Forums : Velika Britanija

 Comment
Za studente!
barumba
2010-10-26 01:54 PM
Molim sve drage diskutante ako znaju... Kcer mi treba početi studirati iduce godine u Londonu,termin pocinje u Augustu i posto ne živim u otazbini ( da me nitko pogrseno ne shvati) moram da već sad planiram tj. pripremim novac da pomognem. Znaci to što će ona dobiti posudbu za studije nepokriva sve troskove. Interesuje me kako ili tj. gdje i na koji način može da stanuje privatno i po kojoj cjeni sedmicno se stan placa.Koji dio Londona i šta ulazi u tu stanarinu.Kakve su sanse za malo ekstra posao,u glavnom biti ću veoma zahvalna svima na ozbiljinom odgovoru jer nadam se da će te i vi ili ste već sad biti ili ste roditelji! Hvala svima na iskrenoj informaciji! p.s. važno mi je koliko se kreće stan i šta ulazi u to sedmicno!!! pozdrav!
Mr_Hyde
(samo vas posmatram...)
2010-10-27 02:30 AM
Evo ovako: teško da ćete dobiti korisnu informaciju na ovako siroko pitanje. Potrebno je da budete malo precizniji: London je ogroman grad (preko 7.5 miliona stanovnika), sa velikom brojem univerziteta i univerzitetskih koledza(preko 60) koji su rasprostranjenji po celom gradu... oscilacije u ceni stanovanja su velike, kao i troskovi tranjsporta.

znaci bitno je u kome delu grada je univerzitet/koledz.

Neko lično iskustvo: svaki univerzitet ima svoj smestaj (halls of residences) koji su najekonomicniji za studente. Postoje i nezavisni studentski domovi/hosteli koji takođe mogu biti pristupacni po pitanju cene. Mana je ta sto ovakav smestaj brzo nestane sa trzista vrlo su popularni. Ipak najcesce se studenti udruzuju (4-5) i iznajmljuju stanove (obično ih preporuci koledz/univerzitet i takvi stanovi su certifikovani po pitanju tehnicke ispravnosti). Univerziteti organizuju i dan posete i susrete sa stanodavcima - tada je prilika da se studenti udruže, formiraju grupe. Mana ovoga je da se često studenti međusobno nepoznaju pa kasnije može da dodje do „sukoba licnosti”.

Neko opste pravilo je da morate racunati da ćete platiti tzv. depozit na sobu, uglavnom u visini jenomesecne stanarine + stanarinu za prvi mesec na početku meseca. Taj depozit se vraca na kraju stanovanja ukoliko nema neke stete. Za sobu sa kupatilom u centru morate da izdvojite najmanje £150 (hotel/hostel). Struja i voda se takođe placaju odvojeno (na karju meseca ili tromesecno)- okvirno oko £75-£100. Opstinska taksa („council tax”) studenti na sreću ne placaju (za ostale to može da bude i do 100 funti mesecno!). Telefon i internet su takođe stavke za sebe (oko £25 mesecno).

Hrana je manje vise OK, nije preskupo (ja sam npr. trosio mesecno oko £150 („surova stednja”) do £250 „normalno”).

Što se posla tiče, može da se nadje i to uglavnom po klubovima, supermarketima,kaficima i restoranima (gde najcesce rade studenti). satnica je negde od £6-£8, naravno i to oscilira ali nije manja od £6. Dobra strana je sto studentine placaju takse na primanja, mislim da je granica oko £6000 godisnje, posle čega se placa). Grad je „ziv” 24 h pa može da se radi i nocu ako to odgovara (supermarketi npr.). A da, troskovi prevoza su subvencionisani za studente, sto je dobra vest. Takođe koledzi i univerziteti imaju svoje centre za savete u pronalazenju poslova za studente.

Ako imate specificne podatke, pitajte, možda informacija bude preciznija.

