Forums : Zdravlje

 Comment
Klimaks
biserplavi
(dizajner)
2015-03-02 03:34 AM
Moju mamu muci klimaks ima 54 godine i još uvek menstruacije ali sada su pocele da izostajaju po mesec ipo dana ali ona je psihicki jako raskrhkana ,noc je bez sna i sa puno straha ,jer je kasno za nešto preventivno ,hormone neće da upotrebi ako ima neko da mi pomogne hvala unapred.
OPIS-50
(OPISIVAC)
2015-03-02 07:00 AM
Kod različitih žena klimaks je drugačiji. Neke i ne primećuju kada je on počeo, a neke imaju iscrpljujuće valunge, loš san, razdražljivost, umor, depresiju, bolove u mišićima i u zglobovima, pojavljuju se bore, pojačava se znojenje, iznenadno crvenilo lica. Ponekad se povećava arteriski pritisak. Vrlo čest simptom klimaksa je klimakterijska kardiodistrofija – bolovi u predelu srca, bez promene na EKG-u i ne efikasnost uobičajnih medicinskih preparata.
Takođe, često se povećava holesterin. Holesterin je inače supstanca, koja služi za biosintezu steroidnih hormona. Smanjenje holesterina na biosintezu (izgradnju) ženskih hormona je jedan od razloga povećanja holesterina u krvi, što često dovodi do ateroskleroziranja krvnih sudova mozga i srca i prikazuje se kao kardialgija, vrtoglavica, migrena.
Osteopenija ili osteoporoza često prate klimakterično doba. Osteoporoz (prvi put osteoporozu je opisao Albright-1940god.) kao staračku atrofiju kosti.
Osteoporoza zavisi od metabolizma kalcija, koji se reguliše parathormonom paraštitne žlezde i kalciotoninom. U periodu menopauze kalcijum se loše usvaja u crevima.
U osnovi klimaksa su složene promene u celokupnom organizmu koji reguliše ciklične promene u ženskom telu, uključujući centralni nervni sistem, hipotalamus, hipofizu, jajnike. U jajnicima prestaje sazrevanje folikula i ovulacija. Ponekad ovulacija može potrajati neko vreme posle prestanka menstruacije. Produkcija hormona, koji regulišu ciklične promene se produžuje i posle prestanka menstruacija. Pod kontrolom estrogena je stanje naše kože i kose i kada se količina estrogena smanjuje. Površinski sloj epidermisa postaje mnogo tanak i suv. U dubljim slojevima koži (derma) se narušava proces obnavljanja kolagenih vlakana i hialuronske kiseline. Koža gubi elastičnost i pojavljuju se bore.
Klimaks uslovno možemo da podelimo na tri perioda, koji su praćeni različitim simptomima.
Početni simptomi su valunzi (osećaj vrućine u gornjem delu tela, vrata, lica) praćeno znojenjem, ubrzanjem pulsa, povećanjem temperature, crvenilom lica i vrata, osećajem drhtavice. Zašto dolazi do pojave valunga? Organizam pokušava kroz endokrinološki sistem (hipotalamus-hipofiza) da natera jajnike da proizvedu ženske hormone (estrogen). Takođe se pojavljuju glavobolje ili vrtoglavice, povećan pritisak, tahikardija, malaksalost, umor, zaboravnost, smanjenje libida. Posle 3-5godina se pojavljuju drugi simptomi, kao suvoća vagine, bol u toku polnog odnosa, svrab, peckanje, cistalgija, opadanje kose...
Treća grupa simptoma je praćena narušenim metabolizmom, kardiovaskularnim promenama, aterosklerozom, osteoporozom.
Kako pomoći organizmu u ovom periodu?
Postoji hormonska terapija, alternativne metode, tibetanska medicina koja daje mogućnost normalizovati balans nejroendokrine regulacije, ozdraviti i podmladiti organizam.
Hirudoterapija je upravo ta vrsta medicine, koja pomaže da se simptomi klimaksa lakše podnesu i prevaziđu.
Lično sam bila fascinirana mogućnostima pijavica. Sve je počelo na katedri Hirudoterapije u Sankt-Peterburškoj medicinskoj akademji. Kada je lekar urgentne medicine sa oduševljenjem nabrajala sve mogućnosti ove male životinjice, bila sam jako skeptična. Pomislila sam da je baš čudna doktorka. Međutim, kada sam videla transformaciju jedne pacijentkinje koja je došla sa dijagnozom „craurosis vulve” sa degenerativnim promenama u tkivu punih usnica, u depresiji, bez želje za životom... Posle 5 terapija nisam mogla poverovati da pijavice tako pozitivno mogu preobraziti ženu. Ispred mene je bila nasmejana žena, koja je rekla: „Imam želju za životom”. Na pregledu skoro svi simptomi su ponestali. Pijavice, nisu čarobni štapić, ali mogu toliko puno!

 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.