Forums : Zdravlje

 Comment
Molim za savet dr. Galeba
jos_se_nadam
2015-08-13 09:19 PM
Godinama sam pila lekove za depresiju i tablete za spavanje jer sam imala vrlo tezak i stresan zivot i bez njih nisam mogla da funkcionisem.Poslednjih godina,situacija se smirila,ostala sam sama i pokusavam da saberem ostatke svog zivota i vratim se u normalu.Pre godinu dana sam prestala sa lekovima za depresiju i dobro sam to podnela,prilično sam u redu preko dana ali nocu sam i pored pilula za spavanje spavala jedva 2 do 3 sata.Ocigledno da mi više ne pomazu jer ih predugo pijem pa sam odlucila da pokusam bez njih.Poslednje tri noćinisam ih uzimala,zaspala bih nekako ali se budim nakon 2 sata i do jutra sam budna,drhtim od zime(verovatno zbog neispavanosti)a i u toku dana mi je hladno,hvata me jeza kao da ću se razboleti.Interesuje me vase mišljenje,da li je to kriza zbog prestanka uzimanja tih pilula i da li da istrajem,ima li nade da će to proćii da će se stanje regulisati?Zaista sam na kraju snaga,molim vas za savet i hvala mnogo unapred
OPIS-50
(OPISIVAC)
2015-08-14 01:54 PM


Kako prepoznati depresiju

Različiti ljudi depresiju doživljavaju različito, ali ipak se mogu izdvojiti simptomi koji su karakteristični. Depresija je bolest raspoloženja koja zahvata i telo i misli. Najlakše je prepoznati depresiju kroz osnovne simptome, a značajno je napomenuti da je potrebno da simptomi traju najmanje 2 nedelje ili duže.Treba napomenuti da depresija može biti blaga, umerena, teška i teška sa psihotičnim elementima. Osnovne simptome čine:

· Nedostatak životne radosti ili smanjenje uživanja u mnogim aktivnostima u odnosu na period pre pojave bolesti;

· Osećaj tuge ili žalosti. Osoba se nekada oseća vise praznom nego tužnom, ili navodi da je istovremeno i tužna i prazna;

· Bezvoljnost, kao gubitak interesa za hobije i sve drugo u čemu je osoba ranije uživala;

· Niska energija i brzo umaranje;

· Strah se javlja kod mnogih, najčešće vezan uz misli kako će se nešto loše da se dogodi;

· Smanjenje sna, najčešće kao nesanica i rano buđenje, ali i kao pojačana potreba za snom;

· Razmišljanje o samoubistvu i smrti uopšte;

· Teškoće u donošenju odluka;

· Oštećena koncentracija i pažnja;

· Smanjeno samopouzdanje i samopoštovanje;

· Osećaj krivice, bezvrednosti i bespomoćnosti;

· Stalne fizičke smetnje kao glavobolja, probadanja, vrtoglavica, hronični bolovi, usporenost u kretanju;

· Razdražljivost;

· Nemogućnost opuštanja;

· Gubitak ili povećanje telesne mase.

Depresija je u velikom broju slučajeva povezana sa osećanjem strepnje koja može biti vrlo uznemirujuća i oneposobljavajuća, i kaže se da depresija i anksioznost idu ruku pod ruku. Depresija se može kriti ogrnuta strepnjom, ali i nekim drugim nespecifičnim telesnim simptomima, kao što su glavobolje, bolovi u drugim delovima tela koji nemaju organski uzrok, vrtoglavice ili zaokupiranost telesnim bolestima, smetnje disanja, gastrointestinalne smetnje tipa „nervoza želuca” ili zatvor, zloupotreba alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci. Može se reći da je depresija bolest sa mnogo lica, i tada govorimo o tzv. „maskiranoj depresiji”.

Depresija takođe može biti jedna strana medalje tzv. bipolarnog poremećaja raspoloženja, koji se manifestuje izmenom maničnih i depresivnih faza. To je bolest sasvim druge prirode, te se njene terapija i tok znatno razlikuju.

Depresija je često udružena sa telesnim bolestima i nepovoljno utiče na njihov tok i ishod. Američka asocijacija za srce npr. predlaže da se depresija uvede kao nezavisni faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