Pozdrav i srećno

PS: London je jako lep grad!

barumba
2010-10-27 03:53 AM
Hvala vam za iskreni trud. Znam ja London dobro jer sam zivjela u njemu prije dvadeset godina i apsolutno ne mogu da saberem danas zivot i onda. Studirati će na Metropolitan Universiti i posudba koju podize od države kreće se 8,500eura po terminu a potrebno joj je 106 000 po terminu a toliku posudbu ne može dobiti i moram ju ja resto pomoći. U tu drugu sumu od 106 000 ulazilo bi komplet sve od hrane ,smjestaja itd.ali na zalost to će biti malo teze i ostaje solucija za privatno smjestaj u koji ulazi mala sobica sa kupatilom i malom pentri kuhinjom. Ako mi mozete pomoći sa još nekom informacijom i na koji način već sad možemo da trazimo „stan” biti ću vam iskreno zahvalna. Do četvrte zone bi bilo naj bolje ali ako neide šta da radim.
barumba
2010-10-27 04:12 AM
Mr Hyde,zamoliti ću vas isto da mi napisete par adresa od Hostela ako vam neće biti teško i ja sam napisala u predhodnom da bi povoljno bilo do četvrte zone,ma tu sam se presla može i zadnja i da li to mjenja cjenu stana ili se kreće isto kao u centru. Postoji li negdje smjestaj a da struja i voda ulazi u stanarinu? joj nadam da vam nisam dosadna... Hvala unaprijed!!
Ptica_trkacica
(beachbabe)
2010-10-27 04:34 PM
Mr_Hyde ti je sve super opisala :) ja samo želim da dodam lično iskustvo. Moja cerka je upravo diplomirala.
Prvu godinu je bila u domu za studente i kaže da je bilo super jer se tako vise zblizila sa svima, a skola je na dohvat ruke, naucila je i sve po Londonu. To joj je bio prvi dolazak, a sama je tamo. Ja takođe živim u drugoj zemlji. Taj smjestan nije bio skup, imala je svoju sobu sa kupatilom, a dijelila je kuhinju. Lično preporucujem to za prvu godinu, a oni imaju prednost. Drugu godinu je sa svojih 5 prijatelha iznajmila ogromnu kucu sa 5 soba i 4 kupatila, vrtom, takođe blizu skole. Svako je placao svoju sobu sa svojim troskovima, gdje je iznos bio 420 funti mjesecno za sobu, struju, vodu, TV i grijanje. Isplati se zivjeti blizu skole jer je prevoz skup. Eh da, isla je u Westminster college.
Treću godinu je iznajmila sobu u centru Londona sa 2 djevojke-tu placa 500 funti sobu sa troskovima. Za prevoz mislim da kupi mjesecnu od 100 funti, za telefon trosi oko 25 funti.
Posao je lako naći, ona je radila uz fakultet zadnje dve godine.
Kredit koji je uzela je iznosio 12 000 funti godisnje (to su zivotni troskovi, tu ne racunam skolarinu) i to joj je bilo sasvim dovoljno. Ona je radila da bi mogla da putuje ( a putuje 4 puta godisnje u inostranstvo) i stedila je za jedno vece putovanje (sad je upravo na tom putovanju od 3 mjeseca). Ovo govorim cisto podatka radi.
Smjestaj nemojte traziti prerano, oni to tamo golasavaju između 2 sedmice i mjesec dana ranije. osim ako će u dom,to bih odmah sad aplicirala.
Dobro se pazite kod trazenja sobe, ima jako puno prevaranata i teško je naći ako niste tamo, jer nemate priliku da vidite, a mnogi danas prodaju macka u vreci.
Srećno i nadam se da sam pomogla :)
barumba
2010-10-28 03:25 AM
Ptico,veliko Hvala za sve sto ste napisali.U svakomm slučaju sagledati ću i dobro razmotriti svaku informaciju. Jako mi je bilo važno to da nepocnemo prerano traziti smjestaj a naravno da je ovo u domu da stanuje naj bolje pa normalno da moram izracunati cjelu ekonomiju jer do odlaska joj ostaje vremena do augusta iduce godine.Pozdrav svima!
Mr_Hyde
(samo vas posmatram...)
2010-10-28 09:02 AM
barumba, Ptica_trkacica je takođe dala korisnu informaciju.

