Forums : Obrazovanje

 Comment
Amerikaaaaaaaaaaaaa
ANDIAMO
(programer)
2009-04-30 05:44 PM
DRAGI MOJI

PRE NEGO PROCITATE OVAJ MOJ TEXT, ZNAJTE DOK TAKO NE BUDE NEMA NAM BOLJEG ZIVOTA, BAR JA MISLIM ...A VI SADA SAMO PROCENITE

MENADZMENT MADE IN U.S.





Menadžmet, kao naučna disciplina koja se predaje u obrazovnim institucijama širom sveta velikim delom je nastala u Americi, zemlji koja je bila lider u kreiranju principa i načela moderne teorije upravljanja. U Sjedinjenim Američkim Državama se razvio specifičan oblik menadžmenta koji je u jakoj vezi sa kulturom i društvenim vrednostima ove zemlje. Pragmatičan i usmeren ka napretku, američki menadžment još uvek u velikoj meri predstavlja uzor za ekstrapolaciju poslovnih praksi u druge zemlje.
Glavna kulturološka odlika Sjedinjenih Američkih Država je izuzetna etnocentričnost zbog koje je ova zemlja često zatvorena za većinu spoljnih informacija. Amerikanci nisu previše upućeni u istoriju i dešavanja na svetskoj sceni - potpuno fokusirani na sadašnjost i budućnost ne razmišljaju o prošlosti. Takođe je prisutno uverenje među stanovništvom po kome se previše stvari dešava u njihovoj zemlji da bi imali vremena da se interesuju za druge. Uzrok tome je činjenica da su Sjedinjene Američke Države ogromno tržište koje je velikim delom orijentisano prema sebi i mnoge američke kompanije su tek u relativno bliskom periodu izašle na globalno tržište.
Konkurencija je izražena na svim nivoima u Americi kao jedno od osnovnih pravila, a inovacija je visoko cenjena kao pokretač ekonomije i društva, tako da često uzima prvenstvo nad tradicijom. U odnosu na druge sredine postoji snažna orijentacija prema individualnoj inicijativi i postignuću, a materijalni progres je važniji od humanističkog.



Produktivnost iznad svega

U Americi je izražen tip menadžmenta koji je zasnovan na strukturnim i konceptima koji se bave stilovima ponašanja u okviru poslovne organizacije. Usmeren je na povećanje produktivnosti i zadovoljstva zaposlenih, sa snažnim akcentom na planiranju, individualnom odlučivanju i izuzetnoj profesionalnoj predanosti. Za razliku od japanskog menadžmenta, američki karakteriše niska stopa lojalnosti prema kompaniji od strane njenih zaposlenih. Menjanje kompanija i radnih mesta je uobičajena stvar, a zaposleni obično prelaze na bolji posao čim su u prilici da to urade.
Izražene karakteristike u radnim organizacijama vezane su za znanja i sposobnosti iskazane na radnom mestu i sistem motivacije usmeren prema zaposlenima. U američkim kompanijama postoji visok nivo usko stručne specijalizacije, a eksperti su potrebni i traženi na svim nivoima. No, zbog sistema u kome se zaposleni vrednuje po učinku, svaka osoba postaje zamenjiv deo u jednom sistemu i njegovom funkcionisanju. U američkoj praksi menadžmenta naglašena je demokratska orijentacija i participativni sistem odlučivanja. Ondašnje kompanije teže da budu demokratične, ali u isto vreme poseduju visok stepen funkcionalne formalizacije. To se odnosi pre svega na programe i pisane specifikacije standarda, opisa posla i poslovnih aktivnosti, dužnosti, autoriteta i odgovornosti kojih se treba pridržavati u poslovanju.





