Forums : Obrazovanje

 Comment
Folklor
exotic_lav
(Student)
2009-05-07 08:19 PM
Dali neko ima informacije kako mogu da saznam malo vise o folkloru. Trenutno se nalazim u USA i dobio sam ponudu da radim kao koreograf u Crkvi ne znam mnogo o folkloru ali znam da igram i ljudi su videli potencijala u meni :)
Svaka pomoć će mi dobro doći hvala unapred.
Alex-64K
(bio jednom inzinjer)
2009-05-21 03:52 PM
Prvo i najvaznije je da odes na neki od festivala koji se održavaju u maju i junu, Kolabration, bar ovde na zapadnoj obali.
razgovaraj sa decom koja su ili zavrsila upravo ili koj aidu jednom nedeljno na ucenje narodnih pesama i igranja, uspostavi kontakt sa ostalim crkvama sirom Amerike i Kanade, obrati paznju na koreografiju, odecu (razlicite narodne nosnje i regione, Sumadija, Srem, Juzna Srbija, Lika, Istocna Srbija, i obucu (opanke).
usavrsi jednu ili dva region akoji tebi najbolje odgovaraju kao i deci koja će to da igraju.
Smisli kako ćeš da motivises decu da igraju i da nauce srspki kako bi pravilno izgovarali pesmice , sladoled, kolaci posle toga odlazak na njihova omiljena mesta.
Deca pocinju obično od 4-6 godine Sokolici i idu u grupama do 8-12 clanova i dele se na godiste 6-12, 14-16 itd.
Mi idemo redovno par puta godisnje na festivale u Juznoj kaliforniji i neki dovodimo goste kako bi im pokazali naše najvece blago.
exotic_lav
(Student)
2009-05-21 04:55 PM
Hvala na savetima, puno mi znace.
Alex-64K
(bio jednom inzinjer)
2009-05-21 08:22 PM
Još nešto da dodam, Folklor je izuzetno važan za novu generaciju koja je rođena u Americi, jer im je spoj sa tradicijama iz staroga kraja, odakle poticu njegovi roditelji, dedovi i sada možda i pradedovi (4 generacija). To je jedini način da se deca sacuvaju u religiji i obicajima starih predaka, te SPC ulaze mnogo truda da to opstane i pored toga sto neka deca uopste ne pricaju srpski jezik, ali su u stanju da treniraju satima igre i skakucu u natezm ritmovima.
Imao sam prilika da razgovaram sa nekoliko mladih tvojih kolega i da shvatim kakvim izazovima su suocena deca da ne bi izostali sa vaznih treninga i vezbanja. Oprema je takođe skupa, ali Kolo Srpskih Sestara pomaze svojim dobrovoljnim radom, i sa njima treba biti najveci prijatelj i uvek im se zahvaliti za njihov revnosan rad, i ponuditi pomoć kod uredjivanja stolova, spremanja posle ruckova, poneti stolice i raspremiti. Mnoge od njih su starice u 80 i 90 godinama pa ipak deluju krepko i ta duznost im pomaze da ne padnu u depresiju i očaj koje vuce staro doba.
Dobri organizatori se teško nalazei to svaka Crkva dobro zna, a bez njih ne bi bilo bridge (mosta) sa novim generacijama, koje ipak neminovno se osipaju kada se priblize 16 i 17 godini i dodje vreme pripremanja za fakultete i kada moraju da budu i u sportskim priredbama zbog skole kao i kada prorade hormoni.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.