Odgovoricu na pitanja onoliko koliko poznajem situaciju, ali pisaću o tomo za vikend (trenutno se javljam se sa posla).

Inače dobro poznajem London Metropolitan (studirao sam neko vreme tamo, jako davno, dok se još zvao London Guildhall University).

Pozdrav,
barumba
2010-10-28 10:10 AM
Wou,supeeer. Nema problema,kada stignes pisi i javi sve sto smatras da mi može pomoći. Ptica je super opisala koliko je mogla ali moram svoju ekonomiju da preracunam i sa koliko novaca ću moći da joj pomognem. Zato sam mislila možda da mogu proći„jeftinije” ako je negdje na stanu privatno,ali cuti ćemo se još u vezi toga ako si voljan da mi pomognes,izuzetno cjenim svaku uslugu i informaciju,hvala ti pa se čujemo. Ugodan vikend i tebi i ptici! Vrati se ako ti se da na moje gdje sam napisala koliku posudbu ona može dobiti od države i to je kapak,resto moram ja a znam koliko je London skup ali uvjek se nadje alternativa i rijesenje za sve! pozdrav
Ptica_trkacica
(beachbabe)
2010-10-29 06:39 PM
moja cerka je placala sobu u domu isto kao sto je i placala u toj kuci gdje su svi skupa iznajmili. skolarina je bila 9000 funti po godini, to sam zaboravila spomenuti. e sad, ima caka, ako je državljanin EU ili EEZ ima sansu da plati 3000. ovo ti objasnim, ako je to slučaj, a ako nije nema potrebe.
da li je ona već primljena? ako se dobro sjecam , aplikacija mora da stigne prije januara za sledeću godinu.
neka se ne brine, neka ide, i neka joj je sa srećom! Uspjece ona, posla ima, London je veliki.
Moja cerka je prezadovoljna i odlucila je ostati tamo.
pozz
barumba
2010-10-30 11:16 AM
...sad, ima caka, ako je državljanin EU ili EEZ ima sansu da plati 3000. ovo ti objasnim, ako je to slučaj, a ako nije nema potrebe...

Ptico,vidim da si dobro upoznata a nije ni cudo. Ona aplicira upravo sad ovaj mjesec i ako bude primljena predavanja krecu u augustu iduce godine. Da,ona je i mi smo svi u zemlji EU i imamo i državljanstvo zemlje gdje živimo. Interesuje me jako ovo,da li je tvoja kcer isla na privatni ili državni colege? kažeš da je suma za skolarinu iznosila 9000 funti godisnje? ja znam da se kod moje posudba kreće u iznosu za jedan termin 9000 eura a jedan termin je tri mjeseca i to ne može pokriti stanovanje i ostalo šta ulazi u to. Zato tražim i gledam naj bolji način da se ipak malo jeftinije prođe ako može. Drago mi je da ima posla tj. da se može naći. Ja ću još ovdje pogledati ako ima još neka posudba sa strane od države da se može dobiti sto bi bila jako velika pomoć jer nemam samo nju već i sina kojega skolujem tako da se nadam da ćeš razumjeti situaciju.

Objasni mi šta si mislila u vezi 3000...??
Ptica_trkacica
(beachbabe)
2010-10-30 03:27 PM
ja ne znam da li se od tada nešto promjenilo, znaci ja govorim samo za svoj slučaj, a ti kopaj i trazi da provjeris je li to i dalje vazi. znaci dok smo bili u tom procesu, ja sam citala zakon i razne sajtove da vidim na šta se sve ima pravo, i šta nam sve treba. to je bio proces pd godinu dana, znaš i sama. Tada sam otkrila „rupu”u zakonu. Imaš home student fees (3000) i overseas fees(9000GBP) -opet kažem cifre su bile njen slučaj. To sto sam tada pronasl je bilo da ako si državljanin EU ili EEZ imaš pravo da platis home student fees, ako si zaposlen u UK. Nije pisalo ni koji posao, ni koliko dugo, samo nije smjela da dobije otkaz, znaci mora da radi. Moja kcer je nasla posao u butiku i prijavila da radi, te aplicirala za home fees. Od poslodavca je dobila ugovor da je primljena na NEODREđENO vrijeme-to je jako bitno. Jednostavno je objasnila o cemu se radi i zamolila za takav ugovor. Kasnije, kad je tu prestalka da radi zaposlila se na drugom mjestu. zanci bitno je da radi, ne pitaju koliko-ona je radila par sati samo svaki drugi vikend.
Druga opcija je da radi u svojoj struci, ako može ( ne znam šta će studirati), bilo šta sto je vezano za struku-tu ako dobije otkaz , ne gubi pravo na home fees. Ne znam bas jesam dobro objasnila ?
imaš ovde sve podatke:
http://www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/StudentFinance/StudentsFromOt... ies/index.htm