Poslovni karakter



Amerikancima nije teško da kažu „ne”. Uverenja koja se često vezuju za ideologiju demokratije, kapitalizma i konzumerizma snažno utiču na njihovo shvatanje poslovanja. Tačnost je izuzetno važna u poslovnim odnosima, a koncept „vreme je novac” je vrlo ozbiljno shvaćen u ovoj poslovnoj kulturi. Novac kao takav je ključan prioritet, a američki menadžeri su poznati po oportunističkoj orijentaciji i spremnosti na preuzimanje rizika ako je finansijski aspekt primamljiv.
U svakodnevnom poslovanju Amerikanci donose zaključke brzo i odlučno, a visoko cene direktnost i konciznu informaciju sa poentom. Istrajnost i rešenost su kao karakteristike na visokom nivou prisutne kod američkih poslovnih ljudi, a to se najbolje može primetiti u lošim poslovnim situacijama gde menadžeri često teže da gledaju na nastanak problema kao na potencijalnu poslovnu mogućnost koju treba iskoristiti u svoju korist.
Radna etika je veoma izražena kod američkih menadžera, a odnosi između polova u poslovnim okvirima su se dosta promenili u odnosu na prošla vremena. Žene rukovodioci se, međutim, još uvek bore za veću jednakost u oblasti uticaja i finansijskih primanja

Nesentimentalni pregovarači

Poslovanje sa američkim partnerima može biti ponekad konfuzno i nepredvidivo. Iako mnogi smatraju da Amerikanci imaju neformalniji pristup poslovnim protokolima, mora se imati na umu da je za većinu kompanija i njenih predstavnika karakterističan i izražen visoki profesionalizam. U samim pregovorima poente se prave akumulacijom objektivnih činjenica, a retko subjektivnim osećajima učesnika tih pregovora. U početku poslovnih pregovora veoma je važno izbegavati teme vezane za politiku, religiju, rasu i polove. „Politička korektnost” se očekuje od druge strane u pregovorima. Amerikanci su generalno učtivi, ali će u većini situacija direktno reći šta misle o određenoj stvari, nemajući pri tom nameru da uvrede bilo koga time. U mnogim poslovnim kulturama ovo se smatra agresivnim i neprikladnim, ali u svakom slučaju to ne treba shvatati lično.
Amerikanci brzo uspostavljaju poslovne odnose, ali njihovi odnosi ne idu u dubinu i nisu dugovečni, jer su fokusirani na posao i na njegovu suštinu, a ne toliko na relacije među ljudima. To može predstavljati problem u poslovnim odnosima sa, recimo, nekim azijskim kulturama gde je uspostavljanje prijateljstva važno za uspešno poslovanje i ono traje veoma dugo, često i doživotno. Konsekvenca ovoga je da poslovni ljudi iz Amerike mogu da propuste uspostavljanje i uspešnu realizaciju poslovnih odnosa u zemljama sa ovom kulturološkom dimenzijom.
Jedan od najboljih načina da se uspešno posluje sa američkim poslovnim ljudima je da se pređe na sam posao pragmatičnim i stručnim pristupom. Fokus na posao i direktnost u tom smislu mogu da stvore o profesionalnosti i dobroj poslovnoj praksi druge strane, što je put ka poverenju i uspešnoj saradnji sa američkim poslovnim ljudima.



Treba imati na umu



- Mogućnosti za napredovanjem u američkim poslovnim organizacijama su izuzetno velike.
- Fluktuacija kadrova u američkim kompanijama može biti veoma izražena, što je posledica naglašenog individualizma i želje za napredovanjem.
- Poslovne karijere u Americi su u velikom broju slučajeva stručno fokusirane i zaposleni teže da se konstantno usavršavaju u svojim poslovnim oblastima.
- Kontrola u američkim poslovnim organizacijama je jasna i formalno postavljena, a odgovornost za poslovanje je bazirana na individualnom nivou.

Imajte lep i ugodan dan

Gosp. Ing. Programmer Nicholas

SUNCE

sipak4
(student)
2009-06-30 06:48 PM
turi ovo na politiku
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.