Forums : Skandinavija

 Comment
Problem nije neresiv
Hana_Montana
2012-06-13 01:56 PM
Postovani forumasi,vi koji već dugo godina živite ili ste rođeni u Svedskoj!
Ja nisam ovde dugo,nekih 2,5 godine.S mnogim stvarima nisam upoznata pa tako ni sa zakonima. Nisam imala potrebe da se raspitujem,jer me nije posebno zanimalo,ali djavo ne spava već dolazi po svoje.
Iz tog razloga nadam se da se obracam na pravu adresu.
Problem:
Moj suprug i ja odlucili smo da se razvedemo, jer jednostavno ne ide dalje-zajedno! Takođe,odlucili smo i da se sporazumno razvedemo. Imamo kupljen stan i auto.E sad...
Ja bih zelela da on ostane u tom stanu,da ga ne prodaje.Zanima me da li ja mogu da dobijem stan od kommune tj.hem-a?Takođe ja ne radim. Pojasnite mi malo bolje koja su moja prava(ako ih uopste imam),kako dalje,šta je najbolja varijanta,imam li prava na neki dodatak...?
Toliko za sad!
Braca
([Brejka])
2012-06-13 04:41 PM
Stan neće niko da ti nadje ili da ako nemas primanja. Najbolja varijanta da nadjes sebi drugog sponzora kao sto je bilo i do sada ali se nadaj da će drugi da bude bolji...

P.S. Ako su svi muskarci isti cemu onda tolika neizvesnost? :)

Srećno!
Revelations
(Freethinker)
2012-06-15 11:15 PM
Opa! 2 i po godine, taman dovoljno vremena da dobijes papire, jel? ;)
erinije
(studerande)
2012-06-16 08:47 AM
Braco, nemoj da si brutalan. Uvek si imao veliko srce.
Pusti ljude da koriste ta sredstva sa kojima raspolazu, jer nisu svi sposobni kao ti.
Znaš i sam da neko koristi mozak a neko druge delove tela da dodje do odredjenih ciljeva.

Hana_Montana, ima istine u tome sto Braca kaže, tj. da niko neće da ti da stan ako nemas primanja.
Najbolje bi bilo da nadjes neki posao. Sada je leto i ima tih ponuda za posao mada malo si zakasnila jer letnji posao se trazi u februaru obično. No nikada se ne zna trebaš konstantno trazisti i pojavice se nešto.

Za dve i po godine u Svedskoj verovatno znaš solidno svedski...tako da najbolje rešenje je da trazis posao.
Ako nisi prevela svoju diplomu iz zemlje iz koje dolazis to možeš poslati u Stockholm, evo ovde procitaj: http://www.hsv.se/utlandskutbildning.4.539a949110f3d5914ec800056406.html
Braca
([Brejka])
2012-06-16 12:22 PM
Nisam ja ništa loše mislio, samo sam rekalan da za stan nema sanse sem ako nije neko zlostavljanje uklkuceno u tu pricu...

Ae ;)
Matrox
(LIFE IS THE MOST SPECTACULAR S)
2012-06-16 03:31 PM
Pozz!

Stvarno ste pomogli ženi :-( .
Hana Montana, ostavi neku e-mail adresu da ti posaljem brojeve telefona na koje se možeš obratiti za besplatnu pravnu pomoć.
erinije
(studerande)
2012-06-16 05:34 PM
Matrox, zar nije pomoć to što ima adresu gde da posalje diplomu i prevede i da posle toga trazi posao?
Komsinica moje tetke je tako, razvela se prevela diplomu (nostrifikovala) i sada ima svoj posao i stan.
Revelations
(Freethinker)
2012-06-16 06:35 PM
Zar ne daje/placa socijala stan?
Ko zna, možda se Hana udala sa 18, sad ima 20, taman tu.

Ako bas moras, smuvaj nekog muskarca, zatrudni ima da ti placaju i stan i još puno ostalih stvari.
Matrox
(LIFE IS THE MOST SPECTACULAR S)
2012-06-16 06:50 PM
Postovanje!