opet ponavljam, možda se nešto i promjenilo, možda tog vise nema, a možda su stvari i bolje danas. ta stranica je super i ja sam tu sve nasla. Dpbro je prouci :)
Sretno!
barumba
2010-10-31 10:50 AM
Ptico,Hvala ti i ovo ću dobro sve „procesljat” da saznam sto vise.
carbon
(podupirac litice)
2010-10-31 05:21 PM
Ukoliko niste državljanin EU svaki poslodavac i svaka ustanova će traziti papir o vasem statusu od „Home offica”.Dokument koji izdaje „Home office” definisete vas kao studenta,azilanta ili gradana UK. Niko nikoga legalno ne smije zaposliti bez odobrenja „Home offica”.Studenti dobijaju studentsku vizu u kojoj je definisano da li mogu raditi.Ako imaš vizu u pasosu to znači da nisi iz EU i placas 3x veću cijenu godine.Bilo bi pravo cudo da neko nekog zaposli u butigu i dobije vizu od Home offica.Treba obrazloziti u aplikaciji zašto ne možeš naći gradana UK da radi taj posao.A posao u butigu nije bas strucan posao.Fakultet će traziti pasos vase cerke da vide njeno porijeklo i vizu i prema tome će odrediti cijenu studiranja.
barumba
2010-11-01 04:01 AM
...Ukoliko niste državljanin EU svaki poslodavac i svaka ustanova će traziti papir o vasem statusu od „Home offica”...

Ako ste citali šta sam pisala pa mogli ste vidjeti da smo u zemlj EU i imamo državljanstvo zemlje u kojoj živimo i kcer je rođena u ovoj zemlji gdje i živi tako da to nema veze u vezi njenog studija, mene ineresuje nešto drugo a to je ekonomija i na koji način da joj naj bolje pomognem u mojim mogućnostima,ali hvala u svakom slučaju!
barumba
2010-11-01 02:55 PM
ilovelondon, ovo sto ste mi poslali je super i mislim da će biti od velike pomoći!! Veliko Hvala za ovaj post!!
Mr_Hyde
(samo vas posmatram...)
2010-11-02 01:25 PM
barumba, izvini što se ranije nisam javio (kao sto sam predhodno obecao) ali bio sam jako zauzet (ni sada nije bolje).

uspeo sam da nađemneke linkove koje će ti dati dosta odgovora na tvoja pitanja:

Smestaj za studente (adrese i cene)
http://www.ukstudentlife.com/Life/Accommodation/London.htm(vise raznoraznih info za student)
http://www.lsbu.ac.uk/accommodation/pdfs/longStayAccommodation.pdf
http://www.studios92.co.uk/info/DoverCastl eFlatshare.htm
http://www.accommodationlondon.net/
http://www.london-hostels.co.uk/uk/pages/hostels/rates.aspx (ovi nisu losi, bio sam u jednom od njihovi hostela u centru. Po meni je nabolje ovde: http://www.london-hostels.co.uk/uk/pages/hostels/Friendship-House.aspx )
http://www.cityymca.org/accommodation/