jos_se_nadam
2015-08-14 09:40 PM
Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru ali to nije ono sto sam vas molila da mi odgovorite.O depresiji znam sve to jer sam se lecila od nje desetak godina.Naglasavam,imala sam jako tezak zivot,puno problema i stresa i depresija je nastala kao posledica svega toga. Kada su nestali svi ti problemi,nestalo je i depresije i zato sam prestala da uzimam lekove ali je ostala nesanica s kojom se i sada borim,to je jedini problem.Ponavljam,pokusavam da ostavim i lekove za spavanje,koje sam uzimala već 12 godina i koji mi skoro ništa i ne pomazu .Znaci,jedini problem je nesanica a ne bih zelela da se vratim na lekove koje sam godinama uzimala jer želim najzad da normalno mislim,živim i osecam.Ipak,hvala na trudu
OPIS-50
(OPISIVAC)
2015-08-15 05:55 AM
Insomnia (nesanica) može biti povezana sa mnogim uzrocima (npr.prevelika aktivnost tokom dana može dovesti do problema sa opuštanjem koje je neophodno da bi se utonulo u san, zdravstveni problemi, stres, depresija), i može imati mnoge posledice, kako po fizičko, tako i po psihičko zdravlje.
Reći ću nešto o psihološkim uzrocima poremećaja procesa spavanja, odnosno nesanice.
Razlog ovoga može biti otpor da se dođe u kontakt sa nesvesnim sadržajima sa kojima se inače dolazi u kontakt tokom sna.
Nesvesni sadržaji sa kojima dolazimo u kontakt tokom sna mogu biti problematični za našu ličnost, tj. za njene granice. Jedna od tih granica je granica između budnog stanja i stanja spavanja – granica između jave i sna. Granice su procesi koji sa jedne strane razdvajaju ono što doživljavamo kao svoje „ja” od onoga što tako ne doživljavamo. Sa druge strane, granice su procesi koji omogućuju kontakt između „ja” i „ne-ja”. Granica između jave i sna je jedan od takvih procesa. To znači da ovaj proces (proces uspavljivanja kao i proces buđenja) određuje našu ličnost (određuje šta ćemo smatrati svojim „ja”-java, a šta ne- san). On takođe omogućuje i kontakt sa intrapsihičkom sredinom, okruženjem, tj. sa onim psihičkim sadržajima koje ne doživljavamo kao deo svoje ličnosti (kontakt između „ja” i „ne-ja” – kontakt između jave i sna). Razlog zašto neki psihički sadržaji ostaju „sa one strane granice” (u „ne-ja”) je što nam ne prija da na njima temeljimo svoj identitet, svoju ličnost. Postoji razlog zašto nam to ne prija, zašto nam ne prija da budemo takva osoba. Gajimo neku predrasudu prema „takvim” ljudima. Nekada nam je čak neprijatno da budemo u kontaktu sa „takvim” ljudima. To ima svoje intrapsihičke uzroke. Problemi na granicama sa drugim ljudima odražavaju probleme na intrapsihičkim granicama. Dakle, ako nam ne prija da budemo sa „takvim” ljudima to je zato što nam ne prija kontakt sa takvim psihičkim sadržajima. Ne samo da nam ne prija da na njima gradimo svoj identitet, nego nam ne prija ni da budemo u kontaktu sa njima. To je, dakle, problem na nekoj od granica između „ja” i „ne-ja”. Jedna od tih granica je granica između jave i sna. Pošto su granice proces, a ne stanje, tako je i ovo problem u procesu. Problem u našem pristupu psihičkim sadržajima.

Tako je i rešavanje ovog problema proces. Taj proces počinje tako što prestajemo da pravimo dodatni problem. Bez obzira na to koji je uzrok nesanice, ako tu nesanicu ne prihvatamo, time pravimo dodatni problem. Što joj se više odupiremo, to veći problem pravimo. Nesanica kao takva može biti veoma neprijatna i frustrirajuća. Najbolje što možemo da uradimo u takvoj situaciji je osetimo koliko nam je neprijatno i koliko smo frustrirani zbog toga što ne možemo da spavamo.

Galeb
2015-08-17 12:15 PM
Vi znate sve probleme svoje koje osjecate sada i koje ste osjecali ranije kada ste dodbili prvi put depresiju i radi čega ste se obratili ljekaru. Vas problem je mnogo slozeniji i zato se ljekovima samo ublazuje stanje ali ne dolazi do izljecenje. Da bih ste saznali slozenost toga problema evo samo ukratko:
Vi funkcinoisete na bazi uma, duse i tijela. Kada je to uredno odnosno u ravnotezi vi ste zdravi. To je definicija zdravlja Svjetske Zdravstvene Organizacije. Ako vas um ili duza nisu u ravnotezi tada ni tijelo ne moze biti zdravo.
Tijelo je sveukupna materijalna komponenta vaseg bica.
Dusa je sveukupna osjecajna komponenta vaseg bica koja informise um o svemu što se desava u vama i oko vas.
Um je najvisa komponenta u odlucivanju i uptavljanju vasim tijelom i dusom.
Sledeće sto trebate znati da ste sa zacecem definisani kroz svoju genetiku. Sa njima nosite nasledne osobine koje određuju vase gore navedene osobine. U genima vi nosite nasledne osobine vasih predaka kroz generacije koje su skrivene u kvantnim poljima vasih gena. Vi te osobine neznate i to se nalazi u vasoj podsvijesti. One mogu biti djelovanjem spoljnih faktora isprovocirane. Te osobine su kod svakog covjeka dobre i loše. Da li će dobre ili loše osobine, koje su isprovocirene spoljnimim faktorima, biti ispoljene zavisi od vase svijeti ili vaseg JA. Primera radi: ako vi dozivljavate neke neprijatnosti od drugih osoba, ili dogadjaja koje zivotom dolaze, vas um nesmije podleci nagonu iz potsvijeti i donositi odluku losu nego svjesno smirene resavati sve probleme dobro. Riječ dobro znaci za miri, radost i ljubav vama i svima i svemu oko vas. Tijelo um i dusa će ostati u ravnotezi i neće doći do bolesti. Ako vi ne rešiti ovako trpe vasa dusa i um i nastasje stre ili ćete nastojati da to potisnete u potsvijet (fenomen potiskivanja) kada će se broj problema nakupiti i ispoljiti u vidu stresa, depresije ili tjelesnog oboljenja.
Fenomen potiskivanja u potsvijet može dovesti do bolesti i kod onih koji nemaju genetsku sklonost.
Lijecenje ljekovima za depresiju ili anksioznost moza samo smanjiti i ukloniti problem za određeno vreme ali ne i rešiti ptoblem za trajno. Ovo se može izleciti samo Psihoterapijom.
Savjet: Vi se trebate javiti kod Psihoterapeuta spcijaliste koji će kroz određeni broj senasi doći do spoznaje uzroka problema i na taj način rešiti problem koji je nastao. To je put da se dopre do ljudske podsvijeti i problema koji su doveli do depresije. Samim tim sto ste se obratili za taj problem, vjarujem u uspjeh iziljecenje
Sve najbolje Galeb.
 Comment Remember this topic!

Looking for PomPom Keychains?
.