Forums : Zdravlje

 Comment
Natecena zlezda iza uva ( za dr. Galeba)
velika-mala
(...)
2016-03-09 01:59 PM
Dete ima 13 godina. Pre dva meseca primetili smo zlezdu iza jednog uva, odmah iz usne skoljke.Ne boli, ne smeta, kao zrno pasulja, ne veci od 1cm u precniku.Nema natecenih zlezda na drugim mestima. Uradjen analiza krvi I mokrace posle mesec dana I kazano nam je d aje sve u redu. Posle dva meseca od kada smo primetili, zlezda je još tu, nije veca ali nije ni manja. Dete je zdravo I puno energije.
Lekar kaže- reaktivan zlaezda I da zaboravimo na to, ali moja briga ne prestaje. Da li ima potrebe za daljim pregledima. Koliko dugo te zleze mogu da stoje? Zahvalni na odgovrima zabrinuti roditelji
OPIS-50
(OPISIVAC)
2016-03-10 04:25 AM
Uvećane limfne žlezde (limadenopoatija ili limfadenitis) često zabrinu rodilje. Kada napipaju male kuglice na vratu, pazuhama ili preponama pomisle na najteže bolesti. Kod novorođenčadi većina limfnih žlezdi ne može da se napipa.
Kasnije u doduru sa različitim antigenima iz okoline dolazi do njihovog uvećanja. Kod dece zato nije neobično da limfne žlezde na vratu, pod pazuhom ili u preponi budu uvećane.

Šta je normalno?
Potpuno je normalan nalaz uvećanih limfnih žlezda do 1cm na vratu i pazuhama i do 1.5cm u preponama. Taj normalan nalaz kod dece, predstavlja reakciju organizma (konkretno limfnog tkiva) na različite viruse i bakterije sa kojima dete tokom rasta dolazi u kontakt.

Zašto su žlezde uvećane?
Limfne žlezde se uvećavaju deljenjem sopstvenih ćelija, nagomilavanjem zapaljenjskih ćelija iz krvi (leukociti) i izuzetno retko nagomilavanjem malignih ćelija. Može biti uvećana samo jedna žlezda ili nekoliko susednih (lokalizovana limfadenopatija), ali mogu biti uvećane sve žlezde (generalizovana limfadenopatija).
Limfne žlezde mogu biti akutno zapaljene, prateći zapaljenje u području odakle dolaze limfni sudovi koji iz tog područja vode do same žlezde. Zapaljenje može biti hronično, ako se javlja kao reakcija na hronični zapaljenjski proces u području odakle dreniraju limni sudovi.

Najčešće uvećane žlezde
Akutno zapaljenje limfne žlezde (akutni limfadenitis) je najčešće u području glave i vrata. Najčešće su uvećane podvilične limfne zlezde, žlezde duž vratnih mišića, iza uha i na potiljku. Uvećanje ovih žlezda se javlja kao posledica infekcija u području glave. To su najčešće angina, zapaljenje uva, sinusa, sluzokože nosa, usta, a ne retko i ubodi insekata.
Hronična upala ili hronični limfadenitis vratnih limfnih čvorova najčešće prati česte angine i rinosinusitise. To se najčešće sreće kod u dece koja su u vrtiću izložena čestim infekcijama, a sreće se i kod dece sa alergijskim promjenama na sluzokoži gornjih disajnih puteva.

Bakterijske infekcije
Kod bakterijskog limfadenitisa obično je povišena telesna temperatura. Limfne žlezde su povećane, bolne, a koža iznad njih je crvena i topla. Uz antibiotsku terapiju limfni čvorovi (žlezde) se obično smanjuju. Ako antibiotska terapija nije efikasna (doza antibiotika nije dovoljna, lečenje nije bilo dovoljno dugo ili izazivač zapaljenja nije bio osetljiv na primenjen antibiotik), može doći do gnojenja povećane žlezde. Tada se gnoj uklanja hirurški. Napravi se rez na koži i postavi dren.

Galeb
2016-03-17 10:03 AM
Kako ste naveli da dijete ima 13 godina, nema temperaure, ogtok zljezde traje 2 mj.to bi u obzir doslo:
- upala mastoidnih stanica koja tece bez temperature
Dokazuje se sa Rtg snimkom uha
- Rubaola ukoliko je nije ranije prebolovao. Rubeolu obično prati rubeolarni osipali i ne mora.
- Rijetko tbc pod uslovom da dijete nije ranije besezirano.
Dokazujese sa PPD testom i popvisenom SE.
Sve najbolje, Galeb
srbo001
(FUDBALER)
2016-03-18 12:39 PM
Gospodjo,,pogledaj moj post dole,,Srbo001.
Vase dete ima mono,,nije opasno i ne trebaju lekovi,,
trinityk
(xyz)
2016-03-19 06:25 PM
Da li je dete dolazilo u kontakt sa mackama?
 Comment Remember this topic!

Looking for Unicorn Gifts?
.