Zaposlenje za studente (pravila):
http://www.ukstudentlife.com/Work/Rules.htm

Prevoz za student (cene i popusti)
http://www.tfl.gov.uk/tickets/14312.aspx

a ovde su sve značajne infomacije (cena studija za EC student, pravila i mnogo vise).
http://www.ukcisa.org.uk/
Što se tiče London Met-a, kada sam ja studirao bili su odvojeni univerziteti London Guildhall Univerity i North London University. Onda su se spojili i nastao je London Metropolitan. Pazi ovako, da se razumemo, nijedan od ta dva univerziteta nije bio „cvecka”. Pa nije ni LondonMet. Šta vise, pre nekoliko meseci je bila velika afera sa laziranjem finansija univerziteta... ali isplivali su nekako. Na tabli dobrih univerziteta ne sijau bas najbolje...ALI neka odeljenja su im jako dobra. Npr. ja znam da su jako cenjeni u pravu, psihologiji i stranim jezicima. Možda ima još, ali tako je bilo kada sam ja studirao... (studirao sam pravo i spanski). U mom slučaju bili su dosta aljkavi: npr. izgubili su mi ocene iz cele druge godine, ali su mi dali potvrdu da sam uspesno prosao godinu (pa su mi je opstina nastavila da daje grant i load...). Elem, meni taj imidz univerziteta i nije bas smetao (jer sam već predhodno zavrsio jedan drugi univerzitet u londonu). Sa one vedrije strane, ovo sto ja znam znam kao „insajder”, to se uglavnom ne gleda puno - tako da to verovatno neće ometati akademski progres i karijeru tvoje cerke (osim ako ne konkurise tamo gde konkurisu oni sa oxforda i sl.). U svako slučaju VAN engleske, kakav je koji univerzitet iz engleske nije važno - jer su svi dobro cenjenji. Ipak, ta cena koju naplacuju je po meni jako velika za ono sto nude... možda tvoja cerka pokusa i na neki drugi univerzitet ovde...?

Toliko za sada. Vreme da se ide kuci. Pozdrav,
barumba
2010-11-02 02:25 PM

Mr_Hyde!!!

Pa ovo je vise nego genijalno,ne znam šta da kažem??? Jedno VELIKO HVALA za trud i pomoć koju ste mi ponudili kao i ostalima cjenjenima diskuntantima na ovome mome topicu. Uzece nam malo vremena dok sve razmotrimo i dogovorimo se i obecajem da ću se javiti sa rezultatima kakvi god bili. Sve naj,naj želim vam pa se čujemo!!
Mr_Hyde
(samo vas posmatram...)
2010-11-04 02:57 PM
Biće mi drago ukoliko ovo bude od neke pomoći. Btw, jel' cerka odlucila šta će da studira ili još razmatra šta je najbolje?
barumba
2010-11-06 03:14 PM
Ona će studirati „Event menagment” na Metropolitanu,ma to što ste mi poslali zadnje, je vise nego super i sad pokusava još ako bude mogla da se izbori da dobije još malo veću posudbu novca za studije a ostaje isto otvorena ta alternativa za posudbu preko Uk neke od banki koje bi eventualno odobrile neku sumu ali ovo u vezi smjestaja mi je bilo naj vaznije momentalno. Koliko ste vi upuceni u vezi tog smjera koje je ona izabrala? Da naglasim da govori 4 strana jezika a engleski tecno. Pozdrav i do iduci puta!!!
barumba
2010-11-27 01:03 PM
Mr Hyde!
Da vas pozdravim i samo da kažem da ide sve po planu i da je sve uplaceno ali procedura je takva kakva je i mora priloziti još samo ocjene i da napise CV i onda ostaje da ceka da li će biti primljena ili ne. U glavnom sve je po planu,puno pozdrava Barumba,pa se čujemo! Hvala svima koji su se potrudili i odgovorili mi!
Mr_Hyde
(samo vas posmatram...)
2010-11-28 01:05 PM
Pozdrav barumba, drago mi je da sve ide po planu.
Event Management izgleda jako interesantna stvar i, bar što se engleske tiče, to je jedna od onih oblasti gde je relativno lako doći do posla. London je oravo mesto za to. Ja bas nisam upoznat sa akademskim departmentom koji organizuje taj kurs - to je verovatno Management & finasije, racunovodstvo itd. a oni su bazirani na Islingtonu kako mi se čini. Ja sam u moje vreme bio baziran na Moorgate & Aldegate (sto i nije daleko). Ako bude na Islingtonu, to je relativno centralini london. Važno je samo da ne ide suvise severo-istocno, jer to je malo problematicna area (mada zbog olimpijade, i to se menja na bolje). Po pitanju stanovanja i zivota u londonu, mislkim da će cerki trebati malo bliza „podrska” od kuce - prva godina je uvek najteza kad si sam. Ipak, netreba da to ode u drugu krajnost, pa postane averzija i da izbegava tel pozive od kuce itd. Preporucujem par onako „iznenadnih” poseta tj. „on a short notice”, u toku prve godine, ali tako da to ne izgleda kao namerno. Mislim da bi bilo dobro da odmah pocne da radi u negde, par sati recimo. najbolje u nekom od onih poznatih „trendi” kafica (Nero, Costa) ili Pizza Huht itd. Na taj način će postici dva cilja: 1) steci radne navike u drugoj zemlji i zaraditi deo troskova za studije 2) upoznati nove prijatelje (osim kolega sa faxa) tako da može da napravi svoju „support network”. Pa ako možda ne valja sa drustvom na faxu, valjace u kaficu - i obrnuto. Trebalo bi da bude dobro i po pitanju sigurnosti. Mislim da nije nikakav problem raditi (npr.2-3 sata dnevno) i studirati. Ja sam tako radio celog perioda studija, pa i čak danas (nevereovatno, ali ja uvek nešto studiram na ovaj ili onaj način - već 20 godina!). Ono sto bi bilo (po mome skromnom mišljenju) za cerku to je „placement year”. To je ovde jako dobro. Placeno je, a stice se godina radnog iskustva u struci. Kada diplomira lakse je naći posao. A osim toga ide Olimpijada i za nju bi to trebala da bude jedinstvena prilika za sticanje iskustva u struci. Druga godina će joj sigurno biti daleko laksa, jer će već znati London i imati drustvo sa kojima može da deli stan. Znaci izgradice svoj „self-confidence”. Dobro, toliko od mene za ovaj put, da ne preteramo :-)

