Forums : Obrazovanje

 Comment
Stomatoloski fakultet -Pancevo
Krajinamen
(Zaposlen)
2009-05-17 06:47 AM
Pitanje glasi :„Da li je ovaj fakultet akreditovan i ako jeste da li je mofuce s njegovom diplomom ići na trziste rada ne samo kod nas već i u inostranstvo (nostrifikacija...itd.)?”
Alex-64K
(bio jednom inzinjer)
2009-05-21 03:13 PM
Svasta Pancevo ima stomatoloski fakultet!
Ali gde ima para ima i muzike.
Evo ovako fakulteti koji insistiraju na teoriji i bazicnim naukama biohemija, fizika, biologija i zahtevaju znanje stranog jezika nemacki, engleski, francuski, ti omogućavaju lakse polaganje nostrifikacije jer posedujes vise znanja.
Sa druge strane fakulteti koji se zasnivaju vise na prakticnom radu omogućuju vece samopouzdanje na polaganju prakticnog dela ispita rad sa modelom i sa pacijentima, kao i samopouzdanje u otvaranju svoje privatne prakse kasnije.
Nostrifikacioni ispiti se svode uglavnom na dva dela prvi je anatomija i hemija, sa bilogijom i nešto fizike, a drugi deo je prakticni i zahteva poznavanje tehnlogije materijala za popravku i održavanje zuba i neverovatnu precinost i estetiku rada. Zu to ide i državni ispit koji zahteva poznavanje pravih termina i podele odgovrnosti u slučaju tuzbi i kako izbegavati tuzbe.
Ovo je situacija u Americi, i koliko poznajem dosta zubara i ortodontista koji dolaze na polaganej ispita nije se drasticno promenila još od sredine 90 godina kada je moja žena nostrifikovala diplomu iz Juzne Amerike, sa manje poznatog fakulteta koji je zasnivan vise na teoriji a tehnologija nije bas bila tako usavrsena niti primenjivana tako da je vece teskoce imala sa prakticnim delom nego sa suvom teorijom koju je polozila iz drugog pokusaja.
Znaci sto ustedis na mostu naplatice ti se na brvnu.
Fakultet u Beogradu su zavrsili nekolicina naših prijatlja i oni koji su savladali uspesno jezik su lakse polagali teorijski deo ispita.
Secam se bila je ovde diskusija o prednostima privatnog fakulteta u Pancevu, ali ja moram da priznam da sam se opekao sa našim privatnim manje poznatim insistutima i fakultetima što se tiče njihovog priznavanja u inostranstvu.
Moram da priznam da još nisam upoznao nijednog od diplomaca fakulteta u Pancevu koji je dosao ovde u Ameriku da nostrifikuje diplomu, ali kada nekog upoznam rado ću ovde objaviti njegova iskustva.
Treba imati na umu da u praksi polaganje nostrifikacionih ipsita zavisi od države do države kao i republika u Americi. Iako su zakoni isti neke regije stimulisu priliv internacionalnih zubara Kalifornija, Havaji, Viskonzin, dok neke postavljaju dosta prepreka Njujork, Florida.
Za Evropu nisam upoznat i ne mogu da o tome dam mišljenje.

 Comment Remember this topic!

Looking for PomPom Keychains?
.