Forums : Skandinavija

 Comment
Aarhus Danska
Vizantijska_krv
2011-08-19 05:36 PM
Ima li naših tamo?

Trebam uskoro da se selim u taj grad, kroz nekih par mjeseci. Ima li naših tamo? Kakav je grad za zivot, je li dosadno kao i čitava Danska?
Pozz od mene :)
Braca
([Brejka])
2011-08-20 05:39 AM
Ja mislim da tamo isamo samo groblje, crkva i jedna ogromna klupa gde svi sede i cekaju za smrt dodje po njih! :)

Sto dalje od „naših” to bolje! :)
Vizantijska_krv
2011-08-20 09:39 AM
Tu sam lekciju naucila mislim na sto dalje od naših to si u pravu. Nego pitam uopsteno kakav je grad za zivot.
dr_Ziv-a-go
(pekar lekar apotekar)
2011-08-20 07:00 PM
Izvinjavam se, ali prosto moram napraviti malu beskorisnu digresiju.

Doticni savjet je star i nadaleko poznat a i lično poznajem izvijestan broj „naših ljudi” u Svedskoj koji kažu da se treba kloniti „naših ljudi” ili čak tvrde da se ne druže „s našim ljudima” (neki to čak isticu kao neku medalju ili cin u drustvenoj hijerarhiji) mada brza analiza njihovog drustvenog zivota pokazuje da su njihovi najblizi prijatelji - ma je li to moguće - upravo „nasi ljudi” a da najcesce nemaju nijednog ili veoma mali broj svedskih prijatelja.

Ja sam u Svedskoj skoro dvije decenije i još nisam ukapirao zašto se treba kloniti „naših ljudi”. Može biti da sporo kapiram posto sam iz Bosne, pa se uglavnom družim - triput pogadjajte - sa „našim ljudima”.

Poredjenja radi Svedjani (vjerovatno isto vazi i za recimo Norvezane i Dance) kad odu u inostranstvo odmah se „copore” sa drugim Svedjanima i drugim Skandinavcima. Vjerovatno jer su sličnog mentaliteta i osjecaju se sigurnije i prirodnije. Bolje se razumiju. I nikad nisam čuo kako kažu da trebaju izbjegavati druge Svedjane (možda zato što sam gluv?)

A „nasi ljudi” često kažu da se treba kloniti „naših ljudi”. Jel mi to toliko ne volimo jedni druge ili je to samo nas specijalni način ispoljavanja rodoljublja. Ili se stidimo jedni drugih? Ili je nešto četvrto u pitanju?

I kad već pricamo o „našim ljudima”, da napravim digresiju u digresiji: pitam se dokle ćemo upotrebljavati uvo „nasi”. To nam je po svemu sudeci ostalo iz nekih proslih bezbriznijih vremena kad smo imali „NAS jezik”, „DomaćI film”, „NASU zemlju” i sl. Nisam još nikad čuo Svedjane da kažu „vårt språk” (nas jezik) ili „inhemsk film” (domaći film). Dokle ćemo mi koristiti ovo „nasi”? Neko bi to mogao protumaciti kao odraz naših teritorijalnih pretenzija na Nasice...
vilhelmina
(letim na metli)
2011-08-21 07:40 PM
Eh, jednom da se složim i s ovim doktorom.
Evo, ja bih se rado druzila s našima, pa makar se po vas dan prepirali po politickim pitanjima. Samo nikako da me put nanese njima. Jedino da pocnem da spopadam ljude po tunnelbani, kad čujem „vårt språk”:)
PeraPeric
(perac)
2011-08-25 05:28 PM
Vizantijska, otkud ti ideja da je cela Danska dosadna? Pa ovde se bas svasta desava, za svačiji ukus ponesto... A kad ti dosadi kisa, sa danskom platom je ceo svet svega nekoliko sati daleko.

Ovo ti je najprijateljskiji savet - pogledaj se u ogledalo, onako dobro, i posvadjaj se sa samom sobom - koga djavola trazis u Skandinaviji ako ti se ne svidja i ako ti je dosadno? Koliko mi se čini, ti si još mlada osoba, isuvise mlada da bi ti zivot prosao u dosadjivanju. Sakupi petlju i pocni da radis bilo šta sto ti je zanimljivo, bilo gde.

Orhus je inače sasvim OK grad, ima najviše studenata po glavi stanovnika u Danskoj, i bas sam juče bila u poseti ceri koja tamo studira. Ona je vrlo zadovoljna - ali njoj nikad nigde nije dosadno, živi bar 1000 na sat.
Vizantijska_krv
2011-08-26 12:03 PM
Teško se u DK može zivjeti 100 a kamo li 1000 na sat. I ja dok sam ovdje studirala izlazila sam svaki dan sem nedeljom ali dosadi sestro vise, pa ne znam ko da si. Mene ovo vrijeme ubija. Pa sad što se tiče djavola koga tražim, iskreno valjda sam ovdje dospjela voljom valjda Bozjom, ko će ga znati. Dpbila sam bila posao i u Srbiji ali je plata porazavajuce. Da se rezumijemo nemam ja namjeru da se obogatim ali ona plata iz Srbije je bila za bukvalno przivljavanje. Mnogo sam ucila da bih imala toliko malu platu. U sustini jedino me veze posao za Dansku i ništa vise, mada i to je nešto.
PeraPeric
(perac)
2011-08-26 12:41 PM
Ama kako bre ne može?? Gledaj ovako - nije fazon da izlazis na mesta koja te ne zanimaju sa ljudima koji te ne zanimaju, da se opijas, drogiras ili šta već. To je stvarno bezveze.