PS: sada mi pade napamet - pogledajte za studentski smestaj i u ( međunarodnom studentskom domu, ja sam živeo jako blizu njega: http://www.ish.org.uk/
Inače ja sam bio i u Indian YMCA - sto takođe preporucujem ukoliko joj nema averziju prema indijcima. Meni je to bilo najbolje iskustvo u zivotu, stekao sam jako mnogo prijatelja. Inače smestaj dolazi sa hranom, „domaćom idijskom” koja je meni bila fenomenalna. Vise detalja ovde: http://www.indianymca.org/
obe lokacije su dobre za veze do faxa (dobar prevoz i kratke relacije), a i za „casual job”, jer u je centar grada samo 5-10 min pesice, a tu ima dosta prilike za posao, izlaske, galerije, muzeje, klubove itd

svako dobro,
barumba
2010-12-01 10:58 AM
Mr_Hyde,puno,puno Hvala za sve ove iformacije, a u vezi smjestaja ću pogledati na linkove koje ste mi dali.
Bas je jucer dobila informaciju da zavrsne ocjene treba predati u Maju mjesecu i ako bude sve ok. prva predavanja pocinju krajem Augusta. Javiti ću vam kako ide dalje i šta se desava i obecajem da castim sa ruckom u Londonu,ok? Svako dobro pa se čujemo,pozdrav!!!!
Mr_Hyde
(samo vas posmatram...)
2010-12-04 10:25 AM
vazi barumba, ne mora vecra ali može kafica. moj imejl je [email protected] pa kad dodjete u Uk javite, moguće je da ću i ja tada biti u londonu.
pozdrav
barumba
2010-12-06 06:17 AM
Mr_Hyde,vazi,mada će to pocekati do nagodinu ali samo da bude sve ok.pa se vidimo,Hvala! p.s javit ću se i ovdje još po koji put sa informacijom,cao!
 Comment Remember this topic!

Looking for Unicorn Gifts?
.