Forums : Zdravlje

 Comment
Pitanje za dr. Galeba
jos_se_nadam
2015-06-10 07:57 AM
Molim vas da mi pomognete jer smo u dilemi.Kcerka mi ima 40 godina i trudna je 3 i po meseca.Nema nekih problema osim sto joj mnogo oticu clanci na nogama,od samog jutra.Znamo da je u pitanju voda i njena doktorica joj je preporucila da nosi one uske carape iako smo mi citali da se izbegava sve tesno.Koliko smo citale,preporucuje se da odmara noge,da ih dize kada lezi i tusira hladnom vodom.Šta vi mislite o tome i šta joj preporucujete? Unapred se zahvaljujem
OPIS-50
(OPISIVAC)
2015-06-10 01:13 PM
Naticanje članaka koje nije povezano sa nekom povredom obično se javlja zato što je poremećena ravnoteža između količine tečnosti u krvi i u ćelijama organizma. To se može dogoditi kad povišeni pritisak u kapilarima potisne vodu u okolno tkivo. Dugo sedenje ili stajanje, uzimanje mnogo soli i promena nivoa hormona pred menstruaciju i tokom trudnoće mogu da povećaju verovatnoću naticanja članaka. Ovaj poremećaj ponekad ukazuje na ozbiljniji problem kao što su proširene vene, bolest bubrega, srca i krvnih sudova ili preeklapsiju (povišeni krvni pritisak i zadržavanje tečnosti tokom trudnoće).

Korisni saveti
Vežbajte svakog dana po pola sata. To podstiče krvotok i smanjuje verovatnoću zadržavanja tečnosti u donjem delu nogu. Da biste ojačali zidove kapilara jedite namirnice bogate vitaminom C i flavonoidima. Uzimajte manje soli. Ako morate dugo da stojite ili sedite, redovno istežite mišiće listova. Time potiskujete krv uvis kroz krvne sudove u listovima, čime se sprečava naticanje članaka. Svakodnevno popijte po jednu-dve šolje mlakog ili hladnog čaja od listova maslačka i hajdučke trave.

Limun protiv oticanja
Ako budete pili sok od limuna, možete ublažiti naticanje članaka jer on podstiče lučenje mokraće. Kao diuretici deluju i šargarepa, praziluk, krastavac, crni luk i bela repa.

Podignite noge
Lezite s podignutim nogama, tako da budu iznad kukova najmanje 20 minuta, dva puta dnevno. Tako višak tečnosti može da se ukloni iz č
Novak
2015-06-10 08:36 PM
Može da bude samo privremeno dok je trudnoća, ali moja sestra je
imala isti problem u 22. godini I nikad se nije oslobodla
, danas nakon 30 god stvar je sve gora, doktori nagadjaju I ništa ne
pomaze osim carape.
bt
2015-06-27 06:08 AM
To je prilično normalno u trudnoći.Nemojte se sekirati,samo da joj je pritisak ok.Ako je pritisak visi,a pored toga otice,neka se odmah javi doktoru.Ja nisam ni carape tokom trudnoća mogla nositi,jer mi ni jedne nisu mogle,toliko sam otrknuta bila.Sve se povuklo 6 nedelja nakon porodjaja

Srećno!
BEHEPA
2015-07-07 04:37 AM
Potpisujem da je normalna pojava u trudnoći kao i da će nakon trudnoće sve doći na svoje mesto.

Od saveta: Vasa cerka može da podigne noge ali da budu iznad linije srca. Takođe, nek' smanji unos soli. Kolicina popijene vode ne utice na oticanje, šta vise, u trudnoći je obavezan unos većih kolicina tecnosti.

Ne brinite previse.
Galeb
2015-07-19 06:01 PM
Edmi na nogama kod trudnica su obično blazi i ne prestavljaju zabrinjavanje. Doktorica koja vodi trudnoću bi vam trebala objsaniti najcesce uzroke edema. Kako je iskljucila vjerovatno edeme kao posledica bolesti bubrega, srca i jetre tada se edemi u prvoih 3 mjeseca najcaesce povezuju sa polozajem maternice u maloj zdjelici koja radi svog povecanja od trudnoće pravi pritisak na donje suplje vene. Kada djete poraste maternica se izvlaci iz male zdjelice i taj pritisak nestajea edemi se povlace.
Mislim da nema razloga za zabrinutost. Sve najbolje vama i trudnici, Galeb.
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.