Koliko mi se čini ti si ovde studirala - magistarske, doktorske, šta li? E, sad, ako si zavrsila doktorat, kreni da pišes prijave projekata - ako ista uleti, neki nordijski ili evropski, svakog meseca ima da putujes ko zna gde, nećeš znati gde ti je glava, gde rep. Ako nisi uradila doktorat - pisi prijavu za doktorat, cekaju te tri godine posla od jutra do sutra. I, uz sve to, nadji bre nekoga sa kojim ćeš da rodis neko detence - nema bolje zemlje za gajednje dece od Danske - pa ćeš da vidis kako je i 1000 na sat presporo da sve stignes. A gde su sportski klubovi, pa koncerti, diskusioni klubovi - ama, ne zna covek gde će pre. Prosto je neverovatno koliko ovde ima stvari, ama bas na svakom cosku - okreni se oko sebe, sestro slatka!
Vizantijska_krv
2011-08-26 01:06 PM
Hvala na savjet ali ja sam se ovdje zaposlila u izuzetno dobroj kompaniji ako ne i najboljoj u Skandinaviji, tako da doktorat i pisanje ne dolaze u obzir. Inače kad sam zavrsila faks u Srbiji dobila sam dansku stipendiju za postdiplomske i zavrsila i onda sad se mucila da nađemposao, onda sam se zaposlila mada sam morala da napustim grad gdje su mi svi prijatelji. Sad sam dosla u jedanm mali gradic ali se brzo selim u Orhus jer je tamo mnogo bolje. Samo sam konstatovala da mi Danska nije bas interesantna, ali s obzirom da ima dosla sportskih klubova a ja volim sport, onda ću tome da se posvetim. Inače sam poslom prezadovoljna. Mada skrecemo sa teme, raspitivala sam se o Orhusu, bila sam grad mi se čini lijep, ali nikad nisam tamo zivjela. Sva je prilika da ću podici vrzo sidro iz Dabske a nešto me najviše privlaci Njemacka ne znam zašto.
Vizantijska_krv
2011-08-26 01:07 PM
hvala za savjet*
BeliVuk
2011-08-28 05:51 AM
Лепа си као сан Византијска Крв и Српски понос. Узми нашег наравно
доброг и са њим стварај породицу а не са другим и да се Срби умање
за једну тако дивну цуру као ти. Продане душе којима је свеједно
да ли ће им деца учити Српски и бити Срби, таквима је место на
неком другом форуму а не овде да шире свој смрад.
Vizantijska_krv
2011-08-28 01:14 PM
Pa naravno Beli, da ću gledati da bude nas. Steta bi bilo da radjam Dance ili Svabe ili šta ti ja već znam. Normalno da je svoje dijete svoje dijete ali ipak to isto dijete kad se ozeni/uda ca da dobije svoju djecu koja će govoriti - moja baba je bila Srpkinja. Eto toliko ostaje od Srpstva u tim slučajevima multi-kulti.
Vizantijska_krv
2011-08-29 01:03 PM
Svakako, bolje je izabrati dobrog stranca nego nekog našeg ko nije ok. Dijete će uvijek biti moje s kim god ga dobila :)
BeliVuk
2011-08-29 03:26 PM
Да си моја чувао бих те као воду на длану. Па тај
који бих лепоту паметну и племениту као ти запоставио он није истински Србин, ако узмеш странца нек пређе у нашу веру чувајте наше традиције и причајте кући Српски онда је као да си узела Србина.

Толико нас је мало остало сестро слатка да је свака Српкиња и Србин што чувају наш језик и традиције итекако битно.
Terminator
(Istina je nekada bolna ali sam)
2011-08-29 03:32 PM
Vizantijska_krv Ocemo li se početi dopisivati pa da sledeće godine selimo u Nemacku? :)
Happy_Hour
2011-09-25 04:08 AM
Aarhus je ok, nije ni blizu Kopenhagena ali lici na grad.

A što se tiče Njemacke, vjeruj da bi se pokajala. Radila bi 5 sati vise nedeljno za istu platu. Integracija u Dk je ništa u odnosu na asmilaciju kojoj bi bila izlozena u Njemackoj. Njemci Srbe bas nešto i ne gotive...

Ako već biras Njemce onda idi u Austriju. Bolja klima, Balkan blizu, standard bolji od Njemackog.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.