Naravno, svaka pomoć je dobrodosla, ali žena se želi sporazumno razvesti i treba pomoć oko stanovanja i dijeljenja zajednicke imovine. Možda nisam dobro procitao ili razumio pitanje,ne vidim gdje pita za nostrifikacuju diplome. Ako situacija nije akutna i mogu zivjeti zajedno, sigurno će snaci i za posao i za diplomu.U suprotnom ima drugih, jednostavnijih nacina. Govorim iz vlastitog iskustva.

erinije
(studerande)
2012-06-16 08:23 PM
Matrox,

naravno da nisi dobro RAZUMIO. Žena hoće da se razvede, sporazumno, znaci ne da bezi od tog glupana.

Ženu takođe zanima da li može da dobije stan od opstine i navela je da ne radi.

Odgovori su još bili da NIKO NEćE DA NADJE/DA stan osobi koja NEMA PRIMANJA.

Takođe posto nema posao preporuka da nostrifikuje diplomu je sasvim normalan put da se dodje do posla. Naravno da je lakse da nostrifikuje diplomu (kad je već ima...pretpostavka) nego da ponovo ide na fakultet/srednju skolu.

Žena je dosla u Svedsku krajem 2009 ili početkom 2010 tako da verovatno joj je trebalo bar 6 meseci da uci svedski (u slučaju da je super-inteligentna) ili dva termina u drugom slučaju.

Zatim žena neće da deli nikakkvu imovinu jer deluje da je to tog njenog jadnicka. moguće da ima pravo na deo toga ako dokaze da je nešto ulozila u kupovinu. Za dve godine nije moguće kupiti neki skup stan niti neki skup auto u slučaju da covek dodje u neku zemlju i da ne radi za to vreme.
Na priemr stan na Ellstorp-u u Malmö (dvosoban) kosta 900.000 kruna...u Göteborg-u stanovi koji su dobri kostaju 20.000 - 30.000 kruna på kvadratu...u manjim mestima se stan može kupiti i za 30.000 kruna.
U ekstremnim slučajevima je to moguće, kupiti stan za dve godine boravka u nekoj zemlji i bez da se radi legalno.

Da li ti je sada jasno?

Još jednom: žena hoće da dobije svoj stan ili eventualnu socijalnu pomoć...jer čula valjda da to može tako... Udas se, ravedes se i onda te država Svedska tretira kao bebu.

Braca
([Brejka])
2012-06-16 09:03 PM
Izvinite za off, ali koji je to dvosoban stan na Ellstorpu koji kosta 900.000SEK?
Matrox
(LIFE IS THE MOST SPECTACULAR S)
2012-06-17 12:33 AM
@ erinije

Tvoj post je prepun nevaznih stvari, kao i nagadjanja. Cijene stanova u Malmö ili Geteborg su nevažne, ima li diplomu ili nema,što se može steci za 2 godine u Svedskoj je tvoja osobna percepcija ovisno cime se bavis i ne znaš koliko ljudi zaradjuju, kao i koliko dobro vlada svedskim jezikom su jako malo važne. Želi li ona ili ne želi dijeliti imovinu - nebitno. Sve je regulirano zakonom.

Znaci Hana Montana i njezin muž, moraju popuniti blanketu „Gemensam ansökan om äktenskapsskillnad”, priloziti „personbevis” ne stariji od 3 mjeseca, poslati sve to sudu koji je nadlezan za to u opcini gdje živi. Ako imaju djecu mladju od 18, moraju se dogovoriti kod koga će djeca zivjeti. Ako su djeca mladja od 16 godina ili se jedan od supruznika ne želi razvesti uvijek se prakticira da im se da vrijeme za razmišljanje (betänketid) 6-12 mjeseci. Nakon 6 mjeseci moraju se javiti sudu da se nisu predomislili i da se žele razvesti. Kada se razvede, mora se provesti „ bodelning” najkasnije 3 mjeseca nakon razvoda.(zakonski rok)
Postoje advokati koji su specijalizirani samo za postupke dijeljenja imovine, kostaju oko 2000 skr/tim. To se MORA, po zakonu, a na njima je da se dogovore. Ako se opet ne mogu dogovoriti, pomoći će im sud.

