Forums : Zdravlje

 Comment
Za dr. galeba, opis-50... psa raste
baja
2015-01-11 12:31 PM
Pozdrav svima. Molim za mišljenje i komentar. Imam 75 godina. Bilo je problema sa prostatom. Registrovan je karcinom. Scintigrafija kostiju je OK. Konzilijum je predložio zračnu terapiju. To je sprovedeno – ukupno 66 Gy. Praktično na prvoj kontroli, utvrđeno je da PSA RASTE! Ponovni zaključak Konzilijuma je lečenje-LhRh agonistima (uz Bicadex) narednih 6 meseci. I to je završeno u martu mesecu 2014. godine. Polako, ali uporno PSA i dalje RASTE! (8 meseci posle završetka tretmana sa LhRh - PSA iznosi 3). Opet zaseda konzilijum i predlaže orhidektomiju (odstranjivanje testisa).
Sticajem okolnosti išao sam na urološki konzilijum ONKOLOŠKE ustanove (to nije moja „matična” ustanova). Njihov zaključak je da PSA uopšte nije važan!? Da nije trebao tretman sa LhRh agonistima. Da treba pratiti stanje (šta, dokle – pitam se ja).
S obzirom da se radi o dijametralno suprotnim gledištima – pitam se kojem „carstvu” se privoleti. Napr. šta ako i posle eventualnog odstranjivanja testisa opet počne PSA da raste?
Inače se dobro osećam i subjektivno posmatrano nemam zdravstvenih problema. Najlepše zahvaljujem na sugestijama.
OPIS-50
(OPISIVAC)
2015-01-11 05:01 PM
Procjena odnosa slobod­nog i totalnog PSA poboljšava detekciju karcinoma ako je nivo PSA u krvi manji od 4 i smanjuje broj nepotrebnih biopsija u opsegu 4-10.

Rani karcinom – ukoliko muškarac ima normalne vrijed­nosti PSA u krvi u uzastopnim mjerenjima, ali mu opada odnos slobodnog i totalnog – onda to može uputiti na postojanje ranog karcinoma.

PSA kao sredstvo za izbor metode liječenja
PSA je veoma značajan za određivanje stadijuma karci­noma prostate. Vizuelne metode, pa čak i sam digitorektalni pre­gled, nepouzdani su.

PSA nakon sprovedenog liječenja
Nakon radikalne prostatektomije svo tkivo prostate koje produkuje PSA trebalo bi da je otklonjeno. Ako se PSA nakon operacije može detektovati, znači da operacija nije bila uspješna. Ako se nivo PSA poveća u prvoj godini nakon operacije, to ukazuje na postojanje metastaza. Brzo povećanje nivoa PSA uglavnom ukazuje na postojanje udaljenih metastaza. Ovaj podatak je značajan kada se odlučuje o adjuvantnoj terapiji.

tufnica
2015-01-14 12:43 PM
Tumor markeri su samo jedan od metoda dijagnostike ali ne i jedini, i ne sto posto pouzdani.Poznato je da naročito PSA zna da bude lažno pozitivan. Ipak, kada je povisen treba obratiti paznju na to, prvenstveno koliko je povisen (postoji tvrdnja da se sa godinama povecava i tolerancija vrednosti PSA) i kojom brzinom raste, tj. da li se u odredjenom vremenskom periodu duplira ili triplira.
Pretpostavljam da je kod tebe neki mali porast u pitanju pa zbog toga i kažu da ne treba obracati paznju na njega.
Novak
2015-01-14 01:23 PM
Nisam doctor a ni dr. Galeb pa ne razumem bas sve gore navedeno.
Dali je tebi prostata već odstranjena ili ne?
Ako nije šta se ceka ?
Za one koji imaju 75god I prostatu PSA 3 je takoreci momacki nivo.
nakon odstranjivanja nesme da raste to je tačno, a nikome nesme da raste
naglo. Cuba ima odlične uspehe u lecenju ovog cancera.
Galeb
2015-01-17 05:06 PM
Prstata cancerje diagnosticiran biopsijom i sa scintigrafijom podtcrdjeno da nema metastaza u kostima. Nije navedeno da li je prvi stadij tj da je cancer ostao samo u prostati ili je presao kroz kaspulu prostate u regionalne limfne noduse.
Th: može ići redom kako je navedeno tj prvo zracenje a zatim hormonalna terapija Lh;Rh (Luteinising hormon-Releasing hrormon). Oni su ovo primjenili jer je cancer koji vi imate osjetljiv i brze raste pod dejstvom hormona testosterona kojeg stvaraju testisi. Na ovu terapiju PSH je 3 sto je OK. Ova terapija usporava rast cancera a može dovesti i do kompletnog nestanka. Obzirom da oni imaju iskustva u terapiji predlozili su vam odsranjenje testisa sto ima brzi i siguniji učinak.
Pored ove terapije postoji i kirusko odstranjenje prostate sa regionalnim limphnim cvorovima koji budu sumnjivi kod operativnog zahvata.
Ako je cancer odmakao u svom razvoju u obzir dolazi i kemoterapija a i imunoterapija koja je jako slozena i skupa.
Moje mosljenje: ja bih se drzao terapije koje voditi tim ljekara koji vas je vodio i do sada. Mozete uzeti i drugu varijantu sa cekanjem ali se ide na veci rizik.
Uostalom Vi ćete sami odluciti.
Vjerujem da će sve proćiuredno.
Želim Vam sve najbolje Galeb

 Comment Remember this topic!

Looking for Unicorn Gifts?
.