Forums : Zdravlje

 Comment
Bensedin
Sara111
2015-08-31 11:13 AM
Da li neko zna koja je zamjena tableta za nas Bensedin u Americi..? Moj tata je pio Bensedin kod nas međutim nije vise izvodljivo da se narucuju već morao bi neke odavde tablete za smirenje da pije ali koje god da doktor prepise njemu ne odgovaraju. Znam da Bensedin 'spada' pod Diazepam, I negdje sam procitala da je Diazepam u stvari Valium. Da li neko zna nešto više o ovome..? Hvala unapred.
OPIS-50
(OPISIVAC)
2015-09-02 05:17 PM
Bensedin. Dobre i loše strane.
Bensedin tablete od 2 mg

Nema čoveka na svetu da se bar jednom u životu nije osetio nervnapeto... Svađa na poslu, konflikt sa voljenom osobom, opterećenost poslom, brz način života kod svakog od nas će bar jednom u životu dovesti do pojavljivanja ovog skupa simptoma poznatih pod jednim imenom kao anksioznost.

Anksioznost kod nekih prođe brzo. Na primer, posvađali ste se sa nekim. U trenutku se osetite nervoznim, uznemirenim, ljutim, ali nakon izvesnog vremena se smirite i taj neprijatni osećaj prođe. Zamislite da postoje osobe koje se uglavnom osećaju tako, bez nekog povoda i bez nekog konkretnog razloga. Za takve osobe se kaže da pate od anksioznosti. Treba dakle razgraničiti pojam anksiozno stanje, koje može da nastane trenutno, sa nekim razlogom i prođe nakon izvesnog vremena, kad prođe dejstvo faktora koji su izazvali takvo stanje, i anksioznost kao bolest, koja predstavlja stalnu napetost, nervozu, osećaj da će se dogoditi nešto loše, a sve to bez nekog konkretnog i realnog razloga. U takvim slučajevima, osoba zahteva kontinuiranu medicinsku terapiju a ta terapija se bazira na primeni lekova koji pripadaju klasi anksiolitika.

Anksiolotici su lekovi koji pomažu u lečenju anksioznog stanja, otklanjaju osećaj napetosti, nervozu i uznemirenost koja prati osobe koje boluju od anksioznosti. Danas, može se reći da su to među najprodavnijim ako ne i najprodavaniji i najčešće korišćeni lekovi. U ovoj grupi spadaju fenobarbiturati čiju su upotrebu uveliko istisnuli znatno bezbednij a ništa manje uspešni lekovi iz grupe benzodiazepina. U grupi benzodiazepina spadaju lekovi kao što su diazepam, lorazepam, bromazepam, nirazepam, bromazepam... Glavne indikacije ovih lekova su lečenje anksioznosti i anksioznih stanja, lečenje nesanice, prekid epilepičkih napada, jer imaju i miorelaksantno dejstvo, tj. dovode do opuštanja mišića, a poznato je da su mišići tokom epileptičkog napada jako zgrčeni.

Jedan od najbezbednjih i najčešće korišćenih lekova iz grupe benzodiazepina je lek diazepam, koji se prodaje pod zaštićenim imenom Bensedin. Bensedin je dobar anksiolitik, miorelaksans, hipnotik i sedativ. Dakle, pomaže u lečenju nervoze, napetosti a može se koristiti kao intravenska injekcija za prekid epileptičkog napada. Bensedin se prodaje kao tablete u dozama od 2 mg, 3 mg, 5 mg ...

Dobre osobine Bensedina su to da je jeftin lek, lako se nalazi. Da je efikasan u svojim indikacijama i da teško dovodi do teške depresije cenralnog nervnog sistema. To znači da koliko god leka uneli male su šanse da može doći do depresivnog dejstva CNS-a sa prestankom disanja, rada srca i do posledičnog smrtnog ishoda.

Jedna od najčešćih loših osobina ovog leka je stvaranje jake psihičke i lakše fizičke zavisnosti. Pacijenst se skoro odmah počinje na neki način navikavati na ovaj lek i po iznenadnom prestanku uzimanja leka mogu se javiti simptomi apstinencijalnog sindroma, a to su pojačana uzmenirenost, tremor, odnosno drhtanje, nervoza, bolovi u stomaku, slabljenje koncentracije, nesanica... Doze za stvaranje zavisnosti od Bensedina su više od 7 mg dnevno, tokom dužeg vremenskog perioda, negde oko 3-4 meseca. A vreme tokom kojeg Bensedin deluje na naš organizam je 4-8 sati, kao i većina lekova iz grupe benzodiazepina.

Ipak, kako kod gledali na ovaj lek, ne može se osporiti njegova efikasnost u lečenju anksioznih poremećaja i ne može se zanemariti činjenica da je bezbedniji u odnosu na većinu lekova koji se koriste u istoj indikaciji.

skoljka
(student)
2015-09-03 12:34 AM
Da, bensedin je genericki diazepam (valium je brand name). Svaki doktor će znati i jedno i drugo ime.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.