Kada se gospodja Hana Montana razvede, niti jedan zakon u Kraljevini Svedskoj je neće prisiljavati da ostane zivjeti sa bivšim muzem u istom stanu zbog toga što ne radi/nema primanja. E , tu vidis, dolazi na scenu sluzba za socijalnu pomoć i još neke organizacije koje nemaju veze sa vladom, ali se financiraju iz budzeta i pomazu sada već gospodjici Montani oko prinudnog smjestaja.
Svi komentari poput „ jedan prijatelj ujakovog zeta je čuo od...” su nepotrebni i nekorisni.

Kraljevina Svedska te tretira kao covjeka sve dok se tako i ponasas.
( Ti rece negdje da te država tretira kao bebu)

A sada vas pozdravljam i želim Hana Montana da se sve rijesi brzo i bez komplikacija.

erinije
(studerande)
2012-06-17 09:32 AM
Braca,

ovako sličan je stan koji je kostao tačno 890.000 krunna Ellstorp-u:

http://www.blocket.se/malmo/Tvaa_pa_Ellstorp_med_balkong_40940798.htm?ca=11
_bezGranica
2012-06-17 09:33 AM

Ne mora traziti novog uzdržavatelja, može se presaltati u slobodnu umjetnicu, odnosno samostalnu poduzetnicu.
Ima sreću da njezina struka u Svedskoj ne podlijeze placanju poreza, a ni bavljenje istom nije kaznjivo.

kristinche
(sta te briga)
2012-06-17 10:55 PM
Hana_Montana
2012-06-19 12:21 PM
Matrox, hvala vam/ti na odgovorima i uputstvu tj.hronoloskom objašnjenju. Ostale „zlonamernike” ne bih da komentarisem,jer je suvisno trositi reci na njih.
Moja diploma je prevedena i aktivno tražim posao.
Mi ne želimo da se ukljucuje advokat u bilo kom pogledu kao ni prilikom podele.Među nama postoji dogovor da on ostane u stanu,a ja ću uzeti neke sitnice. Međuti,stan je 50% - 50%. Zanima me da li njega,u krajnjem slučaju neko može da natera/primora da stan proda s obzirom da između nas postoji dogovor i odluka.Mislim konkretno na te državne institucije,komunu...
Matrox
(LIFE IS THE MOST SPECTACULAR S)
2012-06-20 02:23 PM
Pozz!

@ Hana Montana

Sve sto sam ti napisao do sada je manje-vise iz osobnog iskustva sa sudovima i advokatima.Ne vjerujem da može doći do toga da ga netko primora na prodaju ( osim ako nije u pitanju dug prema državi), ali se ne usudjujem tvrditi. Moj ti je savjet da svaki dogovor između vas stavite na papir i potpisete uz prisustvo advokata.

Možeš mi se javiti na email, jer svarno rijetko dolazim ovamo i da se razvlacis ovdje sa privatnoscu. Rado ću ti pomoći koliko mogu, možda nazvati negdje ili sto ti već zatreba.
[email protected]

Pozdravljam!
Voyvoda
(Zivot je prelep i prekratak)
2012-09-10 08:34 PM
Hana_Montana
Kad bi sve žene bile kao ti ja bih bio peder
Ti si gora od svih postenih prostitutki i najgorih dronfulja
Voleo bih da te upoznam i poklonim ti svu 'paznju i neznost', jahao bih te svaki dan tako da poverujes da si neodoljiva
Sve dok jednom ne bismo presli granicu srbistana..
Onda bih ti izmenio licni opis, pozvao mojih najboljih 12 drugova da se isprazne i izive na tebi, odveo te u najvecu cigansku mahalu kod Nisa i tamo golu ostavio da se na tebi nauce stotine malih cigancica
Ti si zlo za muski rod i bruka za ceo zenski rod
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.