..i slobodno ih pitaj kako bi oni voleli da neke lekcije budu obradjene..na taj način ćete zajeno pronaći dodatne stimulanse u ucenju..a pri tome će se i oni osecati vaznim jer aktivno su ukljuceni u pripremanje/ucenje. Slobodno im zadaj zadatak da neke lekcije pripreme sami..ako ih vise zaposlis unapred, sigurno će biti lakse i tebi a i oni neće moći da pasivno sede i cekaju da im se sve servira i utuvi u glavu..Srećno!
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.